(16.30 hodin)
(pokračuje Klára Kocmanová)

První návrh, jak již bylo zmíněno, ruší vznik rozšířené kolektivní správy, která by prakticky všechna česká média nahnala pod jednu střechu povinného kolektivního správce. Takto bude zajištěno, že budou mít i malí nezávislí vydavatelé smluvní svobodu a nebudou pod tlakem velkých mediálních domů, které by jinak rozhodovaly o distribuci licenčních poplatků mezi všechny vydavatele.

Druhým pozměňovacím návrhem chci docílit větší ochrany uživatelů před automatickým preventivním blokováním obsahu internetu ze strany umělé inteligence. Automatické filtry, které implementace směrnice přináší, totiž jistě nebudou dokonalé a my za Piráty chceme zamezit tomu, aby docházelo k odstraňování legitimního obsahu, jako jsou například memy, tedy parodie vytvořené s použitím části díla. Ve třetím pozměňovacím návrhu jde o explicitní deklaraci, že povinnosti ukládané provozovatelům cloudových úložišť novelou autorského zákona nevedou k povinnosti aktivně sledovat a filtrovat veškerý obsah, který na platformu uživatelé nahrají. Takový monitoring by totiž například mohl vést k tomu, že uživatelé kvůli obavám z monitoringu nebudou nahrávat takový obsah, který není v souladu s mainstreamovými politickými názory. Já považuji za důležité zvlášť v dnešní době, kdy vlivem dezinformací řada lidí ztrácí důvěru ve státní instituce, toto ve směrnici explicitně uvést. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, a nyní se přihlásila do obecné rozpravy paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu velmi stručná a zopakuji jenom to, co jsem tady říkala v prvém čtení. Předložený zákon z pera minulé vlády byl velmi složitě vybalancován a projednán napříč celou odbornou veřejností a v tuto chvíli došlo k tomu, čeho jsem se obávala, a to, že přijdou pozměňovací návrhy, které jeho smysl trošku posunou jinam, a nemyslím si, že je to ta správná cesta. Měli bychom se také podívat na to, jaké vyjádření kolektivních správců dostávají předložené pozměňovací návrhy. Všichni to dostáváme do svých e-mailů a myslím si, že je velká škoda, že ten konsenzus, který tady vznikl za minulé vlády, byl tímto narušen, a myslím si, že to rozhodně neprospěje.

Já se podrobněji potom vyjádřím ve třetím čtení, kde k tomu ten prostor si myslím je lepší než ve druhém čtení. Nicméně musím touto cestou vyjádřit své velké politování nad tím, že jsme nebyli schopni uchovat tak složitě projednaný a dojednaný konsenzus minulé vlády. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Ondřej Babka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuju za slovo. No já asi navážu na kolegyni Jermanovou a měl bych dotaz na pana ministra, protože určitě maily od těch profesních asociací dostává, ať je to Asociace komerčních televizí, Sdružení pro internetový rozvoj, Hospodářská komora, která zaslala společné stanovisko sekce kulturního a kreativního průmyslu, Mezinárodní federace hudebního průmyslu, a ti všichni zastávají stanovisko, že by byli rádi, aby autorský zákon - a i když zde bylo zmíněno, byl to složitý kompromis už za minulé vlády - aby tento sněmovní tisk 31 byl schválen tak, jak byl připraven Ministerstvem kultury a jak sem byl poslán, beze změn.

To znamená, pane ministře - a teď se omlouvám, nevím, jestli jsem slyšel správně ve vaší úvodní řeči - že tedy Ministerstvo kultury podporuje ty pozměňovací návrhy? Dobrá, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Prosím, pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jenom tady pár poznámek k pozměňovacímu návrhu pana poslance Laciny. Tam je vymyšlený mechanismus, že se, pokud nedojde k dohodě mezi poskytovatelem služby informační společnosti a vydavatelem, tak je tam vymyšlené jakési řízení, které bude rozhodovat Ministerstvo kultury. Spíše jenom dotaz, proč to má být Ministerstvo kultury: protože to nakonec skončí nějakým rozhodnutím a to bude přezkoumatelné podle části páté OSŘ.

Problém je, že ta příslušnost potom soudu bude u okresních soudů a my, když se soudíme o nějaké spory s autorským právem, máme věcnou příslušnost krajských soudů, máme tam dneska specializované soudce, kteří to dělají dennodenně, a najednou trošku neústrojně tímhletím bychom v podstatě posouzení této věci, která je bytostně autorskoprávní, tak vlastně půjde úplně mimo jinou linii a budou to v podstatě dělat nespecializovaní soudci. Takže je tady spíš na úvahu, jestli potom teda neposunout místní příslušnost rovnou tady k těmto soudcům, aby byl místně příslušný krajský soud, anebo aby spor vůbec o vyšší odměnu rozhodovaly soudy rovnou, a bylo by to vyřešeno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji panu ministrovi Šalomounovi. Táži se opět, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Nyní tedy končím obecnou rozpravu.

A táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr až po podrobné rozpravě, dobře. Pan zpravodaj? Také ne.

Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásil do podrobné rozpravy pan poslanec Jan Lacina. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já už bych se v tuto chvíli jenom rád přihlásil k pozměňovacímu návrhu 1274, který jsem tady v obecné rozpravě, řekl bych, že velmi podrobně, odůvodnil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní se do podrobné rozpravy hlásím já a poprosím pana kolegu, aby mě vystřídal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dovolte, abych vás všechny pozdravil, a do podrobné rozpravy se hlásí paní místopředsedkyně. A předtím ještě... já jsem si nevšiml, jestli se hlásil pan předseda Michálek? Tak máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já se tedy hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je v systému nahrán pod číslem 1303, a odůvodnění jsem načetl v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, a nyní paní místopředsedkyně Kovářová.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych se přihlásila k pozměňovacímu návrhu, který se týká takzvaných vesmírných smluv a který je veden pod sněmovním dokumentem číslo 1206.

A nyní krátké odůvodnění. Současné nastavení textu zákona a obchodní praxe vede k trvalému krácení práv všech tvůrčích profesí, které se podílejí na tvorbě audiovizuálních a čistě audiálních děl. Filmoví i hudební producenti uzavírají s autory a interprety smlouvy, ve kterých vykupují veškerá jejich majetková práva ke konkrétním dílům či výkonům, a to tak, že ke všem způsobům užití, třeba ještě neexistujícím, na celou dobu trvání majetkových práv, někdy se jedná o desítky let, a k neomezenému teritoriálnímu rozsahu. Problém není ani tak v samotném rozsahu těchto smluv jako spíše v odměně, kterou za ně autoři dostávají. Běžným obchodním modelem je vyplacení jednorázové odměny pro autora, kdy tato odměna již dále nezohledňuje, jak moc je autorovo dílo užíváno. Zákon na tyto situace sice pamatuje, ale pouze okrajově, a to institutem práva autorů požadovat dodatečnou odměnu. Jedná se tak zvanou bestsellerovou doložku, která je však pro aplikaci velice omezená a v podstatě se nevyužívá. Navrhujeme tedy postupovat tak, že jednorázová odměna může být ve smlouvě sjednána pouze v případě, že smlouva nebude trvat více než jeden rok bez omezeného věcného rozsahu licence, nebo pět let, když věcný rozsah licence nebude univerzální, bude omezen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP