(18.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Ale my se v tuto chvíli budeme muset vypořádat s tím protinávrhem, respektive s tím, jaká hlasovací procedura v rámci třetích čtení bude. To je první. Takže v tuto chvíli já zagonguji, i když věřím, že asi všichni poslanci jsou v sále.

 

Konstatuji v tuto chvíli, že budeme hlasovat o návrhu paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Schillerové, která navrhuje proceduru, aby se první hlasovalo o pozměňovacím návrhu pana Havlíčka, poté pana poslance Kubíčka, paní Pošarové a naposled pan ministr Stanjura. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

V tuto chvíli zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? Já děkuji všem poslancům a poslankyním.

Konstatuji, že při hlasování číslo 9 bylo přihlášeno 152 poslanců, pro bylo 72, proti 10, zdrželo se 70 a návrh nebyl přijat.

 

Takže v tuto chvíli budeme hlasovat o návrhu zpravodaje pana Adamce, který navrhuje hlasovací proceduru, aby se hlasovalo první o pozměňovacím návrhu pana ministra financí, pana Stanjury, následně pana poslance Kubíčka a následně paní Pošarové a pana Havlíčka. Ano? Ale my nevíme, jak dopadne první hlasování. Ano, takto řekl proceduru pan zpravodaj. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Děkuji za hlasování číslo 10, přihlášeno 154 poslanců, 81 pro, proti 25, zdrželo se 48. Návrh byl přijat.

 

Takže schválili jsme si proceduru, kterou nás nyní provede zpravodaj tohoto sněmovního tisku, a já v tuto chvíli požádám pana zpravodaje, pana Ivana Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Za prvé budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem A pana poslance Stanjury. Já si myslím, že to je víceméně legislativně technický návrh, legislativně technická úprava, nicméně zasahuje do toho paragrafu, kterého se týkají ty ostatní pozměňující návrhy, proto legislativa doporučuje o nich pak už nehlasovat, pokud projde tento návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu zpravodaji. Já se v tuto chvíli musím zeptat na stanovisko pana navrhovatele. (Souhlasím.)

 

Všichni víme, o čem budeme hlasovat, o pozměňovacím návrhu, který předložil pan ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

hlasování číslo 11 bylo přihlášeno 154 poslanců, pro bylo 128, proti 19, zdrželo se 7. Návrh byl přijat.

 

Nyní opět požádám zpravodaje pana Ivana Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano. Dále bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu pana poslance Romana Kubíčka pod písmenem B. Jedná se o - jak bych to řekl? - chráněné zákazníky, tak aby nebylo možné je odpojit od energií v době topné sezóny. Má tím na mysli lidi, kteří jsou třeba nemocní nebo jsou odvezeni někam do nemocnice a podobně. Je to podle mě správný návrh, ale pokud jsem si zjišťoval informace, ministerstvo tento návrh chce zakomponovat do vládních nařízení. (Oživení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji, pane zpravodaji. Já v tuto chvíli požádám o stanovisko navrhovatele, pana ministra průmyslu a obchodu.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já souhlasím s navrženým postupem. Já nesouhlasím s tím návrhem, ale to už jsem...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Můžu poprosit - souhlasné, nesouhlasné stanovisko? (Nesouhlas.) Děkuji.

 

Všichni víme v tuto chvíli, o čem budeme hlasovat.

Já si dovolím zahájit hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

hlasování číslo 12 bylo přihlášeno 153 poslanců, pro bylo 73, proti 11, zdrželo se 69. Návrh nebyl schválen.

 

Nyní poprosím opět pana zpravodaje Ivana Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vyčerpali jsme hlasování o všech pozměňovacích návrzích, nyní můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže konstatujete to, co konstatovala legislativa, že o dalších pozměňovacích návrzích nelze hlasovat, to znamená pozměňovací návrh paní Pošarové a pana Karla Havlíčka. Takže o všech návrzích bylo hlasováno a my nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Dovolím si přednést návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 302, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

hlasování číslo 13 bylo přihlášeno 153 poslanců, pro bylo 153, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Poděkuji panu ministrovi průmyslu a obchodu, panu zpravodaji. Nyní vidím, že s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Máte v tuto chvíli slovo, paní předsedkyně.

A poprosila bych o klid v sále! Ještě jsem neukončila 39. schůzi. Děkuji vám.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak, vážení občané, byli jste v přímém přenosu svědky, že vláda po devíti měsících nicnedělání prosadila paskvil, který prohloubí to, že nevíte, na čem jste, který prohloubí deficit veřejných financí místo toho, aby přenesla zastropování na výrobce. A k tomu jsme se ještě dozvěděli, že pan premiér čtyři dny před komunálními a senátními volbami promluví k národu. Tak si říkám, co by tak mimořádného mohl říci, a napadá mě jedině to, že vláda bude rezignovat. (Potlesk a výkřiky z levé strany.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Další, kdo se ještě hlásí s přednostním právem, je předseda poslaneckého klubu SPD, pan Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano, já bych chtěl říct něco podobného. Podle nás, podle hnutí SPD, došlo k tomu, že strop, který konkrétně nebyl stanoven v tomto energetickém zákoně, bude příliš vysoko, budeme ho mít několikrát dražší než v loňském roce, čtyřikrát dražší než v předloňském roce, několikrát dražší než všechny země okolo. A to, že jsme to měli přenést na výrobce a nikoliv na lidi, to se bohužel opozici teď nepovedlo a vláda to ustála. Myslím, že je to špatně pro všechny, pro celou Českou republiku a pro státní rozpočet a pro občany České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane předsedo. Jediné, co mě mrzí, je ten neklid v sále, protože schůze ještě nebyla ukončena. Pokud někdo chce něco řešit, může si to řešit v předsálí. Myslím si, že každý by měl mít možnost promluvit na půdě Poslanecké sněmovny.

Já v tuto chvíli pouze konstatuji poslední omluvu pana Hájka od 18 hodin z rodinných důvodů.

To bylo všechno. V tuto chvíli konstatuji, že končím 39. schůzi Poslanecké sněmovny. Popřeji vám všem krásný večer.

 

(Schůze skončila v 18.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP