(2.00 hodin)

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo. Vážená paní ministryně, mě velmi zaujala vaše část proslovu, který se týkal požáru v Hřensku. Já musím říct, že tam velmi zazlívám vedení národního parku to, jak macešsky se chovalo k ochraně před požáry. A pokud chcete se někde podívat, kde to dělají dobře, nemusíte daleko, stačí se jít podívat do Národního parku Šumava, kteří to dělají opravdu dobře.

Ale chtěl bych se zeptat, protože Národní park Šumava to dělá z hlediska dobrovolnosti a já si myslím, že ze zkušenosti teď s Hřenskem to úplně dobrovolně nejde, a proto se chci zeptat, zda podpoříte případnou novelu zákona o požární ochraně, který některé povinnosti národním parkům přímo uloží. Protože kromě toho, že tam byl ohrožený majetek a zdraví lidí, kteří tam žili, se tam také zranilo přes 60 hasičů a těch mi je opravdu líto. Jinak bych chtěl poděkovat všem hasičům, kteří tam v těchto nelidských podmínkách, zasahovali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Eva Fialová a připraví se pan poslanec Michal Kučera. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já děkuji paní ministryni za exkurz a vlastně za to, že se pokračuje ve spoustě programů, které připravilo předchozí vedení ministerstva, že jste na ně navázali, některý dolepšili a reagovali na tu situaci, která nastala. Ale nicméně co mi chybí od Ministerstva životního prostředí, je nějaká reakce na to, jak se bude přistupovat k těžbě uhlí, jestli bude svolána uhelná komise, jaké ministerstvo k tomu bude zastávat post, protože v současné chvíli, v jaké jsme situaci, tak si myslím, že je nabíledni se začít tímto tématem zabývat a vážně znovu otevřít tuto problematiku. Protože my jsme na výboru životního prostředí urgovali svolání uhelné komise a nemáme absolutně žádný výstup z toho, jestli je to plánováno, jakým způsobem spolupracujete s MPO nebo případně do budoucna i s Ministerstvem pro místní rozvoj, protože ekonomické dopady v oblastech, kde se těží uhlí, budou nedozírné. Spoustě lidem nedochází, jakým způsobem je na tento průmysl navázáno spoustu dalších odvětví. A mě by zajímalo, jaký k tomu zastáváte vy osobně postoj anebo jak ministerstvo bude v těchto krocích postupovat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Kučera a připraví se pan poslanec Richard Brabec s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý večer, nebo ráno. Já bych jenom krátce zareagoval na své předřečníky. Já jsem rád, že po mně vystupuje pan exministr Brabec, tak pravděpodobně možná se ta diskuse k tomu tématu trošku rozproudí, já si myslím, že to bude zajímavé.

To, že je částečný odpor samospráv proti Národnímu parku Křivoklátsko, to je vaše chyba, pane poslanče Brabče, vy jste si to prostě neodpracoval. Vy jste si to totiž neodpracoval. Kdybyste pracoval na vyhlášení národního parku trochu usilovněji, tak by to už dávno bylo vykomunikováno. K tomu vyhlášení národního parku se schyluje už poměrně delší dobu, není to otázka nová, není to otázka letošního roku nebo loňského roku. A Ministerstvo životního prostředí pod vaším vedením tam prostě selhalo. Tam neudělalo to, co mělo udělat, to znamená to zásadní, vykomunikovat celou záležitost se samosprávami, získat je na svou stranu pro vyhlášení národního parku. To znamená, nevyčítejte to současnému vedení Ministerstva životního prostředí, protože to je jednoznačně vaše chyba.

Možná jenom krátká reakce na ty požáry v národních parcích a hašení požárů. Já samozřejmě, jelikož jsem z Ústeckého kraje, tak jsem se tam byl podívat i s těmi hasiči a i s ministry a hejtmanem. Ta situace tam jednoznačně nebyla lehká. Nicméně co se týká národních parků, tak tam to řeší zejména zákon číslo 114 o ochraně přírody a krajiny. A můžu říct, že všechny aktivity, které byly v tom národním parku vykonávány, byly v minulosti vykonávány se souhlasem hasičského sboru. Tam nebylo nic děláno proti nim. (Předsedající: Čas.) Takže to je věc, kterou prosím berme na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy pan poslanec Richard Brabec, připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Velmi rychlá reakce na pana kolegu Kučeru. To je nesmysl samozřejmě. To já vám to dokážu na velmi, velmi snadných číslech, respektive datech, protože za prvé se velmi měnila podpora nebo nepodpora kraje, Středočeského kraje. My jsme od začátku jasně deklarovali, že jako Ministerstvo životního prostředí nebudeme nutit regionu národní park proti jeho vůli. A kraj s tím pod určitým vedením měl poměrně velký problém. Potom se ta situace změnila, kraj najednou začal spolupracovat a my jsme to začali připravovat, ale to už byl rok 2021, kde probíhala první jednání. A já jsem obecně zastáncem určitě prostě toho, že je potřeba mít dobře připravené a netlačit to opravdu na sílu, což teď se děje, a já jsem přesvědčen, že ta reakce nebude dobrá.

Co jsem ale chtěl říct hlavně - emisní povolenky, Green Deal. Dneska pan premiér Fiala i pan expremiér Babiš tady o tom hovořili. Emisní povolenky, tak jak dneska jsou nastaveny, a i nová pozice české vlády je prostě ústup. Je to ústupek Bruselu. Asi jsme oblíbenější teď v Bruselu, než jsme byli, protože se takzvaně asi hladíme po srsti, tak samozřejmě úředníci tam budou určitě vůči nám v tomhle vstřícnější, otázka, co za to získáme. Já jsem přesvědčen, že byla chyba... nebo to, co se stalo, že se prostě nesnížila ta tržní stabilizační rezerva, jestli povolenky z toho nevyndali, ta možnost tady byla. Dokonce i europoslanec Vondra to navrhoval, Česká republika ho nepodpořila. Tohle se nám vrátí. To, co je dneska deklarováno jako výhoda, jako to, co udělá nová vláda, tak já jsem přesvědčen, že ve finále je to ztráta... (Předsedající: Čas.) Je to prostě špatně. A já se k tomu ještě vyjádřím. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Pokorná Jermanová a potom pan poslanec Michal Kučera. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo. Já bych také chtěla reagovat na pana poslance Kučeru, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Národní park Křivoklátsko je dlouhodobý problém, který Středočeský kraj trápil. Vznikl za vlády Petra Bendla, který nebyl schopen to prosadit, a kdo to na sílu prosadil, až nové vedení. A já jako bývalá hejtmanka jsem respektovala region, který velmi protestoval proti tomu. A stávající vedení, kde jste v podstatě kopií vládní úrovně, jste přes velký odpor regionu toto schválili. Takže já touto cestou chci panu ministrovi Brabcovi poděkovat, že respektoval postoj regionu jako takového, a těch obcí, kterých by se to bolestně dotklo. Takže v tuto chvíli ten váš útok byl mimo mísu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy pan poslanec Michal Kučera a připraví se pan poslanec Václav Král s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Já děkuji za slovo. Já možná k paní poslankyni Jermanové, své předřečnici. To nebyl útok. Já jsem víceméně hodnotil tu situaci, která byla v těch uplynulých letech. Pan poslanec Brabec tady řekl, jakým způsobem teď probíhá příprava vyhlášení, příprava vyhlášení národního parku, nikoliv vyhlášení. A myslím celkem oprávněně jsem poznamenal k tomu, že prostě byla naprosto podceněna komunikace s místními samosprávami. Vy jste to víceméně i teď potvrdila.

To území si ochranu typu národní park zaslouží. Všechny parametry k tomu splňuje, jak se říká, z pohledu přírodovědeckého. To území skutečně si zasluhuje ochranu národního parku. Aby k tomu byl souhlas samospráv, musí zapracovat to příslušné ministerstvo a to bylo Ministerstvo životního prostředí. Já rozumím, že z pohledu hejtmanky jste nechávala volný prostor, naprosto správně, to nezpochybňuji, ale prostě mělo si to odpracovat Ministerstvo životního prostředí, které mělo přesvědčit samosprávy, že národní park není v ohrožení pro ty samosprávy, že to je naopak přínosem pro samosprávy. Že to znamená ne stagnaci, ale rozvoj těch obcí a že to území jako takové má skutečně mít ochranu typu národní park. A to si Ministerstvo životního prostředí pod vedením pana ministra Brabce prostě neodpracovalo. Teď to je na paní ministryni, která tady je osm měsíců nebo devět měsíců a samozřejmě musí to všechno dohánět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP