(11.00 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Ne, tak my nejsme v bodě nula, co se týče SFDI. V pondělí máme jednání s panem ministrem Kupkou v Evropské investiční bance. Tam zdaleka nejsme v bodě jedna. A předpoklad přijetí například EIB, že to budou lepší podmínky, než za kolik jsou státní dluhopisy, a blížíme se takové dohodě. To je samozřejmě logické. Když si můžu půjčit za pět procent, proč bych si půjčoval za šest. Tak snad nás z toho nepodezíráte, že by to tak bylo. PPP projekty v tom také hrají roli. Jenom si v tuto chvíli nejsme jisti, nakolik by se to projevilo v roce 2023. To je spíš o rok později. Ale připravuje se to a je to správná cesta.

Ale já myslím, že ta debata se vlastně posunuje správným směrem. Ještě před několika týdny jste měl obavu o rozpočet dopravy v roce 2023, teď už máte obavy o rozpočet někdy v příštích letech. Já myslím, že je to správné, je třeba to hlídat. Nesmí poklesnout investiční aktivita státu. Ale těch 140 by fakt nestačilo díky tomu, co se podepsalo za vašeho ministrování, a to jsou mandatorní výdaje. Pokud jsou podepsané smlouvy, tak je ten stát prostě platit musí. Takže tam vznikl velmi malý prostor na to, abychom vůbec byli schopni nějaké nové akce zahajovat. To neberte jako kritiku, to berte jako fakt. Vezmete podepsané kontrakty a zjistíte, kolik čerpáte v roce 2022, 23, 24 a 25. A to máte mandatorní výdaj. To se zaplatit musí, ať už dáte do rozpočtu, nebo ne. My jsme to tam samozřejmě dali. K tomu jsme dali ne tolik, kolik bychom chtěli, ale i nějaké zdroje, aby se mohly zahájit i nové akce. Ale to určitě bude obhajovat a lépe vysvětlovat ministr dopravy u rozpočtu SFDI.

Potom problém, na který jste upozorňoval, my víme, ale intenzivně na tom ve spolupráci finance - doprava, pracujeme a nejsme v bodě nula.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Nyní si dovolím přečíst dvě omluvy. Omlouvá se pan poslanec Vladimír Balaš celý jednací den - zdravotní důvody. Dále se omlouvá pan ministr Martin Kupka od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů. Zároveň bych ještě chtěla říci, že tady za mnou byl pan poslanec Jan Kubík, u kterého dnes byla přečtena omluva, a asi došlo k nějaké chybě v systému, protože se na dnešní den neomlouval. Tak to pouze avizuji tímto způsobem.

Nyní se vracíme do obecné rozpravy, do které je v tuto chvíli s přednostním právem přihlášena paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Připraví se pak předseda Jakub Michálek a poté bych s přednostním právem vystoupila ještě já. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Řekl jste toho mnoho ve svém dlouhém vystoupení, pane ministře. Já jsem si dělala poznámky a budu se věnovat jenom pár bodům, které mě zaujaly.

SFDI. No, kdyby to bylo obráceně, to, co tady jste si teď vyměnili s Karlem Havlíčkem, tu diskusi, a určitě se ještě povede, tak to byste křičel tady na nás, když jste působil v SFDI jako opoziční poslanec. Když tam něco chybělo, tak vím, jak jsme tady do jednotek miliard museli zdůvodňovat. Ale tomu se teď věnovat nechci.

Vy jste řekl, že to takhle opravdu nejde, to jste řekl v tom průběhu toho množství slov. Ano, opravdu to tak nejde. A já se znovu vrátím k číslům. Vy nemáte na výběr jít cestou... jestliže my jsme šli cestou výdajů, které jsme navýšili. No bodejť. Bodejť. My jsme bojovali s covidem. Já jsem nevěděla, jestli provozovny budou zavřené měsíc, dva, tři. Já jsem nevěděla, jak moc budou nutné restrikce, když tady nebylo žádné očkování, nebyly vakcíny a byli jsme v situaci, v jaké jsme byli. My jsme nevěděli, jak moc udeří na podzim ta druhá vlna. Já vím, že podle vás jsme to tehdy vědět měli, měli jsme vědět, co ten covid udělá, ten neviditelný covid. Takže já jsem skutečně vytvořila tehdy rezervu ve vládní rozpočtové rezervě na výdaje. Tehdy jste tady na mě křičeli, že tam nemůžu mít takovou částku, aniž bych ji specifikovala. Tak jsme pak dávali odhad, kolik půjde do veřejného sektoru. Protože my jsme na rozdíl od vás pomáhali i krajům, městům, obcím. Dávali jsme, kolik půjde na podnikatelský sektor. Tehdy jsem to měla vědět úplně, i naše vláda, a vy to dneska vědět perfektně nemusíte. Takže já jsem skutečně dala jakousi rezervu tehdy do vládní rozpočtové rezervy a ukázalo se to jako velmi prozíravé. Protože když udeřila druhá vlna poté, co někteří opoziční politici dělali opulentní obědovečeře na Karlově mostě, a udeřila druhá vlna, tak jsme byli prostě připraveni a okamžitě startovali pomocné programy.

Vy tu volbu nemáte. Vy si nemůžete zvolit, jestli to, nebo ono. Vy máte jasně dané mandatorní výdaje, takže na výdajovou stranu to dát musíte. Znovu připomínám, že jednou je to 130, jednou 160, teď už je to 100. Ale to, co dáte na příjmovou stranu, je naprosto striktně dáno. A všimněte si, že jsem nekritizovala... (Ministr Stanjura diskutuje vedle řečnického pultu.) Vidím, že vás to moc nezajímá. - Všimněte si, že jsem nekritizovala to, že jste se nedržel striktně jenom makroekonomické prognózy, že jste tam navýšil příjmy i daňové. To jsem nekritizovala. To jste si všiml. To jsem velmi velkoryse přešla. Já kritizuji to, že jste to navýšil o 150 miliard virtuálních příjmů, které nemáte ničím podloženy. Takže ten schodek jste měl mít 445 miliard, ne 295. Takže opravdu, jak jste řekl, opravdu to tak nejde.

Agentura Bruegel. Já se s vámi nehádám o to, jestli to dal ten či onen, já vycházím z agentury Bruegel. Celou dobu tato agentura vykazovala naši covidovou pomoc a úplně stejně teď vykazuje energetickou pomoc. Takže já vůbec nežongluji žádnými ani našimi, ani vašimi čísly. Takže agentura Bruegel, která nám teď naposledy, poslední její hodnocení, 16. místo Česká republika. Propadla se ze čtvrtého, protože vám tam vyškrtli věci, které tam prostě být neměly. Podívali se na to, do těch střev a řekli ne, pomoc ČEZu tam nepatří. A to je kuriózní. Takže ze 6 miliard eur to je na třech. Takže máme 16. místo. To si tam můžete dohledat na Bruegelu. Je to bruselská agentura. To tam máte započteno i to naše prominutí DPH v listopadu a prosinci roku 2021. Vývoj inflace, čtvrtá nejvyšší je pořád v České republice. (Ministr Stanjura namítá, že pátá.) Pátá, dobře. Tak pátá, to není určitě nic k chlubení. Takže to není nic k chlubení. A my vám také nevyčítáme na rozdíl od vás, vy jste to dělali, my ne, že byste mohli za inflaci. Nemůžete. My nebudeme říkat Fialova drahota, jako vy jste říkali Babišova drahota, když byla 4 až 5 %. Ale my vyčítáme to, že neděláte nic s tom pomocí a že je pomalá a že je prostě nedostatečná. To je pořád ta debata, kterou vedeme.

Vy jste několikrát zopakoval, že pořád vaše schodky jsou nižší, než byl naší vládou navržený a schválený schodek na rok 2022. Ano, naše vláda navrhla schodek 376,6 miliardy na rok 2022. To mi připomínáte neustále, připomínal jste. Kdežto vy jste navrhli 280, teď 330, že je to pořád nižší. A já se ptám: Platí to ještě pořád? Kde je těch 30 miliard pro ty podnikatele? Já vaše slova, tak jak jste tady mluvil tak rychle, tak já jsem se trošku snažila číst mezi řádky a já si nejsem jista, jestli si stojíte za tou částkou 330 miliard a jaké vlastně další pozměňovací návrhy se tady objeví. A když třeba příště si vezmete slovo, zkuste tedy říct, kde je těch 30 miliard pro podnikatele. Ptáme se na to s Karlem Havlíčkem opakovaně. Zvýšení sociálních výdajů. No jasně. Bylo to dané zákonem. Zaplať pánbůh za ten zákon. Mimořádná valorizace důchodů ukázala, že se rozevřely ještě víc nůžky mezi těmi nízkopříjmovými a vysokopříjmovými. Já to slyším na těch náměstích neustále.

Výchovné. Ano, to prosadila ještě bývalá Poslanecká sněmovna, čili naše vláda. Zaplať pánbůh za to. Pětistovka za každé vychované dítě určitě pomůže. O tom není pochyb.

Já vím, že je těžké snižovat strukturální deficit. Já jsem byla čtyři roky ministryní financí. Když jste mě vyzýval k tomu, co naše vláda udělala, a ptal jste se, co udělala předtím, než přišel covid, což považuji tedy za korektní dotaz, tak já třeba připomenu opatření na zvýšení výběru daní, jako je kontrolní hlášení zejména, ale i EET.

Kontrolní hlášení. Odkazuji se na zprávu nejvyššího státního zástupce - já teď nevím přesně, jestli byla z roku 2019 nebo 2020, teď kdybych to neřekla správně, tak se omlouvám - kdy řekl, že zrušila karuselové podvody v této zemi na DPH a snížila se velmi významně díra na DPH, takzvané VAT Gap vlastně v důsledku tohoto opatření. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP