(18.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jen připomínám, že na jaře při přepracování rozpočtu připraveného Babišovou vládou sebrala vláda Petra Fialy z rozpočtové položky určené na tento příspěvek 1 miliardu korun. To je opravdu hanebnost. My jsme tento návrh zákona na citelné zvýšení příspěvku na péči samozřejmě již téměř před jedním rokem předložili, ale tím to nekončí. Je ještě nutné v této oblasti přehodnotit nastavení invalidních důchodů. Osoby například ve třetím stupni invalidity, které si objektivně ze zdravotních důvodů nemohou svůj příjem zvyšovat prací a jsou odkázány pouze na invalidní důchod, musí mít právo na takový příjem, ze kterého je nutné (možné?) důstojně žít. To s důchody pod 15 000 či 10 000 korun opravdu nelze. Dělá s tím Fialova vláda něco? Předložila nějaké návrhy, nebo je alespoň připravuje? Ne, opět velká nula. Ani v tomto směru vláda nevyslala žádný signál a ministr Jurečka za KDU-ČSL je nečinný. Nic tady není, ano? Ne slova, ale činy, říkám, nic tady není.

Dle výsledků průzkumu projektu Život k nezaplacení společnosti PAQ Research počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z 9 % koncem roku 2021 na momentálních 17 %, tedy téměř o polovinu. Ano, je to za vlády Petra Fialy, čím dál víc lidí se dostává s příjmem pod hranici chudoby, neboli když to řeknu jednoduše, vláda Petra Fialy uvrhuje další statisíce a statisíce českých občanů do chudoby. Nejvíce ohroženi jsou samostatně žijící senioři, samoživitelé a samoživitelky. Příjmově chudá je tedy podle tohoto výzkumu každá šestá česká domácnost. Dalších 16 % českých domácností má nízké příjmy a úspory, které jim vydrží maximálně na jeden měsíc. To už jsme na třetině domácností. U samostatně žijících seniorů vzrostla příjmová chudoba od listopadu 2021 dokonce o 40 procentních bodů. Z výzkumu dále vyplývá, že momentálně žije 43 % ze samostatně žijících seniorů v příjmové chudobě, u samoživitelů je to zhruba polovina.

Doslova neudržitelná je pak situace rodičů samoživitelů. Pád do chudoby hrozí minimálně polovině z nich a jde tak o nepřijatelné ohrožení životní úrovně, kvality života, vývoje desetitisíců dětí. Tady není na co čekat ani jediný den, vláda ale neustále čeká. Server Seznam v nedávných dnech publikoval několik smutných příběhů matek samoživitelek, kdy vychází zejména z podkladů Klubu svobodných matek, který samoživitelkám pomáhá. Cituji: "Současná krize je bezhlavá saň, která kvůli zdražování základních životních nákladů zasahuje úplně všechny samoživitele, drtí mladé, staré, z měst i vesnic," říká zakladatelka této organizace Dana Pavlousková. "Teď mám mimořádně těžké období, někdy se v noci vzbudím a jdu se na balkon vybrečet. Bojím se, co bude a jestli to zvládnu," přibližuje dlouhodobý stres z toho, jak uživit rodinu, jedna z matek samoživitelek. Další citát této paní: "Otcové dětí posílají výživné nepravidelně, čímž mě uvádějí do velké nejistoty, protože já pak nevím, jestli můžu žádat o pomoc v hmotné nouzi, nebo ne," popisuje. Tato paní mimo jiné pečuje o sedmiletou dceru trpící schizofrenií. Pět členů jejich rodiny žije na sídlišti v panelovém bytě 1+1 o velikosti 35 metrů čtverečních. Po odečtení nákladů na bydlení zbyde této paní 5 500 tisíce korun. Čistě matematicky je to zhruba 40 korun na osobu a den. "Bez pomoci Klubu svobodných matek bychom neměli co jíst a kde bydlet," shrnuje paní, "maso máme tak dvakrát do měsíce. Jsou dny, kdy sama nejím, aby děti měly dost," říká ještě. Takových případů jsou stovky a mnoho z nich zná právě například naše poslankyně Šafránková, která se tomu u nás věnuje ze své poslanecké práce. Z dat zmíněného výzkumného projektu Česko 2022 Život v nezaplacení společnosti vyplývá, že 60 % samoživitelů s dětmi po zaplacení všech měsíčních výdajů nic nezbývá nebo musí do minusu, což je o 23 % víc, než tomu bylo na podzim. Z průzkumu dále plyne, že se samoživitelům měsíční úspory ztenčily z 3 200 korun na 660 korun.

Dámy a pánové, jak jsem říkal, hnutí SPD podpoří pochopitelně program této opoziční schůze i všechny návrhy zákonů, které jsou jeho obsahem, a samozřejmě budeme nadále bojovat za to, abychom zde ve Sněmovně prosadili všechny další potřebné návrhy z oblasti sociální politiky, které jsem vám zde krátce představil a které nám Fialova asociální vláda blokuje. Je ostudné, jak tato vláda za poměrně krátkou dobu svého působení zhoršila sociální situaci milionů našich občanů a některé sociální skupiny už dovedla přímo do chudoby a na okraj sociální a existenční tísně. Kdyby za nic jiného, tak za toto si zaslouží tato vláda odejít v každém případě.

Hnutí SPD boj za práva slušných a pracujících lidí v sociální tísni rozhodně nevzdává ani vzdávat nebude. Spravedlivá a motivační sociální politika je jedním ze základních pilířů našeho programu a věcí prvořadého veřejného zájmu a máme k tomu jasná a propracovaná řešení v podobě již hotových návrhů zákonů, jak jsem zde jednoznačně doložil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Marian Jurečka.

Přečtu mezitím omluvy. Dnes se omlouvá od 16 do 17 hodin a od 17 do 17.30 z pracovních důvodů paní poslankyně Helena Válková, dále se omlouvá od 17 hodin z pracovních důvodů pan ministr Zbyněk Stanjura.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobrý podvečer, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem tady pozorně poslouchal oba dva své předřečníky a musím říci, že kdybych tady neseděl v minulém volebním období, tak bych měl pocit, že minulá vláda koalice ANO, ČSSD, podporovaná komunisty, musela udělat opravdu úžasný kus práce pro sociální oblast pro zlepšení podmínek v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí, protože z toho, co říkal pan kolega, poslanec Juchelka, to znělo, že opravdu udělali úplně maximum možného, připomínám v době, kdy jsme měli výrazně ekonomický růst minimálně v prvních dvou letech té vlády.

A my jsme tady byli jako kolegové, zástupci opozice, tehdy tady především kolega Vít Kaňkovský, Pavla Golasowská, a předkládali jsme celou řadu návrhů, které se týkaly právě například opakovaně zvýšení příspěvku na péči, předkládali jsme návrhy také na zvýšení rodičáku nebo také potom na úpravu rodičáku, kdy tenkrát jste vyřadili část rodičů z toho, aby na tu formu pomoci také dosáhli, když se to zvyšovalo. Dávali jsme tady opakovaně například návrh na slevu na děti, která prošla až úplně ve finále minulého volebního období spíše určitou shodou náhod, že se k tomu nakonec přidala i část kolegů, poslanců ČSSD. Ale vy jste tenkrát na všechny tyto věci dávali odpověď, že jste pro to nehlasovali. Nehlasovali jste, protože tehdejší ministryně financí říkala: Ne, to není možné ufinancovat, my to nepodpoříme a podobně. Dneska přicházíte a sázíte tady jeden návrh za druhým. A já, když jsem si nechal spočítat návrhy vašeho pana předsedy Andreje Babiše, tak jeho návrhy, o kterých hovořil v posledních měsících, by znamenaly, že by ten deficit na příští rok byl zatížen jenom těmi návrhy navíc víc jak 550 miliardami korun.

Já si myslím, že je potřeba se opravdu tady jasně vymezit vůči tomu, co tady z vaší strany zaznívá, a musíme si říct v takto kritické situaci, co je potřeba, aby stát dělal. Stát nemá vrstvit jedno plošné opatření za sebou, jedno opatření za druhým, ale má se snažit dělat maximálně adresná opatření. Pokud je v tom někdy limitován z hlediska rychlosti provedení a například technických možností, tak ano, potom saháme i k plošným opatřením, jako je třeba zastropování, ale pořád v rámci sociálního systému i já za sebe a za politiku, kterou chci hájit, a chci ji hájit nejenom teď, ale jednou vůči svým dětem a vnoučatům i právě z pohledu výdajů, se snažím, abychom dělali adresná opatření. A když vezmu konkrétně výčet toho, co jsme za tento rok, za těch zhruba 9,5 měsíce, udělali, tak je toho poměrně dost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP