(18.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Tady zaznělo, že vláda nedělá nic. Zaznělo to tady opakovaně, je to lež a musím se vůči tomu vymezit na konkrétních faktech. Udělali jsme už na začátku ledna zvýšení normativu u příspěvku na bydlení, velmi výrazné. Za minulé vlády normativ stropoval 50 % žadatelů, kteří žádali o podporu příspěvkem na bydlení. K dnešnímu dni to stropuje zhruba pouze 30 %. Ve středu jde na vládu další zvýšení normativů, které výrazně posune to, abychom především jedno- a dvoučlenným domácnostem, které dneska omezuje ten normativ, výrazně pomohli. Takže zvýšení normativů dvakrát během tohoto roku.

Zvýšili jsme letos dvakrát životní a existenční minimum, jak k 1. dubnu, tak 1. červenci. To znamená, tímto zvýšením pomáháme rozšířit okruh osob, případně valorizaci, zhruba u dalších devíti typů dávek sociální podpory. Okruh těch osob se rozšířil dneska zhruba na 400 000 lidí. Byl přijat balíček pro osoby se zdravotním postižením, který se týká nejenom tady zmiňovaného zvýšeného příspěvku na mobilitu, který už je tady doručen, je ve Sněmovně ten příspěvek a návrh novely zákona, ale my v té novele zákona neděláme jenom úpravu zvýšení příspěvku na mobilitu, ale děláme tam úpravu i dalších důležitých věcí, například zvyšování limitů právě třeba na vybavení domácnosti plošinami pro lidi, kteří jsou handicapovaní, mají omezené možnosti pohybu, je tam také zvýšení podpory lidí, kteří potřebují speciální pomůcku, nebo lidí, kteří jsou na speciálních dietetických omezeních. Takže ten zákon jde nad rámec toho, co jste původně vy předložili. Vy jste se soustředili pouze na mobilitu, ale my pamatujeme ještě na další důležité věci, které je potřeba realizovat.

Udělali jsme od 1. července a i společně s opozicí - já za to děkuju - úpravu zákona o státní sociální podpoře a rozšířili jsme i možnosti takzvané mimořádné okamžité pomoci, která třeba teď už může pomáhat lidem, kteří jsou lidé s handicapem a mají specifické energeticky náročné pomůcky. Ty v rámci mimořádné okamžité pomoci umíme pokrývat.

Jsme také v situaci, kdy jsme napravili chybu, která se tady stala, to je podpora pěstounů, kdy přes 10 000 pěstounů se najednou ocitlo od 1. ledna ve velmi složité situaci. To jsme také napravili a změnili jsme to.

A snažíme se také přistupovat velmi férově a korektně vůči poskytovatelům sociálních služeb, kdy jsme zareagovali zcela jasně na to, když se v letošním roce zvýšily náklady po 1. březnu v důsledku války na Ukrajině a energetické krize. Přistoupili jsme k férovému dofinancování objemu 3,2 miliardy korun.

Takže je mnoho věcí, které se v rámci adresné sociální politiky tohoto státu udělaly, dějí se teď ještě v průběhu podzimu a počítáme také s věcmi, které se stanou od 1. ledna.

Připomínám ještě jedno důležité opatření - podpora rodičů, rodin samoživitelek, samoživitelů, pětitisícovka na dítě. Už dnes ji má vyplaceno více jak milion dětí, takže i tady administrace běží a nemohu souhlasit s tím, co tady zaznělo, že digitalizace nefunguje. Citace z té petice prostě neodráží stav reality, protože - a vy jste to slyšeli včera na sociálním výboru - dneska přes 85 % žádostí o humanitární dávku běží digitálně, kompletní dávka solidárního příspěvku pro solidární domácnost běží digitálně a dneska už i v rámci příspěvku na bydlení máme přes 20 000 žádostí, které běží digitálně. U solidáru a u humanitární dávky je to plně digitální proces, nikdo nic netiskne, nikdo na nic nesahá, jede to opravdu bez personálního zásahu pracovníků. Ano, u příspěvku na bydlení nám to umožňuje to, že potom, když to lidé podají digitálně, tu žádost může zpracovat kterýkoliv jiný pracovník na kterémkoliv jiném pracovišti v rámci České republiky a můžeme odlehčovat přetíženým pracovištím, jako jsou tady v Praze.

Vůbec nepodceňuju situaci na úřadu práce a opakovaně ve svých vystoupeních - a říkám to i dnes - děkuju všem kolegyním a kolegům, kteří na úřadech práce pracují v náročném prostředí v posledních náročných měsících, vážím si jejich práce a dělám také kroky pro to, abych tu práci ocenil i ekonomicky, finančně. I vy, členové sociálního výboru, jste viděli, že výše průměrného platu v letošním roce se zvýší velmi výrazně, přesáhne i covidové dva roky. Průměrná výše odměny na úřadu práce dosáhne 51 000 korun v letošním roce. Snažím se opravdu i ekonomicky ocenit nasazení těch lidí, to, že dělají přesčasy, to, že dělají někteří o víkendech. A děláme i kroky k tomu, abychom z těch přetížených pracovišť práci dokázali rozdistribuovat na ta, která nejsou tak zatížená. Takže vláda na tyto věci reaguje a jsme si vědomi toho, že to není jednoduché období. A říkám tady ještě jednou znovu - děkuji a vážím si toho, že ti lidé to takovýmto způsobem zvládají.

Byli tady zmiňovaní opakovaně několikrát lidé, kteří jsou senioři, kteří jsou invalidní důchodci a podobně. V letošním roce máme za sebou tři valorizace důchodů, tři zákonné valorizace důchodů, a čeká nás další valorizace v lednu. Situace se výrazným způsobem posunuje, protože když se podíváme na hodnotu, která odráží výši průměrného důchodu v této zemi vůči průměrné mzdě, tak se k 1. lednu dostaneme na hodnotu 46,9 %. Začínali jsme na začátku toho roku na hodnotě 41 %. Dostaneme se na nejvyšší hodnotu důchodů vůči průměrné mzdě v této zemi od roku 1991. Neříkám, že tady nejsou skupiny seniorů nebo invalidních důchodců, kterým je potřeba pomoci, adresně, cíleně, ale je potřeba si uvědomit, že valorizační schéma, které dneska tady je, z ohrožených skupin vůči seniorům, vůči poživatelům různých důchodů je nastaveno velmi, velmi otevřeně. A je potřeba také si říci, od 1. ledna, především pro nízkopříjmové důchodce, což jsou velmi často ženy, bude platit 500 korun měsíčně. 500 korun měsíčně žena, která vychovala dítě, dostane přiznáno automaticky. Pokud to byl muž, má možnost od září se o to přihlásit, pokud on byl ten, kdo převážně vychovával dítě do jeho zletilosti.

Takže jsou tady konkrétní kroky, kterými vláda reaguje na situaci. Víme, že je složitá, že není jednoduchá, ale i to, jakým způsobem otvíráme klientské možnosti čerpání sociální podpory, směřuje k tomu, aby nebyl nikdo stigmatizován, že musí na úřad práce. Mnoho se toho dneska dá odbavit opravdu z domova díky digitálním službám.

Já už to nechci prodlužovat, protože víme, že máme pokračovat ještě v další schůzi, ale považoval jsem za férové také říci, které kroky se tady dějí, které kroky se třeba v minulosti neděly, které návrhy tady v minulosti byly a nebyly podpořeny těmi, kteří dneska po tom volají, ale když mohli pro to zvednout ruku, tak pro to tu ruku nezvedli. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Ještě s přednostním právem se hlásí pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Mě to strašně moc baví tady toto, opravdu. Pane ministře, my jsme dvě hodiny řešili na výboru pro sociální politiku tristní situaci na úřadech práce a vy tady řeknete, že digitalizace funguje. Takže já vám přečtu další bod z té petice, kterou velmi mimořádně akutně, rychle dali dohromady referenti na úřadech práce. Cituji: "Trváme na tom, aby všechny změny týkající se agend úřadu práce byly dostatečně připraveny a odzkoušeny. Je nepřípustné, aby zaměstnanci neměli k dispozici adekvátní programové nastavení nejpozději v den, kdy změna nastává. Běžnou praxí totiž je, že program je aktualizován s odstupem několika týdnů. Do té doby nemohou pracovníci žádosti zpracovávat a prodlužuje se tím průběh správního řízení. Pracovníci jsou následně vystavováni extrémnímu pracovnímu vypětí a tlaku klientů." To píšou ti vaši zaměstnanci, kteří jsou tak strašně s vámi spokojeni.

Pokud to vezmu ještě odzadu, apeluji na všechny referenty, kteří na úřadech práce jsou. Prosím, napište nám všem do mailu, kdo dostane 51 000 jako odměnu v tomto roce. Skutečně nám napište, já jsem na to sám opravdu zvědavý.

Co se týče minulé vlády, já jsem tady v Poslanecké sněmovně byl a z hlediska sociálních věcí se tady udála celá řada skvělých věcí. Takže: My jsme navýšili rodičák z 220 na 300 000 korun. Můj pozměňovací návrh dokonce byl tím, který řekl, že všichni, kteří mají mladší dítě v rodině, budou mít ten rodičák doplacený a že to nebude dávka na rodiče, ale dávka na dítě. My jsme podpořili 500 korun na dítě - společně s vámi, samozřejmě, tak neříkejte, že to je jenom vaše práce, protože není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP