(17.00 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

A potom je tam další věc, kde v kapitole Ministerstva školství jsem našla tedy už prevenci drogové problematiky, a teď opravdu doufám, že tam některé nuly scházely v tabulce, kterou jsem měla, a je tam 5 milionů. Za to tedy v republice moc prevence neuděláme. (Se smíchem.) Takže prosím o zvážení navýšení této kapitoly pro Ministerstvo školství, protože opravdu to je suma velmi malá a ta problematika je široká.

Dále jsem v kapitole Ministerstva vnitra ani Ministerstva pro místní rozvoj nenašla ani korunu na začlenění - tam je psáno Romů, říkejme nepřizpůsobivých menšin - a myslím si, že opět je třeba na toto myslet, protože víme velmi dobře, že města, která trápí tato problematika, určitě budou na rezortech něco požadovat, je potřeba potom tedy alespoň vědět, kam sáhnout.

A další věcí tedy je také jedna věc - a jak vidíte, dneska opravdu se odtahuji od zdravotnictví, aby nebylo, že jenom tady říkám zdravotnické problémy - a to je v kapitole Ministerstva kultury, kde na kulturu národnostních menšin, na její zachování, je 33 milionů, což jistě je dobře. Nevím, zda to není málo, ale víme dobře, v jaké jsme situaci, ale zase, pro Romy je tam 2 miliony. Za to prosím asi uděláte opravdu jeden větší festival, toho asi víc nebude.

A pak mám jeden dotaz, přece jenom ze zdravotnictví, a to je proto, že zdravotní pojišťovny podle predikcí samozřejmě předpokládaly navýšení platby za provedenou zdravotní péči zhruba o 4 %. Při této inflaci a při cenách energií jsem hluboce přesvědčena, že tady mají opět lidé pravdu, že toto stačit nebude. Prosím o opravdu přepočítání a podívání se na tuto kapitolu, protože to by určitě nestačilo.

Jinak je dobře, že od 1. 9. mají dostat nárůst mezd nezdravotničtí pracovníci, což je jistě dobře. Bez nich by zdravotnictví nemohlo fungovat. Ale upozorňuji znovu, že zdravotníci tam jsou opomíjeni, a to není dobře. A další otázkou, která tedy je, proč v kapitole Ministerstva zdravotnictví máme kráceno - on tady pan ministr není, já jsem s ním o tom hovořila, protože v uvozovkách teď díky tomu, že média se nevěnují covidu, jistě, do jisté míry je to dobře, aby nedocházelo až k nesmyslně podrobným informacím, které nebyly vždy pravdivé - na druhou stranu chci upozornit, že dnešní den - a dostali to všichni členové zdravotního výboru - máme 692 hospitalizovaných, 52 na JIP, což by nebylo číslo, které by zahltilo JIP, v žádném případě ne. Ale musíme určitě, a to, co by mělo být posíleno v kapitole Ministerstva zdravotnictví, je prevence obecně, a to je třeba i očkovací kampaň. Víme, že mají přijít nové vakcíny, ty budou také něco stát. Protože pro vaši informaci, a jsou to dnešní čísla z ÚZISu, máme z těch, kteří byli pozitivní, 26 % neočkovaných, tam očekáváme, že jistě se jich infekce dotkne, 18,5 % očkovaných, a pozor, 56 % po posilující dávce. Z toho vidíte, že ministerstvo musí nutně jednoznačně zesílit kampaň na nové typy vakcín, a je třeba, aby na tuto kampaň mělo a aby mělo na ty vakcíny. Takže tam určitě si myslím, že to ušetření asi nebude možné v takové míře, jak se předpokládá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí je přihlášen pan poslanec Vondrák, připraví se pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Jako obvykle nebudu hovořit dlouze. Pokusil se bych krátce se věnovat problematice rozpočtu Ministerstva školství, to znamená kapitoly 333, kde tedy je nárůst, který zcela určitě je důležitý v letošním roce. Pokud se nemýlím, tak by tento nárůst měl být směřován do mzdové podpory nepedagogických pracovníků, to si myslím, že je určitě potřeba. Samozřejmě, jsou tam další nároky na finance z pohledu integrace v souvislosti s ukrajinskou krizí, takže také bez komentářů negativních. Myslím si, že to je určitě dobře. Nicméně co si myslím, že tam chybí, je problematika, se kterou se tady pořád pereme a opakujeme každý den, a to je, jak se pokryjí náklady na energie. Nevidím problém v tom, že my zřizovatelé bychom nechtěli pomoci našim školám, které zřizujeme, ať už jsou to obce, nebo kraje. Někteří z nás energie vysoutěženy už mají, někteří v podstatě čekají na další kroky, které budou projednávány, abychom mohli tyto energie zafinancovat, a hlavně nakoupit, protože to si myslím, že je v daný okamžik možná ještě větší problém. A to je věc, která tedy bude řešena, tak jak je řešena standardně prostřednictvím zřizovatelů. V čem vidím problém, jsou energie a náklady na ně u vysokých škol a u výzkumných institucí. Tam si myslím, že ty finanční prostředky budou narůstat velmi razantně. A už jsme slyšeli z úst rektorů, že tedy hrozí nebezpečí v tom smyslu, že se výuka bude řešit distančně, aby se nemuselo zbytečně vytápět.

To samozřejmě je nepochybně věc nežádoucí, po letech covidu si myslím, že by to jenom zhoršilo současný stav kvality vzdělávání i na vysokých školách. Ale myslím si, že se to dotkne především výzkumných institucí, kde tedy to vidím už jako mnohem komplikovanější. Já dám teď příklad našeho superpočítačového centra v Ostravě, které samozřejmě se nemůže vypnout. Jsou tam závazky, které prostě máme vůči partnerům zemí EU i ostatním, a v podstatě ta spotřeba je poměrně významná. Není to v podstatě řekněme počítač, notebook, který máte na stole, je to v podstatě příkon až 3 megawatty, a ten samozřejmě musíte nějakým zajistit a musíte ho zajistit tak, aby byl stálý. Takže tam si myslím, že by stálo za to se na rozpočet ještě podívat, do jaké míry bychom tyto věci ještě pokryli v rámci úpravy tohoto rozpočtu.

Pokud se najdou nějaké mimořádné prostředky, nevím kde a nevím jak, tak samozřejmě to bude dobře, ale v daný okamžik vidím tady podle mě významné ohrožení funkčnosti těchto na energie náročných institucí, které samozřejmě budou ty finanční prostředky potřebovat. Takže to si myslím, že v návrhu rozpočtové úpravy chybí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také vám děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Berkovcová.

Mezitím, než dorazí k pultíku, přečtu další omluvu. Pan poslanec Major se omlouvá od 15 hodin do půlnoci z pracovních důvodů.

Paní poslankyně, vaše dvě minuty k faktické poznámce.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji. Já bych jenom chtěla ještě doplnit pana profesora Vondráka a připomenout, že veřejným školám vláda seškrtala letos - všem školám - ostatní neinvestiční výdaje, což jsou finance na pomůcky a učebnice pro žáky, o třetinu a venkovským malotřídkám dokonce o 43 % oproti roku 2021. Řada škol se tak dostala do červených čísel a musejí chybějící finance dorovnávat na úkor platů učitelů. Konkrétní příklad z nedávna. Ředitelka jedné mateřské školy musela vzít letos každé učitelce z odměn 8 000 korun, aby dorovnala finance chybějící v ONIV - ostatních neinvestičních výdajích. Vy jste pro tento rok seškrtali v ONIV skoro o 1 miliardu korun, a přitom z této položky se na škole financuje téměř všechno kromě platů a nákladů na energie. A tak chybějící peníze na pomůcky či další vzdělávání či náhrady nemocenské pro prvních čtrnáct dnů potom ředitelé často berou z financí určených na odměny pro učitele. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Vracíme se do obecné rozpravy, pan poslanec Kolovratník. Nevidím ho, píši si nepřítomen, a další v pořadí pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. V současnosti je nám předkládán novelizovaný materiál, kde deficit z 280 miliard se zvyšuje na 330 miliard. To bych řekl je takový deficit prostý, ale my tam musíme ještě započítat 127 miliard neočekávaného zisku v nadvýběru daní, čili to se dostáváme někde ke 460, a když k tomu připočítáme poměrnou část energetického balíčku na rok 2022, čili dalších 17 až 20 miliard, tak jsme na 475 miliardách, a to už se blížíme k půl milionu, ať to nazveme nákladů navíc, nebo deficitu, já nevím, jaké hledat slovo, ale není to jenom těch 330 miliard. Za to ale příliš nedostáváme. Vidíme v současnosti, že pomoc třeba v energetické krizi není taková, jakou by si naši občané a naše firmy představovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP