(14.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže ta vaše strategie je jaká? Vaše strategie je: prodávat naši práci. Pan Jurečka, jak mi píše - ten dopis, že mi děkuje za moji práci a že taky něco zažil - no, má na to věk. Určitě ten důchodce, který má osmdesát, si to probere. A od příštího roku je 500 korun všem ženám za každé vychované dítě. To prosadilo hnutí ANO a ČSSD, takže já jsem v šoku, jak pan Jurečka vlastně dělá PR, a ještě spotřebovává papír a zpronevěří peníze daňových poplatníků. Tam neměl být váš dopis, já nejsem zvědavý na váš dopis. Tam mělo být jedno oznámení České správy sociálního zabezpečení, že mi zvyšujete důchod o 5,2 %. A já vám říkám, že byste měli teď zvyšovat všem stejně. O mě nejde. To byste měli udělat, ne?

5 000 korun pro děti - fraška. Ještě navíc, kdybyste si udělal pořádek na úřadech práce, protože oni ani nevědí pořádně si vyložit ten zákon, a někteří přijdou pro tu dávku, a na druhé straně, nebo když dostanou z nadace Agrofert peníze, tak jim berete na dávkách. Proč jim to berete? Proč jim to berete? Nechte jim ty peníze! Nebo někdo dostane další pomoc, tak mu vezmete to, co jste mu dali předtím. Tak by bylo dobré, abyste s tím konečně něco udělali.

Zdravotnictví - tak to jako, to nebudu tady jako... (Směje se.) Já myslím, že jsem měl tady projev. Přehlasovali jste nás. Ano, pan prezident dal na to veto. Je to neuvěřitelné. Je to neuvěřitelné, že pan ministr říká: Když nemocnice nebudou mít na elektřinu, tak bude rezignovat. No, tak já nevím. Pan ministr údajně měl tři porady od 17. prosince, z toho jednu... Měl byste to řídit. Já chápu, že nevíte, co je to slovo řídit. Ale každý měsíc tam máte... 16 fakultních nemocnic, 3 vojenské. A proč tedy jste nezařídili nějakou dodávku elektřiny? Vždyť máte ČEZ! Však tam máte všechno propojené. Ne? Tak to je neuvěřitelné, že pokud by to nastalo, tak to by byl skutečně skandál, a pan ministr se vymlouvá na jiné ministry, takže nevím, kdo to bude řešit.

A potom tady máme dopravu. To mě strašně pobavilo, když pan premiér navštívil Ministerstvo dopravy a zjistil, že je ve výstavbě 240 kilometrů. Ano, pane premiére, ano, to je naše dílo. My, když jsme začínali v roce 2014, tak nebyl zákon na výkup pozemků, nebyl zákon o liniových stavbách, všechno bylo zastavené. A potom, co dělaly kšefty ty vaše dvě opostrany, přišel Bárta, 2010, a chtěl údajně taky. No, tak všechno skončilo, tak jsme začínali o ničem. Pamatujete na tu farmářku kolem Hradce Králové? Dvacet let s ní jednali, dvacet let. Ano, my jsme s tím pohnuli. My jsme s tím pohnuli! A my jsme měli v plánu 300 kilometrů. Že příští rok otevřete 25? Fajn. A 40? Ano, D1 je naše dílo. Ale já jsem vždycky mluvil objektivně, protože první dva úseky rekonstrukce D1 byly za Stanjury. Vy to nikdy neřeknete, že co bylo za nás. Nikdy to neřeknete, já to říkám. Ale my jsme to dodělali, ano. A Havlíček udělal první PPP projekt. Takže já doufám...

Vy se s námi samozřejmě nebavíte o ničem. Vy jste nás zavolali dvakrát - vždycky to byla Ukrajina. A kdybyste se s námi bavili, tak bychom vám možná řekli naše představy. Nebo nevím...

Chtěli jsme dělat PPP projekt Hradec-Olomouc nebo Praha-Tábor a tak dále. Vy jste otevřeli, v roce 2011 až 2014 jste začali stavět 800 metrů - 800 metrů, ne kilometrů, ale metrů, ano? Takže my jsme bojovali za obchvaty, Frýdek-Místek, Třinec a další. A teď nemluvím o tom, že nevím, který lumen vymyslel dálnici na Vídeň kolem Mikulova? Normální člověk by jel z Brna do Bratislavy, vidím Břeclav, odbočím doprava a jsem ve Vídni, pár kilometrů, a doleva mám Varšavu. Selský rozum! Ale víte proč? No protože tam vaši kámoši měli pozemky! A stejně to bylo v Benešově. Proto nemáme dálnici do Tábora, protože takhle jste to dělali. Kšefty, kšefty, kšefty!

A ta nádraží, pane premiére... Teplice - vy jste mě kritizoval. Teď jsem zjistil, že možná to bude, ano.

A já jsem vždycky chtěl, aby naše vláda, nebo vláda, kde jsem já, abychom něco i lidem ukázali, nejenom nějaké řečičky, řečičky. Dobře víte, že je to naše dílo, a my vám držíme palce. Hlavně aby vám Stanjura nevzal ty peníze. Ale peněz je dost, takže snad to nenastane. A my se budeme dívat na ten nový rozpočet a budeme studovat, jak to vlastně celé je.

Školství, věda - tak nevím, paní Langšádlová... Tuhle jsem si oddychl, že jsem ji viděl v televizi minule, protože jsem myslel, že je nezvěstná (Se smíchem.), takže jsme chtěli vyhlásit celostátní pátrání po ní. (Potlesk několika poslanců z lavic ANO.) Ale já ji mám rád. Ona je celkem fajn, i paní Hubáčková. Aspoň vědí, na co mají a nemají. Takže věda a výzkum. Věda a výzkum. Ano, tam můžeme taky ukázat, co jsme udělali.

O panu Balašovi jsem už mluvil. Škoda, Plaga měl smůlu, že byl náš ministr. Ale když ten Balaš sám říká, že je horší než on, no tak... A nový pan ministr přišel s tím, že by vyučování začalo až na devátou hodinu. No, tak jak pan Válek začal, že vlastně čekat u doktora šest hodin je normálka, to byl taky takový první slogan, jak začal, tak tady pan ministr říká, že... Děti možná budou mít radost. Otázka je, co budou říkat rodiče? Ale to nevím. Ale snad to nenastane.

Takže k těm rezortům, prosím vás. Životní prostředí - úplná katastrofa. Ten Turów se vám fakt nepovedl. Pane premiére, vy jste dosadil na ministerstvo absolutně nekompetentní paní Hubáčkovou. Neumí to tam prosazovat, nemluví anglicky. Je to peklo.

Samozřejmě kultura. Jsem zvědav, co tam budete dělat? My jsme zrekonstruovali Národní muzeum za 3,6 miliardy. My jsme opravili Státní operu. My jsme začali Císařské lázně a věznici v Uherském Hradišti, kde byl pan premiér. A co Nová scéna, pane ministře? Tak já jsem zvědav, jestli budete pokračovat. Máme Invalidovnu, máme fantastické kulturní památky, ale nic se neděje. Nic se neděje.

Víte, váš problém je, pane premiére, v tom, že když já jsem byl premiér, tak jsem vždycky se všemi ministry bojoval proti Schillerové. My jsme se spojili a chodili jsme za Schillerovou a říkali: Toto potřebujeme a vy na to musíte najít prachy, jo? A ona je našla. (Pobavení v sále.) A udělali jsme plno dobrých věcí. A jak je to u vás? No, vaši vládu řídí Stanjura a ten říká: Nemám peníze, nemám peníze, a ostatní ministři tam sedí a bojí se něco říct. No, to je neuvěřitelné. Prosím vás, tak pomozte těm ministrům! Pokud chtějí pro naši zemi něco udělat, tak jim pomozte, a nechť Stanjura konečně jim dá ty prachy. Topí se v penězích, má dost peněz. Nechť nelže, že nemá. Má jich dost, 2 000 miliard v Evropě.

O cenzuře na Úřadě vlády s panem Klímou - to jsem mluvil.

Digitalizace - pan Bartoš... To je zajímavé, že toho Dzurillu jste tam nechali. To je zajímavé, ne? (Směje se.) Protože to je ta faleš. Říkali: Jé, Babiš tam má lidi. Ne, Dzurilla je úředník, a skvělý úředník, ano. Tak to je dobře, protože bez něho byste byli vyřízení. Dali byste si taky inzerát, jako jste si dali inzerát na to, jak stavět byty. Tak inzerát, hlaste se, lidi. Pan Bartoš neví, jak má stavět byty. Nevím, kolik tam máte v programovém prohlášení bytů, že postavíte, 20 000 nebo kolik? Už si to nepamatuju. A máte tam peníz, místní rozvoj. Vyčerpali jste nulu na místním rozvoji. Nulu, nulu, nulu, jo? Ne? Zabili jste stavební zákon, který by zatočil s korupcí a rozpohyboval výstavbu. Takže na novou legislativu si tak kvůli naprosto neschopnému ministru Bartošovi... Jeho jedinou starostí je samozřejmě, aby tam byl, měl tu funkci. Ano, tady to mám, předvolební slib - postavit 40 000 bytů, ročně dokonce, ročně, fakt jo. No, to je peklo. Ročně 40 000? Jo? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP