(11.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

EET, o tom jsme tady mluvili mockrát a ještě mluvit určitě budeme. To bylo třeba velice významné opatření na příjmové straně a já jsem měla připravený plán konsolidace. Byl by na delší dobu, možná, že kdyby přišla, vládla naše vláda a přišla válka na Ukrajině, tak by trval ještě déle, ale podstatné je, že bychom se do něho pustili. My jsme se nebili v prsa před parlamentními volbami, jak to takhle mávnutím kouzelného proutku vyřešíme, jak to seškrtáme, protože to je to PR. A můžete tady na mě útočit, jak chcete, to je to PR. Tři měsíce zbytečného provizoria, schodek 280, teď 330. A uvidíme po dnešku, jak to vlastně dopadne, jak to celé bude. To znamená, já jsem nikdy nesnižovala Národní rozpočtovou radu. Národní rozpočtová rada a Výbor pro rozpočtové prognózy vznikly v době, kdy Ministerstvo financí bylo v gesci hnutí ANO. Byl to náš návrh. Nic nás v té době do toho netlačilo. A to, že jsem někdy s některými věcmi nesouhlasila, neznamená, že bych je dehonestovala nebo nerespektovala. Tak to je to celé. A nenajdete žádná slova, kdy bych je nějakým způsobem dehonestovala. Nesouhlasila, to je rozdíl. Ale že v tomto mají pravdu, o tom není pochyb. Že je potřeba něco připravit, a zatím vy jdete naprosto opačným směrem. Úředníci vám narůstají. Zítra schválíme pravděpodobně ve třetím čtení zákon o státní službě, narostou nám další političtí náměstci, další aparáty s tím spojené. Takže nevidím tam nic z těch slov, která - promiňte - považuji v tuto chvíli za planá z vašich úst, která jste tak proklamoval před volbami, která jste opakoval.

Když jsem vám říkala, kde tedy uděláte ty úspory, když to budete dělat jenom na výdajové straně, tak jste vždycky říkal, no to armády úředníků zrušíme. Ale nepřipravili jste na rok 2023 nic. Já vám nevyčítám rok 2022, proto vám říkám, že je potřeba o těch věcech mluvit, ale je potřeba kombinace i na příjmové straně. Říkala jsem vám, proč se bojíte daní z neřesti? Pokračujme v nich. Já vím, že to nepřinese desítky miliard, ale přece nemusí téct, hlavně když kape. A když uděláte kombinaci na příjmové, na výdajové straně, globální zdanění těch globálních firem, tlačte na ně, využijte předsednictví. Říkal jste, že jste blízko. Dotáhněte to. Je to velmi důležité, také to něco přinese. A kombinace obojího. Ale vy se s námi nebavíte. A tady z vašeho proslovu jsem pochopila, že to nejde. Že jakékoliv strukturální reformy neumíte politicky prosadit. Tak jsem si já přeložila vaše slova. Ale to je naprosto odlišná rétorika od toho, co jste říkal před volbami.

Důchodová reforma, rozumím. Naprosto rozumím. Třicet let to žádná vláda nezvládla, ani naše to nezvládla. A nebudu se vymlouvat na covid. Ano, covid, vy zase máte válku, každý máme něco, takže tady na vás neútočím. Já jenom nerozumím, že pan ministr Jurečka si vytvoří tým, kam nepozve nikoho z opozice. Sám jste tady připustil, že to musí mít jakousi konsenzuálnější... nejenom vládní koalice, aby to nedopadlo tak, že to příští vládní reprezentace, nebo příští reprezentace v Poslanecké sněmovně zase zruší. Opakovaně jsem vám říkala, využijte studie OECD, kterou si zadala naše vláda. Naše vláda tehdy nechala nezávisle... požádala nezávislé zahraniční experty z OECD, ať zpracují návrhy k udržitelnosti veřejných financí, důchodové reformě. Podívejte se na ně. Ta studie leží na Ministerstvu práce a sociálních věcí stejně jako na Ministerstvu financí. Ano, není to jednoduché. A určitě to bude chtít delší čas, co se týče konsolidace veřejných financí. Ale rezignovat na to úplně je podle mě naprosto, naprosto chybné.

Říkal jste..., jmenoval jste tři čísla, ze kterých samozřejmě mám radost, nebo tři statistiky ze září tohoto roku, nejméně ohrožených lidí chudobou, nejnižší nezaměstnanost v EU a k srpnu nejmenší počet nesplácených úvěrů. To jsou určitě pozitivní čísla. Ale bezesporu na nich má podíl zejména naše vláda, kdy i v covidu jsme vytvořili programy na udržení zaměstnanosti, ať už to byl Antivirus, ať už to byl kompenzační bonus, Antivirus pro zaměstnance, pro firmy na udržení zaměstnanosti, kompenzační bonus... Ano, vy jste pro celou řadu z nich hlasovali, jako třeba kompenzační bonus. Já to nepopírám. Podpořili jsme to. Ale určitě to byly ty kroky, které právě tu nejnižší nezaměstnanost v České republice ve vztahu k EU držely. No a nejméně lidí ohrožených chudobou, bezesporu to byla také opatření, protože tato opatření vždycky mají nějaký dojezd a dopad.

Co se týče nejmenšího počtu nesplácených úvěrů, z toho mám radost. Vzpomínáte si, že jsme tehdy prosadili velice náročně a poprvé vůbec v historii takzvané úvěrové moratorium, kdy šest měsíců lidé v covidu, kteří najednou přestali podnikat, přestali pracovat, nemuseli splácet. Určitě to tehdy pomohlo. Jenomže ono toto kritérium bude souviset i s tím, že nám dramaticky klesají počty hypoték, počty úvěrů, protože lidé na to nemají ve vztahu k vysokým úrokům, které bývalé vedení České národní banky tady zavedlo.

Takže vím, že budeme určitě velice podrobně debatoval rozpočet na rok 2023. Ty nejzásadnější výhrady už jsem řekla a řeknu je, až se dostaneme do těch střev a budeme moct ho posoudit se vším všudy, ale já si prostě myslím, že z vašich slov si odnáším takový nepříjemný pocit, že v podstatě vzdáváte jakoukoliv, jakékoliv strukturální reformy, že říkáte, že to nejde, že je to politicky neprůchodné. Tak se bavte s opozicí, bavte se s námi. Jako bývalá ministryně financí, která z toho přes dva roky prošla těžkou covidovou krizí, naše země samozřejmě, naše vláda, tak si myslím, že bych uměla, a další mí kolegové, Karel Havlíček a další, k tomu něco říci. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. S tou první je přihlášen pan poslanec Vojtěch Munzar. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Já chci svou faktickou navázat na paní poslankyni Schillerovou, vaším prostřednictvím. Ono to tady z toho jejího projevu vypadá, že všechny problémy našich veřejných financí vznikly v době covidové. Ale když se podíváte na ten dlouhodobý vývoj, tak to přece vůbec není pravda. I v době ekonomického růstu před covidem začaly růst výdaje státního rozpočtu rychleji než příjmy. A to byl základ těch velikých strukturálních deficitů. A to jste byla, paní kolegyně, vaším prostřednictvím, ministryní financí vy.

Já jenom připomenu, jak zhodnotil státní rozpočet Nejvyšší kontrolní úřad za rok 2019. Ten přínos hodnotil, že v té době byly veřejné finance, a to jsme byli v ekonomickém růstu, hůře připraveny na případnou krizi než v té předchozí krizi v letech 2010 až 2011. Připomenu vám konkrétní příklad. Na začátku roku 2019 jste vy rozpustili Fond národního majetku, vylepšili jste si příjmy rozpočtu z rezerv o 18 miliard. Tím jste tehdy opticky snížili deficit, ale bylo to rozpuštěním rezerv, které nám pak velmi chyběly, chybí nám teď a chyběly nám v době covidu. Takže prosím, podívejte se na dlouhodobý trend, nemluvte jenom o covidu, protože ten základ stavu veřejných financí byl dán ještě před covidem v době ekonomického růstu. A byla to obrovská ekonomická chyba. Takže ta kritika tady dnes z vaší strany je z mého pohledu pokrytecká. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já bych poprosil, abychom nepřekládali z češtiny do češtiny. Řekl jsem, že nevěřím, že projde jedna nebo dvě jednoduché změny, které strukturální schodek sníží o 100 miliard. To je úplně něco jiného, než že rezignuji na snahu snižovat strukturální schodek. A řeknu vám proč, paní poslankyně Schillerová, prostřednictvím paní místopředsedkyně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP