(21.50 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Já tomu nerozumím. Jako vy se smějete, ale mně to moc směšné nepřipadá. Jako tady slyším z úst pana ministra, že Putin může za to, že máme vysokou energii. Jak za to může Putin, že máme vysokou elektřinu? Co s tím má Putin společného? Já chápu, že Putin, ano, Putin může mít nějaký problém, nebo resp. můžeme to stáhnout na plyn. Tomu rozumím. Plyn rozumím. Ale co má společného s lipskou burzou? Co s tím má společného? Jako vy se tady neustále za něco schováváte, ale tak těm lidem řekněte, na co se mají připravit, co přijde. Já nevím, jestli vám, ale mně už ty složenky přišly. A můžu vám říct, že jsem měla vyvalený voči. Vyvalený voči, co mě čeká a co každý měsíc budu platit za elektřinu. Nevím, jak jste na tom vy, ale já budu platit 16 000 měsíčně. Myslíte, že to je málo? Já si myslím, že to není málo. A ti lidi jsou na tom úplně stejně, jako jsem na tom já. Tak těm lidem konečně řekněte tu cestu! Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s přihlášenou faktickou poznámkou je ještě pan poslanec Juchelka. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc ještě jednou. Já to ještě doplním, protože samozřejmě tady se říkalo o tom, jakým způsobem pan ministr Síkela pomáhá těm občanům skrze energetický balíček. A já říkám prostě a říkal jsem to v ten den, pane ministře, promiňte, jo, ale vy jste říkal, někde v televizi jsem to slyšel před 14 dny, že ten energetický balíček společně s vámi připravovalo, já nevím, 65 odborníků, distributorů, nějakých lidí, kteří se tou energetikou zabývají. A ten energetický balíček tu pomoc občanům, kteří na to čekají, jste přinesl tady do Poslanecké sněmovny, kde v 9 hodin zasedal hospodářský výbor. Ten na to koukal jak z patra, protože vůbec nevěděl, o co se jedná, protože to předtím vůbec nečetl, musel si vzít přestávku jednu hodinu, aby se s tím narychlo seznámil, to, co jste vy několik měsíců připravovali s těmi 65 odborníky na energie. A potom jste v 11 hodin přišli s tímto balíčkem před Poslaneckou sněmovnu, kde jste vystoupil až úplně na závěr a přišel jste žádat o naše hlasy, abychom to podpořili. Jenom jsme nevěděli vůbec, o co se jedná a o co go, jenom jsme vám museli důvěřovat. A v tuto chvíli vidíme, jak je celý energetický balíček za prvé pozdě, protože ty ceny samozřejmě stoupají, jakým způsobem se vy chováte k občanům, že jim říkáte úplně jiné částky - váš náměstek, vy, ministr financí - takže v tom mají hokej a chaos, protože doteď nevědí, kolik jim vlastně přispějete. A tady říkáte a mluvíte ohledně nějaké pomoci. Já úplně koukám, protože všechno ještě na závěr zahalíte a dovolíte si tady zneužít slova Václava Havla právě proto, abyste zakryl svou absolutní neschopnost v tom, jakým způsobem konkrétně máte pomáhat českým občanům a českým firmám. Ty padají a kosí se, protože nepomáháte v této energetické válce. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Čas, pane poslanče. Máme dvě minuty. Děkuji za dodržení času. Máme zde tři faktické poznámky. Pan poslanec Nacher, poté se připraví pan poslanec Brabec a poté paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, děkuji, pane místopředsedo. Já jsem si tam připravoval dole projev k dnešku, kde jsem se chtěl věnovat hlavně z pohledu dvojího metru na tu celou záležitost. To se tady ode mě čeká. Nicméně jsem ho teď začal předělávat a budu to více věnovat panu ministrovi Síkelovi, protože to je úplně neuvěřitelné, co tady zaznělo. Ale teď jsem to nevydržel, tak jsem se přihlásil a něco řeknu už nyní.

Za prvé tady někdo z předřečníků něco mluvil o tom, nebo to psal na Twitter, že někdo nám píše ty projevy, my je pak tady přečteme. Tak co jsem si všiml, tak teď tohleto pan ministr četl, celý ten svůj projev. Já ho třeba nečtu, já tam mám poznámky a nebudu to číst, budu se na něj koukat. Tak když už nás tady takhle jako peskujete, tak sami ty projevy nečtěte. Máte to v hlavě, znáte to. Ale vy čtete i odpovědi třeba, když jsem se vás ptal při interpelacích, tak já jsem se vás ptal na průměrnou cenu megawatthodiny, za kterou prodáváme na lipskou burzu a za kterou nakupujeme zpátky, a vy jste mi tam četl nějaký projev, který vám napsalo Ministerstvo průmyslu, týkající se energetické politiky Evropské unie. Takže vy ty věci čtete, ale nás tady budete peskovat, že my máme psané texty.

Za druhé, vy tady říkáte, že odborníci. No tak já byl na několika konferencích, včetně ČVUT, a tam ti odborníci mají tedy úplně jiný názor než to, co tady říkáte vy. Opakovaně to říkají a říkají to od února - úplně totéž. A na některé věci vy přistoupíte, ale s obrovským zpožděním. To je třeba to odpuštění toho poplatku.

A poslední poznámka. Já nevím, co to jako je, že kdo má jiný názor, než máte vy, tak jde na ruku Putinovi. Tak to se fakt jako nikam nedobereme, to znamená, že vy budete mít absolutní pravdu a nikdo vás nesmí kritizovat. To je výsledek. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Čas, pane poslanče. Omlouvám se, že vás takhle hned okamžitě přerušuji, ale protože je tady opravdu velké množství ještě přihlášených, tak musíme jet přesně na čas. Poprosím pana poslance Brabce. Máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, Patrik Nacher mi to tou poslední větou trochu vzal z úst, ale já tu myšlenku dokončím. On to totiž řekl i pan ministr zahraničí, pan ministr Lipavský, a znovu to řekl pan ministr průmyslu. A já se ptám, vážení ministři, kde berete tu drzost, abyste nás, kteří mají myslím plné právo kritizovat vládu jako opozice, obvinili z toho, že jestliže si dovolíme něco říct proti vám, tak jsme podporovatelé Putina? Já vám řeknu, pánové, kdo je podporovatel Putina v tu chvíli, když to vezmu touto logikou. Pane ministře, speciálně průmyslu, podporovatel Putina je ten, kdo dokáže nebo dopustí absolutní rozvrat veřejných financí, tady to, aby tisíce, možná stovky tisíc domácností upadly do bídy, na čemž usilovně pracujete. Rozhýbal jste se až potom, co samozřejmě do vás kopli hejtmani a vaši koaliční partneři a další, a tady to vyznělo, jako že všechno je úplně v pořádku, že prostě neudělali jsme žádnou chybu. A kdo si dovolí říct byť jenom jedno slovo, tak je podporovatel Putina. Proboha, kde to jsme? Víte, že normálně jsem klidný a snažím se to obracet v legraci, většinu svých příspěvků. Ale tohleto přece není možné. Jako vy tady, já si myslím, že už jste, pane ministře průmyslu, jeden z mála v této Sněmovně, a myslím, že i v koalici, který si myslíte, že to máte v ruce, to ministerstvo, že to děláte správně. Ale musím říct, že vám vaše sebevědomí velmi závidím. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení limitu. A další je paní poslankyně Peštová - stále faktická. Poté prosím pan poslanec Lochman, jestli by se připravil, a poté pan poslanec Král. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se omlouvám, ale ta reakce v současný době koalice, která teď přišla, která samozřejmě si nás vyfotila, když jsme tady seděli celou dobu a byly tady prázdné řady a za námi nebyli skoro žádní ministři, tak mě docela dostala. Jako to, že vám to připadá směšné, mně to moc směšné nepřipadá. To, že čekáme na nějakého 9. září, to je fajn. Ale proč už něco neděláme od toho března? Jako všichni víme, že ten plyn začal už někdy v listopadu loňského roku. V listopadu loňského roku byl krach nějakých společností, které samozřejmě byly distributory plynu. A od toho to začalo a postupně to stoupalo. Co se týče elektřiny, tak to jsme někde v únoru, v březnu, kdy začaly stoupat drakonicky ceny. A my čekáme na nějaké září? Všechny státy kolem nás zareagovaly, zastropovaly, měly nějaké řešení. A my čekáme na 9. září? Já nevím, jestli vy se bavíte s těmi firmami, ale já třeba se s nimi bavím. A ty už opravdu jsou... To nejsou otázky měsíců. To jsou otázky dnů. Ony prostě nepřežijou. A je jenom první firma, která krachne, a půjde to jak domino. Madeta už tady křičí jak dlouho? A jako vám to připadá směšné? Mně to fakt směšné nepřipadá! Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Lochmana. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji vám, pane předsedající. Jsem rád, že jsme se konečně dostali do rozpravy. Milí přátelé, chtěl bych reagovat prostřednictvím předsedajícího na pana exministra Brabce. Vy jste říkal, že pan ministr Síkela chce rozvrátit veřejné finance. Tak já bych se chtěl zde podívat jenom na hodnocení NKÚ za rok 2021. Teď jsem si to přečetl v médiích. Minulá vláda dostala od NKÚ za rozpočet 2022 drtivé hodnocení, upozornění, že se Česko zadlužilo nejvíc ze všech zemí z Evropy. To jste dokázali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP