(Schůze zahájena v 17.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 38. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami.

Schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 51 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána v pondělí 12. září tohoto roku elektronickou poštou.

 

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Miladu Voborskou a poslance Oldřicha Černého. Má někdo jiný návrh? Neeviduji.

Zahajuji hlasování, abychom určili ověřovatele této schůze, a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 1, přihlášeno je 132 poslankyň a poslanců, pro návrh 129, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Konstatuji, že jsme ověřovateli 38. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Miladu Voborskou a pana poslance Oldřicha Černého.

Než přistoupíme ke stanovení pořadu 38. schůze, tak vás nejprve požádám o ztišení, a poté udělím slovo těm, kteří jsou přihlášeni s přednostním právem. Nejprve tedy vystoupí pan poslanec Jan Jakob, po něm pan poslanec Tomio Okamura a poté se stanoviskem klubu pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane předsedající. Obdobně jako u předchozí schůze ctím dohodu poslaneckých klubů, že k programu schůze vystoupí po jednom zástupci z opozičních klubů a následně pan ministr Jurečka. Svou přihlášku tedy stahuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pouze upřesňuji, že pan poslanec Aleš Juchelka se hlásí s přednostním právem, nikoli se stanoviskem klubu. Ale před ním ještě vystoupí dle pořadí pan předseda Tomio Okamura, kterého zde... A pan předseda přichází. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, my jsme se domluvili, že první vystoupí za hnutí ANO pan poslanec Juchelka, a já vystoupím až po něm. Takže toto byla ta dohoda, takže já dám slovo panu poslanci Juchelkovi jako zástupci poslaneckého klubu ANO, ctíme dohody, a já půjdu až po vás.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Nyní tedy požádám, aby s přednostním právem vystoupil pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Taková byla dohoda na grémiu.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, my jsme otevřeli tuto speciální mimořádnou schůzi k sociálním tématům, abychom přesvědčili své ctěné kolegy, že je to důležitá součást celého balíku pomoci našim občanům, ale i organizacím pečujícím o pacienty v nemocnicích nebo o své klienty v domovech pro seniory.

Nejdříve obecně. Stropy budou díky této vládě hodně nákladné, přesto... (V sále je značný hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, já se omlouvám, že vám vstupuji do vašeho projevu, ale hluk v sále je skutečně enormní. Požádám vás o ztišení, ať už v levé, tak i v pravé části sálu. Diskutovat odejděte prosím do předsálí. A vy, pane poslanče, pokračujte, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Stropy budou díky této vládě hodně nákladné, přesto dost vysoké, pokud tedy hovoříme o domácnostech, a nevyřeší problémy nízkopříjmových domácností, a to nejen těch, které jsou na sociálních dávkách. V důsledku sociálního smíru je potřeba tedy udělat celou řadu opatření a je škoda, že tato vláda svými opatřeními navyšuje počty lidí závislých právě na sociálních dávkách, i těch, kteří to nepotřebují, pracují, jsou aktivní, místo aby udělala opatření, která je do dávkového systému nepoženou. I proto je příspěvek na bydlení pro některé skutečně nepřekousnutelnou překážkou - si o něj požádat. Řekněme si to na rovinu, vážení kolegové, tepleji už nebude, začíná topná sezona, někde teploty v České republice během nadcházejícího víkendu nestoupnou nad 13 stupňů. Teplárny startují, ano, začínáme, kolegové. Už to není v dimenzích slov, ale na řadu přicházejí činy. Jsme na to z hlediska sociálu připraveni? Jsme připraveni začít pomáhat? I proto jsme jako hnutí ANO dali několik doporučení v rámci našeho balíku 28 návrhů opatření boje s krizí, kde jsou vedle těch výsostně odborných témat i témata sociální. Ta jsme již před několika měsíci s mými ctěnými kolegy dali do Sněmovny v podobě zákonů a konkrétních opatření.

Nejdříve se zastavím u seniorů. Každý z nás jím jednou bude. (V sále je stále hluk.) Já vás poprosím, pane...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás poprosím, kolegyně a kolegové, jak poslankyně a poslance, tak i členy vlády, aby nerušili pana poslance v jeho projevu. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Tak já se nejdříve zastavím u seniorů. (Řečník se odmlčel kvůli vyrušení.) Já se strašně moc omlouvám, ale... Děkuji moc, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, nepřekřikujte se a pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Každý z nás tím seniorem jednou bude. Já jsem jich za poslední dobu potkal celou řadu. V pondělí jich v mé poslanecké kanceláři bylo velmi mnoho. Přinášeli své účty, názory, buchty... Měl jsem tam například seniorku, které umřel partner, a fixaci na jeho jméno vdově zrušili, protože je prý novým klientem u energetické společnosti. Jedno ale mají společné. Říkali, jak se jim díky mimořádným valorizacím rozevírají nůžky mezi těmi nízkopříjmovými seniory a těmi vysokopříjmovými, jak se jim posmívají na sociálních sítích a jak my politici jsme mnohdy neempatičtí a říkáme: Však oni mají dost, měli několikrát za sebou zvýšený důchod, je to jediná skupina, která má své jisté. Mají, ale už nemohou mít více, už zkrátka nemůžou. Rodiny jsou atomizované. Kdo seniorům pomůže v naší společnosti? Strach z nové situace, z této krize, můžeme přebít jen komunikací a prostě a jednoduše citelnými opatřeními. To můžeme udělat.

V novém volebním období jsme schválili pětistovku za vychované dítě a v tuto chvíli přinášíme do Sněmovny úpravu důchodů v rámci základní výměry a zásluhovosti, aby na tom nebyli biti ani jedni, tedy aktivní důchodci, a ti, kteří pracovat nemohou, aby se mimořádnými valorizacemi tak znatelně neotevíraly nůžky mezi seniory. Důchody si v tom zaslouží mírnou úpravu. V brzké době hnutí ANO to dá do Sněmovny jako návrh novely zákona. Taktéž již tady ve Sněmovně máme mimořádných 6 000 pro seniory. V inflaci 17 % a v nejistotě, která přichází tuto zimu, to měla vláda již dávno schválit a vyplatit. Je to jeden z tisků, které si myslím zaslouží vaši pozornost a podporu. Inflace poskočila o 17,5 % a potraviny o desítky procent, maso meziročně o 22, olej o 59, máslo o 55, ovoce, pečivo - zeptejte se zkrátka neziskovek, jakému náporu, dotazům a zoufalství čelí, jak jim volají do call center.

S tím nepřímo souvisí příspěvek na bydlení. Normativní náklady na bydlení již dávno nestačí. Vím, že je vláda bude měnit snad příští týden, a my jsme to navýšení v hnutí ANO vypočítali podobně, o 2 500 až 4 500 korun. Ale mělo to přijít už dávno, a kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá. Pokud se ta opatření neudělají včas, a hlavně s jistou odvahou, může to ublížit, dokonce být kontraproduktivní. Díky zvýšeným normativům se zvedne počet těch, kteří si zažádají, samozřejmě nejen z řad seniorů. Navýšení v této výši zatíží rozpočet asi o 2 miliardy korun, které se na příspěvku na bydlení vyplatí. Nízkopříjmové domácnosti, a jsou to i některé mladé rodiny, které mají malé děti, tak dosáhnou na příspěvek na bydlení, ale řekněme si na rovinu: je důstojné, aby senioři, kteří pracovali 43, 45 let, chodili na úřad práce či se v sedmdesáti i více letech snažili zvládnout elektronické podání? Skutečně nešlo dříve udělat nějaké opatření, než nám aktivní rodiny skončí na sociálních dávkách? Určitě ano - udělat opatření, aby se zkrátka vyhnuli obloukem úřadu práce a neměli pocit, že musí o něco žádat, když pracují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP