(19.50 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Ale snad ještě horší je to, že se vláda vůči státu a jeho institucím chová jako na dobytém území, provádí personální čistky, které ohrožují hladký chod státního aparátu a některé jeho složky paralyzují a ohrožují, jak jsme to viděli nyní u civilní rozvědky, přičemž zde je velmi blízké a dlouhodobé personální propojení druhé nejsilnější vládní strany hnutí STAN na prostředí organizovaného zločinu a jeho protagonisty. Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Rakušan toto propojení nejen že neřeší, ale permanentně jej zlehčuje a využívá a neváhá tím poškozovat naše tajné služby a celý rezort Ministerstva vnitra, kterému se ani logicky nemůže věcně věnovat, protože už několik měsíců musí dennodenně vysvětlovat své aféry a uvádět na pravou míru svá předchozí pochybná tvrzení.

Taková vláda nemůže být funkční a nemůže být v současných těžkých časech v čele státu. Není odborně kompetentní. Nebyla připravena stát řídit, svými vnitřními problémy zatěžuje naši zemi a poškozuje ji doma i v zahraničí. Občané, kteří si ji platí, si toto zacházení nezaslouží a nemá smysl tuto agonii dále prodlužovat. Vážená vládo, váš čas se naplnil. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Přeji vám hezký večer. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Poprosím k řečnickému pultu pana místopředsedu Havlíčka.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Já jsem před nedávnem přirovnal tuto vládu k Járovi Cimrmanovi, a to z toho důvodu, že všude je o něco později. Musím se Járovi Cimrmanovi omluvit, protože vůči této vládě je Jára přesný jako hodinky. Tato vláda se tváří, že vše zná, od všeho má klíče, všude byla, někde dvakrát. Byla, ale tam, kam má jít, tam, kde má být, tam je o několik měsíců později. Tak si to pojďme zrekapitulovat, fakta.

Co se týká aktuální ceny elektřiny, patnáctinásobně víc než před dvěma lety. Záměrně říkám ty dva roky, protože to je obvyklá doba fixace. Aktuální cena: třicetinásobně vícekrát než před dvěma lety. Teď se uklidňujeme v posledních dnech, že už se to lepší. Už to není třicetisedminásobně víc, už je to třicetinásobně víc. Cena benzinu, aktuální nárůst vůči tomu, jak to bylo před dvěma lety, 44 %, nafty 64 %. A když se podíváme na aktuální kupní sílu, abych byl přesný, zdroj Household Energy Price Index z Rakouska, tak co se týká elektřiny, už jsme číslem jedna. Jsme na bedně, jsme první - nejvyšší ceny v Evropské unii. Co se týká plynu, máme páté nejvyšší ceny v Evropské unii. Abych to ještě dořekl, inflace, a všichni to velmi dobře vědí, 17,5 %, čtvrtá nejvyšší inflace v celé Evropské unii. Možná si vzpomínáte, na konci roku jsme byli přesně na průměru. Nyní máme o 80 % více, než je průměr Evropské unie.

Jenom jsem to zrekapituloval, tato čísla, která všichni znají, ale ono je dobré si je říct, protože sledujeme volný pád Česka, a ten náraz bude tvrdý, velmi tvrdý. Předtím, než se pustím do koalice, je férové říct, co děláme my jako opozice, protože koalice nás velmi často častuje tím, že jsme populisté, a pan premiér zde řekl, že absolutně nejsme konstruktivní opozicí.

Tak si to pojďme zrekapitulovat, v čem jsme tedy nekonstruktivní. Od konce roku konkrétně já navrhuji hlavní tři energetická opatření. Za prvé snížit DPH, tak jako jsme to udělali v listopadu a v prosinci. Vláda se nám vysmála, nicméně celá řada zemí to udělala, naposledy, pokud to sledujeme, Německo na plyn z 19 na 7 %.

Za další říkám: je třeba odpustit platby za obnovitelné zdroje. To je ten tunel 600 miliard korun z let 2006 až 2010, který mimo jiné zapříčiňuje to, že vyrábíme z fotovoltaiky krásných 2,8 % elektrické energie. Všichni se nám vysmáli. Je to populismus, odpouštět platby za obnovitelné zdroje. Nemusím doříkávat to, že se to během několika měsíců udělalo.

Za další říkáme: zastropování. Od března to připomínáme. Od března ukazujeme různé modely, ať už na bázi dohody, na bázi dotací, na bázi specifického zdanění, nouzového stavu a tak dále. Vím, že to není jednoduché, ale ukazujeme, jaké cesty je možno využít k tomu, abychom zastropovali. Opět smích.

Od jara rovněž navrhujeme celou řadu sociálních opatření. Snažíme se, aby to bylo vyvážené. Je jasné, že nemůžeme zavést všechna opaření sociální, energetická, a je jasné, že o co více se pomůže v energetice, o to méně to bude v té sociální oblasti, a přesně zase opačně. A problém této vlády je, že nepomáhá ani v té sociální, ani v té energetické.

Současně od jara se snažím navrhovat zdroje, ze kterých všechny tyto nástroje podpory zaplatíme. Navrhuji to, že se dá využít dividenda v ČEZ, že se dá využít nerozdělený zisk z ČEZ. ČEZ bude mít letos mezi 60 až 90 miliardami zisku. To je čtyř-, pětinásobně více, než bylo v roce minulém. Ukazujeme, jak je možné ty peníze stáhnout. Ukazujeme, co je třeba udělat. Je to populismus? Je to něco divného? Je divné to, že chceme, když to řeknu do uvozovek, z ČEZ dát vratku těm, kteří platí neuvěřitelné ceny za energie? To je populismus? Stejně tak ukazuji, že je možné vzít peníze z Modernizačního fondu. Je to fond, kam nám jdou zdroje z emisních povolenek, které jsou extrémně drahé, které drtí náš průmysl a kde Evropská komise předpokládala, že budou mezi lety 2040 až 2050 stát 90 eur. Tak těch 90 eur stojí v roce 2022, Evropská komise se sekla asi o 25 let. Ale co je podstatnější, drtí to naše hospodářství. Ale na druhou stranu nám z toho ty peníze plynou. Od prosince, od ledna ukazujeme, že je možné ty peníze využít drobnou změnou zákona i ve prospěch rozpočtu, ve prospěch podpory. Opět smích. To je populismus? Že chceme, aby to, co tam bude navíc, se použilo ve prospěch firem, ve prospěch obyvatel, případně ve prospěch institucí?

No a máme vyšší inflační příjmy, to přece všichni víme. Myslím, že už to zde dneska padlo, že německý ministr financí řekl, že je amorální, aby se vyšší inflační příjmy nedaly zpátky do ekonomiky. Ale hrajme férově. My neříkáme jenom vyšší inflační příjmy. My říkáme rozdíl mezi vyššími inflačními příjmy a logicky vyššími inflačními výdaji. Toto je populismus? Myslím si, že to je docela věcné. Toto je nekonstruktivní? Tak proč to tady později všechno zavádíte? Bohužel ale, jak už jsem řekl, s několikaměsíčním zpožděním.

Od jara ukazuji příklady: Rakousko, Polsko, Francie, Německo, Španělsko, Portugalsko - neříkám, že ten je ideální, ten je nejlepší. Jenom ukazuji, jak to kde dělají. Vzpomínáte si na dobu covidovou? Jak nás opozice, současná koalice, lynčovala za to, že dáváme málo, že máme dávat více, a ukazovala velmi často Německo a Rakousko? Bral jsem to, to je politika, do značné míry i v mnoha věcech měla tehdejší koalice rovněž pravdu. Myslím tím opozice, současná koalice.

Tak se podívejme na to Německo, jak se tedy dneska díváme, jak to Německo dělá. Říkal jsem, že je sociální podpora a energeticko-ekonomická, chceme-li to tak rozdělit. V sociální podpoře Němci - tři stupně podpory. Plošná pro všechny, specifická pro ty, kteří mají rodiny s dětmi, a specifická pro ty, kteří jsou sociálně velmi slabí. Jednoduché jako facka, odstupňované podle stovek euro, funguje to už několik měsíců. A ta energeticko-ekonomická? Okamžitě stáhli ještě v minulém roce poplatky za obnovitelné zdroje, a to tam neměli ten šílený tunel, jako je u nás. Podpořili firmy, dobře poslouchejme, částkou 675 miliard korun, v přepočtu samozřejmě, což by znamenalo, když to vezmu na počet obyvatel, že bychom okamžitě měli dát firmám 100 miliard korun. Specifický příplatek pro ty, kteří čerpají naftu nebo benzin. Hromadná přeprava za 9 euro na měsíc, plus minus 220 korun. My jsme ve stejné době zvedli pro důchodce a pro studenty poplatky za hromadnou dopravu. Podpora specifická pro technologické firmy, motivace, aby se přecházelo na jiné zdroje. To je populistické, ukázat ten příklad? Nevzali jsme si z toho příklad vůbec žádný.

Jaká je tedy reakce vlády? Přestaňte už mi radit, pane Havlíčku, říká pan ministr Síkela. Já tomu rozumím, že nechce, abychom mu radili, má své rádce, má pana Pokorného. Já se nechci dostávat do jeho role. My neradíme, my kritizujeme, my říkáme náš názor. My říkáme, jak by se to mohlo dělat, a je na něm a na ostatních ministrech, aby si z toho něco případně vzali, nebo ne. A když už se vysmíváte, že to tak dělat nebudete, tak proč to tedy poté zavádíte? Vždy, jak už jsem říkal, jako ten Cimrman, s několikaměsíčním zpožděním. To není váš nápad. Ale po pravdě řečeno, on to není ani náš nápad. My také nejsme ti, kteří všechno znají a od všeho mají klíč, ale díváme se, co se děje ve světě, díváme se, co se děje někde jinde. Snažíme se ukazovat, co, kde a jak funguje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP