(11.40 hodin)
(pokračuje Ivan Adamec)

Mimochodem vyšší výběr DPH je logický, protože to tak je, ale proti tomu jdou taky náklady v těch obcích a městech. To si řekněme na rovinu. Není možné říkat jednou větou snížíme DPH a nepřidáme obcím na to, aby zaplatily svoje náklady. Dneska už podle mě obce ani nejsou tak schopné daní zaplatit běžné výdaje. To je prostě realita. Jsou to regulační věci. Do budoucna, pokud se to nezmění, pokud Evropa neprocitne, tak je to cesta do pekel. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. S faktickými poznámkami je nyní přihlášen pan poslanec Lochman, Vomáčka a Kolovratník, pan ministr Síkela taktéž. Tak prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné dopoledne, vážení kolegové. Jenom ke spotřební dani. Tak my tu přinášíme pozitivní řešení, na kterém se všichni shodneme, a přesto tu získáme kritiku. Mně to přijde opravdu kritika za každou cenu. A (nesrozumitelné) tady slyšel, že to pak přerozdělíme, bůhvíkam. No my to přerozdělíme zpátky do rozpočtu na podporu školství, průmyslu a tak dále. A když bude opravdu potřeba, tak to půjde dále na podporu firmám a občanům v rámci energetické krize. Tak to jenom abychom neříkali bůhvíkam.

Jsem rád, že tady bylo zmíněno Maďarsko z hlediska pohonných hmot. Protože nám zde bylo několikrát vyčítáno, že jsme ty pohonné hmoty nezastropovali. A nakonec se tady od stejných lidí dozvíme, že dneska už není dobré jezdit do Maďarska, protože prostě se stalo, že často tam lidé ty pohonné hmoty vykoupili, protože prostě nebyly. Mnoho českých občanů, kteří v létě cestovali, tak vědí, že si prostě často na pumpách v Maďarsku nenakoupili, anebo nakoupili za takové ceny, které nebyly vůbec jiné jako zde v Čechách.

A co se týká toho DPH, že bychom měli ještě dále snižovat DPH. No tak ono to je tak, že my jsme přišli po minulé vládě k rozpočtu, kde máme podle NKÚ jednoznačně nejrychlejší trend zadlužování v Evropě. Prostě tady někdo rozbil prasátko, nechal tam haléře, a teď je nám vyčítáno, že jsme ještě nenašli další prasátko, které bychom rozbili. No není tam. To je taková informace pro všechny.

A co se týká spotřební daně, chtěl bych tady jenom upozornit jako předseda podvýboru pro dopravu, že my tím pomáháme samozřejmě k tomu, aby se neprojevily vyšší ceny ve všech různých komoditách. Ale pozor, jenom železnice má tu trakční energii velmi vysokou. My na tom pracujeme, přes státního obchodníka by ta energie od 1. 1. měla být výrazně nižší než ta, která je nyní na trhu. Jenom na to upozorňuji, že v danou chvíli vlastně doprava na silnici bude mít i určitou výhodu proti železnici. A určitě to může být krátkodobé řešení a nesmí to být dlouhodobé řešení, to bychom se měli shodnout všichni. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Vomáčka. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegové, kolegyně, já jenom velmi v rychlosti. Začíná tady klasická přestřelka. A já bych vás chtěl jenom poprosit, pojďme zvolit slovník trošku jiný než to, že tady popravujeme průmysl a že tady ožebračujeme český národ. Pojďme se bavit kultivovaně, kriticky. Já vám jako opozici neberu právo svým způsobem za tímhle pultíkem říct cokoli, ale pojďme zvážit, jestli opravdu tenhle slovník je ten nejšťastnější. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za ten vstřícný návrh pana kolegy. Ale to není myšleno nějak pejorativně nebo zle, to tak je. Já konstatuji prostě realitu, kterou vnímáme, kterou vnímáme z terénu. Ale budu v časové ose pozadu reagovat na předřečníky.

My se asi stále neposloucháme. Pan poslanec Lochman mluví o tom prasátku, o tom, že není další, které bychom rozbili, není, kde ty peníze vzít. No prosím, poslouchejte nás, kolegové. A budeme o tom mluvit. Bude o tom mluvit paní předsedkyně Schillerová, bude o tom mluvit kolega Havlíček v tom dalším bodu. Vy prostě ta opatření děláte principiálně špatně. Jdete na to úplně od začátku špatně. Viz srovnání se Slovenskem, s jejich dohodou s výrobci energií, se zastropováním a tak dále. To znamená ne s dotacemi ze státního rozpočtu. To za prvé.

A za druhé, teď jsem byl velmi překvapen, když pan poslanec Lochman, koaliční partner ze STANu, jako předseda dopravního podvýboru otevřeně mluví o těch energiích, o té trakční energii. Já jsem velmi napjatě sledoval vyjádření zde přítomného pana ministra Kupky o těch 200 eurech za jednu megawatthodinu trakční energie bez dořešeného POZE, bez těch peněz za obnovitelné zdroje. Zatím ta zpětná vazba je, že je to strašně moc. Takže já věřím, že třeba to nějak domluvíte, že možná přijde nějaké lepší řešení. Ale v tuto chvíli my snížíme spotřební daň na pohonné hmoty, to znamená, budeme mít opět více kamionů na silnicích a podvazujeme železniční dopravu. Tohle je dobré, abyste věděli.

A ještě mám pár vteřin. Pokud jsem dobře poslouchal, pan kolega Adamec mluvil o tom, že dříve Poláci jezdili k nám, jestli jsem ho dobře poslouchal. Takže přátelé, on přiznal, že za Babiše bylo líp. Děkujeme za tohle přiznání. (Potlesk a smích z lavic poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Kupka chce reagovat s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Jen velmi stručná a jasná reakce. Ze strany železničních dopravců, tak jak jsem je informoval o tom opatření a zastropování ceny silové energie, tak zazněla jednoznačná pozitivní odezva, že to je krok, který v tuto chvíli zajistí jednak větší jistotu pro dopravce, jednak to, že budou prostě moci normálně operovat v příštím roce. Tak nevím, kde pan kolega Kolovratník takovou poplašnou zprávu vzal. Ale její šíření tedy rozhodně ničemu pozitivnímu nepřidává.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se dostává řada na pana ministra Síkelu. S faktickou, nebo přednostním právem? (Jak chcete.) Prosím? Jak chcete vy, to je na vás.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Pardon. Já budu velmi stručný.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak přednostní právo. Tím pádem vám nespouštím čas.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Prosím pěkně, když už tady mluvíte o číslech, tak si předtím nastudujte fakta, pane Hrnčíři. Vy jste tady mluvil o nejvyšší DPH na pohonné hmoty. Nejvyšší DPH na pohonné hmoty má i mnohokrát zmiňované Maďarsko, které vy nám rádi jako opoziční strana dáváte za příklad. Je to 27 %. A nebudu vás školit z toho, které další země v Evropě mají vyšší DPH na pohonné hmoty, než máme my.

A co se týká toho, kdo kam pro co jezdí. Když snížilo Německo spotřební daň, tak jsme tady slyšeli velkou kritiku, že my jsme to neudělali. My jsme to udělali, když Německo zvýšilo, když vlastně zrušilo to snížení a zvedly se tam ceny o 9 korun na litr. A teď jezdí Němci k nám, tak o tom z vás nikdo neřekl ani slovo. A pokud se jedná o to, kdo kam jezdí co nakupovat, tak ano, možná někteří naši občané jezdí nakupovat do Polska potraviny, Poláci v této době jezdí k nám nakupovat uhlí, protože je u nás levnější než u nich a není na příděl jako u nich, protože tam jsou už dnes nákupy omezeny limitem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní faktická poznámka pana poslance Hrnčíře. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Tak já jenom v rychlosti zareaguji na slova pana ministra Síkely. Já jsem říkal, že zdaňujeme nejvyšší sazbou DPH. V České republice, pro informaci pro pana ministra, máme tři sazby daně z přidané hodnoty, 21 %, 15 % a 10 %. To znamená, my zdaňujeme pohonné hmoty tou nejvyšší sazbou z těchto tří, to je pravda. A pokud hovořím o tom, že zatěžujeme vysokou DPH energie, potraviny a podobně, tak říkám jednu z nejvyšších DPH. Ale já jsem hovořil o té nejvyšší sazbě v České republice, kterou zatěžujeme ty energie. Tak na vysvětlenou. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se již nikdo do rozpravy, obecné rozpravy, nehlásí, proto obecnou rozpravu končím. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova pana předkladatele? Nemá zájem. Paní zpravodajka taktéž nemá zájem.

Já si dovolím načíst omluvy, které přišly mezitím, a to je pan poslanec Petr Bendl, omlouvá se od 11 do 12.30 z pracovních důvodů, Benešík Ondřej od 11 do 15 hodin z pracovních důvodů.

Nyní tedy otevírám podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Ale o slovo v podrobné rozpravě se nikdo nehlásí. Pokud tomu tak je i nadále, tak končím podrobnou rozpravu. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova tentokrát? Ani od jednoho, ani předkladatel, ani zpravodajka nemají zájem a není ani o jakémkoliv návrhu možné hlasovat, protože žádný nebyl přednesen.

Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona a dle domluvy i přerušuji projednávání tohoto bodu, k třetímu čtení se tedy vrátíme poté, co projednáme další vládní návrh zákona, energetický zákon, v druhém čtení. Tudíž přerušuji projednávání bodu a přistupuji k bodu dalšímu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP