(18.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Jenom bych chtěla, pane ministře, uvést, že to je závěrečné slovo k energetickému zákonu. (Pobavení v sále, potlesk.)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já skončím. Děkuji za ty návrhy, které byly věcné a které mě nepřekvapily tím, že zaznělo to pozdě, pomalu a špatně. Já děkuji i tomu, že na hospodářském výboru včera v Dukovanech, kam jsem jel osobně, zaznělo, že tentokrát byly podklady připraveny včas a velmi kvalitně. Takže chci poděkovat všem, kteří budou hlasovat pro tento vládní návrh s tím jedním pozměňovacím návrhem, tak jak jsem uvedl. Takže díky. Děkuji za pozornost a budu se těšit zase příště. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Je zájem ze strany závěrečného slova pana zpravodaje, takže v tuto chvíli poprosím pana zpravodaje Ivana Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vážení páni ministři, paní ministryně, kolegyně, kolegové, tak já jsem se chtěl tady vyjádřit k rozpravě, která tady proběhla. Úvodem mi dovolte, abych poděkoval předsedům opozičních klubů a všem poslancům, kteří dneska vystupovali a kteří zkrátili své příspěvky tak, abychom návrh tohoto zákona zvládli v reálném čase. Za to opravdu moc děkuji.

Když jsem tady na úvod říkal, že prostě tady dneska budou padat návrhy podle jistého řekl bych slovosledu, pozdě, málo a špatně, tak jsem se nemýlil, ale jsem za to rád, že to tak proběhlo. Dokonce tady byly i dobré rady zadarmo. Ale chtěl bych vyvést tady některé kolegy z omylu v tom, že Slovensko má zastropováno na 1,50 koruny za kilowatthodinu. Prosím, není to pravda, zjistěte si to, já tady mám dokonce záznam nového pana ministra hospodářství Slovenské republiky, já si ho s dovolením najdu tady v mobilu. Pan Karel Hirman chce na Slovensku zavést cenové stropy podle českého vzoru. Je to oficiální zpráva ze Slovenské republiky, doporučuji, najděte si to prosím, aby tady padaly vždycky relevantní názory. Já to chápu, je to součást boje, ale prostě musíme tady říkat pravdy. Protože oni to pak opisují novináři, já jsem dneska na tiskové konferenci se také ptal dotyčného novináře, kde vzal tuto informaci, a není to opravdu pravda.

Co se týká těch zemí, které jsou na tom lépe, tak Iberijský poloostrov, je pravda, že to jsou ostrovní systémy, které mají od Evropské komise výjimku. To je pravda. Ano, nelíbí se mi to, že to jsou jenom oni, a nelíbí se mi také samozřejmě to, že Evropská komise a Evropská unie pořád jakoby lpí na některých věcech, které se týkají zavádění Green Dealu. Musím říct, že zlatá kráva, jak se říká, těchto zemí jsou emisní povolenky, které já považuji za velké zlo v energetice v tuto chvíli. Prostě měli bychom je zamrazit, anebo přímo se jich zbavit, protože v současné situaci se ukazuje, že tento instrument se stal pouze bankovním nástrojem, je to spekulativní nástroj a vyloženě nám to zdražuje pouze cenu energií.

Co se týká těch rad zadarmo, tak slyšel jsem tady dneska slovo, nebo dvě slova - kariérní politik. Já se přiznám, že nevím, co to je. Jaký je rozdíl mezi politikem a kariérním politikem? Já to fakt nevím. Všichni jsme politici do té doby, dokud nás volí občané. Jiná varianta neexistuje.

Také jsem tady slyšel, že Green Deal je čiré zlo. Jen tak mimochodem, my jsme v Evropě se s tím smířili, my jsme ani moc neprotestovali proti zavádění Green Dealu, a já musím říct, že pokud se podíváte na to reálným pohledem, tak Green Deal vlastně by se měl realizovat do roku 2050. To je podle mě pořád reálný časový horizont, kdy by se to dalo zvládnout, ale musí se to dělat s takzvaným selským rozumem. Čiré zlo je ta rychlost a ten tlak na zavedení Green Dealu. A já to vidím, někteří naši partneři říkají, že prostě je potřeba podporovat pořád program Fit for 55. No, to je tedy opravdu hluboký omyl! Ten program je mrtvý, to nejsme schopni splnit v současné situaci. Ani omylem! Takže jenom jsem chtěl upozornit, že i tady jsem se trošku poučil, jsem rád, že to tady takhle zaznělo, že si to tady můžeme vysvětlit.

A jinak fakt děkuji za tu rozpravu, která tady proběhla, i za tu vstřícnost, která tady byla. To, že někteří kolegové si tady dělali, řekl bych, volební kampaň před komunálními volbami, se mi jenom nelíbí, ale prostě nemohu s tím nic dělat, ani to nekritizuji. To je všechno ode mě. A pak vám řeknu, jak budeme hlasovat. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: To bylo závěrečné slovo zpravodaje, hlasování návrhu na zamítnutí nepadlo. Vidím v tuto chvíli faktickou, ale my v tuto chvíli už jsme ukončili rozpravu, takže není možno s faktickou poznámkou. Zároveň v tuto chvíli poprosím pana zpravodaje, pana Adamce, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Je to velmi jednoduché, i když těch pozměňujících návrhů je relativně hodně. Tak je to tak, že bychom měli nejdřív hlasovat o pozměňujících návrzích pana ministra Stanjury, pana poslance Stanjury, který se týká víceméně toho § 19d, pak bychom měli hlasovat o pozměňujících návrzích pana poslance Romana Kubíčka. A pak všechny další návrhy - paní poslankyně Pošarové a pana poslance Havlíčka - jsou už bohužel nehlasovatelné, protože ten první pozměňující návrh už upravuje ten § 19, takto to mám vysvětleno od legislativy, že dál už se pak hlasovat nedá.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já v tuto chvíli bych jenom potřebovala, aby mi legislativa toto stanovisko...

 

Poslanec Ivan Adamec: Ještě moment, abych to doplnil, já se omlouvám, paní místopředsedkyně. Pokud bude přijat pozměňující návrh kolegy Stanjury samozřejmě, takhle to je, abych to doplnil. Já se omlouvám, už je pozdní čas a my jsme včera ještě byli na výjezdu, takže máme toho docela dost za ty dva dny.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych poprosila v tuto chvíli, zda byl mohl přijít někdo z legislativy za mnou a mohl mi toto stanovisko jenom potvrdit, protože já jsem těsně předtím dostala seznam těch pozměňovacích návrhů, ale byla bych ráda, kdybych to měla potvrzeno. Je mi jasné, že stejně legislativa bude kontrolovat průběh toho hlasování. (Konzultace s legislativou.) Takže děkuji, legislativa tedy potvrdila to, co řekl pan zpravodaj v tuto chvíli.

Ale vidím, že se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já nechci zpochybňovat erudovanost legislativy, ale my bychom rádi, aby se hlasovalo o těch našich návrzích, aby se hlasovalo o pozměňovacím návrhu pana Romana Kubíčka, Karla Havlíčka. (Reakce na poznámky:) Ne, teď jsem slyšela, že to je nehlasovatelné. Nešlo by to tedy obráceně, že budeme hlasovat prostě o těch návrzích a...?

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Paní předsedkyně, v tuto chvíli dal pan zpravodaj návrh na proceduru a já se za chviličku budu ptát, jestli někdo má jiný návrh. Takže má.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Mám protinávrh, aby se hlasovalo postupně o pozměňovacích návrzích Karla Havlíčka, Romana Kubíčka, paní poslankyně Pošarové a na závěr pana ministra Stanjury. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já si jenom ale ještě upřesním, pane zpravodaji. Vy jste opravdu řekl, že pokud projde popřípadě pozměňovací návrh pana Stanjury, tak pak o pozměňovacím návrhu pana Kubíčka se hlasovat... Jestli byste to prosím uvedl na pravou míru. Děkuji.

 

Poslanec Ivan Adamec: Já to upřesním. Pokud budeme hlasovat o prvním návrhu pana poslance Stanjury, tak jsou nehlasovatelné pozměňující návrhy paní poslankyně Pošarové a pana poslance Havlíčka. Romana Kubíčka budeme hlasovat tak jako tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP