(9.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A potom k tomu, jak tady vy říkáte, že jsme elitářská vláda. Můžete mi říct, v čem třeba? Já jsem jako člen vlády jako elitář? Nebo v čem je vláda elitářská? Vláda, která tady dělá valorizace životního existenčního minima dvakrát v letošním roce. Vláda, která dává finanční prostředky na zákonné valorizace v rámci důchodů. My se nechlubíme tím, že děláme něco navíc. Je to zákonná valorizace, ale musíme ty prostředky na ty důchody také najít. A ty se holt prostě promítají do toho deficitu. A dali jsme tady i na příští rok i věc, která se týká výchovného pro maminky za 19 miliard korun. Jsou to všechno věci, které tady pomáhají těmto lidem, občanům. A vy tady říkáte, že jsme jako nějaká elitářská vláda? Vždyť ta vláda se snaží pomáhat v rámci možných kompromisů. Vidíme, že máme nejnižší podíl lidí, kteří jsou ohroženi důchodovou chudobou v celé Evropské unii. Děláme cílená opatření - a versus návrhy, které tady předkládáte vy, které by znamenaly řádově o stovky miliard korun větší rozpočty. Tak si to v hnutí ANO ujasněte, co říkáte vy tady při tomhle projevu, co říkají vaši kolegové a váš pan předseda, když dávají jiné návrhy. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou je nyní přihlášena paní předsedkyně Schillerová a následuje pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak nejdřív k panu ministrovi Stanjurovi rychle. No, pane ministře, prosím vás, vy jste povinen připravit úspory. Vy máte nachystat, vy jste se k tomu zavázali, vy máte aparáty za sebou. A opak je pravdou. Neřeším 2022, ale 2023. Nemáte jediný úsporný návrh, jediný, jedinou strukturální změnu, kterou byste navrhoval, abyste snižoval strukturální deficit. Já bych vám je odpustila, kdyby to bylo v delším časovém horizontu, ale nemáte vůbec nic. Tak prosím tady nemluvte. A o vašich deficitech. No prosím vás, těch 100 miliard, 150, které máte virtuální na rok 2023, si přičtěte k tomu schodku. A to je váš celkový schodek. Ne to falešné číslo, nepravdivé, 295.

No a pane ministře Jurečko, já jsem o tom tady mluvila před chvilkou, vy jste to asi nestihl rychle zaznamenat. Dvě a půl miliardy byla digitální daň, 2,5 miliardy byl normativní text. Bylo to schváleno naší vládou, prošlo to prvním čtením. Ano, snížila se tam sazba na 5 %, takže nakonec 2,5 miliardy pod rozlišovací schopnost jakéhokoliv rozpočtu. A vy tady žonglujete se 150 miliardami, které nemáte podloženy absolutně vůbec ničím!

A proč jste elitářská vláda? No protože chráníte výrobce. Kdybyste to zastropovali u nich, tak by nemuseli vydělávat desetinásobně, ale pořád by ty miliardy měli. Proto jste pro mě elitářská vláda. A budete se pak vymlouvat, že nemáte na to či na ono. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Stanjura se svou faktickou. Už se na ni těší, tak prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuju za slovo. Tak ty peníze tam jsou, o kterých mluví paní poslankyně Schillerová, že jsou virtuální. Jsou na výdajové stránce na mimořádnou pomoc s cenami, s energiemi. To není tak, že bychom si těmito mimořádnými příjmy vylepšovali obvyklé výdaje státu. A ano v této chvíli ty zákony neplatí, to je prostě pravda, netvrdím nic jiného. Jenom tvrdím, že než začne platit státní rozpočet pro rok 2023, to znamená před prvním lednem 2023, tak to zdanění mimořádné bude. Čekáme na to, co bude z Evropy závazné. To, jak ty debaty probíhají, nám vyhovují, my jsme je iniciovali a k tomu ještě přidáme navíc české řešení.

Paní poslankyně ráda říká, jaký je právník, tak sama dobře ví, že retroaktivně nemůžeme zdanit rok 2022 ani u výrobců elektrické energie. Nebo snad ano? Někdo navrhuje, abychom zpětně zdanili rok 2022. To by se muselo připravit za vaší vlády, muselo by to být v účinnosti od 1. ledna roku 2022. Ano, my jsme 14 dní vládli v roce 2021 od 17. do 31. prosince. Každý uzná, že daňové zákony za 14 dní se nedají projednat ve dvou komorách. Takže jestli je to kritika, tak samozřejmě směřuje k vládě Andreje Babiše, asi nechtě.

Co se týče zdanění výrobců, nechte na nás to řešení. Nebude to tak, že by 600 miliard, které vy jste chtěli dát na zastropování, že to je zisk výrobců energií, který jim necháme. Ano, budeme jim brát všechno nad náklady plus přiměřený zisk a všechny tyto peníze zapojíme do kompenzace občanům a firmám. A je to správný princip!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní další faktická. Ano, máte ještě zájem? Já jsem myslela, že jste ji smazala. Tak prosím, další faktická poznámka paní Schillerové.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. No, pane ministře, zase, ujasněme si to. Máme příjmovou stranu rozpočtu a výdajovou. Na výdajovou, jsem ráda, že to víte, to mám z toho upřímnou radost, výdajovou stranu, tam to prostě dát musíte. Tady jste prosadili zákon. My jsme pro něho hlasovali taky, byť neprošly naše pozměňovací zákony (návrhy), aby se zastropovalo. Nařízení vlády jste pořád ještě nepřijali. Na to nařízení vlády čekáme, ale už je to tím pádem mandatorním výdajem. Sice jste mluvil o sto třiceti, máte to v důvodové zprávě k tomu zákonu na třech řádcích, což jsem tady kritizovala. Teď už je to sto, to je pravda, jak s tím žonglujete, ale dát to tam musíte. To znamená, váš názor, že je to příjem proti výdaji, je nesmysl. Kdežto na příjmovou stranu to dát nesmíte podle rozpočtových pravidel, protože ta legislativa neexistuje. A kdybych vám ji odpustila a šla na nějaký úzus, vláda schválená, první čtení - nemáte nic. Nemáte vůbec nic. Takže na příjmové straně vám to chybí. Dal jste to tam jenom proto, aby vám vyšel PR schodek 295 miliard. Ale je to plus 150.

A to zastropování. My jsme o něm poprvé mluvili v únoru letošního roku. Váš premiér ještě 29. srpna letošního roku řekl, že je to populismus, že to nepřipadá v úvahu a že to dělat nebudete, abyste se za týden nato na tiskové konferenci bili v prsa, jak to uděláte. Takže prosím neříkejte, že to měla schválit vláda Andreje Babiše, která vůbec ještě energetickou krizi neřešila.

No a ještě k panu Jurečkovi. Víte, ten rok 2020, vy říkáte, že nebyl turbulentní. No byl. Propad ekonomiky byl minus 5,5 % HDP. Vy v propadu ještě nejste. Je zpomalení, ale ekonomika pořád roste. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: My se v prsa nebijeme na rozdíl od jiných na žádné tiskové konferenci. To jenom na okraj. Já jsem mluvil o daních, já jsem nemluvil o zastropování. Jestli vy říkáte, že se mají dodanit výrobci, tak já říkám, že zpětně to prostě z ústavně-právního hlediska není možné. A aby to bylo možné, danit rok 2022, tak ten zákon by z ústavně-právního hlediska musel být platný k 1. lednu roku 2022, a my jsme vládli 14 dní v tom roce. Takže nemíchejte hrušky a jablka, nemíchejte zastropování, že zdaněním či odvodem peněz za výrobní náklady plus přiměřený zisk - podle zdroje. A my k takovému kroku přistoupíme. Bude to podle zdroje, nebude to plošně. To, co dojednáme v Evropě. Je tam v této chvíli jedna hranice s tím, že členské státy to mohou snížit podle zdroje. To je přesně to, co České republice vyhovuje.

Nařízení vlády bude přijato ve středu příští týden. Je to logické, museli jsme počkat nejenom na schválení ve Sněmovně, v Senátu, pak ještě na podpis pana prezidenta, publikaci ve Sbírce zákonů, takže postupujeme přesně podle harmonogramu.

Jenom připomenu, že ještě před několika týdny a měsíci jste tady strašili veřejnost, že bude nedostatek plynu a budeme vypínat průmysl. To jsme vyřešili. Jakmile máme dostatek plynu, tak v této chvíli řešíme ty ceny. Mně to přijde správný postup. Protože když nemám zajištěné dodávky - a to díky vaší vládě, jednostranné orientaci na Rusko, vy o tom neradi mluvíte, tak to prostě bylo. Podívejte se na svoje projevy několik týdnů a měsíců zpátky, strašili jste celou veřejnost, že nebude plyn v zimě a že budeme vypínat průmysl. Nic z toho díky krokům vlády nehrozí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se vracíme k rozpravě, kde je přihlášen pan místopředseda Havlíček s přednostním právem. A připraví se pan poslanec Hrnčíř. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní poslankyně, vážení páni poslanci, paní poslankyně, vážení členové vlády, já začnu smířlivěji, a to tím, že musím uvést na pravou míru to, co jsem zde říkal minule. Když kritizujeme, tak taky musíme umět přijmout kritiku na nás a omluvit se za to, když řekneme něco špatně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP