(21.40 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Česká republika ročně spotřebuje okolo 60 milionů megawatthodin elektřiny. Cena jedné megawatthodiny elektřiny se nyní pohybuje okolo 15 000 korun. Za snížení ceny na červnovou hranici 5 000 korun, pokud bychom kompenzovali rozdíl ceny za všechny, by daňoví poplatníci zaplatili okolo 600 miliard korun. Přibližně tolik státní rozpočet ročně vydá na důchody a je to více než desetkrát, kolik stojí rozpočet naší země na obranu. Ne, na takovou formu zastropování cen elektřiny opravdu nemáme a nebudeme mít, ani kdybychom znárodnili Agrofert i s Čapím hnízdem a zámečkem na francouzské Riviéře.

Z hlediska prozíravosti je na podobné úrovni také další zdánlivě jednoduché řešení, tedy nechat si českou elektřinu pro české použití a vystoupit z jednotného evropského trhu. Zatímco elektřinu vyvážíme, plyn, ropu, uhlí a další suroviny, potenciálně nedostatkové suroviny, dovážíme, a nemůžeme si tedy dovolit, aby jiné státy následovaly našeho příkladu a přestaly nám je dodávat. Ne, byť bych si to hrozně přál, tato situace nemá jednoduché, rychlé, marketingově efektivní řešení. Tuto situaci je třeba si odpracovat a přesně to děláme.

Závěrem dodám jedno. Před jedenácti dny jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do Československa. Tato invaze zabíjela nejen naše rodiče, ničila životy a sny československých občanů na lepší budoucnost proměnila v noční můry. My jsme tehdy byli sami a neměli jsme šanci se této invazi ubránit. Ukrajinský národ má dnes větší štěstí. V prvních dnech se ruské invazi dokázal statečně ubránit a následně mu přispěchal Západ v čele s námi na pomoc. A na to můžeme být právem hrdí. Nesmíme ale zapomínat na to, že na Ukrajině i nadále umírají nevinní lidé. Umírají tam staří lidé, ženy i děti.

Když se nyní bavíme se zasvěcenými armádními experty, slyšíme od nich jednu věc: že Rusku dochází dech. Rusové podle nich nebyli připraveni na tak dlouhý konflikt a jejich jedinou šancí je to, že rozloží během této zimy Evropu. Proto proti ní vedou energetickou válku, šponují ceny a vyhrožují odpojením od energií. Chtějí nás nejen potrestat za naši podporu Ukrajině, ale snaží se rozbít místní sociální smír, postavit jedny proti druhým, veřejnost proti vládě. A v České republice v tomto Rusové bohužel našli spoustu vědomých i nevědomých spojenců.

Prosím, uvědomme si, že ten, kdo tuto situaci využívá pro vlastní byznys nebo šíření blbé nálady pro vlastní politickou kariéru, reálně se mu tím daří dosáhnout jediného: pomáhá Rusku splnit jeho cíl rozdělit nás a náš sociální smír. Ale já i naše vláda budeme i nadále dělat všechno pro to, abychom české občany a české podniky před Putinovou energetickou válkou ochránili, ale také pro to, abychom Rusko nenechali vyhrát. Chci ale zdůraznit ještě jednu poslední věc. Všichni ve vládě si uvědomujeme, že současná situace je nesmírně složitá. Je složitá pro občany, je složitá pro firmy. Je pro naprostou většinu lidí absolutně nepřehledná, což ještě zesiluje jejich náchylnost naslouchat dezinformacím. Uvědomme si, že Češi mohou kritizovat vládu. Říkat si, co se jim zlíbí, psát, co chtějí, kam chtějí, demonstrovat, proti čemu uznají za vhodné. Zkuste si tohle v Rusku a vlastně zkuste to třeba i v tom Maďarsku. Nám tohle všechno umožňuje liberální demokracie, na kterou Putin a jeho přívrženci útočí. A tu musíme bránit. Chápeme rozhořčení veřejnosti, chápeme nespokojenost. Jenže tak jako Ukrajinci mají naději na to, že Rusy vyženou ze své země, i my, pokud dokážeme držet při sobě, tento boj zvládneme.

Myslím, že velmi dobře tu současnou situaci vystihuje několik vět, které nedlouho před svou smrtí pronesl bývalý prezident Václav Havel. "Prohlubuje se taková jakási propast mezi politikou a veřejností. To není dobré. Nicméně to se, jsem přesvědčen, časem změní. Jsou to takové výkyvy, které jsou známy a popsány ve všech demokraciích. A až to bude nejblbější, tak najednou se to začne obracet k lepšímu. Věřím v to, že všechno nakonec dobře dopadne a že mají určité věci smysl. Ten se může objevit a naplnit až s velkým zpožděním. Ale tím by neměl být nikdo zneklidňován."

Nyní je opravdu blbě, víme to a zažíváme všichni. Ale já vás ujišťuji, že já i celá vláda dělá všechno pro to, aby ta obrátka k lepšímu přišla co nejdříve. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Váš příspěvek vyvolal dvě faktické poznámky. První je pan poslanec Juchelka a připraví se paní poslankyně Peštová. Dvě minuty jsou vaše, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Tak děkuji moc. Tak vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení páni ministři vážené ministryně, já moc děkuji za tento projev pana poslance, pana ministra Síkely. My se shodneme na spoustě věcí samozřejmě a taky jsme dělali spoustu věcí, které samozřejmě tato vláda navrhovala. Hlasovali jsme pro veškerá usnesení, víme, že Putin je agresor, napadl Ukrajinu, hlasovali jsme pro jakoukoliv vojenskou pomoc, kterou tady tato vláda navrhovala, o tom se vůbec nemusíme samozřejmě bavit. Ale musíme se bavit o budoucnosti České republiky. O budoucnosti firem v České republice, o budoucnosti občanů.

Takže když tady říkáte například, že jsme tedy v energetické válce, a já říkám ano, jsme, je to pravda, tak proč tato vláda nebrání české firmy a české občany před tady touto válkou? Jaké zbraně používá? Co dělá s těmi cenami pro to, aby české firmy nepadaly? To znamená, že ty firmy, které zkrachovaly díky tomu, že jsou vysoké ceny energií, tak jsou vlastně obětí tady neschopnosti této vlády, tohoto konfliktu? Takže to tady vlastně kosíme hlava nehlava, místo abychom se bránili, jak to dělají ostatní státy v Evropské unii, a třeba zastropovali ceny energií?

Všechno je krásně zamlženo do krásných, nádherných, úžasných státnických slov, ale nedozvěděli jsme se vlastně nic než to, co by každá vláda, která by tady seděla, dělala úplně logicky tak, jak se to popsal vy, pane ministře. To znamená, že by plnila zásobníky, to znamená, že by jednala na evropské úrovni. Jenomže vy to všechno děláte s několikaměsíčním zpožděním a necháte prostě tady v této válce, kdy nedáváte žádnou obranu českým občanům a českým firmám, ty české firmy a české občany kosit neuvěřitelnými cenami energií. Tak kde je ta obrana, když jsme tedy v tom případě ve válce? Co děláte pro to? Děláte to, co by dělali všichni ostatní? Plníte zásobníky, to je přece logické.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Berenika Peštová, což by měla být v tuto chvíli poslední faktická poznámka. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já budu velice stručná, velice rychlá. Částečně už něco řekl pan poslanec Juchelka přede mnou. V každém případě já jsem asi na jiném jednání. Já myslela, že toto jednání, nebo respektive tato mimořádná schůze je schůze o tom, že jsme ji vyvolali kvůli nedůvěře vlády, ale já tady poslouchám nedůvěru opozice! Co to je? Jako vy nás tady viníte za všechno! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP