(4.20 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Dobré ráno. Jak říkal kolega Nacher, já jsem vystupovat už nechtěl, nicméně pan Výborný mě neustále provokuje. Tak já vám řeknu, jak ta digitalizace za pana Jurečky pokročila. Mimochodem, když už tady nadáváte na digitalizaci, a říkal jsem to už několikrát, tak hlavním poradcem, když už tady byli zmiňováni poradci, tak hlavním poradcem pro digitalizaci za MPSV byl pan Michal Bláha z Pirátů. Tak se zeptejte svých koaličních partnerů, co on tam udělal za ty čtyři roky z té digitalizace, když vy tvrdíte, že se tam nic nestalo. To za prvé.

A za druhé. Ten váš digitalizovaný příspěvek - uvedu příklad z jednoho vám blízkého úřadu práce. Tak funguje to zhruba tak, že díky vaší digitalizaci a tomu velkému posunu, který zařídil pan Jurečka, tak zadávání žádostí o příspěvek trvá v papírové podobě deset minut a přes aplikaci hodinu a půl. Úřad práce musí dokoupit ve vám blízkém okolí 70 monitorů, protože pracovníci na úřadu práce musí mít dva monitory, protože to zadávají do dvou různých systémů. Trvá to zhruba hodinu a půl a je to pro ně podstatně těžší administrativní úkon, než byl dříve. A když si občané myslí, že něco dělá automat, tak to není pravda, protože díky té skvělé aplikaci, kterou MPSV udělalo, to musí dělat ti lidé z úřadů práce, kteří tam sedí dlouhé hodiny navíc. Běžte na ten úřad práce a zeptejte se. To je ta skvělá digitalizace, se kterou pan Jurečka pohnul! (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s další faktickou je přihlášen pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem chtěl reagovat na kolegu Výborného. Také můžu napřímo, že?, když on také napřímo na mě reagoval. (Předsedající: Ne, prostřednictvím.) Dobře, když už máme ty lepší vztahy. Ale ne, já jsem chtěl reagovat na ten příspěvek 5 000. Já jsem ho nekritizoval, prosím pěkně, já jsem kritizoval tu schizofrenní pozici této vlády, která buď ať se rozhodne pro plošné, rychlé, administrativně nenáročné řešení, které je hned, ale je plošné, anebo čistě adresné, individuální řešení, tak jak o něm často píše a hovoří právě třeba Miroslav Kalousek. Ale to, co se právě odehrálo, bylo přesně jakoby něco mezi, takové to kvazi, že to vlastně jakoby není plošné opatření, ale když zjistíte, že se to týká 90 % rodin v tom prvním návrhu, tak to je skoro plošné opatření, to se na mě nezlobte. Dobře, není to 100 %, proto jsem také řekl v tom projevu, že to je kvazi plošné opatření. Takže to vlastně z těch systémů má jenom ta negativa. Hrozně dlouho to trvá, což u plošných opatření je hned, stejně to vytváří nějaké nespravedlnosti, stejně to nějaké nespravedlnosti vytvoří, ale zároveň tím, že to vlastně není úplně plošné opatření, tak to má nějaké časové zpoždění. Takže pak nakonec zjistíte u těch rodin, že to nebude dostačovat. Já jsem tady o tom hovořil. Opatření, která by fungovala v únoru, v březnu, v dubnu, už teď v září, v říjnu fungovat nemusí, ta situace se změnila. Někdy ta pomoc je lépe rychle, protože může být v důsledku levnější, než když to uděláme později. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji i za dodržení času a nyní se vracíme do rozpravy, nicméně ještě načtu omluvy, co v mezičase dorazily, a sice pan poslanec Jiří Kobza se dnes mezi 2.26 a 12 hodinami omlouvá z pracovních důvodů a poté pan ministr Šalomoun dnes mezi 2.45 a 12.00 z osobních a pracovních důvodů.

A vnímám, hlásí se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já vím, že je zhruba půl páté ráno, ale dívám se do poloprázdných vládních lavic a retrospektivně - jsou tady dva členové vlády, to jsou pro mě poloprázdné... Kolik je členů vlády, sedmnáct? Osmnáct, no vidíte. Takže to jsou pro mě poloprázdné vládní lavice. Vzpomínám si, když o důvěru žádala naše vláda tehdy, tak jsme tady museli být všichni, dokonce se tady vyvinul takový, pod vlivem tehdejší opozice, hysterický - až hysterie, že jsme museli chodit hlásit předsedajícímu i odchod z hygienických důvodů, aby pak posléze milostivě nám bylo umožněno si dělat hygienické přestávky bez hlášení, jinak všechno se muselo hlásit. Jinak se okamžitě přerušovalo a prostě nějakým způsobem na to reagovalo. Byli jsme tady de facto celou dobu, byla tady většina vlády, možná si někdo na chvilku odskočil.

Já vím, že je půl páté, ale my jsme do půl třetí poslouchali dlouhé proslovy členů vlády. Až asi zhruba o půl třetí - já jsem chvilinku byla teď pryč, sledovala jsem to na obrazovce - začali mluvit poslanci. Takže já nechci teď dělat naschvál, abych si vzala pauzu. Věřím tomu, že členové vlády budou tak laskaví, že svolají své kolegy a přijdou prostě, protože je to důstojné. Žádá se tady, nebo navrhuje se vyslovení nedůvěry této vládě a neměl by tu sedět jenom ten, kdo má momentálně službu. Takže já nechci brát pauzu, budeme dál pokračovat a prosím velmi zdvořile pana ministra dopravy nebo pana ministra kultury, aby ostatní členové vlády přišli do sálu. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zareaguje pan předseda klubu TOP 09 Jan Jakob.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, my jsme samozřejmě tuto záležitost procedurální zkoumali. Upravuje to letité autonomní usnesení, to se však týká situace, kdy žádá vláda o důvěru, nikoli když je svoláno jednání Sněmovny na vyslovení nedůvěry. Je to tak, to usnesení takhle přesně zní, tudíž ta situace není stejná. To jenom pro upřesnění. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě předtím - prosím, pokud si dáte přednost, ale je přihlášena s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já bych chtěla zareagovat na pana poslance Jakoba. Tak proč jste dělali to kino předtím? Nerozumím tomu. Tak jako pro vás platí jiná pravidla než pro nás? Takže vy když jste se tady snažili mimořádnou schůzí vyvolat nedůvěru vládě minulé, tak tady vláda musela sedět, a teď říkáte, že jste to prozkoumali a je úplně jiná situace? To je přesně ten dvojí metr, jak tady říkal Patrik Nacher, prostřednictvím pana předsedajícího (paní předsedající).

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Teď jsem vnímala přihlášku paní předsedkyně, poté pan předseda.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak já poprosím pana předsedu Jakoba, jestli by mohl to usnesení nám ukázat. Nebudu, pořád ještě říkám, nechci dělat naschvál, abych brala pauzu. Uvidíme, my se ještě také poradíme. Přišel náš expert na jednací řád, bývalý předseda Poslanecké sněmovny, tak mě třeba doplní, budu ráda. A je to ten klasický dvojí metr, o kterém tady mluvil Patrik Nacher, který už se tak proslavil, že je citován různě v médiích a je citován i opozičními poslanci, opozičními politiky, což mi dělá radost. Takže kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde. Když holt jste v opozici, tak my tady musíme sedět, protože tady hystericky křičíte, že to je naše povinnost a máme si poslechnout ty výhrady, a jak na to můžeme reagovat, když prostě si to neposlechneme, a že to je pohrdání Sněmovnou a arogance. A když jste u vlády, tak vytáhnete usnesení. Tak to je ta vaše politika! (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jelikož my zde ta usnesení máme u pultíku k dispozici, tak jsem si dovolila poslat panu předsedovi, který je nyní přihlášen s přednostním právem. Prosím, pane předsedo, vaše přihláška. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP