(2.10 hodin)
(pokračuje Michal Kučera)

My máme v programovém prohlášení vyhlášení národního parku. Samozřejmě ten národní park nebude vyhlášen letos, možná ani v příštím roce. Musíme prostě dohnat to, co neudělalo Ministerstvo životního prostředí v těch uplynulých letech. (Předsedající: Čas.) Myslím si, že to je naprosto legitimní. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní tedy pan poslanec Václav Král a poté opět paní poslankyně Pokorná Jermanová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji za slovo. Já jenom krátkou reakci na kolegu Brabce, prostřednictvím pana předsedajícího, k těm emisním povolenkám. No já budu jenom šťastný, když hnutí ANO nasadí do hry, která se hraje kolem prosazování českých národních zájmů na úrovni Evropského parlamentu a Komise, i euroelity, jako je paní Charanzová, paní Jourová, když už to nezvládl kolega Telička, a abychom skutečně spolupracovali s naší vládou na tom. A tak jak prvně včera tady zaznělo z úst pana ministra, kdy se snažíme o možná změnu nebo úpravu té tržní stabilizační rezervy v emisních povolenkách, nebo nedej bože k zastavení, alespoň dočasnému, obchodování s emisní povolenkou v té podobě, která vznikla, jak už jsem tady včera jednou říkal, po té revizi toho systému obchodování s emisní povolenkou EU ETS v roce 2018. Takže myslím, že hnutí ANO v Evropském parlamentu a Komisi disponuje významnými figurami, a budeme skutečně rádi, když je použijete i pro ty naše české národní zájmy v tomto.

Jinak krátce mi dovolte takhle nad ránem k tomu Národnímu parku Křivoklát a k tomu boji se suchem. Tak já si stále kladu otázku, když je tedy tou naší prioritou ten národní park, jak tam konečně po těch asi sedmdesáti letech postavíme tu potřebnou přehradu na tom Křivoklátsku, ale to prosím berte jenom jako v rámci mojí duševní hygieny. Myslím, že my jako vodohospodáři, tedy částečně, už jsme se s touto přehradou rozloučili, ale za mě osobně by tam byla potřeba, protože víte všichni, že regulace na té Berounce úplně nefunguje. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se pan poslanec Ondřej Lochman - všichni s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Ještě rychlá reakce na pana kolegu Kučeru, prostřednictvím pana předsedajícího. Vy jste nepostřehl, co jsem řekla na začátku. Ta myšlenka vznikla za vlády hejtmana Bendla a od té doby nikdo nebyl schopen tuhle myšlenku prosadit. Takže je trošku nefér obviňovat toho bývalého ministra životního prostředí. Takže je to dlouhodobý problém. A věřte mi, že ta komunikace s těmi samosprávami probíhala celou tu dobu, včetně naší vlády. A ten odpor je tam obrovský. A já to chápu. Já chápu váš pohled přírodovědecký, já to chápu, ale v tom prostoru žijí lidé a jim to komplikuje život. A je potřeba se na to i takto dívat a najít nějaký kompromis. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Ondřej Lochman s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěknou noc, vám přeji, vážení kolegové. Já jenom jako zastupitel Středočeského kraje. Za mě si Křivoklátsko rozhodně zaslouží národní park. Já jsem se tady podíval na diskusi, kterou jsme kolem toho měli v Zastupitelstvu Středočeského kraje. Dvě třetiny pokrývají listnaté a smíšené lesy, 1 800 druhů cévnatých rostlin, 50 druhů původních dřevin, 120 druhů ptáků, kteří zde hnízdí. To jenom na úvod.

A jinak já souhlasím s tím, já jsem si procházel tu komunikaci a souhlasím s tím, že to, co podle mě zanedbáno bylo, byla komunikace s těmi místními samosprávami. Jako Středočeský kraj v tomto volebním období jsme připravili komunikaci pro starosty, ač - a zde souhlasím s panem Kučerou - ten prostor by mělo mít spíš Ministerstvo životního prostředí, ale paní hejtmanka Pecková se to snažila podpořit. Takže otázky, kterých se přirozeně lidé v Křivoklátsku bojí, které jsou úplně základní, co to znamená, ten národní park. A je tam také plno mýtů, zda budou moc sbírat některé plody, nebo ne. Jak to bude s možností kácení, jak to bude s turisty, vodáctvím a tak dále. Samovýroba právě, kterou jsem zmínil u kácení, tak na tyto všechny otázky jsme připravili komunikaci.

A souhlasím s tím, že tak jak to známe z politiky, a teď to nemyslím jako žádný šťouchanec do nikoho z nás, že je potřeba s těmi lidmi tam komunikovat a vysvětlit jim to. Protože jinak se taky může stát, že to lobby, které tam je, třeba to, které by chtělo zpracovávat dřevo, tak může převálcovat ty zájmy, které dneska v životním prostředí máme. Tak. A přeji dobré ráno. Chtěl jsem tím pouze podpořit vznik parku a to, aby probíhala výrazná komunikace s lidmi v tomto území, protože - a to mířím i na paní ministryni - protože to může vést k tomu, že opravdu tady ten park vznikne a bude to plus i pro ty místní.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Richard Brabec a připraví se paní ministryně Hubáčková s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Richard Brabec: Já už opravdu naposled. Dopověděl bych ještě tu myšlenku, k parku už se vracet nebudu. Jenom ještě k panu kolegovi Lochmanovi poslední poznámku. Ta komunikace směrem k regionu byla připravena ještě za mě Agenturou ochrany přírody a krajiny, ještě za pana ředitele Pelce. My jsme vlastně dělali ten materiál i společně pak se Středočeským krajem, jsem měl několik jednání.

Poslední poznámka k tomu, co říkal pan kolega Král, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Určitě, pane kolego, stoprocentně v tomhle je to společný zájem směrem k Evropě. A všichni víme, že to nebude jednoduché. Ale tak jak tady už dneska v těch odpoledních nebo večerních hodinách zaznělo, tak ta situace se teď podle mě změnila, byť ještě asi Brusel úplně nepochopil, že ty karty jsou rozdány jinak, pořád se brání nějaké zásadnější změně té legislativy, tedy vlastně evropské směrnici o obchodování s emisními povolenkami. Paní ministryně tady hovořila o zastropování. No kdyby to takhle bylo, tak už to zafungovalo. Ale ta setrvačnost je strašně dlouhá. Prostě tady se dějí úplně revoluční věci na trhu a ten trh zjevně není vůbec připraven s těmi emisními povolenkami na to, aby reagoval na něco takhle rychlého, jako je třeba válka nebo takhle dramatické situace. Takže to potřebuje mimořádný mechanismus.

A pak poslední poznámku. Vláda ve svém programovém prohlášení má věc, kterou jsem kritizoval už tenkrát při prezentaci toho programového prohlášení Fialovy vlády, a to bylo, že se objevuje pojem, že Česká republika chce dosáhnout jaksi emisní neutrality v roce 2050. To říkám na rovinu, že podle mě není vůbec reálné. My jsme počítali s nějakým řekněme osmdesátiprocentním snížením emisí CO2 do roku 2050 a i tak to znamená astronomické náklady. Tady bych chtěl určitě požádat, aby to bylo zreálněno na reálné možnosti geografické České republiky. (Předsedající: Čas.) Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy paní ministryně Hubáčková s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Michal Kučera. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Já se pokusím velmi rychle zareagovat na pár poznámek, které tu byly. Začnu pesticidy. Pan kolega má naprosto pravdu. A já si myslím, že tu pozici budeme zastávat. My těch pesticidů neužíváme tolik, není spravedlivé, aby všechny státy měly rovné snížení procentuální, s tím naprosto souhlasím.

Co se týká těžby uhlí, my máme ve vládním prohlášení 2033, z tohoto termínu zatím neustupujeme. A uhelná komise spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Právě minulý týden jsme se o tom bavili, jestli pan ministr Síkela a nakdy ji svolá.

A co se týká zpátky Národní park Křivoklátsko, ale souvisí to i s Národním parkem České Švýcarsko. Trošku jsem tu byla nařčena z toho, že tu předčítám svůj itinerář nebo deníček. Ale ono to souvisí s tou činností a s mými zkušenostmi, jak mi vyčítají ti starostové, že málo toho věděli, že s nimi nebylo komunikováno. Což například u Národního parku České Švýcarsko se dočtete v novinách. A argumentují tam starostové dopisy z roku 2017, 2019, jak se s nimi nekomunikovalo a podobně. Mně to říkají i v tom Křivoklátsku, že oni vlastně nevěděli a že vlastně informace jim přináším až já. To je můj důvod, proč do toho regionu jezdím a snažím se vysvětlovat. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP