(11.30 hodin)
(pokračuje Ivan Adamec)

A navíc, když se podíváte na ceny pohonných hmot v rámci Evropy, tak si srovnejte ceny pohonných hmot v těch státech, o kterých vy hovoříte, s našimi cenami. Jinak mimochodem ta koruna padesát dopravcům výrazně pomáhá. Já jsem s nimi hovořil a strašně plédovali za to, abychom to prodloužili. Děkuji za pozornost. (Potlesk vpravo.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jenom poprosím pana poslance Hrnčíře, případně další, kteří by chtěli mluvit o DPH. Mluvíme o spotřebních daních. DPH je určitě otevřené, jsou jiné zákony, kde můžeme debatovat o DPH. Já tady nebudu věcně reagovat na návrhy, které se týkají snížení či zvýšení DPH. Projednáváme novelu zákona o spotřebních daních. Takže bych poprosil všechny diskutující, aby se nevěnovali DPH. Je otevřený daňový balíček, tam DPH je, tam budeme mít dostatek prostoru pro pozměňovací návrhy a debatu. To je všechno, co jsem k tomu chtěl říct. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále je s faktickou poznámkou přihlášen pan předseda klubu Jakob, následuje pan předseda Fiala a paní předsedkyně Schillerová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Viděli jsme tady to divadlo, v kterém jsme osočováni. To divadlo - my už jsme na něj zvyklí. Pan kolega Hrnčíř by tady rozpustil státní rozpočet na příštích pět generací a je mu to úplně jedno. Já nejsem nadšen z těch dopadů, které toto opatření bude mít na státní rozpočet, nicméně upozorňuji, tak jak je to v důvodové zprávě napsáno, že ta počítá vlastně s propočtem bez změněných všech ostatních okolností, takže díky tomu opatření já předpokládám, že ten dopad do státního rozpočtu bude menší, protože se přirozeně zvýší poptávka. Stejně tak je pro mě důležitý ten aspekt, že ten dopad cen pohonných hmot, zejména tedy nafty, u dopravců se pak promítá do všech, nebo do drtivé většiny všech ostatních cen. Notabene je tu podpora veřejné dopravy, jak tady upozornil pan ministr dopravy. Takže z těchto důvodů to podporuji. A asi nejenom dneska, ale i příští týdny tady budeme pořád slyšet, jak je něco pozdě, jak je to málo. Já jsem rád, i v tom dalším bodu, že se našlo zodpovědné řešení, které je zodpovědné i vůči státnímu rozpočtu a budoucím generacím. Ale to divadlo se tady nepochybně bude i nadále odehrávat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tedy přihlášen pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Když tady předseda hospodářského výboru Ivan Adamec hovořil o tom, ať se podíváme do okolních států, tak se podívejme. Podívejme se například na Polsko, podívejme se na Čechy, kteří žijí u polských hranic. Jezdí nakupovat potraviny do Polska, protože je mají zastropované, jezdí nakupovat benzin a naftu do Polska, protože tam stojí 33 korun. Lidé, kteří bydleli u maďarských hranic, jezdili do Maďarska. Teď už tam jezdit nemohou, protože Maďaři zjistili, že jim to půl Evropy vykupuje, když mají zastropované a dotují ty peníze na to. Ale jde skutečně o to, že naši dopravci, lidi, kteří tady jezdí do práce, malí a střední podnikatelé nejsou i díky naftě a benzinu konkurenceschopní s těmi zeměmi, které jsou okolo nás, protože jejich ceny jsou samozřejmě nižší.

A jak tady pan ministr Zbyněk Stanjura mluvil o dani z přidané hodnoty, já se toho musím alespoň dotknout, protože samozřejmě chápu, že je to sdílená daň, chápu, že tady řešíme spotřební daň, nicméně v této energetické krizi mluvíme o těch obrovských ziscích, o windfall tax a podobně. Ale samozřejmě součástí těch obrovských zisků je také nadměrný výběr daně z přidané hodnoty, která by jinak nebyla. A já se musím té daně dotknout už jenom z toho důvodu, že když má stát nadměrný výběr daně z přidané hodnoty, může ji teoreticky použít k tomu, aby kompenzoval a dotoval ceny benzinu a nafty, tak jak se to děje například v Maďarsku nebo v Polsku. Ale faktem je to, co říkal pan předseda Adamec, že koruna padesát je málo, pozdě a špatně. (Poslanec Adamec: To říkáte vy!)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Váš čas vypršel. Prosím, abychom na sebe takto nepokřikovali. Nyní paní předsedkyně Schillerová a připraví se pan poslanec Kolovratník. Všechno faktické.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já se budu tentokrát držet doporučení pana ministra Stanjury, abychom se věnovali spotřební dani. Není to teď v tuto chvíli o DPH, takže se jí budu věnovat. Tato změna neurazí, nenadchne. Určitě pomůže dopravcům. Za hnutí ANO říkám, že ji podpoříme, toto trvalé snížení. My sami za naší vlády jsme také řešili tehdy pro ně snížení, je to kvůli tomu, aby byli konkurenceschopní.

Já si dovolím jenom takovou malou glosu na pana předsedu Jakoba - ale budu se tomu věnovat až u toho dalšího bodu - že o tom, kdo rozpouští desítky miliard a zatěžuje budoucí generace, si řekneme, právě až budeme debatovat energetický zákon. Takže za nás - neurazí, nenadchne, podpoříme. Děkuji. (Potlesk v lavicích ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Kolovratník a následuje pan poslanec Adamec, všechno faktické. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré dopoledne. Já jsem měl své vystoupení také připraveno, strukturováno až na ten další bod, na energie a energetický zákon, ale budu v té faktické reagovat na pana předsedu poslaneckého klubu Jakoba. No to není divadlo, pane kolego, to je prostě opoziční práce a říkáme to stále dokola. Vy máte představu, že my budeme mlčet, že si to jen poslechneme. No nebudeme. Budeme prostě říkat svoje názory.

A upřímně, co mě hodně nadzvedlo, když tady odpovědně mluvíte o budoucích generacích a o tom, jak se k nim chcete zachovat a že to všechno nesmí být na dluh a tak dál. Tak se prosím, pane předsedo a kolegové, podívejte, co se děje na Ostravsku, co se děje na Opavsku. My jsme tam byli. Včera byl hospodářský výbor v Dukovanech, my jsme byli na Ostravsku s jiným, volebním, mediálním výborem, byli jsme tam koneckonců spolu. Z Opavska, z Ostravska firmy - je to v médiích, čtete to od nich, nám, členům hospodářského výboru, ty informace často chodí přímo - odcházejí z České republiky, přesouvají svoje výroby do Polska těsně za hranice. Ano, proč asi? Protože mají levnější pohonné hmoty, protože mají levnější energie. A asi každý student střední školy si dopočítá, když firma odejde pryč, nechá lidi tady na pracovním úřadě, nechá je doma, tak jim budeme platit ty náhrady, budeme jim platit to, že nejsou v práci, nejsou v zaměstnání, a ta firma odvádí daně někde jinde.

Takže ta vaše opatření, která vypadají rozumně a údajně jsou dobře promyšlená - no vůbec nejsou. Opravdu přicházejí pozdě. Budeme vám to opakovat. Opravdu jsou nedostatečná a v konečném důsledku na českou ekonomiku a na náš rozpočet budou mít mnohem, mnohem horší dopad, než si dovedete kdokoli představit. Já jsem v médiích říkal, že je to poprava českého průmyslu v přímém přenosu, budu o tom mluvit v dalším bodu. A za tím si stojíme a budeme vám to opakovat. Děkuji za pozornost. (Potlesk vlevo.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já teda zareaguji na své ctěné kolegy z hospodářského výboru. Tak první otázka na kolegu Kolovratníka - tak proč je v Polsku tak vysoká nezaměstnanost a tak nízké platy proti nám? (Předsedající: Prostřednictvím!) Samozřejmě vaším prostřednictvím. Já se omlouvám, paní předsedkyně. A co se týká toho česko-polského pohraničí, já z něj jsem. A to je historicky. My jezdíme teď tam, protože mají lepší podmínky, před dvěma lety jezdili Poláci k nám nakupovat, protože měli lepší podmínky u nás. A každý stát, který nějakým způsobem stropuje ty věci a dělá to, řekl bych, třeba přes přidanou hodnotu, daň z přidané hodnoty, tak prostě to není schopen dlouho vydržet z těch důvodů, o kterých já jsem tady hovořil.

Ale nalijme si čistého vína. To, co tady dneska máme, tak jsou regulační zákony. Já jako představitel pravice samozřejmě s tím mám velký problém, ale chápu společenskou situaci, která tady je v tuto chvíli velmi složitá. Je potřeba uklidnit tu společnost. Ale položme si prosím otázku, co se stane, když ten trh se nezmění, ten energetický trh, a my budeme každý rok vydávat ta mimořádná opatření, ta mimořádná tržní situace, budeme vydávat na dvanáct měsíců opatření. Jak to dopadne s veřejnými financemi? Položte si tu otázku, než tady začnete nabízet z toho státního rozpočtu další a další kroky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP