(12.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Určitě, až to uvidím, tak budu mít x různých otázek, ale hlavně se budeme ptát, jak tedy budete řešit ten strukturální deficit, kde máte ten plán? Vím, že jste devět měsíců u vlády, to není moc, ale není to už zase tak málo, abyste nebyli schopni s nějakým plánem přijít, a poslal jste na vládu rozpočet na rok 2023 a tam také ten plán nevidím.

To znamená, na mě to působí tak, že rychle vymýšlíte, čím byste zachránili svoje deficity pod dobu vašeho vládnutí, ale do budoucna si říkáte, po mně potopa. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Vidím tady faktickou poznámku, pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Ono se těžko reaguje, když ty věty si protiřečí. Tak nevím, jestli mám na tu, která jde jedním směrem, nebo druhým. Nemějte obavy, vy jste měla loni schodek 420 miliard, pro letošek 377 bez toho, co všechno přišlo, a 330 je moc těm, kteří měli loni 420, a příští rok 270 - také moc. Kolik jste vy měli v plánu? Zloděj křičí, chyťte zloděje, nebo pyroman trénuje hasiče, zda přijeli včas a nemají náhodou půl minuty zpoždění.

Já chápu funkci ministra financí úplně jinak než vy. Vláda rozhoduje o rozpočtu. Ano, my navrhujeme, zpracováváme, odborný aparát dělá ten návrh zákona tak, jak ho dělat má, ale ne ministr financí. Já vím, že vy jste si osobovala, že vy jste ten, kdo rozděluje peníze - vláda. Vláda! Já vím, že vám to nepřijde, možná je to jiné pojetí. Prostě to budu dělat tak, jak to vnímám já, vyjednáváme to jako rozpočet. A mimochodem, už se těším na vystoupení pana poslance a místopředsedy Havlíčka, jeho prostřednictvím, teď přesně nevím, jak to mám udělat... K těm investicím, pane místopředsedo... ale neřídíte, výborně, takže prostřednictvím paní místopředsedkyně. Spočetl jste si někdy akce, které jste podepsali za vás, s časovým harmonogramem, a porovnal jste to se střednědobým výhledem? Víte, že jste podepsali, nebo vámi řízené investiční firmy státu podepsaly, větší objem zakázek, než vy jste si nechal schválit nebo vaše vláda schválila výdajové rámce, že jste tam nechali deficit? To je po nás potopa! Podepíšu smlouvy a nenapíšu ty peníze do příštích let. A starejte se někdo, až přijdete!

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře, čas! Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře, odpusťte si hanlivé příměry. Já jsem nezvolila jediný hanlivý příměr, když jsem mluvila k vám. A ano, bylo 420 miliard, bylo, protože jsme kompenzovali a kompenzovali jsme velmi mohutně. Vy jste nás vyzývali, ať kompenzujeme ještě více. Ano, byl plán 376, ale také jsem nemohla počítat se 127 miliardami, které vy máte navíc. A pane ministře, neříkejte, že schodek bude 270 miliard. Vaše vláda to ještě neschválila a reportáž České televize jste asi včera viděl, že hlavní prioritu vaší vlády - energetický tarif 50 miliard - tam nemáte a další perly tam ještě asi najdeme. Takže prosím, neříkejte to! Neříkejte to! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo další faktickou poznámku, se kterou se hlásí pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Představme si teoreticky, že sem přijdu a budu říkat poslancům či poslankyním opozičních stran, jak už zaznělo z úst jednoho poslance, nevystupujete nebo neříkejte tohle. To by bylo slov o aroganci těch a omezování práv opozice. Vy jste mluvila o návrhu, který jsem poslal, v návrhu je 270 miliard deficit. To je překvapení, že tam není energetický tarif! A také tam není ale windfall tax. Řekli jsme, že mimořádné příjmy budeme používat na mimořádné výdaje. To není žádná legrace. Já jsem vůbec nemluvil o strukturálním schodku. Samozřejmě že máte pravdu, že to neslouží ke snížení strukturálního schodku, samozřejmě že ano. Stejně tak máte pravdu, že dneska bude noc a zítra bude zase nový den. Já jsem netvrdil, že mimořádné zdanění a využití těch peněz na mimořádné výdaje slouží ke snížení strukturálního schodku, takovou blbost bych fakt neřekl, takže to nemusíte vyvracet, to je pravda, v tom se shodujeme, stejně tak, že zítra bude čtvrtek, v tom se také shodujeme, to se nemusíme ubezpečovat. Veďme polemiku o tom, kde se lišíme, tam to má smysl. To je všechno, co bych k tomu řekl.

Takže není to 50 miliard. Úsporný tarif má v sobě odpuštění plateb za POZE, to tam samozřejmě je, z úsporného tarifu tím zbývá 42 miliard a z toho 40 % je letos, 40 % ze 42 miliard je asi 16,8 miliardy. 42 bez 16 je 26, takže tam nechybí 50, ale 26. Víme o tom. Víme o tom a bude to tam, a možná tam bude něco jiného podle toho, jak to z evropského do národního řešení promítneme, možná tam bude jiný nástroj. Ta částka nebude menší, bude spíše vyšší. Ale víme také, že potom, až dopracujeme návrh windfall tax, tam dáme ty příjmy. A určitě ten zákon bude schválen do konce roku, dřív, než se bude hlasovat o návrhu státního rozpočtu. Co je na tom nepochopitelného? Kdo chce, to pochopí, kdo nechce, tak láme rukama a říká: Není to možné.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děláte si legraci, pane ministře? Děláte si legraci tady z Poslanecké sněmovny? Poslanecká sněmovna schválila zákon o energetickém tarifu, vláda schválila příslušné nařízení a vy jste povinen, povinen! podle rozpočtových pravidel to dát do výdajové strany a poslat vládě, která o tom samozřejmě potom bude jednat. A povídat nám tady něco o windfall tax? Prosím vás, ten zákon není ještě ani napsán, není ani v připomínkovém řízení, a vy říkáte, že ho postavíte proti tomu? To snad nemyslíte vážně! Já si vzpomínám, když vy jmenovitě jste mě tady trénoval, že mám v rozpočtu pouhé 2 miliardy nebo kolem 2 miliard za digitální daň, která v té době už byla po vládě, a troufnu si říct, že v nějaké fázi i po prvním čtení. Takže prosím vás, nezlobte se na mě a vy to dobře víte, vy to dobře víte, jenom prostě tady zkoušíte naši trpělivost! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou je pan ministr financí pan Zbyněk Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Zvýšený hlas neznamená, že řečník má pravdu. To je prostě pravda. Takže všechna nařízení vlády, která vláda schválila, jsou buď v novele, nebo v návrhu státního rozpočtu. Parametry úsporného tarifu na rok 2023 schváleny ještě nebyly, to je normální. Před chvílí jste říkala, jak to, že si dovolujeme mluvit o tom, že deficit bude 270 miliard, když to ještě neschválila vláda, a současně mi říkáte, že si dělám srandu z Poslanecké sněmovny, přitom ta vláda ještě ten návrh neschválila, a v Poslanecké sněmovně ještě není. Tak si vyberte. Buď budeme kritizovat návrh, který je - a máte pravdu, neprošel, neschválila ho vláda, nepřišel do Poslanecké sněmovny, jsme u roku 2022. Takže do 30. září sem přijde rozpočet. Pak si můžeme říct, jestli tam mandatorní výdaje jsou, nebo nejsou, zda máme jiné politické priority, kde vidíme příjmy nebo výdaje a podobně.

Takže vy mě na jedné straně kritizujete za to, že to ještě vláda neschválila, a pak mi řeknete, že si dělám srandu z Poslanecké sněmovny, ale z ní si nemůžu dělat legraci - ani bych to nikdy neudělal - protože pak do Poslanecké sněmovny přijde návrh, který schválí vláda, ne který pošle Ministerstvo financí, opravdu, vy to moc dobře víte. Říkal jsem, že pokud máme vynulování plateb za obnovitelné zdroje na rok 2022, 2023, tak to v tom návrhu rozpočtu už je. To tam prostě je, neříkejte, že to tam není. Chápu, protože je to teprve v eKLEPu, tak mně ta debata přijde předčasná, ale proč ne, já jsem na ni připravený - už to tam je. Myslím, že to tam zůstane i po projednání vládou, že se tam nic v tom nezmění, co se týče plateb za obnovitelné zdroje. A říkal jsem, co se týče úsporného tarifu nebo jiného nástroje, kterým to můžeme doplnit, a částka nebude nižší, ale vyšší než těch 26 miliard, to tam určitě bude, až to vláda schválí a přijde to sem do Poslanecké sněmovny. Tak můžeme se bavit o materiálu, který je v eKLEPu, který neprojednala ani vláda, která tam může udělat změny, to já nevylučuji, a tím pádem ho nemá k dispozici Poslanecká sněmovna - nepřijde mi to produktivní v této chvíli, k pracovnímu materiálu vést debatu. (Předsedající: Pane ministře, čas!) Takže to není žádná legrace, to je pracovní materiál, je v eKLEPu. (Předsedající: Prosím, čas!) Já se tedy přihlásím znova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP