(6.00 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A něco ještě ke zdravotnictví si dovolím a už budu končit, protože to je můj hlavní obor, a k Vlastimilu Válkovi. Já mám Vlastimila velmi rád. Je to fakt výborný doktor. Myslím si, že je to i fajn člověk, ale prostě na řízení Ministerstva zdravotnictví s tím, že nedokáže hájit finance pro resort zdravotnictví, a to jednak pro systém zdravotního pojištění, kde si nechal vzít 14 miliard, a dokonce to, co mu podléhá, to je Ministerstvo zdravotnictví jako takové a jím řízené organizace, dalších 8 miliard, se ukazuje jako chyba. Skutečně tady ty diskuse byly dlouhé, nebudu je opakovat, prolongovat, ale těch 14 miliard bude chybět. Bude chybět už tento rok právě kvůli těm energiím a právě kvůli tomu tam ta rezerva měla být a byla řadu let zpátky, protože ti z vás, co to nesledují, tak rezervní fondy pojišťoven byly naplněny posledních pět let mezi 40 a zhruba 60 miliardami korun každý rok. Takže to je normální záležitost. Ale to, že pan ministr Stanjura, a o tom jsem se tam zmiňoval, jeho hlavní vizí bylo snížit deficit státního rozpočtu a chtěl ho snížit nakonec o 80 miliard, to, že si vzal přes čtvrtinu z resortu zdravotnictví, to je nepochopitelné a nepochopitelné pro mě je, že se pan Válek nebránil. Když se přepočte ten rozpočet zdravotnictví proti rozpočtu obrany, tak je to, jako kdyby Janě Černochové někdo chtěl vzít 3,5 miliardy, a to si myslím, že by se nikdo z vaší vlády neodvážil ani navrhnout. A v tom vidím ten rozdíl.

Jediná věc, která tam byla dobře, bylo to schválení automatu. S tím jsme souhlasili, ale teď se opět ukazuje, a předpokládám, že se k tomu vrátíme, že sami to navrhnete, až si to přepočítáte, že ten automat ano, ale z vyššího základu, tak aby to skutečně fungovalo, abychom to zdravotnictví dokázali udržet na slušné úrovni i v budoucích letech, protože letošek přežijeme, ale léta následující jsou s velkým otazníkem.

Tak. A to poslední, k čemu bych se chtěl ještě zmínit, je počet zaregistrovaných Ukrajinců a některé souvislosti, protože tady vidím kolegu Bendla, který je také v orgánech VZP, tak si to malinko procvičme, ta čísla. Máme zaregistrováno, také se chlubíme těmi rekordy, těmi čísly, 420 000 ukrajinských uprchlíků. Z nich by mělo být asi 75 000 mužů, 193 000 žen a něco přes 152 000 dětí, z toho asi 135 000 dětí by mělo nastoupit do školy, z těch 152, když odečtu ty předškolní. A zeptám se - byl tady pan Výborný a myslím si, že v jeho příspěvku zaznělo, že včera 1. 9. na nastoupilo do škol 67 000 dětí. Takže už z toho nám malinko vyplývá, jestli má nastoupit 137 000 dětí, nastoupilo 67 000 dětí, tak buďto těch 70 000 nectí zákony této země a neplní povinnou školní docházku, anebo tady prachobyčejně nejsou. Kdyby tady byl pan ministr vnitra, rád bych se ho na to zeptal.

Má to ještě jednu souvislost. Má to tu souvislost, že my všichni jsme tady zvedli ruku, nebo asi většina z nás, pro to, že těm ukrajinským migrantům po 150 dnech končí statut státního pojištěnce. A nevadí to u dětí do 18, nevadí to u lidí nad 65, tam to samozřejmě pokračuje, ale u lidí v produktivním věku 18 až 65, tak my jsme si tady schválili, že oni musí teď dokladovat, jestli jsou zaměstnaní, jestli jsou na úřadu práce, a pokud toto nezdokladují, tak ti lidé by měli ve výši myslím dva tisíce sto něco, 2 100 korun, platit zdravotní pojištění. A bohužel pro zdravotní pojišťovnu VZP z toho vyplývá, že by to po těch lidech, pokud to nezdokladují, měla vymáhat. Ale je to velký problém, protože už teď několik, asi 14 dní, možná déle, běží akce, kdy se mají přihlašovat a na VZP si to dávat do pořádku. Zatím to učinilo 38 % z těch Ukrajinců. A VZP z toho vyplývá, že by je měla oslovovat, hledat a vymáhat to od nich. Takže já jsem to říkal na zdravotním výboru, upozorňoval jsem na to a možná tady budeme muset nějakým způsobem tuhle záležitost ošetřit i legislativně. Ale já to říkám ne proto, že s tím může být problém. Já v podstatě jako zdravotník můžu být hrozně spokojen, protože pořád chodí za 350 000 Ukrajinců zdravotní pojištění jako za státní zdravotní pojištěnce. Takže ty peníze, které jste na jedné straně sebrali z toho rozpočtu tomu zdravotnictví, tak tam tečou za ty pojištěnce, kteří tady nejsou, a skutečně se ukazuje, že úhrada za jejich zdravotní péči je poměrně nízká. Jenom ukazuji na tom, že v tom je naprostý chaos a nepořádek a že to jde pořád za ministrem vnitra a za zpackanou registrací.

Měl bych toho ještě poměrně hodně, ale já už budu končit a jenom bych asi zmínil takové celkové vyhodnocení, celkové hodnocení té vlády, jak to zhruba vidím. Já tam vidím pozitiva, ale vidím tam také negativa. Tím prvním pozitivem je, že nepřicházíte s ukvapenými řešeními. Naopak negativum je, že nepřicházíte prakticky s ničím. Premiér - pozitivum - vystupuje klidně, ale řekl bych, že moc klidu škodí a že je třeba vládu důsledně řídit. Premiér dává ministrům prostor. Ti ho ale kupodivu z velké většiny nevyužívají. Premiér ministrům věří a to si myslím, že je u některých největší chyba. Někteří mu vysloveně lžou nebo zamlčují skutečnosti, viz Rakušan - Mlejnek, někteří přeceňují to, že to zvládnou, například Síkela - zvládneme energie, nikoho nenecháme padnout. Stanjura slibuje, že sníží deficit. Zdá se, že opak je pravdou. Válek přesvědčuje pana premiéra o tom, že zdravotnictví se dá zvládnout i bez financí.

Takže vláda z mého pohledu promarnila čas, promarnila možnost zastropovat ceny energií. Tady se o tom dneska mluvilo, například na Slovensku na úrovni 61,20 eura za jednu megawatthodinu elektrické energie. Vláda promarnila čas na zastropování cen potravin, základních potravin, vybraných potravin. Vláda neuměla pracovat, nebo nevyužila možnosti pracovat se snížením DPH. Vláda nedokázala včas odpustit poplatky za OZE. Vláda, byť se to u nás extrémně nabízí vzhledem k tomu, že máme nadvýrobu elektrické energie, nedokázala rozhodnout o tom, že bychom odešli z lipské burzy. A jak se říká, bližší košile než kabát - vy si myslíte, že Němci nebo jiný národ by to neudělal, že by měli ohled k těm ostatním? My tady věříme slibům, že až nám bude zle, tak oni si budou vypínat a omezovat spotřebu plynu? Proboha, tomu nemůžete věřit ani vy!

A vláda nedokázala vyjednávat dodávky plynu. A zase, podívejte se na to. Všechny státy kolem nějakým způsobem si ten plyn zajistily. A já bych tady navázal, myslím, že to říkal pan Fiala z SPD, my tady pořád konzumujeme ruský plyn, ale máme ho, on to říkal - demokratizovaný, a já nevím, asi 20krát dražší. To je na tom ta tragédie. Celá ta Evropská unie se nějak chová. My se snažíme je nějakým způsobem povzbudit k tomu, aby to dělali jinak, ale oni to kvůli nám jinak dělat nebudou.

Vím, že dneska nedokážeme prosadit tu nedůvěru vládě. Na druhou stranu si myslím, že tahle země co nejdříve potřebuje nahradit vaši vládu vládou odborníků. Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen pan poslanec Vondráček a následuje paní poslankyně Knechtová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Je 6.09. Jsem sedmým poslancem bez přednostního práva, který vystupuje. Jestli to Patrik dobře spočítal, tak jsem dvanáctým za opozici oproti 14 koaličním. Já bych si opravdu moc přál, aby to bylo na delší dobu poslední noční sezení, které tu máme, protože jednací den je opravdu do devíti. Vy se nesmějte, pane ministře, protože vy jste tady mluvili do půl třetí! Je to otázka nějaké organizace. A opravdu apeluji na předsedy všech klubů a na paní předsedkyni, aby se to nějakým způsobem snažili organizačně zvládat. Jsou tu osoby staršího věku, se zdravotními hendikepy, a když už ne kvůli nim, tak kvůli těm zaměstnancům, kteří tady musí ten čas trávit také. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP