(2.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Ještě dvě faktické poznámky eviduji. Nyní tedy pan poslanec Michal Kučera a po něm pan poslanec Václav Král. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Tak ještě jednou děkuji za slovo. Já se ještě možná dneska, už asi snad naposledy, pokud nebudou nějaké další reakce, vrátím k tomu národnímu parku a k tomu, jak tam v tom území ti lidé trpí, když byl národní park vyhlášen, což je jednoznačně chybou komunikace.

My jsme tady zažili dobu, a pan poslanec Brabec mi jistě potvrdí, kdy jsme tady schvalovali zákon č. 111 o ochraně přírody a krajiny, a tehdy ta debata tady byla. Proč na Šumavě a jak to pro ně bude jako tragédie. Tak právě díky tomu, že Národní park Šumava, tak ty obce tam jednoznačně vzkvétají. Ten národní park jim tam přináší turisty, přináší jim tam peníze a přináší jim tam rozvoj. Stejně tak Krkonoše. Krkonošský národní park, to, že to je národní park, přináší těm obcím rozvoj, peníze a samozřejmě další benefity. A ti lidé na tom Křivoklátsku, samozřejmě že jsou vystrašení. Pokud se s nimi nekomunikuje, tak tam převládají ty parciální zájmy. Já jim to jako nemám za zlé samozřejmě. Jsou tam těžaři, lidé tam mají honitby, mají tam prostě své zájmy. A jim se možná to vyhlášení národního parku ne úplně líbí. Ale to je skutečně pouze parciální zájem pár lidí na tom území. Zájem českého státu je mít své národní parky, mít své chráněné oblasti. A prostě to, že to nebylo nějakým způsobem vykomunikováno, je jasné. My to teď musíme dohnat. Naše vláda to musí dohnat. Je to úkol pro paní ministryni, je to úkol pro Středočeský kraj, a je to úkol pro nás - (Předsedající: Čas.) - pro poslance, kteří o to mají zájem. Takže já věřím, že Národní park Křivoklátsko bude vyhlášen ku prospěchu naší republiky. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy pan poslanec Václav Král s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Já myslím, že právě teď jsme byli svědky toho, jak se to prostě dělat nemá. A my v té energetice a v tom hospodářství prostě elementární stabilitu těch rozhodovacích procesů potřebujeme. Jestli v programovém prohlášení vlády, a v tom má kolega Brabec pravdu, je ten termín, řekněme, který se týká ochrany klimatu, případně uhlíkové neutrality, s tím, že ta vláda ukáže vodítka, jak je dosáhnout do roku 2050, tak si vůbec nemyslím, že z toho bychom měli udělat ten závěr, který například udělalo Ministerstvo životního prostředí, kdy podepsalo memorandum se společností ČEZ, že například společnost ČEZ té uhlíkové neutrality dosáhne již v roce 2040. Najednou prostě jsme si z toho roku 2050 udělali rok 2040 a vlastně nic se jakoby neděje. Tak to je prostě věc, kterou já nechápu. A možná z toho pak pramení i taková ta nedůvěra energetiků a těžařského průmyslu k tomu, jak vlastně vláda dál počítá s těmito zdroji a s těmito podniky.

A to, co jste tady řekla, paní ministryně, že je konec uhlí v roce 2033, tak já myslím, že pouze hlupák nepřehodnocuje svoje plány a neaktualizuje je podle aktuálního vývoje. A v okamžiku, kdy společnosti ČEPS a NET4GAS prostě naprosto jasně říkají, že bez plynu například z Ruské federace a bez nových jaderných bloků při vzrůstající poptávce po elektřině prostě tu situaci nezvládneme, a situaci, kdy nový jaderný blok, všichni k tomu vzhlížíme jako k nějaké modle, prostě v Dukovanech začne fungovat v roce... ono fakticky to bude 2038, já osobně říkám, že to bude dalece po roce 2038, tak prostě do té doby nějakým způsobem tu energetickou bilanci musíme pokrýt. A nic jiného než uhlí tady nemáme, tak pojďme si to říct prostě na rovinu a pojďme zahájit urychleně skrývkové práce, limity máme prolomené z roku 2015 usnesením vlády, a pojďme akorát říct, kde všude to budeme pálit, abychom ty naše energetické potřeby pokryli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já přečtu omluvu. Od půlnoci do devíti hodin ráno se z osobních důvodů omlouvá premiér vlády Petr Fiala. A poslední přihlášku s přednostním právem zde má pan ministr Šalomoun. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já se tady úplně nemohu ztotožnit s těmi výtkami, že vlastně na té legislativní činnosti by ta vláda nějakým způsobem zaostávala. A já vám tady potom uvedu pár čísel, myslím si, že tomu tak opravdu není. Já chápu, že chcete pořád vidět už nějaké paragrafové znění už něčeho a že vám to chybí, ale opravdu ty legislativy, ať už vládní, nebo těch dílčích ministerstev, se opravdu neflákají a tu legislativu chrlí, řekl bych, až docela jako nadstandardním způsobem.

Já bych asi začal tam, kde skončil pan premiér, a to je to, co jsme nazvali antibyrokratický balíček 1, co od toho asi tak můžete očekávat a jak to vlastně vzniklo. My máme v programovém prohlášení to, že zrušíme v právním řádu všechno, co je zbytečné a přestalo dávat smysl. Chápu, že to je trochu metafora, ale abychom tedy někde začali, tak jsme navázali spolupráci s podnikatelskými svazy, Hospodářskou komorou, všechny těmi možnými sdruženími, nerad bych na někoho zapomněl. A já jsem je požádal, aby nám tedy detekovali věci, které jsou pro ně v zásadě zatěžující, ale aby byli jako soudní a dávali nám jenom to, co bychom opravdu zrušit mohli. Takže úplně nechci připustit diskusi, že třeba nebudou platit daně a podobně. Oni byli tedy docela ukáznění a dali nám poměrně zajímavé materiály. A první u těch materiálů vznikla první pracovní verze, kterou jsme potom vyslali do připomínkového řízení ministerstvům, a ta nám to obohatila o další a další věci. Takže v zásadě vznikal materiál, který potom šel do připomínkové řízení a pořád byl obohacován, a už jsme tedy museli jednou říct hrnečku, dost, už nám to stačí. A ten antibyrokratický balíček 1 je formálně vzato usnesení vlády, které jsme schvalovali teď ve středu, a je to vlastně úkol některým ministerstvům, aby dopracovala ty věci, na kterých je vlastně shoda, že se tedy udělají. A do té legislativní podoby, do toho paragrafového znění nebo do těch úprav zákonů to mají vlastně vtělit do konce roku. A právě říkám, legislativní balíček 1, protože tím to nekončí, tím to začíná a budeme pokračovat v nějakým dalších balíčcích, kam vlastně propadly ty věci, na kterých úplně shoda nebyla a budou muset být ještě jako dál konzultovány nebo jsou případně vázány na nějakou digitalizaci, takže se vyžádají další úpravu.

Jenom pokud by vás zajímalo vlastně, co tam zhruba je, tak je tam novela zákona o účetnictví, aby vlastně bylo možné třeba vést účetnictví v cizí měně. Zjednodušení daňového odpisování. Potom vůbec povinnost vést účetnictví pro fyzické osoby v momentě, kdy nedosahují třeba určitého obratu. Pak je tam dílčí novela zákoníku práce, že by se prostě vůbec zrušila ta povinnost určovat plán dovolených, který se potom stejně nemusí nějakým způsobem respektovat. Je tam úkol Ministerstvu zdravotnictví, aby se při nástupu do zaměstnání určitých profesí vůbec vypustily zdravotní prohlídky nebo zdravotní prohlídky při řízení referenčních vozidel.

Pokud se týká další takové legislativní oblasti, tak to je samozřejmě přijímání evropské legislativy. My to tady většinou redukujeme na to, a já vás na to i upozorňuji, na ty směrnice. Správně bych měl říkat směrnice přijímané řádným legislativním procesem, kdy vlastně tam hrozí ta zrychlená možnost pokuty. Aktivizoval jsem vás vlastně v tomto směru i vlastně ještě před prázdninami a podařilo se Poslanecké sněmovně tedy přijmout ty věci, kde už bylo vydáno takzvané závazné stanovisko, kde už nám ta pokuta opravdu hrozila, a myslím, že jsme utekli hrobníkovi z lopaty na poslední chvíli. To se týkalo té stošestky, zákonu o svobodném přístupu k informacím, ohledně těch platforem, co tady mělo Ministerstvo kultury. Potom evidence skutečných majitelů a omezení dopadů těch plastových výrobků. Takže děkuji, už to vyšlo ve Sbírce. To se povedlo. A chtěl bych vás tedy poprosit, že tam nám zase přibyla další vlna problémů. A to, co máte teď v Poslanecké sněmovně, což je zákon o ochraně hospodářské soutěže, ta významná tržní síla, jak zmiňoval ministr zemědělství, a ještě zákon o zadávání veřejných zakázek, tak to bych vás poprosil, abyste se tedy zasadili o nějaké další urychlené v zásadě přijetí, protože tam to hoří také, ta hrozba té pokuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP