(9.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Ministr Stanjura se bohužel opírá jenom o zvýšený daňový výnos v důsledku hospodářského růstu a dynamické inflace. Připomínám, že tato vláda má v roce 2022 na příjmové straně díky inflaci navíc asi 127,4 miliardy korun oproti návrhu, který kdysi připravila naše vláda. Samozřejmě je to inkaso DPH o 25 miliard, daň z příjmu právnických osob 9,2 miliardy, a tak bych to mohla vyjmenovávat, oblast pojistného na sociální zabezpečení a tak dále. A samozřejmě i extrémní možnost navýšení dividend státních firem, ať už je to ČEZ, kde tato dividenda bude díky extrémně vysokým ziskům nejvyšší, ale jsou to také státní lesy, státní podnik Lesy České republiky a další.

Bohužel současná pětikoalice stále ještě netuší, jak hospodárně nakládat s veřejnými financemi. Proto naše hnutí připravilo řadu pozměňovacích návrhů a já prosím a žádám poslance pětikoalice, pana ministra, aby skutečně našim návrhům naslouchali a zvážili jejich podporu. Jde o rozumné návrhy, které jsou vytvořené odborníky z konkrétních oblastí a jejich cíl je nyní zcela zřejmý, a to pomoci českým domácnostem a firmám. Prezentovat tyto pozměňovací návrhy budou samozřejmě převážně jednotliví stínoví ministři naší stínové vlády, ale i další kolegové.

Vážení kolegové, čeští občané se nacházejí ve zcela mimořádné situaci. Důvěra podnikatelů je v rámci konjunkturálních průzkumů pod svým dlouhodobým průměrem. Důvěra spotřebitelů je na svém historicky nejnižším bodě. Pesimismus spotřebitelů je extrémní. Téměř třetina domácností uvádí, že již dnes sotva vyjde se svými finančními prostředky. Naše pozměňovací návrhy směřují právě k těmto lidem, protože je naší povinností jako poslanců těmto lidem pomáhat. Děkuji vám. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tedy přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Havlíček a bude následovat pan poslanec Hrnčíř jakožto pověřený klubem SPD k přednesení stanoviska. Omlouvám se, je tady faktická poznámka, kterou jsem přehlédla. Pan ministr se hlásí s faktickou, chce reagovat. Omlouvám se ještě jednou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Je docela úsměvné, když paní poslankyně Schillerová, královna Instagramu, mluví o nějakém píárovém rozpočtu. Samozřejmě bych mohl volit nejenom já, ale celá vláda její oblíbenou metodu, tehdy s komunisty ruku v ruce schválit si deficit půl bilionu, a pak na konci roku říkat, je to pouze 377, nebo pouze 420 a podobně. My tou cestou nejdeme.

Já se omlouvám, několik dat pro paní poslankyni Schillerovou: 11. února přišel do Poslanecké sněmovny náš návrh státního rozpočtu, Putin zaútočil na Ukrajinu 24. února. A paní poslankyně Schillerová mi vyčítá, že dopady války, která začala 13 dnů potom, co ten tisk přišel do Poslanecké sněmovny, nejsou obsaženy v návrhu rozpočtu. Tak já nevím, jestli to Putin hnutí ANO oznámil dopředu, že už to věděli, já myslím, že ne. Sami vidíte, jak tato kritika je nesmyslná.

A teď k té úsporné politice. Já jsem říkal, že v prvním čtení přivítám návrhy, které budou směřovat k úsporám ve státním rozpočtu. Nechal jsme zanalyzovat váš slavný materiál, kde je 28 bodů pomoci občanům a firmám. Tam je fiskální dopad 1,3 bilionu korun. Vaše chiméra, zastropování na Slovensku, kdybychom šli touto cestou, by jenom příští rok stálo rozpočet 650 miliard korun! A současně tady slyším, že 300 miliard je hodně, ale sami navrhují v jednom jediném opatření z 28 660 miliard. A jak už ví i váš holdingový tisk, žádné zastropování na Slovensku není, tak jak jste tady prezentovali měsíce a měsíce. A přečtěte si vyjádření pana premiéra Slovenské republiky z tohoto nebo z minulého týdne. Mně je žinantní v debatě v českém parlamentu neustále posuzovat kroky jiných vlád. Ale vy jsme nás neustále tloukli po hlavě tím zastropováním na Slovensku. Tak aspoň přijďte a řekněte, tak to není. Ale jestli to chcete, tak řekněte - bude to stát 600 miliard. Napište takový pozměňovák a budeme o něm hlasovat. Ale pak neříkejte, že 300 je hodně (Předsedající: Čas.), když v jednom jediném kroku navrhujete výdaje 600 miliard. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní ještě s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová, pan místopředseda posečká. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já jsem nemluvila o zastropování na Slovensku. V mém proslovu o tom nepadlo ani slovo, asi jste si seděl na uších, pane ministře. Je to PR rozpočet. Je to PR rozpočet. Já jsem pouze řekla, že dopady války jsou 22 miliard a že 22 miliard jsme se tady my dva shodli, takže není možné vytvářet kouřovou clonu, že novelu děláte kvůli dopadům války. Vy tam prostě máte za skoro víc jak 14 miliard, narovnáváte mandatorní výdaje, takže jste píárově je poškrtal, abyste potom se mohl bít v prsa, že schodek je jenom 280 miliard. 14 jste vzal ještě veřejnému zdravotnímu pojištění. Takže prostě vy si s tím hrajete a zajímá vás jenom schodek. Neodvádíte poctivou práci ministra financí, abyste vyjednal, abyste se bavil s těmi, kteří mají problémy, včetně svazů, komor a podobně. Sledujte to v médiích.

Jinak my jsme už dneska přepracovali 14 bodů řešení krize, upustili jsme od některých návrhů, protože jste přešli k zastropování. A nevykládejte, že by to stálo 700 miliard. Prostě když byste šli cestou, kterou jsme navrhovali my, když byste nebyli elitářská vláda, která prostě tady přeje elitám, a zastropovali to u výrobců, radí vám to už i pan prezident, tak byste v žádném případě nemuseli ty peníze vyhodit. Ale jednou říkáte 130, 30, pro podnikatele 160, pak říkáte, že to bude jenom 100, pak říkáte, že úsporný energetický tarif je 66, aby to bylo jenom 16 v roce 2022. Takže prosím, nepoučujte mě, já jsem si stála za každým číslem A už mě přestaňte i vyčítat, že jste to neudělal. Udělal jste to v pondělí, tu digitální daň za 2,5 miliardy, kterou schválila naše vláda a projednala bývalá Sněmovna v prvním čtení. Víc bych si v životě nedovolila, udělat to, co děláte vy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas, ano. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Stanjura, a pak následuje pan ministr Jurečka. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak 22 miliard jsou čisté výdaje pro ukrajinské občany a pro české občany, kteří je ubytovávají. Ale dopady jsou samozřejmě mnohem širší, a to jsou kompenzace českým občanům, které jsou mnohem vyšší než kompenzace uprchlíkům, kteří utekli před Putinem. To vy tady neříkáte. Vy jste pro ty zákony hlasovali. Byli jste pro příspěvek 5 000 korun na dítě? Byli. 8 miliard. Jste proti tomu, že jsme nakoupili strategické zásoby plynu za 8,5 miliardy? Nebyli. To všechno jsou dopady. Druhá mimořádná valorizace. To všechno jsou dopady války na Ukrajině na české občany a my to kompenzujeme českým občanům.

Já jsem jenom říkal, že jsme nechali spočítat zastropování na 1,50 koruny na kilowatthodinu. Je to 660 miliard. Jestli jste od toho upustili, dobře, tak už nám zůstává u vozovkách jenom 600 miliard. Vy navrhujete další a další výdaje, na to máte plné právo, a současně říkáte, že deficit má být nižší. Pokud nenavrhnete zvýšení příjmů o nějakých 600 miliard - nevím, kde bychom je vzali - tak vlastně neříkáte pravdu. Vy žonglujete čísly a děláte PR, protože vás deficit vůbec nezajímá.

Já nejsem rád z toho, jak vysoké deficity máme, ale když jsme sestavovali rozpočet na rok 2022, tak jsme nevěděli, že Putin vtrhne na Ukrajinu. A ty dopady nejenom na Českou republiku, ale na všechny evropské země, jsou ekonomicky dalekosáhlé. Jestli vy tvrdíte, že ne, že jsme jediná země, na kterou to nedopadá, tak to prostě není pravda. A vědomě, vědomě lžete. Jinak to nazvat nemusím. Ale ano, už jsem to říkal, ale zopakuji to potřetí. Pokud přinesete návrhy na úspory státního rozpočtu a budou mít hlavu a patu, já je bezesporu podpořím. Zatím jsem ty návrhy neviděl, ale ještě máme čas. Takže pokud je přinesete, můžete se spolehnout na korektní debatu a případně podporu z mé strany a ze strany vládní koalice. Zatím vaše všechny návrhy směřují k podstatnému navýšení deficitu. Žádným jiným směrem nejdou.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka a následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím zareagovat na několik faktů, které bohužel nejsou pravdivé a které tady byly vzneseny. Myslím, že byl rok 2020, vy jste se tady toho dotkla, paní poslankyně, a to byla debata o tom, že se zapojují, a to je debata k roku 2023, příjmy, které zatím nejsou podloženy legislativní změnou. Tak tehdy jste tady vy stála a digitální daň jste měla započítanou do toho návrhu rozpočtu, hájila jste to a říkala jste, že to takhle je a jinak to nelze udělat. A to byla ale dost jiná doba. To nebyla doba této turbulentní situace. Tedy řešíme tyto dopady, ale zároveň se na těch legislativních změnách také pracuje. Takže, prosím pěkně, nechoďte a nevyčítejte panu ministrovi financí věc, kterou vy jste tady sama dělala, ale za jiných okolností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP