(8.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vy ani v tom parlamentu, vy jste tam ani nebyli! A kdo to tam vyjednal? Naši europoslanci. Charanzová to vyjednala. Co se smějete? Vy jste zapomněl na projev Verhofstadta? A tam seděl pan premiér takhle, proč nevystoupil? Proč ho neposlal někam, Verhofstadta? Já ho znám. Tam seděl jak zmoklé kuře a nic, mlčel. A Charanzová, když mluvila, tak se ani na ni nepodíval! Protože to je to, co vy jste říkali, co jste dělali. Bojovat proti Babišovi v Evropském parlamentu, tudíž jste bojovali proti zájmům České republiky. A pan premiér si dovolí tady tvrdit, že něco pro to udělal. Vždyť ten Bek tam ani nebyl. Vždyť vítal na letišti pana premiéra místo toho, aby chodil po Evropském parlamentu. S nikým nemluvil. Tak se jich zeptejte, těch europoslanců. Vy si myslíte, že my s nimi nemluvíme? Vy si myslíte, že my nevíme, co se děje na evropských radách? Vy si myslíte, že vztahy s premiéry jsou jen tak? Já jsem ležel v nemocnici v IKEMu a každý den jsem mluvil s Xavierem Bettelem, který mluvil s Putinem, protože ho zná dlouho. A mluvil samozřejmě se Zelenským. Má ho na mobilu. A když pan premiér chtěl volat Scholzovi, no tak voláte Morawieckého. Proč nemá mobil? Já jsem Angele volal běžně, když už jste takový světový v té zahraniční politice, jo?

Takže taxonomie není váš úspěch. Ano, je to úspěch české diplomacie. A je to úspěch naší vlády. Naší vlády. A Havlíček vám to vysvětlil. Tady říkáte, že jsem... (Pobavení v sále.) Naše evropská politika je účinná a slouží zájmům občanů České republiky. Dokonce jste říkal, že v Evropě, co jsem já dosáhl. No tak pane premiére, tuhle knížku rozdáváme na náměstích. (Ukazuje.) Jmenuje se Sdílejte, než to zakážou. A víte, jak začíná? Začíná tím, že je 29. června 2018, koukám na hodinky, čtyři hodiny ráno. Ano.

My jsme s Viktorem Orbánem a V4 zamezili ilegální migraci, těm kvótám, těm pašerákům, kteří berou, platí tisíce eur těm pašerákům, aby měli lepší život v Německu. O čem to vykládáte? Tak si přečtěte tu knížku. Vy mluvíte o tom, co jste tam dosáhl?

A potom samozřejmě jsme se včera dozvěděli od pana Lipavského o Maďarsku. No k tomu se ještě dostanu. Takže emisní povolenky, že jste vyjednali. Ano, pro teplárny. Jasně. No tak to je zajímavé, mě bude zajímat hlavně, jestli ty peníze dostanou lidi. Lidi. Protože tady nejzkorumpovanější premiér v historii této země Topolánek se vrací do čela teplárenského sdružení. Největší lobbista za Putinův plyn. Ten sedí v tom Eustreamu na Slovensku. On lobboval za to, aby nebyla žádná propojka plynu jiná do České republiky, jenom ze Slovenska. Takže je zajímavé, že pan Topolánek se vrátil teď, takže já jsem zvědav, jestli ty peníze z té Evropy, s kterými si chlubíte, jestli skutečně uvidí lidé na fakturách, nebo to uvidí jenom tyhle firmy, které pan Topolánek reprezentuje. Na to jsem strašně zvědav.

A pan premiér tady mluví o tom, že bude summit. No tak jasně. Já jsem byl na těch summitech. To je skvělá věc, akorát nevím, co z toho konkrétně... ty rezoluce tam budou. Ty rezoluce.

A na závěr tady pan premiér mluví, že jsme zabetonovali celou státní správu. Ano, je pravda, že zákon o státní službě se nepovedl. Nepovedl se. A pan premiér říká, že nechali jste tam svoje lidi. A které, prosím vás? Nemůžete nám už konečně dát ten seznam těch lidí? Kdo to je? Koudelka? Šéf BIS? Kterého tam dal Sobotka? Nebo Beroun, nebo Řehka - nový náčelník generál? Kdo to je, proboha? Řekněte mi ty lidi, dejte seznam, když stále žvaníte o deagrofertizaci. Jediný, kdo tam přišel a dělal v Agrofertu, byl Brabec. Ale když šel do politiky, tak už nebyl v Agrofertu. Tak vy stále jenom lžete. Vy jste popravili skvělé úředníky. Hrdinkovou jste popravili! To byla úřednice na Ministerstvu financí. Ta se vyzná skvěle v evropské politice Bruselu. Potom jste tam dovedli tu Nungelovou (Mungengovou), nebo jak se jmenovala. No peklo! Šla do Ameriky se zeptat, jak budeme dělat předsednictví. Pamatujete? Už jste zapomněli. A teď jste si tam dali pana Beka. Ale musím říct, že jediná dobrá zpráva je, že tam přišel pan Pojar, ten aspoň tomu rozumí.

Takže pane premiére, my nemáme, já nemám žádné lidi, já už jsem o tom včera mluvil, že to tak není. A vy to změníte - a poslouchejte dobře teď všichni - to my změníme, aby státní správa více fungovala jako soukromý sektor, ne jako firma. Prosím vás, může mi někdo vysvětlit soukromý sektor bez firmy? Jak to pan premiér myslí? To nevím. Já jsem vždycky říkal, že stát je potřeba řídit jako firmu. Ano, já jsem vybudoval firmu, která má 40 000 zaměstnanců. A řídil jsem ji přes devět lidí. A pan premiér říká, že státní správa bude fungovat jako soukromý sektor a ne jako firma, tak tomu nerozumím, protože já jsem si myslel, že je soukromý sektor pro firmy.

Takže asi tak. Takže to jste dokázali za devět měsíců. Takže to je úžasné. Ale já myslím, že my jsme všichni pochopili, že vy jste tady nejprolhanější vláda, co jsme tady zažili. Což je neuvěřitelné. Já nevěřím tomu, pane premiére, že vy tomu věříte, co tady přednášíte!

A potom samozřejmě mě strašně zaujal projev pana ministra zahraničních věcí. Kterého nechci ani komentovat. Já vůbec nechápu, jak člověk s takovou kariérou se může dostat na tu pozici, ale dobře. Takže pan Lipavský říká: Maďarsko se vydalo jiným směrem. Babiš se od něj nechal vodit, řekl Lipavský. No ano. Takže pane ministře Lipavský, co vy máte v tom programu? Když jste mluvil, že odkud mám ty tři procenta? Víte, jak se to dělá? Já vás to naučím. Toto je vaše programové prohlášení vlády. A vždycky jsem dal za úkol všem ministrům, aby napsali, jak to plní. A to, co je splněno, je zelenou. Například vytvoříme mobilní aplikaci portálu. A co je nesplněno, je červenou.

Ten váš program toho vašeho ministerstva, například. tady máte - spolupráce ve Visegrádské skupině bude součástí našich vazeb na všech úrovních. Vždyť jste tady celou noc napadali to Maďarsko! To Maďarsko, které nám posílalo vakcíny. Které nám posílalo ventilátory, které nám pomáhalo. Vy vůbec nevíte, vy máte dělat ekonomickou diplomacii, a já vím, že vy nevíte o tom nic, protože jste marný, vy jste dogmatik. Vy umíte jenom žvanit o Ukrajině. (Potlesk poslanců ANO.) Víte o tom, že 40 % distribuce plynu v České republice patří Innogy? Víte, co je to Innogy? Innogy patří maďarské státní firmě. 40 % distribuce plynu. Kdo je v AERO Vodochody? Nejsou tam Maďaři? Maďaři nejsou náš významný partner? Když paní Pekarová říkala, že tedy aby Maďaři nevolili Orbána. Víte vůbec o tom, že Orbán je maďarský Václav Havel? Víte o tom? Nevíte. Já jsem se nechal vodit Orbánem? Orbán je dneska nejdéle sloužící premiér. A když mluví na Evropské radě, tak všichni poslouchají. Stejně jako Morawieckého. Je tam nejdéle. Ano, a Viktor Orbán mi poradil, že když jsem bojoval o peníze pro Českou republiku, říkal, musíš být poslední, musíš být mezi posledními! Ano. Tak jsem byl, třetí poslední. A potom zjistíte, jak funguje Evropská unie. Potom vám přijde esemeska: Andrej přijď. A sedí tam ti bossové Evropy. A já říkám: Chci ještě miliardu euro. - Ne, 500 milionů. - Já jsem přinesl 42 miliard! Svojí urputností, čtyři noci jsme nespali a pět dní, zeptejte se lidí z Bruselu!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, já musím teď přerušit na chviličku schůzi, jak už jsem avizoval. Takže vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, končím dnešní jednací den, přerušuji 36. schůzi Poslanecké sněmovny, a to do dnes do devíti hodin, kdy budeme v této schůzi pokračovat. Já děkuji, a současně se vyměníme s paní předsedkyní.

 

(Jednání skončilo v 8.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP