(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tady jsou ty peníze, pane premiére. A když se zeptáme, kam vy dáváte peníze, no tak já nevím, co nám budete říkat. Bylo by fajn, kdybyste to také v podstatě ukázal, protože zkrátka my víme, kam jsme - všichni to vědí. A NKÚ, prosím vás, pan předseda je kdo? Jak lobbovali všichni. To je zajímavé, že bývalý socanský poslanec je tak populární u vás, a potom píše ty nesmysly, vytrhuje z kontextu, vždyť to dělal. Ano, všichni za něj lobbovali, pan prezident Zeman, všichni, je to úžasné, bývalý poslanec je šéf NKÚ a samozřejmě dělá politiku. Politiku. A píše nesmysly.

Tempo zadlužování, ano, paní Schillerová s předstihem prodávala dluhopisy, protože zkrátka na tom ušetřila.

Takže to jsou všechno ty mystifikace. A samozřejmě je zbytečné komentovat všechny ministry tady. Ale to nejodpornější, co tady vystoupilo, je pan Jurečka, to je neuvěřitelné, a proto naši lidi odešli. (Potlesk části poslanců.) Takovej hnus jsme tady skutečně ještě neměli. Takže pan Jurečka začal tady vykládat nějaký můj osobní příběh, nevím, co vykládat osobní příběh jako. Pan Jurečka nejdřív lhal o StB, říkal, že já jsem byl členem StB. Co je to členem StB? (Hlas: Spolupracovníkem jsem říkal.) Ne, členem, tady to máte. Vy jste lhal, třiadvacátého - máte to na tweetu, pane ministře. A já jsem byl zaměstnanec podniku zahraničního obchodu. Třikrát jsem vyhrál soud, můžete se smát, kolik chcete. Třikrát jsem vyhrál soud. Takže vy jste místo toho, abyste odsoudil tu vaši zfanatizovanou kandidátku do komunálních voleb, řekl, že jsem byl členem StB. Pane ministře, já jsem měl v rodině tři emigračky. (Reakce na poznámku z okolí: ) Ano, to tady bylo, já to zopakuju. Proč to říkáte, proč lžete stále? To je neuvěřitelné, vy jste normálně notorický lhář. Notorický lhář. Potom jste lhal o tom, a to asi zase vám dává ta agentura, že jsem hrál tenis s podsvětím. Můžete říct, s jakým podsvětím? S kým jsem hrál tenis? Proč lžete, že jsem něco měl s Krejčířem? V životě jsem ho neviděl. Je to lež, normálně brutálně lžete. (Poslanec Babiš současně reaguje na komentáře, které během jeho proslovu pronášejí poslanci mimo mikrofon, nelze zaznamenat.

Samozřejmě já se tedy ptám - další lež, že jsem se potkal na benzince s Pecinou, to byl šéf ÚOHSu. Ne nebylo to na benzince, bylo to v autosalonu v restauraci, nemusíte se smát, na benzince se potkával váš Půta, který tam bral prachy údajně, a to je před soudem, a v odposlechu. Já jsem se potkal s Pecinou. (Reakce na poznámku:) Je to v odposlechu. Ano - ale potkával se na benzince, je to tam. Je to tam. (Komentáře poslanců mimo mikrofon nelze zaznamenat.) Samozřejmě je to tam. Takže já jsem na žádné benzince nebyl a potkal jsem se s panem Pecinou v restauraci. V restauraci vedle Agrofertu. A co je na tom? Jako že jsem se nemohl potkat s panem Pecinou vedle v restauraci? Mohl, ne? Takže vy tady jenom manipulujete. Potom jste říkal, jak budete konstruktivní, jak tady chcete s námi diskutovat, potom, co jste vyslovil tyhle lži, ano?

Takže vy jste mluvil o mém životním příběhu nějakém, to nevím. My jsme byli spolu ve vládě, pane ministře. My jsme byli spolu ve vládě. Takže my všichni víme, kdo jste. My víme, že jste byl slabý prodejce pesticidů, a proto jste se neuživil v soukromí. A proto jste šel do politiky. A vy si myslíte, že my si nepamatujeme, co jste všechno dělal? Tak já vám to tady připomenu, jak jste byl ve vládě, jak tady vycházely ty různé články, jak jste nahrál dotaci vašemu bratrovi, vy jste normálně zaměstnal bráchu na Ministerstvu zemědělství. Normálně jste ho tam zaměstnal. A on nějakou náhodou dostal 500 000 a potom nějakou náhodou jeho družstvo darovalo KDU-ČSL v roce 2020 18 000.

Potom jste se proslavil tím - ministr záštit. Jurečka při rozdávání záštit a peněz nezapomněl na svůj volební kraj. Vy jste vždycky zneužíval vaši pozici, tak jak jste to zneužil teď, že jste psal všem důchodcům. Tady máme: Ministr Jurečka si střihl roli v reklamě, propaguje české Vánoce, nebo sám sebe, říká tady. V reklamě, ve které si zahrál pan ministr Jurečka, jsem si nevšiml žádné české potraviny, všiml jsem si jen propagace pana Jurečky, říká Jaromír Tejc z ČSSD. Tady máme článek Sto dní v úřadě. Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí a občas lže. První místopředseda KDU Jurečka vlétl do vládní politiky jako raketa, do loňska zcela neznámý politik se silně vyvinutým nadáním na sebepropagaci se nejdřív stal jednou z hlavních tváří koaličních vyjednávačů s ČSSD. Ano, my si to všechno pamatujeme, pane ministře. Vy jste rozdal 9 a čtvrt milionu na záštitách. Vy jste normálně bral 301 záštit a k tomu ještě peníze. Vždy jste zneužíval vaši funkci. A vy máte tu drzost tady vystupovat vůbec? Všichni zemědělci si pamatují, jak jste v září 2017 sliboval, že jim dáte 3,5 miliardy na odškodnění za sucho. Nedal jste jim vůbec nic, my jsme to museli řešit potom, naše vláda.

A potom samozřejmě máme tady kůrovce. Vy jste zničil české lesy, pane ministře, vy jste nedal ani korunu na kůrovce. Potom tady máme vašeho exšéfa Lesů, který je obžalován. Potom tady máme státní marketing, kapři šumí po skalinách, státní marketing. To je všechno vaše. To je všechno vaše, že jste byl jako ministr a zneužíval jste vaši pozici.

Ano, potom jste tady 2. 2. 2017 - Jurečka převedl farmu na manželku a ta pobírá eurodotace na plochu dál. Představte si, že by Babiš převedl firmu na manželku, to by byl řev! Ale pan Jurečka je stále na traktoru, tak já nevím, kdo to tam tedy řeší, když jste to dal na manželku.

Tady máme vašeho bývalého šéfa, symbol korupce. Naivní pasáček vepřů se plete do daní, ohradil se Kalousek proti Jurečkovi.

Tady máme hezký článek, že vy všemu rozumíte, jednou navrhujete hrubou mzdu, potom čistou, hlavně abyste něco povídal, tak jste napsal dopis seniorům.

Potom jste lobboval u Valachové, ten byt, tam, kde rozdělovali ty dotace. Pan Jurečka upozornil na sokoly v malé vesničce Kokory na Přerovsku.

V roce 2015 - vrátím se ještě k tomu kůrovci - hradní mluvčí Jiří Ovčáček po schůzi na Twitteru uvedl, že expertní tým mimo jiné konstatoval, že ještě v roce 2015 bylo možné kůrovcovou kalamitu zastavit, tehdejší Ministerstvo zemědělství však nepodniklo adekvátní opatření.

Takže já fakt nevím, já nevím, o čem vy tady vystupujete. Vy chcete nějak konstruktivně vystupovat? Vy nás sprostě urážíte, útočíte, a vy máte máslo na hlavě. A všechny vaše řeči o Čapím hnízdě a dalších věcech... Tak ještě jednou. Já jsem vstoupil do politiky 2013 a stal jsem se ministrem 2014. Neexistuje nikde, že bych já zneužil svoji pozici, na rozdíl od vás, pane Jurečko, který jste permanentně zneužíval různé marketingové akce před volbami. Permanentně zneužíváte tu funkci a budete to dělat dál, děláte to i teď. Vy jste psal důchodcům dopis - vaše zásluhy. Ano, takže já jsem v politice nikdy nezneužil funkci, neexistuje nikdo na světě, který by přišel a řekl, že Babiš od něho něco chtěl. Střet zájmů? Všechno blbosti. Všechno vymyšlené. Takže ta vaše marketingová agentura, která sedí tam u pana premiéra, vás cvičí a vám dává (nesrozumitelné). Čapí hnízdo nemá nic společného s politikou, 15 let stará věc, o tom jsem mluvil, všechny ty věci vyprchaly, zámeček a blbosti, ano?, nemáte na mě nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP