(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vzhledem k tomu, že jednací den byl přerušen do deváté hodiny, což právě nastalo, tak zahajuji druhý jednací den 36. schůze Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána vaše účast, tak vás nejdříve všechny odhlásím a prosím, abyste se opětovně přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali poslanci: Jana Mračková Vildumetzová z celého jednacího dne z důvodu nemoci, Jan Bartošek od 10 hodin do konce jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, David Šimek po celý jednací den z důvodu nemoci, Tom Philipp od 9 do 13 hodin z pracovních důvodů, Vít Kaňkovský od 5.30 do 24 hodin z rodinných důvodů.

Nyní budeme pokračovat... a s náhradní kartou číslo 28 bude hlasovat pan ministr Stanjura. Nyní budeme pokračovat.

Nacházíme se v přerušené rozpravě, do které byli přihlášeni, po přerušeném panu poslanci Babišovi, ještě pan ministr Válek, pan poslanec Okamura a je tam ještě několik faktických. Nicméně nyní tedy budeme pokračovat v přerušeném vystoupení - pan poslanec Babiš má tedy slovo. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže Viktor Orbán, který je tam nejdéle ze všech, ano, mi poradil, jak mám bojovat za české zájmy. A já jsem to vybojoval. 42 miliard jsem vybojoval svou urputností. Ano, je to ve finále Marrákeš bazar. Ano, tak to je. A jak vyjednával pan Nečas? No pan Nečas nevyjednával. On spal na hotelu, to říkali velvyslanci, a potom volala Komise a vyšel vyjednávat. Oni se báli zaklepat na dveře, protože nevěděli, kdo otevře. A víte asi, o čem mluvím. Takže tak on... a nevyjednal vůbec nic. Takže prosím vás, to Maďarsko, pane ministře, vy víte o tom, a paní ministryně obrany, ta vám určitě řekne, co je to Česká zbrojovka, která má velkou investici v Maďarsku, a další firmy investují v Maďarsku.

Vaše rétorika vaší vlády - jako vy děláte z Maďarska nepřátelský stát? Vy to děláte? Máte to v programu. Vy tady říkáte, že to je špatně, to Maďarsko. Takže oni u nás nemají investora? Nemáme dělat byznys? Lidé tam nemají jezdit na dovolenou? No co? O čem to mluvíte vůbec? Já bych se chtěl zeptat, proč jste nedovolili panu premiérovi mít bilaterálku s Viktorem Orbánem? Proč? Proč první V4 nedopadla, protože pan premiér spěchal, protože paní Pekarová, pan Bartoš říkal ne, Maďarsko je toxické. Paní Pekarová řekla, aby nevolili Orbána. No zvolili ho. Tak to je skutečně neuvěřitelné. Takže vy vlastně jenom poškozujete, poškozujete české firmy, české občany. Ale vy byste měl dělat ekonomickou diplomacii, ale to nedokážete, protože samozřejmě to neumíte, protože jste to nikdy nedělal, protože jste se pořádně neuživil, tak jste šel do politiky.

No tak pojďme teď na tu energetiku prosím vás. Pan premiér nám včera říkal, jak skvěle jste zařídili ten plyn, LNG. Mě by zajímalo, bylo by dobré vědět, jestli jste už nakoupili ten plyn do toho Emsu v Nizozemsku. Vy říkáte, že jste zařídili plyn. Ne, ČEZ tam nakoupil a pronajal si kapacitu na zkapalnění LNG. A vy jste podepsali smlouvu s ČEZ. Myslím, že to je 90 milionů. A víte, kdy ta smlouva klapla? Až přišla advokátní kancelář toho kmotra, který řídí pana Síkelu, až potom to klaplo. Potom to na poslední chvíli ve čtvrtek v noci podepisoval na letišti pan ministr. Až potom to klaplo. A já se vás ptám: Když to nevyužijete, kdo to zaplatí? To jsou jenom marketinkové nesmysly. Protože ten plyn, pokud by se nějaký nakoupil v Kataru, a já jsem na to zvědav, tak potom kam teče? Kam teče ta roura? No přece do bodu v Německu, kde ústí Nord Stream 1. A když nebude Nord Stream 1, tak nebude tlak. Takže si to vaše LNG, víte, kam můžete dát? Takže vy jenom mystifikujete. Vy jenom vykládáte nesmysly, kterým nerozumíte. Ano, LNG, jak jste všechno zařídili.

A pojďme teď na to zastropování. Pan premiér vlastně říká, že to není... Já nevím, co vy vlastně chcete? Španělé vám nabídli, ano, tady se to píše, článek, Španělé platí za elektřiny o dvě třetiny méně než Němci. A pan premiér mluvil o tom, že to je nějaký ostrov energetický. Tak Španělé příští týden asi na té vaší Radě vám to budou navrhovat. A pan premiér v minulosti mluvil o tom, že - 17. dubna, pane premiére, jste říkal: Zastropování ceny je nesmysl, řekl Fiala. Plošně lidem pomáhat nechceme. A tak dále. Já mám tady milion vašich výroků. Já vám je můžu tady připomenout potom. Takže to zastropování je jednoduché.

Včera v televizi, nebo experti, různé to vydavatelství od pana Bakaly, nás poučuje, že to není možné, že kdo to zaplatí. A co má zaplatit? Vy nerozumíte tomu, že dneska ČEZ, který má výrobní cenu někde kolem 20 eur, to prodává za 600? Nebo výrobce elektřiny z uhlí, když si připočítá tu emisní povolenku, tak je tam stovka. Měl jste zrušit ty emisní povolenky. To je stovka teď. Ano? A potom je plyn. Ale vždyť nechcete Putinův plyn, tak proč dovolíte v Evropě vyrábět elektřinu z plynu? Tak to zrušte. Vraťte se k uhlí. Uhlí nad zlato. Možná pan ministr financí zjistí, že v OKD má balík peněz a 6 milionů tun uhlí. Takže já jsem řekl, že to máte zastropovat na 61,20 jak Slováci. Bakalovci rychle přispěchali s nějakým článkem, tam nějaký novinář si hraje na to, že tomu rozumí. Vy jste přece říkali, že když budou mít extrémní zisky, tak je zdaníte. Tak co tedy? Tak to je stejný, ne? Pokud to zastropujete, tak budou mít menší zisk. Když to má ČEZ za 20 a vyprodává za 61,20, no tak má 300 % stále. Takže o čem je tady řeč? Proč to tedy neuděláte? Mohli jste to dávno udělat. Ale to byste museli chtít. A vy samozřejmě to nechcete.

Takže já bych byl strašně rád, ale já tomu nerozumím, proč tato vláda nechala rozbít V4, proč tady útočíte na Maďarsko. Ano? A proč, když tedy už dávno Slováci to zastropovali, to neuděláte stejně. Tak tomu nerozumím.

Pan premiér potom ve svém projevu mluvil o tom, že kde jsou ty peníze. Ano, my jsme se museli zadlužit, ale stále to bylo méně, menší dluh, než vy jste končili. Ano? Vy jste říkal, že kde jsou ty peníze? Tak já je tady mám, pane, takže říká pan premiér.

Já otočím vaši otázku: Pane předsedo Babiši, kde jsou ty peníze? Kam jste je dali? Tak pane premiére, toto je tabulka paní ministryně bývalé Schillerové. (Ukazuje.) Toto je. Tady je 619 miliard. Mám to číst všechno? OSVČ 43,6 miliardy. Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí 13,8 miliardy. Zavedení zpětného působení daňové ztráty 1,9. Přijetí daňového balíčku 79,9. A tak dále. Je to 618 miliard - v rámci covidu jsme dali do systému. My jsme zachránili zaměstnanost. Lázeňství, už jsem to včera říkal v Třeboni. Piráti tam. Čerti, ne?, nás tam chtěli zmlátit. Měli být rádi, že jsme dávali příspěvek na lůžko do lázní a na zaměstnance. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP