(17.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Zdražování - a to všichni vnímáte, slyšíte to od lidí, nakonec pan ministr Blažek to tady řekl minulý týden. On řekl: Je to tak, já jsem také mezi lidmi, také mi to ti lidé říkají, upozorňuji, že tady hrozí velké sociální bouře. My se neúčastníme a nenajdete nikoho z nás, kdo by veřejně podporoval demonstrace. To nenajdete žádný takový důkaz, aby někdo z mých kolegů... nikdy nepůsobíme na lidi: Pojďte někam. Neúčastníme se. Teď bude 3. 9., nepůjdu tam, i když jsem byla zvaná z mnoha stran. Ale samozřejmě toto je věc, kterou si zapříčiňujete sami. Přes tu velkou krizi se nám podařilo - a nebylo to jednoduché, čelili jsme obrovské kritice z vaší strany a z různých stran, že je to málo, a ještě víc a tak dále, aby během - já nevím - takhle mávnutím kouzelného proutku jsme slyšeli: Dali jste moc, neměli jste dávat, vy jste to prostě roztočili, sypali jste to z helikoptéry. Tak si vyberte. Anebo jediným důvodem změny vašeho názoru byly vládní dresy, jinak si to neumím vysvětlit.

Znovu tady mám nejaktuálnější červencová čísla zdražení potravin. Já to tady mívám pravidelně, ale teď mám aktuální. Růst cen masa o 21,7 %, olejů a tuků 53,4 %, tvarohů o 20,5 %, ceny mouky 64,1 %, chleba o 29,9 %, polotučného trvanlivého mléka o 40 a tak dále. Dnes jsme o tom... mám tady i srovnání, kolik to stálo tehdy, kolik nyní, ale to vidíme každý den všichni v obchodech, a tak kam spějeme? Že bude rohlík stát 20 korun? Že tady prostě budou problémy? Dneska už lidé šetří, senioři nám říkají, že velmi šetří na jídle. Říkají to i prodejci, že klesají prodeje. Samozřejmě že ono to má nějakou setrvačnost, není to ze dne na den, že se to projeví v nějakém čase, že mají pořád ještě velká většina z nich nějaké rezervy z doby covidu, kdy nebylo celkem za co utrácet, a my jsme snižovali daně včetně zrušení superhrubé mzdy, což bylo největší snížení daní. Toto je bezprecedentní nárůst nákladů domácností, které tyto domácnosti cítí každý den při nákupech, a musíte s tím pracovat, musíte to zohlednit.

Dnes jsou však stále nejvíce diskutovány ceny energií. Víme, o kolik vzrostly - sice teď slyšíme radostně, že klesly, ale to je přece jedno, jestli to není poklesnutí takové, které by pomohlo... bude o tom mluvit Karel Havlíček velmi podrobně, já mu to nechci brát, ale co my říkáme měsíce? Pojďte zastropovat ceny energií. Ministr Blažek tady minulý týden řekl: Ano, slyším od kolegů, že to nejde, že to je právní problém, a on velice správně řekl - mluvil mi z duše, já jsem ho tady také pochválila, protože jsem k tomu přistupovala vždycky stejně, on řekl: Neexistuje pro mě, že to nejde, prostě se musí sejít experti. A to je to, co my říkáme, a tak jsme vždycky postupovali - já určitě, Karel Havlíček, všichni klíčoví ministři. Musí se sejít právníci, ekonomové, experti na energetiku a prostě to vymyslí. Já jsem slyšela premiéra v České televizi několikrát říct, premiéra Fialu, že to je špatná cesta a že tou cestou nepůjdeme - abychom se tedy slavnostně dočkali toho, že konečně premiér uvedl, že směřují k zastropování cen energií. Zase pozdě, zase pozdě. Svolaná Evropská rada je až na příští - na devátého, tuším - týden. Proč nebyla svolaná dávno? Znám debaty na Evropské radě jako ministryně financí, to je rada ECOFIN, je to vždycky velmi těžké, a pane premiére, já doufám, že jste si všiml - všiml určitě, nebudu vás tady shazovat, mluvil jste o tom ve svém projevu - že předsedáme Evropské unii, takže toto jednání jste měl dávno iniciovat! Dnes již nemůžeme čekat na Evropskou unii, musíme přistoupit k okamžitým řešením. Já jsem slyšela, myslím, že pana ministra Jurečku - pokud se mýlím, omlouvám se - ve veřejném prostoru řekl: No, když se to nepodaří, tak my potom připravíme národní řešení, nebo jestli to říkal pan ministr Síkela? Pozdě!

Tarif - proč většina ekonomického, úsporného tarifu je vyplácena, nebo menšina, ta menší část, je vyplácena tak, jak to schválila vláda minulý týden, letos? Teď jsou ty problémy, 2 000 plus obnovitelné zdroje, u někoho je to pár stovek, mohou to být samozřejmě až 2 000 a ta větší část je příští rok, abychom se včera dočetli, že hnutí STAN tam navrhuje dát více peněz už letos, ale vláda minulý týden něco schválila. Je to normální? Za mě určitě ne.

Mluvil o tom Andrej Babiš, že rokování o vyjmutí cen plynu o cenotvorby cen elektřiny bylo řešené na summitu EU už tento rok v březnu, k ničemu to nevedlo. Ta vaše strategie vyčkávat, nic nedělat a doufat, že to snad někdo v této republice přežije, je velmi, velmi špatná. My vás jenom nekritizujeme, my tady navrhujeme celou řadu řešení: zastropování, dočasný - pardon - DPH u energií, pohonných hmot, navýšit pomoc důchodcům, českým domácnostem, firmám. Kolik věcí jsme tady navrhli, poslali je jako poslanecký návrh, a vy jste je shodili ze stolu, abyste k nim přistoupili? Navrhli jsme: životní existenční minimum zvedněte o 20 %, tak jste to udělali salámovou metodou - nejdřív o 10, pak o 9. Proč? To jsou úplně ti nejpotřebnější, říkáte, že ti vás nejvíc zajímají. Včera jste schválili navýšení příspěvku na mobilitu. Promluvte si třeba s těmi vozíčkáři nebo nemocnými lidmi. Oni také chodí na ty meetingy. My máme navrženo poslaneckým návrhem, vaše vláda to odmítla, my se znovu pokusíme to zařadit na jednání této Sněmovny, z 550 na 2 000. Vy jste schválili na 900. Mluvili jste někdy s těmi lidmi? Mluvili jste se zástupci profesních svazů, které je zastupují? To jsou přece ti nejzranitelnější. Na nich šetříte?

Naše vláda na prudký nárůst cen energií na světových trzích reagovala ještě v době, kdy tady byla - byli jsme tu myslím do 17. prosince 2021 - generálním pardonem daně z přidané hodnoty za listopad a prosinec. Byla jsem za to kritizována, ostouzena ministrem financí Stanjurou. Nicméně třeba renomovaný institut Bruegel, který řekl, že naše energetická pomoc je druhá nejhorší v Evropské unii, započetl toto prominutí do svého výkazu. Různé asociace a svazy - dnes jsem zase četla nějaký otevřený dopis, ještě ho nemám dočtený - zastupující český průmysl a služby apelují a zdůrazňují vládě Petra Fialy, aby zavedla dočasný krizový rámec, který schválila Evropská komise v rámci celé EU. Situace totiž není už jenom vážná, ona je kritická. V případě, že se bude vláda Petra Fialy jen pokoušet o celounijní řešení, bude tento proces složitý a časově náročný. Rychlé a efektivní řešení, které bude přijato na národní úrovni, vůbec nebrání souběžným rokováním na evropské úrovni a my jsme připraveni k jakékoliv spolupráci, nehledě na to, že vláda, a to jsem říkala před chvílí, měla už dávno vést tato jednání. Nekomunikace vlády a neřešení pomoci v rámci energetické krize vyvolává výraznou paniku mezi podnikateli, už jsem o tom hovořila. Například Asociace hotelů - a to je také dohledatelné ve veřejných zdrojích - a restaurací uvádí příklad desetinásobného nárůstu cen za elektrickou energii. Současně tato Asociace nazývá současné prostředí likvidací podnikání, které vláda přehlíží bez jasné a razantní reakce. Za této situace bude pětikoalice odpovědná za důsledky, které budou likvidační pro řadu provozů, fabrik, zaměstnanců, a taktéž to bude mít dopad na veřejné rozpočty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP