(12.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuju. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní předsedkyně Alena Schillerová. Paní předsedkyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Je to marné, je to marné, je to marné. Pane ministře, já mám pocit, že vy jste tam tedy do počtu. Ono to tak není, já vím, že to tam řídíte na té vládě. Ale když jste poslal předběžný návrh rozpočtu v červnu, vedli jsme tady o tom debatu, tak jste tvrdil, že to je nějaká jenom úřednická verze. Teď zase tvrdíte, že to je věc vlády. Vy jako ministr financí máte kompetence a povinnosti ze zákona a z kompetenčního předpisu ze zákona. Vy jste povinen předložit návrh rozpočtu vládě a máte pravdu, vláda ho bude schvalovat, ale vaše povinnost se tím neztratila a jste povinen do toho rozpočtu dát veškeré výdaje - já toto už považuji za mandatorní výdaje, pokud je tady zákon schválený Poslaneckou sněmovnou a nařízení vlády schválené vaší vládou a vy jste to nedal. A teď neříkejte, že proti tomu budou nějaké příjmy. No prostě vám to nevyšlo, řekněme si to na rovinu. Namaloval jste si 270 miliard marketingových, to vám do toho prostě nevyšlo. Vy nevyjednáváte s kolegy, takže když jsem slyšela, jak reagoval pan ministr Síkela na dotaci - asi ví, že to v tom rozpočtu není - na dotaci České televize, tak řekl: No, já s tím počítám. A další ministři zaskočení. To znamená, něco jste si tam namaloval, aby vám to vyšlo 270 miliard, a teď tady prostě můžete říkat zleva, zprava, prostě je to tak. Je to tak, že jste to tam měl mít, a prostě to tam nemáte.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo další dvě faktické poznámky. V tuto chvíli pan ministr financí Zbyněk Stanjura a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já mám vlastně rád paradoxy, protože to je docela vtipné. Jsem tam do počtu a všechno řídím... No, já nevím. Podle mě ani jedno, ale z těch dvou tvrzení by mělo platit jenom jedno. Nemůže to být tak, že jste do počtu a pak všechno řídíte, v jakémkoliv kolektivu nebo v jakémkoliv orgánu. Já neříkám, podle mě není pravdivá ani jedna věta, ale pokud si myslíte, že jedna je pravdivá, tak nemohou platit současně. To opravdu nemůže. To prostě si musíte vybrat. To je první věc.

Druhá věc. Nebudeme s vámi vést polemiku, a děkuji za nevyžádané školení o povinnostech ministra financí, na rozdíl od vás jsem žádné nezákonné rozhodnutí zatím neučinil, takže fakt nemám rád školení, které jsem si neobjednal. Když budu nějaké potřebovat, tak si vyberu školitele sám, objednám si to a ten mě bude edukovat. Nebo máte pocit, že jsem porušil nějaký zákon? Pokud ano, tak to řešte.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen, je pan poslanec Aleš Juchelka a připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, děkuji, děkuji. Já tomu nějak jako přestávám rozumět. To znamená, že teď to, co tady schvalujeme v prvním čtení, je nějaká pracovní verze novely rozpočtu? Rozumím tomu? (Obrací se na ministra financí Stanjuru, který odpovídá mimo mikrofon.) Tak dobře, fajn. To jsem se chtěl ujistit, protože já jsem nad tím strávil dva dny. Tady mám prostě plusy, minusy a tak dále, tak jsem jenom chtěl vědět, zdali se bavíme o kterém rozpočtu. Děkuju moc. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen, je paní předsedkyně Alena Schillerová. Paní předsedkyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak už asi doufám naposled, protože ať se dostanou ke slovu i ostatní. No, pane ministře, já vás neškolím. Já jsem členka této Poslanecké sněmovny, byla jsem sem legitimně zvolena tak jako vy, a vláda je povinna se zodpovídat Poslanecké sněmovně, takže já mám právo vám klást dotazy. A to, že jsme vedli spolu souboj právních názorů na prominutí nebo generální pardon DPH, to já prostě nevedu jako porušení, byl to souboj právních názorů, tam jste určitě mířil. Ano, já jsem přesvědčena, že jste porušil rozpočtová pravidla, že jste mandatorní výdaj, který vyplynul ze zákona, ze zákona, který schválila tato Poslanecká sněmovna, nebo vůbec vlastně i Senát, i podepsal pan prezident, a nařízení vlády nevložil do návrhu rozpočtu a vložit jste ho tam měl. A nebavíme se třeba o 2 miliardách nebo o 1 miliardě, jak jste mě tady trénoval za 2 miliardy za digitální daň, bavíme se o mnohem vyšší částce, sám jste přiznal 26. Já osobně si myslím, že je to více, ale to bude předmětem jednání o rozpočtu na 2023. Ale prostě neříkejte mi, že tady vás nemám školit. Já mám právo se ptát. Mám stejně hodnotný mandát, jako je ten váš. A já doufám, že už dostanou prostor i další kolegové, ale je to samozřejmě na vás.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vaše vystoupení vyvolalo další faktickou poznámku. Jsou tady ještě přihlášena i přednostní práva. S faktickou poznámkou pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem neříkal, že mě školíte, ale i kdyby, tak je to mnohem přívětivější slovo, než že někdo někoho trénuje. Takže já, když jsem byl v opozici a kladl jsem vám otázky, tak jsem vás trénoval. A já jsem neřekl, že mě tady trénujete, já jsem řekl, bude to školení o tom, jaké jsou povinnosti podle kompetenčního zákona, já jsem to pochopil, že to není ke mně, ale ke členům Poslanecké sněmovny, ale pokud jste to myslela, že je to ke mně, tak dobře.

A neřekl jsem, že mě školíte, používejme stejná slova. Když je hnutí ANO ve vládě a ptá se opozice, tak je trénuje vládu. A když se ty role otočí, my máme právo se ptát a vy máte povinnost nám odpovídat. Já s tím souhlasím, já také odpovídám, seč můžu. Když mám pocit, že něco nezaznělo přesně nebo nepřesně nebo že nebyla řečena celá pravda, reaguji a nesedím tady a nečekám na závěrečné slovo, snažím se bezprostředně i odpovídat. Někdy na nějakou otázku zapomenu, tak pak se slušně zeptám, ať mi to připomenete, a když budu vědět, rád odpovím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. To byla poslední faktická poznámka. V tuto chvíli s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Poslanecké sněmovny pan Karel Havlíček.

Než mu předám slovo, dovolím si přečíst omluvy. Radim Fiala se omlouvá na celý jednací den z pracovních důvodů, Ondřej Lochman se omlouvá od 13 do 16 hodin z pracovních důvodů, Bohuslav Svoboda se omlouvá od 12.30 z pracovních důvodů, Vladimír Zlínský se omlouvá od 13 do 14 hodin z pracovních důvodů.

A nyní pan místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře. Já jsem myslel, že moje vystoupení bude desetiminutové, že se budeme věnovat rozpočtu 2022, že to bude krátké, věcné, měl jsem připravenu dokonce jednu věc, za kterou jsem chtěl i pochválit nebo spíš poděkovat, druhou, kde jsem si chtěl trošku rýpnout, a mohlo to být velmi rychlé.

Nicméně opět se to zvrtlo do té diskuse energetické, kompetencí a tak dále, a musím tím pádem předtím na to reagovat. Já mám pocit, pane ministře financí, že vám to vládnutí vadí, že jste v situaci, ve které jste nikdy nechtěli být, a že vás trápí to, že musíte rozhodovat, že musíte hledat řešení. A místo toho, abyste je hledali, abyste ukazovali cestu, neustále pouze brečíte, hledáte výmluvy, díváte se do minulosti. A když už opravdu nevíte kudy kam, vytáhnete energetickou bezpečnost. Já už to snad ani nebudu komentovat, protože jiní tak činí, jiní vás upozorňují na to, že říkáte nepravdu, v některých případech že natvrdo lžete. Úplně poslední, kdo vás na to upozornil, byl server Demagog, který vládě vytkl to, jakým způsobem jste okomentovali takzvaný plyn z Polska, kde to řekli naprosto špatně. Stejně tak vás opravují analytici v rámci norského plynu, k Dukovanům bychom se mohli vracet i několikrát, ale nechci to udělat.

Ale připomenu jednu věc. Připomenu to, že když se oháníme nebo oháníte energetickou bezpečností, tak si musíme uvědomit, na čem je založená. Je založená na ceně, je založená na diverzifikaci zdrojů a je založená na dostupnosti. Tak se pojďme podívat, jak se s tím perete, s tou energetickou bezpečností.

Cena - fiasko, pane ministře. Ať se nám to líbí, nebo ne, v přepočtu na kupní sílu máme trvale jednu z nejvyšších cen elektřiny a plynu v celé Evropě a vládní boj s cenou je jedna velká fraška. Já to nevyčítám ani vám, je za to zodpovědný pan ministr průmyslu, ale konečně rozhodnutí přijímáte jako vláda, a to, že se s tím perete špatně, že to nezvládáte, na to vás už upozorňují i vaši kolegové z pětikoalice. Takže když už jsme u energetické bezpečnosti, první bod, který je ve vašich rukou - neříkám, že zcela, a neříkám, že to je jednoduché, to bych si nedovolil - tak tady prohráváte na plné čáře.

Druhá oblast energetické bezpečnosti je diverzifikace zdrojů. Ano, to je dlouhodobá záležitost, ale my jsme opravdu nebyli u toho, když se tady privatizovalo plynárenství, my jsme nestáli u toho, když se privatizovaly rafinerie, my jsme nestáli u toho, když se privatizoval ČEZ, my jsme nebyli u toho, když se privatizovala voda. Jestliže je všechno v rukou víceméně nadnárodních firem, velmi složitě se hledá - i vám, pane ministře - jakákoliv diverzifikace. Těžko je můžete přesvědčovat, aby udělaly to či ono. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP