(13.30 hodin)

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane předsedající. Já budu stručný. Navážu na pana kolegu Juchelku, taky bych chtěl poděkovat za přidání 10 % nejen zaměstnancům pro úřady práce, ale mám dotaz. Nevím, jestli mi odpoví pan ministr financí, pan ministr Jurečka? Ta částka se nezměnila v novém rozpočtu, a přesto se o 10 % přidává, tak jenom takový technický dotaz, jestli to stačilo už v tom původním rozpočtu, nebo jakým způsobem se ta věc, toto přidání, sanuje.

A potom otázka na dávky státní sociální podpory a pěstounské péče, kde přidáváme 8,5 milionu korun. Nebyl jsem schopen rozklíčovat, kolik z těch peněz je určeno přímo na příspěvek na bydlení. Ano, snažil jsem se o to celé dopoledne, komunikovali jsme i s ministerstvem a nějak jsme se nedobrali k celkovému číslu, protože informace, které mám z rozpočtu z února, byly, že se přidaly 3 miliardy korun na příspěvek na bydlení a teď tady máme ještě nějakou celkovou agregovanou sumu, kde předpokládám, že se ta suma ještě nějakým způsobem navyšuje. Tak tolik mé dotazy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další přihlášení s faktickou je pan poslanec Navrátil. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji, pane místopředsedo. Prostřednictvím vás, k panu kolegovi Juchelkovi. Nevím, jak je možné, že lidé nemají vyplacené příspěvky na dítě ve výši 5 000 korun, když mohli žádat nejdříve 15. srpna na webu. To znamená, nemáme 15. září, takže 30 dnů ještě neuplynulo, takže Ministerstvo práce a sociálních věcí u těch prvních žádostí má stále 8 dnů. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobré odpoledne. Vážené kolegyně, kolegové, nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, ano, to je sice pravda, nicméně u přídavků na dítě, kterých bylo 270 000 korun a tam se vlastně už to nějakým způsobem začalo vyplácet úplně ještě v průběhu samozřejmě začátku srpna nebo možná července, tak někteří to taktéž nemají, těchto 5 000 korun. Ale já se tady vůbec o tom nehádám nebo tak, jenom říkám, že jsou velké komplikace na úřadu práce pro všechny referenty úřadu práce právě s avizovanou a řekl bych hodně nafouknutou rychlou kvapíkovou digitalizací, kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. A říkám to konkrétně u tady těchto dvou položek, a to je u příspěvku na bydlení a to je taktéž u pětitisícového jednorázového příspěvku. Ty komplikace tam jednoduše jsou, je s nimi špatně komunikováno, s těmi referenty, nemají skoro žádná školení, která by byla předtím, jsou hozeni do vody, kolabují někdy taktéž a musí se posilovat na obecních úřadech Czech POINTy, obzvláště u nás v Moravskoslezském kraji, ale také na Ústecku, kdy to za ně všichni de facto vyplňují, takže digitalizace skutečně samozřejmě trochu hapruje - ne díky tomu, že to někdo nedokáže vyplnit, to je jasné, máme tady samozřejmě spoustu lidí, kteří nemají ani internet, proto je tu Ministerstvo práce a sociálních věcí, ale ten pětitisícový příspěvek samozřejmě měl být pro ty, kteří mají milion čistého, a tam si myslím, že už všichni nějakým způsobem by tu digitalizaci mít mohli, dělají to, ale bohužel zpětná vazba od referentů je taková, protože na druhé straně musí někdo sedět, a není to zas tak automatické, jak by si to někteří představovali.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou přihlášen pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl poprosit pana poslance Juchelku, aby kdyžtak ministru Jurečkovi řekl konkrétní příklad u těch přídavků na dítě. To vlastně není možné. Tam se nežádalo, netestovalo, jenom se zvedla v pravidelném termínu částka o 5 000 na dítě, která se vyplácí, takže byly v tom měsíci zvýšeny přídavky na děti. Ano, u přídavku na děti se samozřejmě netestovalo, to se testuje u přídavků na děti, takže tím pádem se ani... takhle - nemuselo se testovat, takže se nemuselo žádat. Já považuji skoro za vyloučené, že by to mohl být nějaký masový jev nebo nějaké procento, ani to ne. Jestli to je individuální, tak tam muselo něco... například změna účtu u toho, kam se mají posílat přídavky na děti. Tak abychom se neděsili něčím, co není. Digitalizace je velký krok dopředu, ne že ne - když se podíváte, kolik set tisíc žádostí se vyřídilo v průběhu několika dní, tak mi připomeňte jinou agendu státu, kde se statisíce žádostí... Nebojte se, testuje se to, není to milion čistého, milion hrubého, ale testuje se to - za prvé, z evidenčního listu důchodového zabezpečení, tím máte pokryty ty, kteří, kteří jsou zaměstnaní, z daňových přiznání například těch, kteří v zaměstnání nejsou. Proto je tam ta lhůta 30 dnů, aby to bylo otestováno. Jediné, proč se vlastně musí žádat, je to, že stát dosud neměl k dispozici - a to nekritizuji, jenom konstatuji - číslo účtu. My máme matriky, víme rodiče a děti, víme příjmy, ale co jsme nevěděli na rozdíl od té skupiny, kterým se posílaly přídavky na děti, nevěděli jsme číslo bankovního účtu, a to bylo vlastně podstatnou součástí žádosti.

Já myslím, že je dobré požádat, a to nejsem schopen v této chvíli, Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby pak třeba po měsíci, ale udělalo statistiku, kolik přijali žádostí za první měsíc, kolik jich vyplatili do 10 dnů, do 20 dnů, do 30 dnů, pak si myslím, že můžeme hodnotit úspěšnost nebo ne. Ta aplikace je podle mě uživatelsky (Předsedající: Váš čas vypršel.) přívětivá.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen opět pan poslanec Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já to nějakým způsobem nekritizuji, tady tento digitální kvapík, samozřejmě naopak, já to shledávám, že to je také velký krok kupředu, nicméně říkám, že od začátku tohoto roku se na úřady práce a na jejich referenty nahrnula taková spousta agendy různých změn od rodičovského příspěvku, přídavku na děti, změny u pěstounské péče, výplaty humanitárního příspěvku 5 000, solidárního příspěvku na ubytování, jednorázového pětitisícového příspěvku, a v tuto chvíli možná pravděpodobně uděláme na úřadech práce ještě z nich energetické poradce. Takže já se tady zastávám těch referentů, těch zaměstnanců, a také jsem poděkoval, že jste konečně navýšili po dvaceti měsících jejich platy, že tak jednoduché, tak, jak to tady tato vláda říká, s digitalizací to není, že to prakticky opravdu hlavně u příspěvku na bydlení, hapruje. A tak to prostě je. Zeptejte se tam přímo na úřadech práce lidí na přepážkách.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní chce reagovat s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Já mám příklad, pane ministře, kdy se statisíce žádostí vyplatily v řádech dnů, byl to náš kompenzační bonus a byla to Finanční správa, tak to jenom na připomenutí. Podpořím svého kolegu, pana poslance Aleše Juchelku, protože jsem strávila tři dny výjezdu v Moravskoslezském kraji, navštívili jsme celou řadu měst - určitě je vám tento kraj také blízký, kandidoval jste za něj - a tam jsme mluvili nejen s lidmi, kteří nám tyto příběhy říkali, a já skutečně, pane poslanče, vaše jméno - moje vina že neznám, omlouvám se prostřednictvím paní předsedkyně, ale já nebudu, nebo by mně byla hanba jim říct, ještě si počkejte osm dní, protože neuplynula lhůta. Víte, možná zkuste mezi ty lidi zajít, ale za námi tam chodili, za mnou jmenovitě, i skupinky zaměstnanců úřadu práce, nebudu říkat města, abych někoho nevystavila nějakým problémům, ale skupinky, třeba šly o pauze, a prostě nám tam říkali, mně konkrétně říkali, a nebylo to v jednom městě, jak jsou zavaleni a v jaké jsou situaci, a v Brně se mi to samozřejmě stává taky. Takže podporuji to, co řekl můj kolega Aleš Juchelka.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka se hlásí s další faktickou. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já se jenom chci připomenout s těmi dotazy, jestli na ně dostaneme nějakým způsobem odpověď v této diskusi, anebo ne, nebo až... nebo vůbec, nebo jak to bude, pane ministře, protože já jsem vznesl nějaké dotazy, tak jestli mám očekávat jejich nějaké vyřízení v tuto chvíli, anebo až na konci, nebo jak to bude vypadat? Moc vás prosím, abyste nám to tady řekl. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále chce s faktickou poznámkou reagovat pan poslanec Král. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Já jenom snad na odlehčení takhle v té poobědové době. Nechci mluvit tady za pana ministra nebo pana premiéra, oni se umí obhájit sami, nicméně těžko se na to asi bude teď odpovídat. Vy na jednu stranu jako opozice říkáte, že naše vláda nedělá nic pro ty lidi, a na druhou stranu nám tady teď dlouze vyčítáte, kolik všech možných programů jsme právě pro ty lidi vypsali, a jak moc tedy se jim snažíme pomoct. To, že někdy ty žádosti samozřejmě se dají dělat rychleji, lépe, efektivněji, to se samozřejmě dá naučit a děláme to, ale musíte si odpovědět na tu bazální otázku: Tak děláme něco pro ty lidi, nebo neděláme? Já si myslím, že právě teď jste tady ukázali, že tato současná vláda pro lidi ve finále dělá docela dost. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP