(21.10 hodin)
(pokračuje Jan Lipavský)

A samozřejmě české předsednictví - to je to české předsednictví, na které se chystala vláda Andreje Babiše, když seškrtala všechny rozpočty. Samozřejmě na zahradu zbylo, takže zahrada, ta je perfektně připravená na Úřadu vlády díky předchůdci, panu poslanci Babišovi. Ale na to, abychom měli dost kolegů, kteří to odedřou v uvozovkách, tak to už dneska nějak tak zvládáme, zvládáme to dobře naštěstí, ale za cenu velkého vypětí.

Převzali jsme tedy pomyslný štafetový kolík od Francouzů a zahájili jsme české předsednictví v Radě Evropské unie. To nás objektivně jako ministry i celá ministerstva v tuto chvíli poměrně hodně zaměstnává. My jsme jako vláda slíbili, že prohloubíme vztahy s Evropskou unií a že obnovíme vnímání České republiky jako spolehlivého a zodpovědného partnera, a to se jednoznačně daří, to jednoznačně zvládáme, takže já bych tedy očekával, že pan poslanec Babiš si to také ve své tabulce zanese, i když jeho vnímání zahraniční politiky je tedy opravdu daleko, daleko tomu, jak ho vnímá naše vláda, a o tom ještě pohovořím ke konci svého projevu.

Během uplynulých osmi měsíců v úřadu jsem měl také celou řadu schůzek a jednání, na kterých jsme právě prosazovali tyto konkrétní české zájmy a potvrzovali jsme si tam spolupráci, přátelské vztahy. Snad nejčastěji jednám se svými protějšky ze Slovenska, z Rakouska, tedy s partnery středoevropskými v rámci takzvaného Slavkovského formátu. Tam jsme vykonali dohromady tři cesty, dvakrát na Ukrajinu, jednou do Moldavska, to je země, které můj protějšek v Kremlu Lavrov zrovna dneska nebo včera vyhrožoval, že jsou další na řadě. Ukrajina, Moldavsko, Pobaltí, Polsko, Česko, to je seznam zemí, které mají v Moskvě - nevím - někde na žlutém lístečku takhle přilepené a takhle si to budou odškrtávat, když nic neuděláme, když se zavřeme sami do sebe, když strčíme jako pštrosi hlavu do písku a budeme si myslet, že se nás to netýká. Ta situace je opravdu vážná, je opravdu vážná, proto můj projev je řekněme razantnější než normálně, a vnímám, když už zde máme tuto možnost jednat o nedůvěře vládě, tak aby to předneseno jasným a srozumitelným způsobem.

Měl jsem možnost jednat s ministry zahraničí - USA, Velká Británie, Německo, a samozřejmě máme i širší zájmy, to znamená - já nevím - od návštěvy Maroka a tak dále. Chystám se - to jsou plány budoucí, máme teď předsednictví a válku, tak cesty do dalších zemí jsou trošku upozaděny - ale věřím, že se podaří zrealizovat například návštěvu významné země pro indopacifický region, Indii. Dostal jsem pozvání od svého protějšku, indického ministra zahraničních věcí, když byl na návštěvě v Praze, velice si toho vážím a vnímám, že to je budoucí významný partner pro Česko a pro Evropu. Pracujeme na tom velmi intenzivně.

Pak jsou to takové techničtější věci, digitalizace. Ministerstvo zahraničních věcí, upřímně řečeno, po dědictví minulých vlád není úplně v dobrém stavu, co se týče IT systémů. Pracuje na tom, věnuje se tomu na poradě každý týden. Myslím si, že není normální, aby ministr řešil každý týden velmi detailně IT na poradě, ale posouváme se dopředu nějakým způsobem, nějakým způsobem se posouváme a já věřím, že se nám podaří naplnit moji ambici, abychom měli novou verzi systému Drozd, když čeští občané cestují do zahraničí, aby měli i mobilní aplikaci, která jim zajistí včasné informace před různými riziky a zároveň nám při dodržení všech náležitostí správy osobních údajů - to bych chtěl zdůraznit - poskytne možnost je například kontaktovat, pokud s tím oni budou souhlasit, aby naše zastupitelské úřady mohly občanům v zahraničí pomáhat. Chtěl bych říct, že například v situaci, kdy vypukla válka na Ukrajině, se to osvědčilo a komunikovali jsme přes tyto seznamy s občany, kteří se chtěli například dostat do bezpečí nebo potřebovali informace, které jsou ověřené, protože v mimořádných situacích máte dneska všude na internetu mnoho informací, ale ty skutečně ověřené informace, které platí, ty dokáže především zajistit ministerstvo a je to jeho úkol.

A ta poslední priorita je ekonomická diplomacie. Tam samozřejmě se díváme dopředu, díváme se na to, co vytváří přidanou hodnotu České republice, co vytváří bohatství, z čeho budeme platit důchody, z čeho bude možno rozvíjet, z čeho bude prosperovat Česká republika, a to je věda, výzkum, inovace. Myslím si, že nikdo nemůže pochybovat o této vládě, která má i zvláštní ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace - moje kolegyně Helena Langšádlová to dělá výborně, to bych také zde chtěl jenom na záznam uvést - takže hostíme a podporujeme konference, těch se účastní odborníci z celého světa. Namátkou jsme dělali konferenci k vesmírným technologiím, které jdou neskutečně dopředu. Možná by se zdálo, že to je něco v uvozovkách ve hvězdách, ale je to opravdu rozvíjející se obor. Nebo jsme měli Inovační fórum z Izraele, kdy přijeli vědci, akademici, byznysmeni, start-upeři z Izraele a propojovali se v různých oblastech s českými protějšky.

Takže já bych chtěl za vládu České republiky a za Ministerstvo zahraničních věcí jednoznačně deklarovat, že v zahraniční politice víme, co děláme, víme, proč to děláme, děláme to v zájmu České republiky a českých občanů a jednoznačně plníme programové prohlášení vlády. Neděláme nic, co bychom neřekli dopředu této Sněmovně, když jsme zde jednali o důvěře pro tuto vládu, a nerozumím tedy - tedy rozumím těm populistickým důvodům, ale nerozumím tomu, proč jste se rozhodli dnešním dnem nám tady házet klacky pod nohy. Z vaší strany je to neodpovědné a já věřím, že vám to veřejnost nespolkne. (Smích z řad opozice.)

Předtím, než uzavřu ještě svůj projev, tak já jsem si zde udělal několik poznámek během projevu pana poslance Babiše, protože to byla opravdu neskutečná přehlídka, snůška lží, polopravd, výmyslů a hloupostí, jinak to říct nejde. Chápu, rozhodl se, že bude mít tento populistický model, že prostě nachrlí, všechno to nachrlí na veřejnost, lidé si to nějak přeberou a pak mu za to někteří zatleskají.

Vy jste rozbili V4 - co to je s prominutím za blbost! To je naprostá hloupost. Vé čtyřka nefunguje z toho důvodu, že se Orbánovo Maďarsko vydalo jinou cestou než země Polska, než Polsko, Česko, Slovensko v podpoře Ukrajiny. Samozřejmě, my se v Evropské unii nakonec na nějakém kompromisu shodneme, ale myslím, že není náhoda, že maďarský ministr zahraničních věcí se tady fotí s Tomio Okamurou, o čem to asi vypovídá? Takže to je dnešní Maďarsko, to je dnešní Orbánovo Maďarsko, od kterého se Andrej Babiš nechal během svého premiérování vodit jako loutka, pečený vařený v Budapešti. A to opravdu není suverénní politika České republiky. Andrej Babiš nepředváděl suverénní politiku České republiky, nechat se vodit od Orbána, to my nemáme zapotřebí. Petr Fiala nemá své loutkovodiče ani já. Takže když nám tady Andrej Babiš káže o tom, že vy jste rozbili Vé čtyřku, tak je to opravdu úplná hloupost. To samé s Green Dealem, to už je asi tisíckrát vyvrácená lež. Samozřejmě Green Deal byl přijat se souhlasem vlády Andreje Babiše a zároveň se Andrej Babiš vymezuje vůči Green Dealu. Mně to připadá jako z knihy 1984.

Energie - řešíme tady dlouze energie a myslím, že o tom bude mluvit pan ministr Síkela, ale já bych chtěl říct, že to byla minulá Sněmovna, která dotlačila minulou vládu k tomu, abychom nestavěli jádro s Rusy, a byl to pan tehdejší místopředseda vlády Karel Havlíček, který velmi intenzivně tlačil na to, aby ten tendr byl ušit přesně tak, že to bude dělat Rosatom. A kdyby to dělal Rosatom, tak jsme na tom dneska jako Maďarsko, a to já si nepřeji a jsem rád, že to tak nedopadne. Jsem rád, že jádro uděláme, uděláme ho s partnerem, který je důvěryhodný, který je součástí toho, co já nazývám západní civilizační okruh, s partnerem, který nás nechce podrazit, který nás nechce okupovat, s partnerem, který bude mít zájem na naší energetické bezpečnosti. A dnešní situace a situace, která se blíží, jednoznačně podtrhuje, že energie musíme řešit s těmi nejdůvěryhodnějšími partnery, a naše vláda to zvládne, o tom nepochybuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP