(18.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Dovolte mi poslední větu. Důvěru Poslanecké sněmovny tato vláda zatím stále má, a soudě podle všech vyjádření po dnešku, i mít bude. Důvěru lidí jste ale už dávno ztratili a to byste si měli uvědomit. Děkuji vám. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přeji pěkný podvečer, kolegyně, kolegové. Nyní je přihlášen pan ministr Vlastimil Válek. Připravit se může pan předseda poslaneckého klubu Radim Fiala.

A já v mezičase načtu omluvu, která došla. Omlouvá se paní ministryně Helena Langšádlová dnes mezi 18. a 20. hodinou z pracovních důvodů. Poprosím o klid v sále na důstojné projednávání.

Pane ministře, máte slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Vážená paní přesedající, dovolte, abych předtím, než řeknu, co mám na mysli a co jsem si připravil, požádal o podání procedurálního návrhu po dohodě všech poslaneckých klubů o jednání i hlasování po 19., 21. a 24. hodině. Podávám tedy tento procedurální návrh, který je po dohodě všech poslaneckých klubů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím, já tedy zagonguji. Zagongovala jsem, přivolávám kolegyně a kolegy do sálu, abychom mohli přistoupit k tomuto hlasování, které se odehraje bezprostředně.

Ano, odhlašuji vás. Prosím, přihlaste se opět svými identifikačními kartami.

Myslím, že kdo chtěl přijít, přišel, čili budeme hlasovat o procedurálním návrhu, abychom mohli hlasovat a jednat i po 19., 21. i 24. hodině. Všichni ví... prosím?

 

Po 21. i 24., přesně tak. Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh procedury hlasování po 19., 21. i 24. hodině? Kdo je proti?

hlasování číslo 2 hlasovalo 109 poslanců a poslankyň, pro 107, proti 0, čili tento procedurální návrh byl přijat.

 

Děkuji a vracím vám slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji. Dovolte mi ještě jednu lehce neformální věc, proto si dovolím oslovení dámy a pánové, kolegyně a kolegové, přátelé. Já jsem teď téměř devátý měsíc ve vládě Petra Fialy. Petr Fiala je můj bývalý rektor. Jako rektor to byl výborný šéf, tu univerzitu obrovsky posunul. Tak jak tady padlo, že za chlapem něco musí být vidět, tak za ním je vidět minimálně kampus Masarykovy univerzity. A dneska má Petr narozeniny, takže mi dovolte, byť je to mimořádná schůze, abych mu popřál všechno nejlepší k narozeninám. Je to člověk, kterého si vážím, a Petře... (Obrací se k předsedovi vlády a jeho zvolání zaniká v potlesku. Tleská celý sál, poslanci pětikoalice vestoje. Premiér se uklání a děkuje.)

A nyní, vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych i já řekl pár slov k této schůzi a k tomu, co za devět měsíců udělalo Ministerstvo zdravotnictví a jaký je můj názor jako ministra zdravotnictví a vicepremiéra této vlády.

Chápu to, že opozice svolává schůze na nedůvěru vládě, a naprosto rozumím tomu, proč takovouto schůzi svolává hnuti SPD. Je to vcelku logické. Strana má blízko k Rusku, má blízko ke Kremlu, nemá ráda Evropskou unii, a je vcelku jasné, proč tedy svolává tuto schůzi. Mrzí mě to v případě hnutí ANO, protože já před vás předstupuji během českého předsednictví Radě Evropské unie pouhých několik dnů před jednáním ministrů zdravotnictví Evropské unie, které mě čeká příští týden. Bude tam naprosto unikátní setkání ministrů zdravotnictví zemí Evropské unie a budeme se bavit o věcech důležitých pro všechny občany České republiky, tedy i pro nás, co tady sedíme. Budeme se bavit o dostupnosti centrové léčby, budeme se bavit o tom, aby drahé léky byly dostupné i v zemích, jako je Česká republika, stejně rychle jako po celé Evropě. Budeme se bavit o dostupnosti klinických studií. Budeme navrhovat nové screeningové programy v případě karcinomu prostaty. Budeme se bavit o změnách smluv, co se týče vakcín. Budeme se bavit o tom, jak posunout zdravotnictví v Evropské unii dál, a to si myslím, že není věc politická, je to věc odborná. Doufal jsem, že budu mít prostor se na toto jednání připravovat. Chápu, že toto je důležitější než Evropská unie.

Co se důvodu svolání schůze týče, nyní ponechme stranou, že ředitel rozvědky rezignoval, objevily se nové důvody. Stranou lze ponechat také jistý nesoulad v tom, že kolegové a kolegyně z hnutí ANO jsou pohoršeni kontaktem s trestně stíhaným podnikatelem Redlem a obžalovaný podnikatel Babiš v jejich čele jim nevadí. Ale to je věc každého z vás. Stranou ale nelze ponechat skutečnost, že jste, vážení opoziční poslanci, po vzoru Jiřího Paroubka ochotni kráčet v jeho šlépějích, usilovat o shození vlády během českého předsednictví Radě Evropské unie a riskovat tím ostudu - ostudu nás všech, ostudu České republiky, a to zvláště v současné velmi těžké geopolitické a energetické situaci, kdy nás krize svírá ze všech stran. Pro mě je to zklamání a mám pocit, že vám na naší zemi nezáleží. A mrzí mě to o to více, že řady z vás si odborně i lidsky velmi vážím. Nikdy jsem neváhal pochválit, nikdy jsem neváhal být vstřícný. Rozumím tomu, že jste opozice, nerozumím tomu, že jste ochotni se k něčemu takovému, jako je dnešní schůze, propůjčit, nehledě na to, že do toho jdete s přístupem "po nás potopa aneb shodíme vládu a pak se uvidí".

Za čtyři roky vaší vlády, kterou drželi u moci komunisté, jste výrazně nabourali parlamentní demokracii, nezávislost justice i férový stát. Připomněl bych jenom rozsudek soudu, co se týká bývalého náměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa. Děkuji za to, že dneska mám dva náměstky, je to vaše zásluha, kdy soud jasně rozhodl, že to, jak se prováděly za vaší vlády čistky na ministerstvech, bylo v rozporu se zákonem.

Já jsem tady byl osočen, že jsem vyhodil ředitele nemocnice, že jsem udělal výběrové řízení na ředitele nemocnic a vyhazoval jsem ředitele, říkal pan bývalý premiér. Tak on během čtyř let vyhodil všechny ředitele nemocnic, všechny je vyměnil - já jediného ředitele, kterého jsem vyhodil, to byl ředitel profesor Arenberger. Tak pokud to je ten ředitel, za kterého bojujete, pak jste si sami vystavili vizitku. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

Dnešní schůze má jeden pozitivní aspekt. Sledují ji občané i média a naše vláda tak má šanci složit veřejnosti účty za osm, prakticky devět měsíců vládnutí. Stálo před námi mnoho výzev. Nejen ty staré, kdy musíme hasit problémy způsobené předchozí vládou, ale i nové, zejména v podobě války na Ukrajině a z ní plynoucích problémů. Jako vicepremiér a ministr zdravotnictví a opravdu hrdý člen této vlády říkám, že se nemáme za co stydět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP