(15.40 hodin)
(pokračuje Vladimír Balaš)

Ta vyhláška chápu, že se může v individuálních případech dotknout některých středisek, ale pokud jde o naši analýzu, tak by tomu tak být nemělo, a v individuálních případech je Ministerstvo školství připraveno nastavit pravidla tak, aby vyhovovala všem. Aby někde ve střediscích, kde se zjevně nebude dostávat lidí, kteří by mohli pomáhat a poskytovat služby, aby neměli prostředky, to nelze připustit. A na druhou stranu přidávat tam, kde nepotřebují, také nemá smysl. Takže jsme domluveni i na úrovni hejtmanů a mám takový pocit, že už v některých případech s Libereckým krajem, s Pardubickým krajem, jsme domluveni s Vysočinou, že budeme řešit případné drobné problémy, ale spíš marginální, individuálně, že se pokusíme alokovat prostředky tak, aby to vyhovovalo. Je to skutečně možné a myslím si, že podle naší analýzy valná většina těch středisek bude mít úplně stejné prostředky, jako měly.

Ten problém, který jsme ale řešili a pro který jsme změnili financování, byl ten, že na některé děti se dostávaly prostředky na pět kroužků, zatímco na jiné třeba vůbec. Nevedlo to ani ty ředitele, aby vyhledávali aktivně děti třeba v nějakých znevýhodněných lokalitách a snažili se je k tomu přitáhnout. Já vím, že to je složité, ale důvod, pro který ta vyhláška byla změněna, je kromě harmonizace také snaha zapojit do poškolního vzdělávání co největší okruh lidí, ne stále ty samé.

Takže jenom chci říct, opravdu prostředků je stejně, v individuálních případech to dokážeme řešit a doufáme, že nové nastavení pravidel povede k harmonizaci a že povede k tomu, že v jednotlivých krajích budou prostředky používány na to, na co mají být, a tak, aby to bylo přehledné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli je ještě doplňující dotaz? Není. Tak máme dalšího přihlášeného, a to je pan poslanec Síla, který bude interpelovat pana vicepremiéra Rakušana. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, ministři, dámy a pánové, já bych měl jenom takový jednoduchý dotaz na ministra Rakušana v souvislosti s mafií - jak jsem to nazval ve své přihlášce - STAN, což je pochopitelně dost expresivní název. Nicméně mě by zajímal názor pana ministra v tom smyslu, kdyby se ocitl na druhé straně recipročně v opozici, z koalice předseda některé politické strany by byl ministrem vnitra, který by jmenoval policejního ředitele, který by vyšetřoval mafiánské struktury nebo prostě vyšetřování svých stranických kolegů, jak by se na to díval z té opozice? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dotaz. Slovo má ministr vnitra pan Vít Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Pane kolego, já jsem byl pln očekávání, co přijde ve vaší otázce, když jsem viděl ten expresivní název. No, tak za prvé, policejní prezident byl jmenován ještě dávno před nějakou kauzou, než tak nastalo, tady to nebylo žádné účelové jmenování policejního prezidenta. Za druhé, přece už jenom to, že Policie České republiky v době mého ministrování konala, a to velmi důsledně s velmi zásadními politickými dopady pro mojí vlastní politickou stranu, pro mé vlastní politické hnutí, svědčí o tom, že policie jednala naopak bez jakéhokoliv zasahování ze strany ministra vnitra. Ta celá kauza je velmi důsledně vyšetřována. Všichni jsme viděli, že měla i velké dozvuky v politickém prostoru. Ukazuje se, že celá kauza měla dozvuky nejenom pro hnutí STAN, ale i pro další politické síly. Je to prostě korupční kauza komunálního politika. Já jsem se schválně díval na to, jak to vypadalo od roku 1990, a došel jsem pouze ke dvěma ministrům, jejichž spolustraník nebyl v té době vyšetřován. Byli tady ministři, kteří měli vyšetřované vlastní senátory, měli vyšetřované vlastní hejtmany a podobně. Samozřejmě, je to nemilá věc pro každou stranu. V každé straně, když se objeví někdo, kdo se zaplete s korupcí, tak to tu stranu bolí, bolí to její mechanismy, ale já, jak jsem jistě mnohokrát prokázal, žádným způsobem do těch procesů nezasahuji a nebudu do nich zasahovat, ať se to týká jakékoliv politické strany.

Pokud se ptáte, jak bych konal v opozici, určitě bych se na to také ptal, určitě bych chtěl mít jistotu, že ministr vnitra do takové věci nezasahuje. Ale já myslím, že jsem to tím, co se tady odehrálo a tím, že evidentně k žádným zásahům nedošlo, prokázal. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se pana poslance, jestli má doplňující dotaz? Nemá. Tak můžeme přejít k dalšímu a to je pan poslanec Koten, který bude interpelovat omluveného pana ministra Síkelu. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Já bych se obrátil na nepřítomného ministra pana Síkelu s podobným dotazem, se kterým jsem se obrátil už na pana premiéra, také nepřítomného, a to je vlastně národní obchodník s energiemi, protože Česká republika jako taková nemá přímý kontrakt na dodavatele plynu, a dá se říct, že nyní naši spotřebitelé to poměrně značným způsobem pociťují na nových zálohách, tedy ti, kterým vypršela nějaká fixace. My v podstatě nakupujeme přes finskou firmu Uniper, která je monopolním dodavatelem plynu pro Českou republiku, a tato firma obchoduje za spotové ceny, tedy ne za úplně výhodné, protože dlouhodobé kontrakty jsou vždycky výhodnější. Já tady pro srovnání, aby čeští občané měli srovnání, tak maďarská vláda, ten špatný premiér Orbán, jak tady říká paní předsedkyně Sněmovny, kterého by tedy měli lidé vyhnat, tak v Maďarsku plyn stojí 6,20. U nás v České republice na starých kontraktech tedy stojí 6 korun, ale nyní na těch nových může stát až 47 korun kubík. Rozdíl v ceně je samozřejmě násobně úplně někde jinde a i ty zálohy potom tomu odpovídají.

Co se týká toho, jestli vy počítáte s tím, jestli vůbec někdy budete obchodovat napřímo, anebo jestli raději budete podporovat nějakou cizí privátní firmu, která sponzoruje finské důchodce, tak to je v podstatě otázka na vás. A to, co tady předvádí vláda Petra Fialy, a vy jste v ní přítomen, to je skutečně takový příběh takové jedné Bangladéše. Takže prosím, laskavě nám sdělte, jestli v tom hodláte pokračovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a vzhledem k tomu, že pan ministr je omluven, můžeme přejít k dalšímu, a to je pan poslanec Josef Flek, který bude interpelovat pana vicepremiéra Rakušana. Máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, dobrý den. Vážený místopředsedo Sněmovny, vážení členové vlády, milí kolegové, já bych měl jednoduchou otázku na pana ministra, a to je, jestli se pamatuje kvůli inflaci na navýšení platů policistů i hasičů. Včera zde zazněly různé teze, myšlenkové toky, a rád bych to slyšel z nějakých kompetentních úst a vyslechl bych si pravdivé informace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a slovo má pan vicepremiér Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Tahle interpelace bude velmi rychlá. Já bych chtěl touto formou ještě poděkovat panu ministrovi Stanjurovi. Já jsem včera měl jednání se slovenským ministrem vnitra, potom jsem jenom zprostředkovaně slyšel, co se tady odehrávalo v debatě o státním rozpočtu. Policisté, hasiči, ale i příslušníci Celní správy a vojáci měli jako první profesní skupina jako uniformovaní zástupci dojednáno na úrovni vlády i na úrovni tripartity, že jejich platy v tarifech od 1. ledna narostou o 10 %. Je to samozřejmě růst, který odpovídá možnostem státního rozpočtu, ale je to profesní skupina, kde růst je v podstatě nejvyšší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP