(10.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

(Poslanec Michálek před řečništěm: Vždyť je to pravda!) Jasně. (Řečník se směje.) Michálek, to je on. To je ten psychopat, který šel do spisu. (Ohlasy v sále.) Nemocný člověk antibabišem. (Potlesk zleva, bouchání do lavic zprava.) Potřeboval by se léčit.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo Babiši, já bych vás poprosila, pokud oslovujete... Promiňte, že vás...

 

Poslanec Andrej Babiš: Nechť na mě nemluví. Nechť na mě nemluví ten psychopat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, promiňte, že vás přerušuji, ale prosila bych, abyste kolegy buď oslovoval mým prostřednictvím a trošku zmírnil výrazy, které používáte. Přece jenom jsme na půdě Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych vás prosil, paní předsedkyně, abyste zařídila, aby pan poslanec na mě nemluvil, ano? Buďte tak laskava.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, v tom máte pravdu. Pan předseda Michálek by na vás neměl pokřikovat a jistě si to vezme k srdci. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ano, dobře. Děkuju, super. Ano.

Takže Petr Gazdík, 28. 9.: "Jeden z důvodů, proč Andrej Babiš patří za mříže, říká Petr Gazdík." To je ten, co vyšetřoval Bečvu a který zakládal organizovaný zločin s Polčákem - hnutí STAN. Takže a tak dále, takže takhle to tady máme. To jsou vyjádření, to jsou ti demokraté, kteří ctí presumpci neviny.

K obsahu obžaloby. Podle obžaloby jsem měl vědomě a úmyslně pomoci Nagyové ke spáchání trestného činu dotačního podvodu, a to vytvořením podmínek k tomu, aby společnost farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala kritéria zájemce o dotaci, neboť jsem (si) podle obžaloby měl být vědom toho, že mým prostřednictvím a prostřednictvím mých rodinných příslušníků a pana Martina Herodese bude podle dotačních podmínek společnost farma Čapí hnízdo propojená se společností skupiny Agrofert a že společnost farma Čapí hnízdo chtěla po dokončení výstavby působit na stejně relevantních trzích i na sousedním trhu jako některé společnosti ze skupiny Agrofert. Totální nesmysly a blábol. Tuto konstrukci zcela odmítám jako nepravdivou, nereálnou a jako důkazně absolutně nepodloženou.

Obžaloba tvrdí, že jsem měl v roce 2007 úplné povědomí o podmínkách dané dotační výzvy včetně takového detailu, jako je propojení podniku přes fyzické osoby z důvodu působení podniku na stejných relevantních trzích. Toto tvrzení je naprosto nepravdivé a podle mého advokáta ve spise neexistuje pro takovou tezi obžaloby jediný důkaz. Skutečná, pravdivá realita je velice prostá. Můj jediný kontakt s tématem dotace byl velmi krátký a povrchní a nepamatuji si samozřejmě přesně, kdy to bylo, ale někdy na konci 2007 nebo začátkem roku 2008, když jsem se od paní Nagyové dozvěděl, že byla vypsána nějaká dotace, pod kterou by projekt farmy mohl spadat, a odkázal jsem ji na své rodinné příslušníky, kteří v té době projekt farmy převzali. Toto byla jediná informace o dotaci, která je předmětem obžaloby, kterou jsem v prosinci 2007 nebo lednu 2008 disponoval. Tudíž výslovně a naprosto a rozhodně vylučuji, že bych znal podmínky dané dotační výzvy, natož detailně. Vylučuji naprosto a výslovně, že bych cokoliv věděl o problematice propojování podniků dle doporučení Ministerstva spravedlnosti. To se mi snažili vysvětlit moji obhájci v průběhu trestního řízení, ale je to tak složité, že tomu dodnes nerozumím. A potom vylučuji, že bych se dopustil v souvislosti s předmětnou dotací jakéhokoliv trestného činu nebo pomoci k němu, že bych jakékoliv jednání uvedené v obžalobě činil v úmyslu komukoliv pomoci, jakémukoliv trestnému činu nebo protiprávnímu jednání.

Veškeré právní úkony v obžalobě označené za moji aktivní účast při vytváření podmínek pro spáchání trestního činu jsou bez výjimky legálními kroky. Státní zástupce nejdřív učinil závěr o tom, že došlo ke spáchání trestného činu, a zpětně hodnotí mé údajné jednání jako protiprávní, to za situace, kdy nebyl dosud získaný jediný důkaz o tom, že obžalobou vybrané úkony činěné v období od roku 2007, od října 2007 - to je patnáct let - do února 2008 byly účinné s mým plným vědomím, že vyústí v podání žádosti o dotaci, ve které uvedený údaj o malém podniku bude nepravdivý z důvodu, že činnosti, které společnost farma Čapí hnízdo hodlala po vybudování areálu farmy Čapí hnízdo vykonávat, byť je v době podání žádosti o dotaci fakticky nevykonávala, založí propojenost se společnostmi ze skupiny Agrofert prostřednictvím mojí osoby a akcionářů společnosti farmy Čapí hnízdo. Takže nesmysl.

Obžaloba mi klade za vinu pět okruhů mé údajné trestné činnosti, z toho ale tři okruhy popisují jednání třetích osob - představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, a. s., a u akcionářů společnosti farma Čapí hnízdo. Jedná se ve zkratce o změnu právní formy společnosti ZZN AGRO Pelhřimov, schválení převodu akcií představenstvem společnosti ZZN Pelhřimov a další převod majoritní části akcií na pana Herodese. V žádném případě tak nejde o mé vlastní jednání a nechápu, jak mi může vůbec toto obžaloba klást za vinu. Přitom striktně vylučuji, že bychom na kohokoliv z tehdejších členů představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, a. s., působil, aby tyto kroky dělali za účelem spáchání jakékoliv trestné činnosti. Co se týče zbývajících dvou okruhů takzvané mé trestné činnosti, jedná se o následující: písemný souhlas s převodem akcií společnosti ZZN AGRO Pelhřimov, s. r. o., jsem podepsal jakožto předseda představenstva společnosti Agrofert, a. s., až ex post poté, co jej schválilo představenstvo společnosti ZZN Pelhřimov, a. s. Tak to vyžadoval zákon a stanovy společnosti. Obdobně ve věci souhlasu Imoby s umístěním sídla společnosti ZZN AGRO Pelhřimov, s. r. o., jde pouze o logické vyústění uzavřených nájemních smluv, nikoliv o protiprávní jednání. Bez souhlasu vlastníka pozemku nemohlo podle zákona k zápisu sídla společnosti dojít. Naprosto popírám a vylučuji, že bych jakkoliv naváděl k páchání trestné činnosti členy vlastní rodiny. To považuji za absurdní!

Státní zástupce se uchýlil k účelovému označování naprosto legálních právních úkonů za protiprávní - zjevně z důvodu důkazní nouze a vyprázdněnosti původní verze skutku, ke které tato kauza po šesti letech trvání trestního řízení nakonec dospěla. Jak už jsem popsal, v průběhu šesti let se totiž tato celá údajná kauza zužovala, jak postupně z důvodu nedostatku důkazů odpadala jednotlivá obvinění. Toto zužování kauzy pak vyústilo v úplné zastavení trestního stíhání všech obviněných včetně mě. Poté, co nejvyšší státní zástupce rozhodl politicky a zrušil zastavení trestního stíhání mě a paní Nagyové, nezůstal z původní konstrukce kámen na kameni a moje trestní stíhání se stalo právně a fakticky nesmyslné. Můj obhájce to popsal ve vyjádření k obžalobě.

Jelikož jde o kauzu od počátku zpolitizovanou, bylo nutno dostat moji osobu před soud. Výsledkem je účelově vytvořená obžaloba, která nedává právní ani faktický smysl. Celá část obžaloby týkající se mé údajné pomoci k trestné činnosti není ničím jiným než pouhou snůškou hypotéz a naprosto nereálných představ či úvah. V případě tří z celkově pěti obžalobou vymezených okruhů mé údajné činnosti mi státní zástupce klade za vinu jednání třetích osob - představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, a. s., a akcionářů společnosti farma Čapí hnízdo. Nejde tedy o mé vlastní jednání. Nechápu, jak mi může obžaloba vůbec klást za vinu jednání někoho jiného? Striktně vylučuji, že bych na kohokoliv z tehdejších členů představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, a. s., či členů vlastní rodiny jakkoliv působil za účelem poskytnutí pomoci ke spáchání trestného činu.

Takže je to jasné, jsem nevinen a nespáchal jsem žádný trestný čin. Tento proces je pouze vyústěním dlouhodobé snahy politického kartelu o moji diskreditaci a odstranění z politiky. Já netrpím některými nějakými utkvělými představami, že po mně jdou, ale existují jasné důkazy, že tomu tak skutečně je. Tradiční politici napříč spektrem a jejich příznivci si tady vytvořili vlastní systém, vlastní stát ve státě, který má za úkol zajistit jejich prvořadý zájem, peníze a moc, a já jsem ten jejich systém naboural, a když mě nedokázali zkorumpovat, tak se mě rozhodli zničit. Proto vymýšlejí neustále kauzy z doby mého podnikání, protože si jsou vědomi, že na rozdíl od nich na mé politice nedokáží nic najít, protože nic neexistuje. A že se snažili! Velmi se snažili. Pro tento politický kartel je naprosto klíčové, aby se mě v politice zbavili - nikoliv standardním politickým bojem idejí a programů, ale dezinformacemi, podpásovými útoky i defamační kampaní. Případ Čapí hnízdo je špičkou ledovce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP