(13.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále chce reagovat s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ta bazální otázka samozřejmě zní, zdali pomáháte, jak to bylo v tom minulém volebním období za covidu, když ještě, a vy jste tady nebyl, ale byli jste v opozici, zdali pomáháte dostatečně a dostatečně rychle. A ani jedno to tady pro tuto vládu bohužel neplatí, takže ona to jenom tak krásně hladí po povrchu. A máte pravdu. My se tady můžeme bavit o jednotlivých položkách pomoci, ale dohromady vlastně to těm rodinám moc nepomůže, protože to není vlastně žádné zásadní řešení, jako například vidíme v okolních státech Evropy, kde skutečně to vzali bych řekl plošněji, ale vzali na konkrétní položky, například odpuštění DPH, zastropování cen a tak dále.

Takže já se tady jenom bavím o tom, jakým způsobem to mají na úřadech práce těžké. Otevřeli jsme dokonce k tomu bod na výboru pro sociální politiku, kde se o tom budeme bavit hlouběji, a konkrétněji také s generálním ředitelstvím Úřadu práce. A já sám jsem řekl, že moc děkuji, že jste navýšili právě jim platy o 10 %. Nicméně ta pomoc prostě není dostatečná a není rychlá, protože jak jsme tady slyšeli od opozice v minulém volebním období: Kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále s faktickou poznámkou je přihlášen pan místopředseda Havlíček, až následně pak pan poslanec Hendrych. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já budu krátce reagovat, pane poslanče Králi, prostřednictvím paní předsedající, na vás, a v tuto chvíli v pozitivním slova smyslu, protože jste z mého pohledu možná jediný člověk z pětikoalice, který rozumí energetice, umí jí komentovat a ví, o co se hraje.

Ale ta podpora, ta je fakt žalostná. Já bych ji bral, tu sociální podporu, taková, jaká je, za předpokladu, že by fungovala energetická podpora. Pak se o tom můžeme bavit, jestli to má být ještě rychlejší, jestli čtrnáct formulářů se dá zkrátit na pět formulářů nebo tři formuláře - to bych docela bral. Ale když se opravdu podíváte všude kolem, tak je to nějaký balanc sociálně-energetické podpory. A vzhledem k tomu, že energetický úsporný tarif - a bavíme se o domácnostech, vůbec neberu firmy, to je úplné fiasko, tam se neudělalo vůbec nic, a to, co se tady říká o firmách, že se tam udělalo cosi pro energeticky náročné obory, to vůbec není přece, to všichni víme, otázka současné energetické krize, ale cen emisních povolenek, což bylo ještě za nás, to je pro padesát firem, pro firmy se neudělalo nic a pro domácnosti vůbec nic - sám velmi dobře víte, že energetický úsporný tarif je katastrofa a nemůžeme před tím uhýbat. To už teď fakt není ani kritika pana ministra Síkely, to je prostě konstatování smutného faktu. Kdyby tady taková podpora byla a vedle byla tato sociální podpora, kde se snaží nějakým způsobem to udělat, budiž, berme to a bavme se o tom, co se dá udělat rychleji. Ale v součtu je to opravdu fiasko. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy faktickou poznámku pana Hendrycha a připraví se paní poslankyně Oulehlová. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, já budu stručný. Také, prostřednictvím paní předsedkyně, na pana poslance Krále. V oblasti příspěvku na bydlení, když se bavíme o komplexní pomoci, opravdu nepomáháte moc, nebo respektive se pomoc od loňského roku téměř vůbec nezměnila, protože stále příspěvek na bydlení pobírá pouze 20, maximálně 25 % oprávněných domácností, a to přesto, že jste rozšířili okruh příjemců, že jste zavedli normativy, udělali reklamu všemožným způsobem pro tenhleten nástroj sociální politiky, ale nedaří se vám to. Proto jsem se ptal na začátku - odpověď zatím stále ještě nemám, věřím, že se jí dočkám možná někdy později - jestli jste i v novém rozpočtu zvyšovali částku na příspěvek na bydlení, protože jste ji zvedli už v letošním roce o 3 miliardy. Teď to vypadá, že v novém budgetu bude ještě nějaká další částka.

A já jsem zvědav na státní závěrečný účet, protože mám teorii, že v podstatě ty peníze ani nebudete potřebovat. Nebudete je podle mého názoru potřebovat, anebo jich spotřebujete jenom malou část. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Oulehlová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající. Já bych se jenom chtěla připojit opravdu k tomu, co tady bylo řečeno od mých kolegů, hlavně od pana poslance Juchelky. Situace na úřadech práce je tristní. Vláda pomáhá stylem, že všechno hodí na obce, protože třeba i výplata těch 5 000 měla být hlavně na poštách, což je vlastně státní organizace. Od začátku to nefungovalo, všichni museli jít k nám na úřady na Czech POINT. Byli jsme opravdu velice zahlceni. Musím říct, že třeba co se týče navýšení těch platů 10 %, co je pro úředníky, tak si to máme najít ve vlastních rozpočtech. To je takové jakoby hezké gesto - navyšme 10 % a peníze si na to najděte.

Takže já bych jenom znova chtěla zopakovat, že veliká část vlastně všech problémů, ať se týká utečenecké krize, ať se týká různých doplatků, spadne na města a obce.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan ministr Stanjura, a já jenom připomenu, že na 13.50 máme pevně zařazený volební bod - velmi stručný, rychlý. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Byl jsem sedmnáct let komunální politik, tak trošku mi to připomnělo toho Cimrman -, chtěl by mít hospodu, aby tam nikdo nechodil. Tak buď tam je ten Czech POINT jako služba veřejnosti, anebo ne. Pochopil jsem z vystoupení paní poslankyně, že ideálně staví tam Czech POINT a nikdo tam nechodí. Já mám celková data, když říkáte utečenecká, je to uprchlická krize, za města a obce. Nebudu počítat humanitární dary, které rozhodla samotná zastupitelstva, to snad nikdo nemůže chtít, aby to kompenzoval stát v okamžiku, kdy zastupitelstvo poskytne někomu humanitární dar, tak všechny ostatní výdaje jsou refundovány ze strany státního rozpočtu.

A zase je tady ten paradox. Tak dáváme hrozně málo a pan poslanec Hendrych říká: Ještě vám ty peníze zbudou. Už si vyberte, už si vyberte. Zase nemůžou platit obě dvě věty najednou. Dáváte hrozně málo a v tom rozpočtu máte na to moc peněz.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka s faktickou poznámkou chce reagovat. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: O to přece nejde (Se smíchem.), kolik je to lidí. Vy sami říkáte, že děláte nějaký Deštník proti drahotě, a ten prostě a jednoduše nefunguje. Řekněme si to na rovinu. Ještě znovu zopakuji ty otázky tedy pro pana ministra financí, poněvadž bych se rád dočkal odpovědí.

Znovu tedy, protože si to pravděpodobně nezapamatoval ani nepoznačil. Pokud se navýšily příjmy na odvodech na pojistném, jak je možné, že se najednou navýšily výdaje na podporu v nezaměstnanosti o 1 miliardu korun, která zůstala samozřejmě stejně na 3,3 %. Také mě zajímalo, kolik se v tuto chvíli vyplatilo z rozpočtu, poněvadž tam nedokážeme najít - humanitární dávka 5 000, solidární příspěvek na ubytování a mimořádná okamžitá pomoc. A také čím došlo k navýšení výdajů u státní sociální podpory? Pokud tady do toho rozklíčujeme, dokážeme například říct, ano, pomáhali jsme tady nebo tady. U příspěvku na bydlení, u přídavku na děti, u doplatku, u porodného, já to sám nevím. Vy to víte? Protože vy máte střeva toho rozpočtu.

Tak já vám moc prosím, abyste mi na tyto otázky odpověděl. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak teď jsou tady další dva přihlášení s faktickou poznámkou, nicméně jak jsem avizovala, na 13.50 máme pevně zařazený bod. A já tady nejdříve načtu omluvy, které se tu načetly. Dovolím si přerušit projednávání bodu číslo 30, ke kterému se hned vzápětí po projednání bodu číslo 132 vrátíme, a samozřejmě ti, kteří jsou přihlášeni s faktickými poznámkami, dostanou slovo jako první. Nyní tedy přerušuji projednávání bodu číslo 30.

Načtu několik došlých omluv. Babka Ondřej se omlouvá od 14 hodin z pracovních důvodů, Bělor Roman se omlouvá od 13.55 hodin z pracovních důvodů, Bžoch Lubomír se omlouvá od 12.30 do 15 hodin z pracovních důvodů - ale myslím, že tady pana poslance Bžocha Lubomíra nemáme, máme tady poslance Bžocha Jaroslava, tak to je nějaké pochybení, ale hned vzápětí je tady omluven právě pan Jaroslav Bžoch, což je správně, od 14 do 19 hodin - pracovní důvody, pan poslanec Faltýnek se omlouvá od 13.15 z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Hájek se omlouvá od 13.59 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Jan Hofmann se omlouvá, a to od 15 hodin z osobních důvodů, Jakub Janda se omlouvá od 14 hodin z pracovních důvodů, Pražák David od 15 hodin z pracovních důvodů a Wenzl Lubomír od 14 do 15 hodin z pracovních důvodů. To je zatím z došlých omluv vše. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP