(17.10 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Tady bych chtěl říct, protože se chci věnovat především zdravotnictví, tak tam k mnoha změnám nedošlo. Ale některé změny tam přece jenom jsou a je to na výdajové stránce, protože připomenu, že na jaře pan ministr Stanjura pokrátil zdravotnictví o více než 20 miliard, a to sečteno ze zdravotních pojišťoven 14 miliard z rezerv a zhruba 8 miliard z kapitoly Ministerstva zdravotnictví, respektive z Ministerstva zdravotnictví jako takového. A co se děje nyní? Čili 8 miliard minus na jaře pro pana profesora Válka, který to přijal s úklonou a úsměvem, a najednou se tam ty peníze vrací. Já jsem rád, že se tam vrací, vrací se tam 3,2 miliardy na zakoupení očkovacích látek, kde jsme byli v prodlevě s jejich zaplacením, jde tam 0,2 miliardy, konkrétně 210 milionů na centra duševního zdraví, jde tam 336 milionů na dotační program pro stabilitu nestátních nemocnic a 0,9 miliardy úhrady za nevyužité monoklonální protilátky. Čili celkem sečteno je to asi 4,6 miliardy, které se tam vrací.

A ještě bych se rád zeptal pana ministra, protože pan Válek žádal ještě další 2 miliardy na pokrytí DPH ke kofinancování investičního programu z Národního plánu obnovy, a ty 2 miliardy jsou kruciální proto, aby se ty investice nezastavily. Pan ministr Válek na můj dotaz, podotýkám kuloární, řekl, že to je na dobré cestě a že i ty 2 miliardy by měl dostat. Ve výsledku potom je to 6,6 miliardy, které se vrací jenom Ministerstvu zdravotnictví z původně odebraných 8 miliard. Úplně tomu nerozumím.

K 14 miliardám pojišťovenským, o těch jsme tady hovořili hodně, a pan ministr má pravdu, že se to přežije pro tento rok. Ale už tento rok pojišťovny počítají s tím, že rezervy, které byly ve výši téměř 60 miliard, klesnou někde ke 40 miliardám, možná více, podle toho, jak se to bude dále ještě odehrávat.

Pro tento rok tady máme inflaci 17,5 %, cena energie roste astronomicky, řada nemocnic, a to jak krajských se zřizovatelem krajů, tak fakultních se zřizovatelem Ministerstvem zdravotnictví, nemá ještě vůbec zajištěné energie a předpokládá se mnohonásobný nárůst jejich cen. Já jsem si zjišťoval, že energie jako takové tvoří pro nemocnice už nyní kolem 2 % nákladů, u fakultní nemocnice jsou to stamiliony, a teď je jenom otázka koeficientu, kolika to budeme násobit. A všichni si musíme přát, abychom tu energii získali.

Nelze tedy udržet to, co je naplánováno, byť pro letošek zdravotníci nedostali přidáno, dostali přidáno jenom nezdravotničtí pracovníci. Já to malinko provážu i s výhledem na příští rok. Tam to neudržíme na těch 10 %, určitě přidání bude nutné. A v tomto kontextu jsme v situaci, že zdravotní pojišťovny plánují jenom 4% navýšení plateb nemocnicím a poskytovatelům zdravotní péče. My jsme se o tom bavili s pojišťovnami a ony to tak mají naplánované, drží to a řeknou, že ministerstvo je ochotno jednat maximálně o navýšení na úroveň 5 až 6 % nad dosavadní výši plateb zdravotnickým zařízením. To ale při 17,5% inflaci, předpokládaném 10% navýšení mezd a při narůstajících cenách energií je samozřejmě neudržitelné. A zase když se zeptáte těch, kteří v tom opravdu pracují, manažerů v nemocnicích, tak vám s menším nebo větším strachem, podle toho, jestli jsou z fakultních nemocnic, nebo z nemocnic zřizovaných kraji - tam ten strach tolik nemají - řeknou, že jim 4 % v žádném případě nemůžou stačit, a bavme se reálně o 10 až 14 %. Na to tady nikdo nechce slyšet, nikdo nepřipravuje ani krizový plán. Ale to není krizový plán ve smyslu strašení, to je naprosto reálný krizový plán, na který musíme být připraveni. Čili ve vztahu k příštímu roku, pokud nic neuděláme, se řítíme do problémů. Tento rok skutečně ustojíme.

A ještě bych chtěl říct - a já jsem to říkal soukromě i panu ministru financí - on mně také odvětil, že jsme udělali chybu, že jsme nedali pozměňovák na základnu pro valorizační automat pro výpočet plateb za státní pojištěnce. Skutečně jsme tu chybu udělali, ale já bych vás chtěl, pane ministře, vyzvat, abyste si to ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví propočítali, protože přesně tady vidím do budoucna - a nejenom pro rok příští, ale pro roky další - možnost nastavit ten automat tak, aby za 6 milionů pojištěnců - to je ohromná síla, tam každá stokoruna dělá za měsíc 600 milionů navíc, v tom valorizačním automatu - si to propočítat skutečně tak, aby se nám podařilo pokrýt alespoň z větší části platbu za státní pojištěnce, respektive náklady za státní pojištěnce, protože ty tvoří 75 % nákladů za všechny pojištěnce, jsou to ty nejdražší věkové skupiny. Takže to je jenom výzva, a až bude možnost o tom jednat, tak bych k tomu chtěl vyzvat, protože jestli se chceme bavit o nějaké zaručené budoucnosti pro zdravotnictví, tak tohle je jedna asi z lepších cest.

A potom, pane ministře, kromě otázek výdajů je tady na stránce 33 vašeho materiálu v důvodové zprávě asi chybně uvedena - doufám, že to nebyla kamufláž - kapitola 336 zdravotnictví, 336 tuším by měla být spravedlnost. A tady bych se vás chtěl zeptat - budu to citovat, jsou to tři řádky: "Příjmy této kapitoly se snižují o 4,9 miliardy korun z důvodu nastavených platebních principů se zdravotními pojišťovnami a nižším než očekávaným zájmem pojištěnců systému veřejného zdravotního pojištění o očkování proti onemocnění covid-19." Čili mám tomu rozumět, že se tam berou další 4,9 miliardy? Promiňte, je to pro mě složitě napsáno, ale tady bych se bál té predikce. Tady už to jeden z předřečníků říkal. My jsme opravdu covid v podstatě vymazali, je překryt ukrajinským konfliktem. A mně přijde, že naše vláda, konkrétně pan ministr Válek, v podstatě covid vymazal z mezinárodní klasifikace nemocí, prostě pro nás covid neexistuje, a přitom s covidem - ne na covid, ale s covidem - umírá v průměru pořád kolem osmi lidí denně. Takže to jsem jenom chtěl říct, že tady bych měl malinko strach z toho, predikovat, že na covid nebude potřeba vynakládat nějaké větší peníze. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Děkuji za upozornění, ano, je tam písařská chyba, kapitola je 335, to není žádný zásah. My jsme převzali vaši predikci, kolik se bude očkovat, a sám dobře víte, pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy, že nejdřív to platil stát, a pokud se to proočkovalo, tak to zaplatí zdravotní pojišťovny a byl by to zpětně příjem státního rozpočtu. Takže proto, že těch vakcín je hodně, neočkovalo se, tudíž to nebudou platit zdravotní pojišťovny, tak ten příjem je zhruba o 5 miliard nižší.

K ostatním částkám, o kterých jste mluvil - to jsou všechno věci, které jsme nejdřív škrtli, protože jsme je museli prověřit. Monoklonální látky na nás vyskočily, to jsme nevěděli, když jsme byli v únoru. Vůbec nechápu, já fakt nechápu, že vláda usnesením vlády uloží řediteli nemocnice fakultní nakoupit nějaký typ léků. Vaše vláda to udělala a výsledek je 900 milionů pryč. Já jsem se rozčiloval, protože (nesrozumitelné) je různě, a pan ředitel je opravdu z obliga, on splnil usnesení vlády. Tak za kým jde toto rozhodnutí? Vůbec nechápu, já si neumím představit, že my bychom na vládě usnesením ukládali kterémukoli řediteli nemocnice nákup konkrétního léku. Mně to přijde úplně absurdní a výsledek je 900 milionů a těch 336 pro kraje je ten stejný výsledek, ale bez usnesení vlády, abychom to řekli zcela poctivě. Tak je to skoro přes 1,2 miliardy za monoklonální látky, které jsou v této chvíli nepotřebné, neužitečné, nevím, jak bych to nazval. Myslím, že to je docela přesný popis. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP