(14.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Zemědělství - samozřejmě posedlost Babišem. Všechno je Babiš, je potřeba zabít, zničit, zadupat. Tak já nevím. Máte ten program Antibabiš, ale když Babiš nebude, tak nevím, co budete řešit. Já chodím na Zemi živitelku čtyřicet let a ten pan ministr, on údajně nikde nemluví. Nemluví. Byl na výboru, že neřekl nic. Na obědě na Zemi živitelce také neřekl nic. Tak nevím. Vy jste to zničili, to zemědělství, vy jste dovolili prodávat půdu cizincům. Vy jste tady dovezli největší koncentraci řetězců. A samozřejmě ty lži o tom, kdo určuje ceny potravin. Kdo určuje ceny potravin? Přece řetězce! Ale ty vaše struktury říkaly, že Babiš. Tak za kolik prodávají rohlík pekárny? Za korunu pade. A kolik stojí? Dvě pade, v Orlové stojí tři. Kolik je to procent? Kdo si bere 280 miliard tady ze všeho, co vy jste tady rozprodali do zahraničí? Kdo? Ne? Tak nelžete. Nelžete!

A můžeme se modlit, aby nepřišel nějaký covid na obilí, ne? ODS po revoluci řekla: Všechno se doveze. Všechno se doveze! Tak dneska dovážíme 60 % vepřového, už nejsme bramborářská velmoc, české ovoce a zelenina minimum. Vyvážíme mléko, dovážíme máslo, ano? Tak to je, všechno jste zdecimovali. A pan premiér samozřejmě má velice rád pana polského premiéra, však to je v pořádku, tak já nechápu, proč tedy se nenaučil od něj - protože pan polský premiér se stará - snížit DPH na základní potraviny a zastropovat to, ne že to zkásnou ty řetězce. Já jsem zvědav, jak ti potravináři budou fungovat, když majitel Madety na Zemi živitelce ohlásil, že v lednu nebude mít na elektřinu. Tak nevím, kolik bude stát máslo. Ale vy ne, vy jenom proti tomu Babišovi.

Podpora biopaliv, ne? Vy jste ji zrušili. Fajn, tak bude víc ropy od Putina. To jste chtěli? Já myslím, že ne.

A potom tu máme sport. To je fakt neuvěřitelné. Jsem rád, že tedy pan premiér přijímá sportovce, ale pane premiére, 2013 byl rozpočet na sport 3,6 miliardy a já jsem to dotáhl na 11,5 minulý rok. My jsme založili Sportovní agenturu. My jsme rozdělovali peníze do sportu transparentně, ne na baru v Intercontinentalu jako váš náměstek, nebo v bytě, jak to dělali socani. My jsme to dělali transparentně. A teď vy přicházíte s tím, že vlastně příští rok budou jenom 3 miliardy? A ty kluby - však nebudou mít ani peníze na elektřinu. Jak budou děti chodit na trénink, na hokej? Však chceme sportovat, ne? Tady bude mistrovství Evropy v basketbalu, ano, to naše vláda dala 3 miliony eur poplatek. Naše vláda sem dotáhla nejlepší tenistky světa. Ano, my jsme sport podporovali, tak nechápu, proč nechcete podporovat sport - 3 miliardy, to je fakt neuvěřitelné!

Já jsem chtěl ještě k tomu plynu, pane premiére. Skutečně nechápu - nevím, kdo vám píše ty projevy. Vy jste začal na tiskovce, první vaše věta: Slovensko minulý týden zprovoznilo plynovod z Polska, zbavilo se jednostranné závislosti na ruském plynu. Stavbu zahájili před čtyřmi lety, tedy v době, kdy naše vláda rozhodla, že my takový plynovod prostě nepotřebujeme. A to je lež, pane premiére. Proč lžete, když to není pravda? Vždyť k tomu jsou články: Plynovod Stork zřejmě končí. Poláci z akce vycouvali. Vycouvali, nechtěli to. Byly tam peníze. Sobotka jednal s premiérkou, ano? Ale víte, jaký je rozdíl mezi Českou republikou a Slovenskem? Že v České republice kvůli vaší straně, kvůli ODS, ČSSD, vy jste v rámci kuponky a privatizace všechno rozprodali. Rafinerie jsou polské a plyn měl kdo? RWE NET4GAS, velké trubky. To je globální firma. A Innogy? Komu patří Innogy? Maďarské firmě, maďarskému státu. Takže vy nás obviňujete z toho, že my jsme něco udělali, ale my jsme nic neprivatizovali. Takže kdo tady měl zájem, aby v Čechách nebyly přípojky plynovodu? Tady máte, pane premiére, mapu. (Ukazuje.) Toto je ten plynovod, co otevřeli Slováci, a tohle je plynovod, který vede z Ukrajiny do České republiky. Půlku toho plynovodu vlastní slovenská vláda a půlka je reprezentována nejzkorumpovanějším premiérem v historii této země Topolánkem - největší lobbista za ruský plyn. A logicky Topolánek nechtěl, aby z Polska něco teklo. Nechtěl BACI přípojku na Rakousko. Proč? Protože by přišli o ty poplatky, takže taková je pravda. Neříkejte už, prosím vás, že my jsme tady něco udělali špatně. Tady je to černé na bílém a NET4GAS je soukromá firma. Soukromá firma!

Takže vy jste všechno zprivatizovali, tady už je jenom ČEZ, kde 30 % akcionářů má jiné zájmy než stát, a vy stále mluvíte o tom, že my jsme udělali nějakou závislost. Žádnou jsme neudělali, závislost jste udělali vy, vy jste všechno prodali do ciziny, rafinerie, ano, jsou pryč, čerpačky, všechno je pryč, 280 miliard! Voda většinou francouzská, cementárny francouzské, všechno. To je důsledek kuponky, která všechno zničila, a potom přišli socani a ti to prodali. Ano, tehdy asi cena za Transgas se zdála být dobrá, dneska samozřejmě víme, že to bylo špatně a že si to stát měl... Takže není pravda, že my jsme to nechtěli. My jsme to chtěli, Poláci z toho vycouvali. Měli na to peníze Evropské komise a ta byla proti. A tady je jasné, že si udělali tuhle propojku. Takže já bych byl strašně rád, pane premiére, abyste neříkal nepravdy, protože to skutečně tak není, a dá se to zdokladovat a doložit všechno.

Takže já bych tady mohl číst ještě hodinu, jak plníte programové prohlášení vlády. Víte, za mě to bylo tak, že všichni ministři dostali za úkol předložit nějaké plnění, tak já nevím, kdy to uděláte, ale už jste tam dost dlouho, abyste to mohli udělat.

Takže závěrem, vážené poslankyně, vážení poslanci, si to můžeme shrnout. Máme tu vládu, která je bezradná a neschopná jako její slabý premiér, vládu založenou na organizovaném zločinu, vládu, která lidem vytrvale lže, vládu, která neplní své sliby, vládu, které se stát a ekonomika rozpadá pod rukama, vládu, která se lidem vysmívá, vládu, která řeší všechno možné, jen ne problémy vlastní země a vlastních občanů, vládu, jejímž jediným zájmem je vládnout, i kdyby měla zruinovat vlastní zemi. Je dobře, že naši občané dnes budou moci pozorovat pana premiéra Fialu a Rakušana a další politiky pětikoalice, kteří jako samozvaní demokraté rádi mluví o hodnotách, politické kultuře, Václavovi Havlovi, budou zvedat ruce pro svou vládu postavenou na organizovaném zločinu, korupci, neschopnosti a pokrytectví. I kdybyste dnešní hlasování ustáli, svůj konec oddálíte jenom o pár měsíců. V očích lidí jste totiž už nadobro ztratili jakoukoliv legitimitu a morální právo vládnout. Jste vláda, která vyhlásila válku vlastním občanům, proto si zasloužíte jediné, a to skončit! Z toho důvodu bude dnes hnutí ANO hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní vystoupí s přednostním právem pan premiér Petr Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Vyslechli jsme si zde projev předsedy opozičního hnutí, které navrhlo hlasovat o důvěře naší vládě. Předně bych chtěl ocenit, že ten projev byl přednesen tady v Poslanecké sněmovně, a nikoliv někde na náměstí, a že jeho autor dnes dorazil do práce. Za to vám děkuji, pane předsedo, pane poslanče. Máme možnost tady společně diskutovat. (Potlesk poslanců vládní pětikoalice.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP