(19.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

A za třetí, ta nejpodstatnější věc. Vláda tady vytvořila úsporný tarif, s kterým já souhlasím, který je taky součástí cesty SPD. My bychom snížili daně, snížili bychom DPH hlavně, tím bychom řešili úsporný tarif na určitou dobu, ale je tady ještě jeden tarif, ten se jmenuje sociální tarif. Sociální tarif znamená, že vyrobenou energii nepošleme na lipskou burzu, na lipskou komoditní burzu, ale budeme ji prodávat přímo českým občanům s nějakým relevantním ziskem a budeme prodávat přímo českým firmám.

Víte, za kolik se energie u nás vyrobí, například z jádra? Za pětadvacet haléřů. Za pětadvacet haléřů! Tak k tomu připočteme zisk, bude to třicet haléřů, a to už bude velký zisk, a prodáme ji českým firmám a českým občanům. A všem bude dobře, všichni budou v pohodě. Víte, kdo má nejlevnější cenu energií v Evropě? Není to nikdo z Evropské unie, je to Švýcarsko. Víte proč? Protože nepřistoupilo na to, aby bylo součástí lipské komoditní burzy. Co si Švýcaři vyrobí, to si spotřebují ve svých firmách a u svých občanů. Nejlevnější elektřina v Evropě - ve Švýcarsku. To by nikdo z nás neřekl, ale je to proto, že nekrmí spekulanty a dávají elektřinu za přiměřenou cenu Švýcarům a švýcarským firmám. Takže klobouk dolů, Švýcaři! Já bych si přál, aby to Česká republika udělala taky, aby odešla z lipské komoditní burzy a prodávala na ní jenom přebytky, to znamená to, co neprodáme českým občanům a českým firmám, můžeme poslat na komoditní lipskou burzu, ať si to koupí Němci, ať si to koupí další národy, protože my jsme jedním z největších výrobců a vývozců elektrické energie v Evropě dnes, ale máme ji nejdražší. To je paradox! Jsme největší výrobce a vývozci a máme nejdražší energii. To je neskutečné. Takže sociální tarif.

Dál, když budu pokračovat v cestě SPD, politické generace, které tady byly před námi, byly to hlavně generace ODS a ČSSD, prodaly úplně všechno, co mělo nějakou cenu, úplně všechno. Existoval tady podnik Transgas, který byl českým obchodníkem s plynem. Měli jsme nakontrahované přímé smlouvy s producenty, s ruským plynem samozřejmě, protože jiný tady v té době nebyl, a měli jsme jasné, za kolik to koupíme, měli jsme dlouhodobé smlouvy. Dneska mimochodem ruský plyn kupujeme taky. Tenkrát jsme ho kupovali za 6 korun, dneska jde prvně do Německa, tam se demokratizuje a kupujeme ho za 27 korun - zdemokratizovaný ruský plyn z Německa, jenom abyste věděli. To znamená, my říkáme, že potřebujeme vlastního obchodníka s plynem, českého obchodníka, a jsme jediná země, která nemá vlastní kontrakt. Mají to Maďaři, mají to Rakušané, mají to Němci, Poláci, Slováci, ale my to nemáme. My kupujeme zdemokratizovaný plyn za třikrát tolik z Německa. Tak to bylo k plynu.

Další krok, který tam máme - rafinerie. Není to tak dávno, kdy naše vláda prodala Polákům rafinerie Unipetrol. Takže Unipetrol za poslední dobu třiatřicetkrát zvedl marže. Ti, kteří jsou zodpovědní za to, že dneska tankujeme za tolik, za kolik tankujeme, nejsou pumpaři, jak se nám tady vláda snažila namluvit, ti mají korunu z litru, ani ne korunu, možná míň, ti vydělávají na shopech, které mají na pumpách, a ne na benzinu a naftě. Ale ta žába na prameni jsou rafinerie, které nejsou opět v českých rukách. To znamená, Poláci jezdí za třicet, třiatřicet korun, Maďaři taky. Maďaři (Němci?) nám prodávají plyn, Poláci naftu a benzin, takže my nemáme nic. My nemáme nic.

Dalším krokem ke stabilitě je samozřejmě zemědělství a potravinářství. Nebudou, potraviny nebudou, jejich cena se bude zvyšovat a nikdo nám je neprodá. Takže my říkáme, že by vláda měla napnout všechny síly k tomu, aby národní dotační programy dala všem zemědělcům bez rozdílu, jestli je velký, malý - umí to vyrobit, tak aby to vyrobil, protože ty problémy určitě nastanou.

A v neposlední řadě samozřejmě v našem desateru máme, že - a to vláda udělala a to je jediná věc snad, za kterou ji musím pochválit - že škrtla solární dotace, které všichni platíme na účtenkách za elektrické energie. Máte vždycky v rohu 400 korun na obnovitelné zdroje, to všichni platíme, tak to teď platit nemusíme, a úsporný tarif - ale tady musím říct, že v úsporném tarifu je to málo. Je to málo, pane premiére, oni padnou, ti lidi i ty firmy, jestli nepřidáte v úsporném tarifu, a nemyslím to nějak pejorativně, myslím to vážně, prostě padnou.

A samozřejmě potom je to omezení všech zbytných výdajů ve státním rozpočtu, abychom neměli takové obrovské výdaje. My si dneska ročně půjčujeme 300 miliard. No, to tu inflaci nemůžeme porazit, když si budeme půjčovat 300 miliard. Novináři se mě ptají: Je to špatně, nebo kolik byste viděl, 290, 285 miliard? To není úplně důležité. Důležité je, kdy se dostaneme na černou nulu, a to tady nikdo neumí říct. To tady prostě nikdo neumí říct, ale už jsme naslibovali nejdražší stíhačky na světě, nakupujeme různá bévépéčka a další vozidla, ale když se dostaneme na nulu, tak jak dlouho si budeme půjčovat? Když to bude po 300 miliardách a bude stoupat úroková míra díky inflaci tak, jak stoupá, tak to vidím, pane premiére, tak na tři roky. Za tři roky se nám zhroutí ekonomický a sociální systém. Z čeho budete vyplácet důchody, vždyť vám už nikdo nepůjčí? A to ještě do konce vaší vlády, kdybyste tady byli ty tři roky, tak to stihnete. To vám neřekli? Tak se zeptejte Zbyňka Stanjury.

Tak to bylo k tomu našemu desateru a uvidíme, co se bude dít. Já se obávám, že nic.

Další věc je - pojďme se ještě vrátit chviličku k lipské burze, kde my navrhujeme, že bychom posílali jen přebytky. Ono jsou to stejně jen virtuální převody, ale není už virtuálním převodem, když nás firmy jiných států s vyšší kupní silou občanů přeplatí a prodraží nám naši vlastní, na českém území vyrobenou elektřinu. Proč máme prodávat elektřinu vyrobenou v našich jaderných a uhelných elektrárnách do států, které nám je nepomáhaly stavět, a dokonce se jim jaderná energie i uhlí hnusí a dělají všechno pro to, aby to zakázali u nás? Na svém území ji produkovat nechtějí, na našem území ji chtějí zakázat a bojují proti nám všemi prostředky. Ale koupit si ji od nás a tím prodražit tu naši pro naše občany a firmy, to jim zjevně vůbec nevadí. Je to už i velký morální a etický problém. Elektřina je to první a nejjednodušší, co může, má a musí vláda Petra Fialy řešit. Nedokázala to a vypadá, že žádné nové nápady nepřišly. Proto by měla vláda Petra Fialy skončit a proto jsme dnes tady. Jestliže nemá řešení, musí přijít jiná vláda, která to řešení najde, ale tato vláda, bohužel, to vypadá tak, že dříve nebo později se nevratně poškodí životy našich občanů a existence tisíců českých firem. To bylo k energetické politice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP