(8.20 hodin)
(pokračuje Vladimíra Lesenská)

Co k energetické krizi dodat víc? Ještě bych chtěla konstatovat, že naše firmy na konci srpna, to znamená na konci prázdnin, začaly propouštět zaměstnance. A víte, z jakých důvodů? Z toho důvodu, aby již nemusely zahajovat topnou sezónu, protože jim docházejí finanční prostředky. Ale asi není dostatečné množství těchto firem, aby to naše vláda byla schopná vůbec zaregistrovat, a to i přesto, že - cituji - Hospodářská komora ve středu informovala, že do konce roku plánuje kvůli drahým energiím propouštět 18 % firem. V případě velkých podniků nad 500 zaměstnanců rozdá výpovědi až 27 % společností. Zdrojem je ČTK. Naše trhy tak obsadí konkurence. Kdo nás bude zaměstnávat? Kdo bude daněmi plnit státní rozpočet a zdravotní a sociální systém, aby se pan ministr Jurečka mohl vychvalovat, o kolik se navýšilo pobírání dávek? To jsou ta úžasná opatření pro podporu našich podnikatelů a obyčejných domácností. Snížení spotřební daně na pohonné hmoty o zanedbatelné částky a zrušení přimíchávání biosložky už nebudu ani komentovat.

Jsem ráda, že zaměstnavatelé pomáhají uprchlíkům, a velmi děkuji všem, kteří tak činí zodpovědně. Ale každá mince má dvě strany, takže jsou i tací zaměstnavatelé, kteří propouštějí naše občany a uprchlíky zaměstnávají, ovšem na DPP. Pro ty, kteří nevědí, co ta zkratka znamená, jsou to dohody o provedení práce. Předpokládám, že pan premiér ví, že z těchto smluv se většinou neodvádějí žádná pojištění. Kde tedy jsou ty finanční prostředky, které do našeho systému zdravotního a sociálního pojištění uprchlíci odvádějí, jak nám tady včera pan premiér vyprávěl? A jak tito uprchlíci zachraňují naše firmy?

Ale vraťme se ke komunikaci. Druhým příkladem selhání komunikace s občany jsou různá prohlášení představitelů současné pětikoalice, která jsou nepromyšlená, či přímo zcela odtržená od reality. Zarážející byly nedávné výroky paní předsedkyně Markéty Pekarové Adamové, která řekla: Vlády se nemají starat o lidi, mají se postarat o to, aby tady bylo bezpečno. Stát se má starat o to, aby se o sebe lidé co nejlépe mohli postarat sami, nepotřebují k tomu vodit za ručičku. - Tyto výroky považuji za pohrdání občany. Jsou to právě občané, kteří uzavírají takzvanou společenskou smlouvu se státem, a přenášejí tak část svých práv na vládu. Na teorii společenské smlouvy je ostatně založeno moderní pojetí státu, jak jej známe v současnosti. A to by nepochybně potvrdil i současný pan premiér, který je politologem. S právy přenesenými na vládu se samozřejmě pojí i povinnosti. Povinnosti a zodpovědnost vůči občanům, vůči jejich problémům a starostem, které by vláda měla řešit. Předsedkyně TOP 09 paní Pekarová Adamová v podstatě tvrdí, že vláda je pouze od toho, aby na ni byla přenesena práva občanů, což ostatně může demonstrovat schválení pandemického zákona, zatímco povinnosti a odpovědnost vůči občanům jsou vládě lhostejné.

Třešničkou na dortu selhání komunikace mezi představiteli pětikoalice a občany byla rada v boji proti zvyšujícím se cenám energií - obléci si další svetr. Člověk by řekl, že takový výrok snad ani nemohl být myšlen vážně. Co však je myšleno se vší vážností, tak je vyslovení nedůvěry vůči této vládě. Vládě, která nás každou chvíli přesvědčuje o své nekompetentnosti reálně lidem pomoci a srozumitelně a nepohrdavě s občany komunikovat. Pokud se zkrátka představitelé vládní koalice domnívají, že vláda tu není od toho, aby pomáhala lidem, tak jí nelze doporučit nic jiného než odejít ze Strakovky a na cestu si třeba obléci ten svetr navíc. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za příspěvek. A dalším přihlášeným je pan poslanec Jan Hrnčíř. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, pokud bych měl jmenovat všechny důvody, proč by tato vláda měla okamžitě skončit, nejspíš bychom odsud dnes neodešli, takže se pokusím být stručný. Začnu tedy důvodem nejdůležitějším. Tato vláda ztratila důvěru občanů České republiky. Pouhých osm a půl měsíce jejího vládnutí stačilo, aby lidé pochopili, že si nezvolili správně. Podle průzkumu si pouze dva z deseti občanů myslí, že se naše země ubírá správným směrem. Dva z deseti. To je přece naprosto příšerné. Sám premiér Petr Fiala má absolutně nejnižší podporu ze všech evropských premiérů, přitom situace, ve kterých se státy i jejich vlády nacházejí, je všude velmi podobná.

Pane Petře Fialo, podle průzkumu vám nedůvěřuje 78 % respondentů. Jak se to poslouchá? Jak se poslouchá fakt, že vám lidé nevěří, že si lidé oprávněně myslí, že svou funkci nezvládáte? Co na to říkáte? Pořád si myslíte, že jste vy a vaše vláda zvolili ten správný směr? Že dostatečně pečujete o své občany? Nebo je vám to jedno? Lidé si myslí, že na ně doslova kašlete. Republika se zmítá v obří energetické krizi. Pádivá inflace dosahuje hranice 20 %. Firmy krachují, živnostníci zastavují živnosti a lidé se obávají dne, kdy jim přijde faktura za energie. Po celou dobu svého vládnutí slibujete, že se o všechny postaráte, že nikoho nenecháte padnout. Realita? Těžíte z vysokých cen energií i z vysoké míry inflace. Vybíráte na daních do státní pokladny tolik, že se to vašim předchůdcům ani nesnilo. Spokojeně si mnete ruce. A že přitom sdíráte z kůže vlastní občany? To nikoho z vás, zdá se, netrápí. Přece jim pak něco slíbíte, že ano? Nebo dokonce i dáte. Třeba nějakou sociální dávku, která ovšem vzhledem k šílenému růstu cen absolutně nic nevyřeší.

Já vámi navrhované řešení cen energií vnímám jako absolutní výsměch lidem. Snad si opravdu nikdo z vás nemyslí, že nárůst v řádově statisících zahojí příspěvek o výši cirka 15 000 korun. Možná to pokryje jednu měsíční splátku. Ale co ty další? Jak to chcete řešit? Ostatní vlády jedna po druhé dělají to, co hnutí SPD navrhuje celou dobu, totiž zastropovaly ceny energií, stanovily maximální možnou cenu tak, aby nezničily národní hospodářství i vlastní občany. Co jste udělali vy? Zastropovali jste lidem teplotu, na kterou mohou vytopit svá obydlí, úřady, školy, školky, nemocnice nebo domy s pečovatelskou službou. Dokonce jsem mezi lidmi slyšel vtipy na to, že snížením teploty v domovech pro seniory vláda řeší nedostatek peněz na důchody. Mně to, upřímně řečeno, moc vtipné nepřipadá a jsem dalek toho, abych se smál.

Do smíchu mi nebylo ani ve chvíli, kdy předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová poradila lidem, aby si doma, pakliže jim bude zima, oblékli dva svetry. Něco tak hloupého a arogantního jsem dlouho neslyšel. Lidé do vás vložili důvěru. Lidé vám svěřili správu země. Lidé teď věří, že se o ně postaráte. A co uděláte vy? Místo reálné pomoci jim zakážete topit, přikážete dva svetry a necháte je padnout do insolvencí, exekucí a existenčních problémů. Osm měsíců slibujete cestu z energetické krize. Osm měsíců se obklopujete týmem těch nejlepších odborníků a dle svých slov hledáte řešení. A jaký je tedy ten výsledek? 19 stupňů v koupelně, kulichy na doma a trvalé nachlazení jako bonus. A když je nejhůř a občané i média se dožadují reálných řešení, uchýlíte se k zoufalým výrokům, které mají více společného se zbožným přáním než realitou. Takovým bylo i tvrzení ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely, který uvedl, že v případě nedostatku plynu v České republice by Německo omezilo výrobu a tento plyn by, i když by jej samo potřebovalo, přeposlalo nám. Nezlobte se na mě, ale tomu snad nevěří ani pan ministr, natož aby tomu věřili občané. Víte, já se vlastně nedivím, že vám nedůvěřuje 80 % lidí. Já se divím, že se pořád ještě najde někdo, kdo vám vůbec věří.

Na popularitě vám nepřidaly ani skandály hnutí STAN, na které se od voleb valí jedna pohroma za druhou. Za necelý rok toho zvládlo opravdu dost. Nejdříve neprůhledné financování záhadnými sponzory z Kypru, poté poslanec Farský, který chtěl nově zavést funkci distančního poslance, dále europoslanec Polčák, jenž se pokusil vydělat miliony na neštěstí obcí zasažených výbuchem u Vrbětic, a dovršila to kauza Dozimetr, která otřásla i nejvyššími patry naší politiky. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík rezignoval poté, co byly prokázány jeho styky s obviněnými v této korupční a drogové mafiánské kauze, ovšem nebyl zdaleka jediný z vlivných politiků... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP