(1.50 hodin)
(pokračuje Anna Hubáčková)

V červenci jsme pak byli postiženi takovou katastrofou, a to požárem v Českém Švýcarsku. Byla jsem u požáru, v podstatě v neděli byl lokalizován, v pondělí už jsem se účastnila krizového štábu. Velmi intenzivně jsme spolupracovali s krizovým štábem, velmi intenzivně s celým záchranným systémem. Požár díky podmínkám, které byly, a bylo velké sucho, velké horko, vítr do toho, takže se požár šířil velmi rychle korunami stromů, které nám hodně zahořívaly právě proto, že ještě byly plné pryskyřice. A požár nakonec se rozšířil až na velikost 1 100 hektarů, takže stal se z něho největší požár v České republice. Hodně se samozřejmě soustředilo vše na to, že vznikl v národním parku, ale ono díky klimatickým změnám se dá očekávat, že takovéto katastrofy nás mohou potkávat. Pro mě jako pro ministryni životního prostředí je z toho velké poučení v tom, že nejenom že pečujeme o národní parky z pohledu přírodovědného, to je zcela správně, ale my musíme lépe komunikovat s obcemi v národních parcích, být s nimi v úzké spolupráci a sledovat jejich návrhy především ohledně jejich bezpečnosti. Proto již nyní projednáváme z hlediska preventivních opatření umístění do národních parků takových hlásičů, které by nám signalizovaly, že nastal určitý stupeň nebezpečí vzniku požárů, a my tam musíme lépe potom provádět kontrolu.

V národním parku stále ještě požár není definitivně uhašen. Stále se drony zjišťují ještě místa, kde zahořívá, takže postupně méně nebezpečná nebo už bezpečná místa uvolňujeme i pro pohyb turistů. Ale část ještě minimálně do konce září zůstane uzavřená. Pak teprve přistoupíme k vyhodnocení požáru. A musíme samozřejmě pokračovat v dalších opatřeních a podívat se především díky klimatickým změnám, které jsou, nejenom na nápravy v Národním parku České Švýcarsko, ale podíváme se, jak máme tyto povinnosti naše a toto nebezpečí ošetřeno i v jiných parcích.

Předpokládám, že jste zaregistrovali - nebo řeknu vám ještě problémy, které jsou s energetikou, ty jste zaregistrovali, ale my jsme připraveni pomoci teplárnám, elektrárnám a provozům, které mají zdroje, které jsou na plyn nebo jim ukončí provoz, zákonem by měl ukončit provoz koncem letošního roku, tak jsme připraveni a vydáme ještě tento týden novelu emisní vyhlášky, která umožní během vyhlášení mimořádných stavů v energetice provoz těchto zdrojů, a vyhlašujeme to na dvě topná období.

Možná bych ještě zmínila tornádo a náš podíl. Jezdím i do těchto oblastí. Komunikujeme se starosty, protože termíny, které byly určeny pro čerpání některých dotací díky úklidovým pracím po tornádu taky nemohly být úplně všechny splněny. Proto i tady komunikujeme a připravujeme, nebo připravili jsme určité prodloužení lhůt.

Co v současné době ještě chystáme, je podpora občanům, aby mohli nejenom tedy nahradit topení, ale snížit i spotřebu svých domácností. A chystáme se vyhlásit dotační program, kterému říkáme Nová zelená úsporám Light, který by měl být administrativně pro občany velmi jednoduchý. Nebudou nám muset předkládat ani nějaké energetické audity, ani dělat smlouvy s dodavatelskými firmami. Budou moci udělat jenom částečné opatření, například jenom zateplit stropy nebo jenom vyměnit okna. A tento program v současné době připravujeme na projednání investiční komisi. Pokud nám projde, bude ještě letos vyhlášen.

Děkuji vám za pozornost a hezký dnešní den, ještě zbytek. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní ministryně. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec David Pražák a připraví se pan poslanec Richard Brabec. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec David Pražák: Děkuji. Já jsem úplně zapomněl, že jsem se přihlásil hnedka u první věty paní ministryně. Já jsem chtěl, paní ministryně, jenom osvětlit jednu věc. Já věřím tomu, jak jste říkala, že byste byla ráda, aby se snižovaly pesticidy. Bohužel pan ministr tady neodpověděl na to, na co se ptala paní kolegyně Balaštíková. Ale jenom pro vás. Ano, tomu rozumím, ale někdo nám chce diktovat snížení spotřeby pesticidů o 30 %. A Česká republika je země, která má nejnižší spotřebu účinných látek. A nám jde jenom o to, my jsme chtěli jenom informaci od pana ministra, jakou jsme se dozvěděli, kde bude ta startovací hranice. Protože jestliže Belgie má spotřebu třeba osm kilo a Česká republika dvě kila, tak jestli Belgie si to sníží o 30 %, tak je na šesti a je vysmátá. A jestli Česká republika ze dvou kilo spadne o 30 % dolů na půl kila, tak víceméně pěstitelé už nebudou nic pěstovat, bude se to sem vozit zvenku z té Belgie, která vesele bude to tam cpát dál. Tak o to nám šlo. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy pan poslanec Richard Brabec s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo. Tak paní ministryně Hubáčková nás nechala nahlédnout do svého deníčku někdy opravdu s takřka až intimním detailem, tak jsem si říkal, co se ještě dozvíme po těch jednotlivých dnech. Ale já to říkám bez ironie. Ono se na to hůř reaguje. Ale paní ministryně, já pak budu mít, ale možná uvidíme, jak to časově bude, nějaké ještě svoje vystoupení, nebo chtěl jsem ho mít, ale úplně rychlé reakce.

Za prvé. Ministerstvo životního prostředí mělo v plánu dva národní parky v programovém prohlášení vlády. Vy jste v případě soutoku od té myšlenky poměrně rychle ustoupili. Já si myslím, že to od začátku byl nesmysl. I odborníci to říkali. V případě Národního parku Křivoklátsko otevřeně říkám, budete to mít velmi těžké. Protože tam ta nedůvěra je mezi většinou obcí a nemít na své straně region nebo obce je strašně těžké pro vznik národního parku. Takže já to považuju za strategickou chybu. To vyjednávání o vzniku. Já s tou myšlenkou souhlasím, ale narvat to takzvaně na sílu těm obcím bude pro ně špatně a do vínku ten park dostane strašně řekněme špatný úvod.

Další věc, ta se týká vody. Já považuju za chybu, ale ono to je i s Ministerstvem zemědělství, že se nepokračuje v přípravě vodních nádrží. Jednoznačně, protože to má být celý komplex opatření, nejenom ty menší, ale i ty větší.

Potom jsem dlouho neslyšel o tom, jak vypadá volba národního ptáka. Vzhledem k tomu, jakým hrobařem teď je vláda průmyslu, tak si myslím, že by to mohl být havran. Ale nechci nějak radit, nechci to zlehčovat. Já bych se potom rád dostal ještě spíš k těm emisním povolenkám jako k hlavnímu tématu, ale to v deseti vteřinách nestihnu, takže přece jenom se k tomu ještě dostanu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji za dodržení času. Následují další tři faktické poznámky, první pan poslanec Drahoslav Ryba. Připraví se paní poslankyně Eva Fialová a poté pan poslanec Michal Kučera. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP