(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou... Paní předsedkyně dá přednost, takže v tuto chvíli paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já jsem nechtěla být útočná, pane ministře. Můžete mě obviňovat, z čeho chcete, ale já se vás vždycky ptám, na všech interpelacích, na všech, a odpověď nula. To je: Nevím, mluvil jsem, zjistím a tak dále. Já jsem se konkrétně ptala na Novou scénu Národního divadla, ta interpelace je dohledatelná. A jestli tady zpochybňujete to, co já říkám, a naznačujete, že lžu, překrucuju, vymýšlím si, tak to bych si prosím vyprosila. Já se k vám arogantně nechovám, ale vy ano. A co se týče akcí, které byly rozjeté, tak vám nezbude nic, než je zrealizovat do konce - to si tady povězme, to není váš úspěch, není. To je úspěch minulé vlády a na tom trvám. Já mluvím o nových investicích, které minulá vláda připravila, připravili je ředitelé příspěvkových organizací. Tak prosím, komunikujme tak, jak to je.

A já nebudu zpochybňovat zástupce zaměstnanců, nebudu, protože oni si stěžují a stěžují si právě na tento váš přístup. A já si myslím, že je to velká škoda pro kulturní scénu, takže možná byste mohl míň zesměšňovat, být méně arogantní a více naslouchat. Myslím, že by to bylo ku prospěchu věci. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr financí Zbyněk Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem nechtěl používat ostrá slova, nebudu, ale je pravda, že paní poslankyně Pokorná Jermanová řekla, že v 280 milionech jsou peníze na zvýšení platů. A to je prostě chybná informace, lživá, chybná, nepřesná, jak to nazveme, můžeme to nazvat jakkoli, ale není to pravda, a to je důležité. Peníze jsou zajištěny v novele z jiných zdrojů, jak jsem o tom mluvil, to znamená, nepedagogičtí pracovníci přímo v kapitole školství, (nesrozumitelné) kultury je to ve vládní rozpočtové rezervě.

Ale k těm investicím. Já myslím, že (nesrozumitelné) jsou rozpočtové zdroje a všechno ostatní, pokud ty peníze nejsou, nemá váhu. Tak za mnou přišel pan hejtman Vondrák, pan primátor Macura, dali mi tři nebo čtyři podepsaná memoranda mezi krajem, městem a státem o podpoře různých důležitých kulturních investic v Moravskoslezském kraji. A tak jsem se zeptal pana hejtmana, když je to memorandum staré čtyři roky, co s tím za ty čtyři roky udělali kromě toho, že to podepsali, vyfotili se a dali toto. A teď nemluvím k přípravě. Zejména příprava koncertní síně běží výborně a rychle, ale rozpočtově nic, nula, nula, nula, nula. Já jsem dokonce jako opoziční zastupitel tady navrhoval poměrně malé částky jak na Černou kostku, tak na koncertní síň, na tu přípravu - stanovisko tehdejší ministryně záporné, hlasování tehdejší vládní většiny záporné. A my nejsme schopni v okamžiku, kdy podepíšete čtyři memoranda, v každém jsou stovky milionů, a oni se připravují a v jednom roce přijdou všichni a takhle řeknou: Tak zaplaťte, tady to memorandum bylo podepsáno. A ti, co ho podepsali, neudělali nic. Je to rozdíl. Brno má taky slíbenou akci a ty peníze má v rozpočtu - jsou v nespotřebovaných výdajích, ale jsou tam. A ten, kdo podepsal memorandum s Brnem, já nevím, jestli to byl ten samý ministr kultury (Předsedající: Pane ministře, čas.) nebo ten samý premiér, tam ty peníze poslal. Na akce v našem kraji nula, čtyři memoranda.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Nyní mám avizováno, s přednostním právem že se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová, a po ní pan ministr kultury. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. S přednostním právem jsem, že? (Předsedající souhlasí.) Ano, děkuju, abych nebyla ve stresu. Já jsem původně chtěla reagovat ještě na ty platy, ale to si řekneme když tak za chvíli. Teď musím reagovat na pana ministra kultury, protože to je opravdu neuvěřitelné, to jeho vystoupení.

Pane ministře, já nebudu tady teď s vámi - ani na to nejsem připravena, připravím se na to, až budeme tady řešit rozpočet 2023, to bude zajímavější - já tady s vámi nepovedu polemiku, jestli my jsme přidali na to nebo na ono. Vy jste sám teď řekl, že otevíráte Památník, teď jste to říkal před chvílí, takže ten jste asi za těch devět měsíců nepostavili. To jste nakonec i uznal, v pořádku. Takže já nebudu teď říkat, my jsme to a vy... Přece ukažte teď - vy jste ta změna, vy jste ti, kteří to chtějí dělat lépe, tak teď přijďte a řekněte: Toto bude, toto bude, toto bude, to jsem prosadil na jednání s ministrem financí nebo na vládě, to už je jedno, ať mě pan ministr Stanjura zas nechytá za slovo. A já, když se dívám na ta čísla, pojedu rozpočet naší vlády, protože já si to potom srovnávám, vezmu si kulturu a podívám se na náš rozpočet, který jsem ještě dohadovala s panem ministrem Zaorálkem, pak se podívám váš rozpočet 2022 novela, podívám se 2023, už si vytahuju, samozřejmě i když vláda to ještě neschválila, tak zatím tam žádné nárůsty nevidím.

Platy si pamatuju moc dobře. Kdysi, když jsem se stala ministryní financí a dojednávali jsme první a pak ještě druhý - já to beru před covidem, po covidu - rozpočet, tak si vzpomínám, že jsme v tom jednom roce - nevím, jestli to bylo 2018 nebo 2019, můžu to samozřejmě dohledat - jsme tehdy dávali nerovnoměrně, protože právě kultura a různé tyto profese, které byly, třeba zapisovatelky u soudu... Já jsem si nechala dělat tenkrát průměr a zjistila jsem hrůzu těch rozdílů - úřady práce tam patřily - a přidávali jsme nerovnoměrně, čili nejvíce jsme přidali tady těmhletěm profesím a pak jsme přidávali méně. Nedá se to dělat samozřejmě pravidelně, to se dá udělat jednou za čas. To zmrazení od roku 2021 jsem nikdy netajila. To bylo proto, že se nám podařilo zrušit společně s ODS superhrubou mzdu, na tom vydělali zaměstnanci 7 % čistého. Tehdy jsem do toho ještě započítávala, že se navýšila dvakrát po sobě sleva na poplatníka, a inflace byla úplně jinde. Takže nemůžeme srovnávat nesrovnatelné.

Investiční pobídky - určitě souhlasím s vámi, a když se vám to podaří - já jsem to pak už kvůli covidu nedotáhla, to budu říkat úplně upřímně - když se vám podaří nastavit nějaký zákonný mechanismus, naši podporu budete mít, my jsme připraveni o tom diskutovat. Jenom pro zajímavost, takový graf jsem si rychle našla. V roce 2013, to jste předávali vládu nad Ministerstvem financí hnutí ANO, od roku 2014 tam byl Andrej Babiš, bylo 500 milionů, 500 milionů, od roku 2014 se dalo 800, je tam nárůst, pak já jsem tam - ale uznávám, že to bylo ad hoc, to máte pravdu, že jsme to řešili ad hoc, a ne systémově - v roce 2019 tam bylo 1,3 a potom jsem se dohodla v roce 2021 s panem Zaorálkem na 1,1. Takže řešili jsme to, jednali jsme s nimi. Já jsem dokonce vyrazila se podívat i na dvě natáčení zahraničních produkcí, abych na vlastní oči viděla, jaký to je přínos pro ekonomiku, kolik je tam našich řemeslníků, živnostníků, architektů, stavitelů, pak jsem tam tenkrát viděla nějakého zemědělce, zpracovatele kožedělného průmyslu, švadleny, návrháře, prostě je neuvěřitelné, když to na tom vlastním místě vidíte, a opravdu to tu ekonomiku podporuje, takže to je forma investice. A až na tom samém místě jsem pochopila, že se nemůžu chovat úplně jako ten, kdo to brzdí, ale naopak to podpořím, protože to investice je.

Teď nárůst stavebních prací - no jistě, pane ministře, teď došlo k dramatickému nárůstu prací. Takže jestli tam oni měli alokované nějaké prostředky - a nikdy se ty prostředky nealokují tak, že by se ten ministr podíval, aspoň tedy za mě ne, z okna, ale měl k tomu vždycky nějaké podklady, měl tam nějaké rozpočty a podle toho jsme to alokovali - ale jestliže nám dneska ustřelily stavební práce tam, kde jsou, tak je logické, že 700 milionů vám stačit nebude a budete potřebovat třeba 2 miliardy, to já vůbec nezpochybňuju.

Petrkov - no, já si to pamatuju, já jsem tam dokonce byla, tehdy jsme tam nějaké peníze dávali, já si dám tu práci a najdu to ve svých poznámkách. Dávalo se tam na to, co bylo potřeba akutně. Vím, že jsme se tam trošku přeli tehdy, jestli tolik míst tam přidat, nebo nepřidat, já jsem nechtěla přidávat na kulturu, mně připadalo, že to mohou zvládnout, ale samozřejmě do toho Petrkova potom to jsem nezpochybňovala. Nějaké diskuse jsme tam měli, ale určitě jsem tam dávala nějakou částku menší už v tom roce. Jela jsem se tam podívat, je to úžasná věc, úžasná památka, podporovali bychom to. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP