(4.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Teď současná vláda navrhla a pak i rozhodla o prodloužení o rekordních 58 dní, a ještě nám přes média vzkazovala, že byli ministři, kteří chtěli dokonce 90, tak ať jsme rádi za těch 58. Opět citace, aby to bylo srovnatelné, autentické, abyste si nemysleli, že si něco vymýšlím. Petr Fiala po prvním prodloužení nouzového stavu, jsme někdy v roce 2020: "Po měsíci, po prvním měsíci je skutečně čas, aby se ta překotnost začala vyvažovat jasným plánem, jak dál. A dokonce jsme u toho poslouchali, že máme být zticha. Ale období této tolerance končí, končí období, kdy vláda dostala od nás svého druhu bianko šek." Toto byla reakce po prvním, první měsíc, první nouzový stav, kdy sem ten covid čerstvě přišel. A teď citace Markéty Pekarové Adamové k současnému prodloužení nouzového stavu: "Protože se nouzový stav netýká českých občanů, tak je zbytečná debata každých třicet dnů. Nebudeme se vysilovat politickou debatou." (Potlesk části poslanců.) To jsou různé pohledy. Já jsem vám tady ukázal pohled na rozpočet, v tomhle případě pohled na nouzový stav, jak se velmi rychle promění ten váš úhel pohledu, když se vám změní ta role.

Podívejme se na další velkou skupinu, další velké téma, které trápí lidi, nebo možná teď lidi méně, protože to jim ty účty nezaplatí, ale trápí je to vnitřně, a to je počátek cenzury, cenzurování. Tady vznikl i speciální úřad, speciální institut. Filip Rožánek, který se tomu tématu věnuje, v Hospodářských novinách mu vyšel krásný článek s titulkem Blokování už bychom měli, teď ještě ten zákon. Vy totiž nemáte zákon, furt něco omezujete, ale vlastně tam není ten obsah. A zase si pomohu citací, kolegyně, kolegové, jednoho z vás. Ivan Bartoš 25. dubna 2016 - to mi poslali občané, voliči, takže oni to sledují - napsal: "Napište senátorům. Nelíbí se vám, že by mohlo ministerstvo Andreje Babiše rozhodovat o tom, na jakou stránku se dostanete a na jakou ne? Myslíte si, že právo na informace patří mezi základní pilíře demokracie? Souhlasíte s tvrzením, že odpovědnost za obsah má ten, kdo jej vytváří, nikoli ten, kdo jej přenáší? Dejte zákonodárcům najevo svůj postoj k jejich cenzurním snahám podpisem. Jakmile blokování stránek začne, těžko už někdo získá přehled nad tím, co a proč je blokováno. Nyní však máme šanci Senát přesvědčit a návratu totalitních praktik na našem území zamezit." Tak to říkal, a teď se podívejte, co se děje dnes.

S tím souvisí ta vybídka doslova k udávání. Ještě před časem v tomhle případě ODS se rozčilovala ve vztahu k EET: "EET nás vrací do dob udavačských, bude vyvolávat v lidech ty nejhorší vlastnosti. Zrušme ho dříve, než bude pozdě." A najednou udavačství se očividně vyvíjí, takže si přečteme na stránkách branmecesko.cz: "Nahlásit dezinformace není práskačství. Možná ti není příjemné někoho nahlašovat, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální síti, trestné činy neváhej nahlásit Policii České republiky." No jo, ale on nikdo neřekl, co je to ta dezinformace. Tady běží ten vtip, že rozdíl mezi dezinformací a pravdou je rok. Bohužel v některých případech je to tak. Kdo to určí? Kolikrát se stalo, že to, co byla před rokem dezinformace, tak nyní je to pravda, anebo obráceně? Já jsem slyšel ten termín, že ještě když to před rokem byla pravda, tak teď je to pravda, co se vyvíjí. Kdo to bude určovat? Tady jediný, kdo má právo to určovat, je soud. Žádný zmocněnec, nikdo. Žádný web, dokonce žádní poradci, kteří se na tom webu podíleli, protože ti sami, někteří z nich, manipulatori.cz třeba, prohráli soud s nějakým advokátem a museli se mu omlouvat.

S tím souvisí v zásadě i poslední věc, která tady padla, bohužel v tomto volebním období za pouhých osm měsíců, a to jsem netušil, že se někdy stane, že totiž o personáliích se tady vždycky hlasovalo tajně. A vy už jste si tak přestali věřit, že vlastně poprvé se tady o personáliích hlasovalo veřejně, abyste se pohlídali, protože vám ta několikerá kola voleb do rad, do mediálních rad, nevyšla. A zase je to ten dvojí metr. Umíte si představit, že bychom to zavedli my v tom minulém volebním období? To by byly titulky jako Babiš chce mít pod kontrolou své poslance a podobně. Vy to zavedete. Já tady z toho mám screenshot: 99 přítomných, 99 pro, nikdo se nezdržel, nikdo nebyl proti. Perfektní, to se vám povedlo.

Takže dámy a pánové, za mě - snažil jsem se být věcný, neosobní, používal jsem citace, citace i vašich členů nebo vašich bývalých členů, bývalých politiků, současných politiků, jejich minulá prohlášení. Tato vláda za mě ty věci neřeší odsouvá, v některých momentech se vymlouvá. Neříkám, že všichni ministři. Já jsem se tedy zaměřil především na ministra průmyslu a obchodu pana Síkelu, který tady není. On je ten, co mluví často ve floskulích. Tam vláda dělá to, co kritizovala na té vládě předchozí. Takhle já si osobně tu změnu nepředstavuji.

A na závěr jako minule, já jsem takhle končil ten svůj projev u důvěry vlády, kdy jsem našel v programovém prohlášení v kapitole životní prostředí, že ve spolupráci s Českou společností ornitologickou podpoříte celostátní kampaň, která vybere českého národního ptáka, tak jsem se chtěl jenom zdvořile zeptat, jestli už jste toho národního ptáka vybrali. Pokud ano, kdo to je? Děkuji za pozornost. (Smích a potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přeji pěkný čas nad ránem a ptám se, pan poslanec Výborný je přihlášen s faktickou? Takže prosím, vaše dvě minuty s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak já jsem rád, že rádoby vtipná poznámka kolegy Nachera vás tak pobavila. Ale zcela vážně, ono by bylo o mnohém hovořit, na to úplně prostor není, ale tři věci jsem chtěl zmínit k tomu, co tady zaznělo.

Jednak pokud jde o příspěvek na bydlení, tak to je jedna z modelových ukázek toho, jak se podařilo v rekordně krátkém čase pohnout s digitalizací, se kterou vaše vláda, vaše vlády a vaši ministři pohnout nedokázali. Nebo dobře, můžete operovat s tím, že tam seděl váš koaliční partner, to je jedno úplně. Ale právě to, jakým způsobem se podařilo v rekordně krátké době od 1. července dát tu možnost digitální žádosti o příspěvek na bydlení, tak to je ta cesta, jak pomoci těm úředníkům, aby nebyli zavaleni těmi papíry, o kterých tady kolega Nacher hovořil. Mimochodem nevím, jestli to kolega ví, tak průměrná výše příspěvku na bydlení byla 4 115 korun, jestli se nepletu. Je to jeden ze střípků do té mozaiky pomoci rodinám a domácnostem, které naše vláda, naši lidovečtí ministři, v tomhle případě ministr Jurečka, učinili.

Druhá věc. Věčná debata o pětitisícovém příspěvku a jeho plošnosti. No tak můžeme se bavit o tom, co bylo dřív, jestli vejce, nebo slepice. To je to samé. Já tvrdím, že to není plošný příspěvek, že tam je ten jasný strop. Pomáhá to nízko- a středněpříjmovým a právě v tomhle okamžiku přelomu prázdnin a školního roku, běžte se, pane kolego Nachere, milý Patriku, běž se zeptat těch lidí, jestli jim to pomůže právě s financováním začátku školního roku.

A třetí věc, ten dvojí metr. Možná by stálo za to se zeptat, jak funguje ten dvojí metr, vaší kolegyně Mračkové Vildumetzové. Uvidíme tady nějaké jasné reakce na to, co se tady objevilo (Předsedající: Čas prosím!), nebo tady ten dvojí metr neplatí?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A ještě prosím oslovování prostřednictvím. Já vím, že jste v dobrých vztazích, ale ten jednací řád hovoří jasně.

Já poprosím, nyní s faktickou pan poslanec Robert Králíček. Prosím, vaše dvě minuty.***




Přihlásit/registrovat se do ISP