(12.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. To byl s přednostním právem pan místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Jeho vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, se kterou je přihlášen pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já se nenechám strhnout k debatě o rozpočtu 2023, to si fakt nechme na začátek října, až tady bude návrh, nemá to žádný smysl. Já chci ocenit, že pan místopředseda Havlíček si všiml toho, že jsme splnili svůj slib, a ty peníze do dopravy jsem tam nechal, takže takhle to bude příští rok, buďte v klidu. Buďte v klidu, v tom říjnu si o tom řekneme. Doufám, že pak řeknete, že jste se mýlil, když jste tady burcoval 7. září, že tam ty peníze nebudou.

Ale k tomu POZE. No, z těch 6,6 miliard je co 4,6 miliard, pane místopředsedo? Vy jste to tak potvrdil na mikrofon, jako já... To je odpuštění POZE, to není špatný odhad. Takže ano, ten odhad byl chybný o 2 miliardy, já si myslím, že pořád to číslo je nadnesené, to si řekneme, až uvidíme rozpočet. Takže jestli byl odhad, tak nebyla chyba 7 miliard, ale 2. Já jsem to nechtěl zpochybňovat, výpočty mého ministerstva ukazují, že tam je potřeba méně peněz. Dobře, řekli jsme si, řekneme si to na konci rozpočtu. Ale 4,6 miliardy není chybný odhad, žádný marketingový trik. Je to vědomé rozhodnutí vlády - za říjen, listopad a prosinec platí POZE místo domácností, institucí a firem. To se snad shodneme. To znamená, není pravda, že by stát, kdybychom mu nic neodpustili - ale to je jiný příběh - zaplatil letos 27 miliard, maximálně 21. Tak my jsme se spletli o 2 a vy jste se spletl o 6. Šest je třikrát víc než dvě, ani jeden z nás to netrefil přesně. Na konci roku si řekneme, podle mě to bude míň než těch 21, ale 4,6 není chybný odhad. Já jsem četl, že jste přivítal to rozhodnutí, že jsme to vynulovali na ty tři měsíce, ale to není chybný odhad. To je, že to platíme za ně, a proto se zvyšují výdaje státního rozpočtu. Kdyby to bylo podle vás, tak je tam 27, a kdybyste navrhli to samé, tak je tam plus 4,6, nebo 26, omlouvám se. Je to tak? To znamená, bylo by tam 30. (Předsedající: Čas!) Takže ta chyba tam pořád byla z vaší strany. Z naší taky, ale menší.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím dodržovat dvě minuty. Nyní tedy se nikdo s faktickou poznámkou už nehlásí. Hlásí se s přednostním právem pan předseda klubu ODS Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, pane ministře, dámy a pánové, na základě dohody poslaneckých klubů bych požádal, abychom si teď dali půlhodinovou přestávku na oběd, protože se nám to protahuje, někteří tady musí sedět permanentně, ti nemají šanci se ani jít najíst, a je nějaká dohoda, že bychom to dneska dodělat měli. Takže bychom si teď dali půl hodiny přestávku na oběd, během které by zasedl organizační výbor.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak jak je dohodnuto i napříč kluby, tak teď je vyhlášena tato přestávka, dejme ji do 13.15, ať je to zaokrouhlenější, a zároveň upozorňuji členy organizačního výboru, protože je svolán na 14. hodinu, kdy budeme velice pravděpodobně dále jednat, abychom se v místnosti 106, kde se organizační výbor klasicky koná, sešli tedy ve 13 hodin. To znamená, měli bychom stihnout to jednání bez problému, protože je dnes velmi stručné. Takže prosím, ještě jednou opakuji pro členy organizačního výboru, ve 13 hodin se sejdeme v místnosti 106. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 12.43 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP