(8.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Dluhopisy. Dluhopisy, které schvaloval Kalousek, Sobotka, tady někdo mluvil. A ty všechny aféry vypršely. Takže pane premiére, já nemám žádné osobní problémy. A vy říkáte, že jsme se tady sešli kvůli tomu. Ne, my jsme se sešli tady kvůli tomu, že vy jste totálně neschopná vláda, která by měla okamžitě skončit, protože pro lidi neděláte nic. (Potlesk poslanců ANO.) Potom jste říkal, že můj přítel Emmanuel Macron - ano, můj přítel Emmanuel Macron. Ten, který mi 13. prosince 2021 na tiskové konferenci V4, to ještě fungovala, poděkoval veřejně za spolupráci. Ano, ten.

Vyšetřování praní špinavých peněz, pane premiére? Proč o tom mluvíte? Proč o tom mluvíte, když je to nesmysl? Když jsem před volbami žádal předsedu výboru pro FAÚ, aby svolal ten výbor, aby FAÚ - Finanční analytický útvar. To je ten útvar, kde chodil Kalousek garáží, aby ho zneužíval proti Vondrovi a nevím komu! Ano, to jsou drby. Zneužíval ten útvar. Já jsem byl první ministr financí, který řekl jo, nechť to kontroluje. Tam je šéf toho výboru z TOP 09. Ale výbor zasedl až po volbách. A co řekl? Že to byly moje zdaněné peníze. Moje. Já jsem jediný politik v této zemi, který ukázal daňové přiznání od roku 1996 do 2016. Tak proč to říkáte? Myslíte si, že Le Monde který patří člověku, s kterým si tykáte a vás podporuje, je vám blízký, to zveřejnil jen tak teď v srpnu? Že někdo v únoru něco vyčetl? Já o tom nevím tedy. Já o tom nic nevím. Tak proč to říkáte?

Takže žádné osobní problémy nemám.

No a potom je ta dovolená, pane premiére. Vaše dovolená. Vy jste říkal, že jste četl knihy. Tak se zeptejte Šnajdárka na moji dovolenou na Krétě, kterou jsem měl předplacenou, a slíbil jsem to dceři. Každé ráno jsem byl on-line s covid týmem. Je neuvěřitelné, jak vůbec si tahle vláda dovolí říct, že řešila covid? Vždyť nic neřešili. Covid skončil. 17. prosince, když jste nastoupil do Strakovky, jsme vám vyrolovali červený koberec. Ministryně dostaly kytky. Nebylo to jak za Sobotky, že tam je (nesrozumitelné), kde se učil anglicky, a nikdo nás nečekal. A ještě ráno jsme měli radu na boj proti covidu. Tak to bylo. Takže já nevím, proč o tom mluvíte.

Mluvíte, že jsme nekonstruktivní. Kdy jste s námi mluvil, pane premiére, o našich návrzích? Ne, vy jste nás dvakrát zavolal ohledně Ukrajiny. A že my chceme rozvrat a že chceme uchopit moc a takovéhle nesmysly. Fakt jste mě zklamal, pane premiére.

No a potom tady máme další pasáž. Že jsem něco odsouhlasil v neprospěch obyvatel této země, a znovu jste zopakoval tu lež o Green Dealu. Lež o Green Dealu. Vždyť vy o tom nic nevíte. Ten Green Deal začal poprvé v květnu 2019. Půl roku předtím, než se stala Ursula předsedkyní Komise. A ano, Angela nás tedy vyzývala s lehkou ironií, abychom se na to dívali realisticky. A o čem to bylo? Chtěli, aby všechny členské státy měly závazek snížit emise o 55 %. Ano. A my jsme s Poláky vybojovali, že jsou průměr. Už jsem o tom mluvil, že je to průměr. A to bylo velké vítězství. Nic se nepodepsalo. Takže kolik nocí jsme tím strávili? Kolik? Dvě, dvě noci, celou noc jsme jednali. Ale vy znovu to budete opakovat tyhle nesmysly.

Potom jste mluvil o zadlužení. Já myslím, že každý chápe, že máme Eurostat a že dluh ke konci roku 2021 byl nižší, než když my jsme nastupovali do vlády. Každý to ví. Každý to ví.

Potom ten covid. No to je normálně neuvěřitelné. Kdo vám to píše, prosím vás? Vy jste měli nějakou vlnu covidu? Vy jste neměli nic. Já sháním a sehnal jsem teď na Slovensku Paxlovit. Váš neschopný ministr ho není schopen sehnat. Na Slovensku ho mají, ten Paxlovit. To je lék, který někteří potřebují. Hlavně ti, kteří byli očkováni a ještě to znovu dostali. Kdy jste vyřešili covid? Žádný covid. Ještě tady demagogicky tvrdíte, že jste nezavírali školy. No samozřejmě že ne. Takže to je další lež.

Potom jste mluvil, chlubil jste se, že jste zrušil elektronickou evidenci tržeb. No tak fajn. Takže 13 miliard pryč - EET.

A potom obrana. To je tak neskutečné, že vy říkáte, že my jsme přešlapovali. Já nevím, vy jste zapomněl, to je pravda, já vám ukážu tabulku, pane kolego, když na mě mluvíte, tady vám ji ukážu, tady: 2006 byly výdaje na obranu 63 miliard a za vás to kleslo na rok 2014, kdy my jsme začínali 42. 42 miliard. Tak pokud umíte počítat, tak rozpočet 2022 je 89. Takže to není pravda, je to lež, pane kolego. Když jste se přihlásil k diskusi, tady máte tu čáru... (Ukazuje materiál.) Tady jste vy, kašlali jste na obranu. A nebudeme se vracet, co se tady stalo po revoluci. Paládium, bývalá vojenská kasárna, Líně, všechno se rozkradlo. Samá korupce! Takže my jsme startovali 42 miliard. Ano? A je to kolik, 93? Takže nelžete. Vy lžete normálně.

Všichni vědí, že my jsme - tedy hlavně Metnar s tím pohnul. Hlavně Metnar. A já držím palce paní ministryni Černochové, aby dosáhla ta dvě procenta. Já jsem fakt na to zvědav a my to určitě, určitě podporujeme. Takže to není pravda, ano?, co říká pan premiér, a nechápu, proč to říká. Já fakt nechápu, proč takové evidentní věci on tady přednáší. No nejvíc mě pobavilo to, že díky vaší vládě, že stojí máslo v červenci 54 koruny. Tak to je fantastické. A že za nás máslo stálo v říjnu 2018 - 55 korun. Takže díky vám máslo stojí o korunu méně, pane premiére. No tak prosím vás, nemohl byste zařídit, aby stálo 40? Váš ministr říká, že tedy ty ceny budou klesat. To jste zařídil. Potom že brambory. To je neuvěřitelné. Že nerostou ceny potravin za naší vlády. (Hlas ze sálu.) Není to pravda, říká. Tak já jsem na to zvědav. Když tedy tak milujete to Polsko, proč jste se nenaučil od polského premiéra, že se dá snížit DPH? Máme nejvyšší DPH na potraviny v Evropě, 15 %. Ano, Poláci to dali na nulu na ty základní potraviny. Takže zase jenom demagogie.

Potom jste mluvil o příspěvku na bydlení. A kdo si to vymyslel? Vždyť ten příspěvek na bydlení je vlastně kompenzace za cenu elektřiny. Proč jste se tak rozhodli? Proč jste to nedělali plošně? Ano, určitě, je tam byrokracie, a když se to změní, tak my vám určitě budeme tleskat.

A potom tady máme další věci. Pohonné hmoty. Jasně. Já chápu, že vy vždycky vytrhnete z kontextu, nějaká cena. Já jsem zvědav, pane premiére teda, vy jste bojoval proti té ruské ropě, potom jste přišel s tím, že chcete výjimku. Ano. Ale na Evropské radě vyjednal tu výjimku Viktor Orbán. A já jsem zvědav, když od Nového roku, kdy Polsko a Německo nemají výjimku a rafinérie Schwedt při Berlíně zpracovává 14 milionů tun pohonných hmot, když přestane vyrábět a možná ji Němci znárodní, co tady bude v tom regionu? Takže zase jenom vytržené věci.

No a potom vrcholem všeho jsou ty vaše zásluhy v EU. Tak to je fakt neskutečné, jak vy si přisvojujete naši práci. A to fakt chcete říct lidem, že jste vyjednal taxonomii za pár měsíců? Tady jsou všechny závěry Evropských rad. Dva roky jsme na tom makali. Dva roky. Kolik nocí jsme tam bojovali, seděl jsem vedle rakouské kancléřky, která blokovala slovo jádro. Tam brečela téměř. Křičel jsem na Macrona, ať mi pomůže s jádrem. Ano. Angela to tam uklidňovala. Vy jste neudělali vůbec nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP