(11.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen je pan místopředseda Poslanecké sněmovny, pan Karel Havlíček. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já už to ukončím s těmi zelenými mužíčky, ale oni mohou za dvě věci, pane předsedo, prostřednictvím paní předsedající. Za prvé za to, jak dnes vypadá trh s emisními povolenkami. Je úplně rozhozený, je v rukou zejména spekulantů a z nástroje, který na první pohled nevypadal špatně, se stal nástroj, který dnes likviduje obrovské množství průmyslu v celé Evropě, zcela nevyzpytatelný. Jen se podívejte, jak se odhadovala výše cen emisních povolenek v roce 2020 v Evropské komisi, jak se měla pohybovat, na jaké výši, v roce 2030, 2040, 2050, a zjistíme, že se Evropská komise spletla o 25 let s ohledem na ceny těchto povolenek.

Druhý problém je ten, který zde už padl, a ten je odstavování uhlí, a zejména jádra. A za tím stojí zelení mužíčkové, protože kdyby se neodstavovalo jádro a poté uhlí, tak by tady nebyla taková poptávka po plynu. A můžeme se bavit o tom, proč se Německo začalo orientovat na plyn z Ruska. Pravděpodobně pragmaticky, bylo to pro ně jednoduché, možná lobbing, možná cokoliv jiného. Ale faktem je to, že kdyby dneska nebyla poptávka po plynu, tak by logicky nebyla ta cena tak vysoká a nepřenášelo by se to na cenu elektřiny, která je s tím bytostně spjata.

A proč je poptávka po plynu? No protože si Německo vytvořilo obrovské množství zdrojů právě v paroplynových elektrárnách na úkor uhlí a jádra. Já bych to ještě částečně pochopil v tom uhlí, byl to určitý trend, i když bych mohl diskutovat o tom konečném roce, ale absolutně to nechápu v té jaderné politice. Podívejte se, kolik je jaderných elektráren v celé Evropě. Podívejte se, kolik jich je ve Francii, podívejte se kolik jich je v zemích okolo Německa. Důsledek této zelené německé politiky je to, že dneska jsou ty ceny jak utržené ze řetězu. Ano, válka díky spekulacím a díky vydírání Ruska tomu dala ten finální úder, ale umožnilo se to díky té poptávce. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky. V tuto chvíli pan ministr financí Zbyněk Stanjura a připraví se Jakub Michálek.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já už jsem se hlásil, když mluvil pan poslanec Aleš Juchelka, že tady šíří bludy, a bludy bychom neměli šířit (nesrozumitelné) nevědomě. Babišova vláda nerozhodla o zrušení DPH, rozhodla o tom nezákonným způsobem sama ministryně financí bývalá. Nezákonným. Mohu poskytnout údaje nezávislých právníků. Vláda takovou kompetenci prostě nemá, ani Babišova, ani naše vláda.

Za druhé, žádné poplatky za obnovitelné zdroje v minulém roce nebyly odpuštěny. Také jste to říkal, pane poslanče. První poplatky budou odpuštěny od 1. října letošního roku.

Pak všem expertům na německou a rakouskou politiku chci říct, že to jsou demokratické země, ve kterých probíhají volby, a kdyby si jejich voliči v Rakousku nepřáli odstavení jaderných elektráren, tak to prostě nebylo. Já vím, že hnutí ANO asi nemá partnerskou stranu v Rakousku. Najděte rakouskou politickou stranu, která podporuje jaderné elektrárny. Takže to nebyli zelení mužíci, to bylo rozhodnutí rakouských voličů, které reflektovali reprezentanti parlamentu. Stejně tak významnou politickou silou v Německu je strana Zelených. Můžeme tady ironizovat, ale musíme přece respektovat výsledky demokratických voleb v jiných zemích. Strana Zelených má dneska ministryni zahraničí, ministra hospodářství. A zase, to nejsou jenom aktivisté, kdyby nezískali ty strany s tímto programem... A my ten program klidně můžeme kritizovat a buďme rádi v České republice, že takové strany nemají takové úspěchy jako v Německu nebo v Rakousku, ale musíme přece respektovat demokratické výsledky voleb, a ne mistrovat tady odsud německé nebo rakouské voliče. Ano, my jsme zvolili jinou cestu, já jsem rád, že jsme zvolili jinou cestu, ale pokud jsme demokraté, tak musíme respektovat výsledky voleb i u našich sousedů. Připadá mi to opravdu, ta debata... je taková bezpečná, tady kritizovat Rakousko a Německo a odvádět pozornost od toho, co máme dělat v České republice. Ale to jsou výsledky voleb, demokratických voleb v těchto zemích, a jsem rád, že u nás voliči podporují jiné strany (upozornění na čas), které tento program například...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan předseda Jakub Michálek, připraví se Margita Balaštíková a Karel Havlíček. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se určitě shodnu s panem Havlíčkem v tom, že kdyby nebyla taková poptávka po plynu v Německu, v České republice, kdybychom nebyli tak závislí, tak by to bylo samozřejmě mnohem lepší. A můžeme si říct, jakým způsobem to vzniklo a jestli Zelená dohoda skutečně je a měla být plynovou dohodou. Podle mě to je nesmysl. A už jako to, že se na to víceméně přistoupilo místo toho, aby se investovalo do skutečné zelené infrastruktury, aby se stavěly v Česku třeba větrné elektrárny, které se tady nestaví, tak to byla chyba. A byla chyba i v rámci... že ta Evropa podlehla lobbingu plynárenského průmyslu, že prostě ta závislost tam byla taková, že to byla obrovská zranitelnost, obrovská slabina celé Evropy, kde v podstatě Putin jen čekal na příležitost, kdy to využít.

Ale my tady v rámci české Poslanecké sněmovny, nám tady opravdu nepomůže, abychom se bavili o tom, co by i Němci mohli v rámci své vnitrostátní politiky dělat jinak. Na to jsme opravdu malými pány. A současně, pokud si dobře pamatuji (upozornění na čas), když tady byla před čtrnácti dny delegace z Německa, tak to nikdo nezvedl.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní poslankyně Margita Balaštíková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já bych chtěla prostřednictvím paní předsedající opravdu poděkovat panu ministru financí za jeho slova, a tudíž ho požádat, abychom se tedy starali o sebe, o naše občany, vykašlali se na jejich zelenou politiku a my, občané České republiky, kteří to úplně asi finančně nezvládáme, vás požádáme, abyste se staral především o nás. Co dělají oni, je tedy jejich věc, a dávejme jim svoje přebytky elektrické energie. Začněte na tom pracovat, máte možnost při předsednictví v EU o tom s nimi hovořit, že my s tím úplně nesouhlasíme, protože my na to prostě nemáme finance.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen, je pan místopředseda Karel Havlíček. Připraví se Jakub Michálek - ne, stahuje, takže Zbyněk Stanjura. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já, pane ministře financí, nezpochybňuji nijak to, že je to demokratické, to je v pořádku, ale to je úplně oddělená diskuse. Oni se mají možnost rozhodovat, o čem chtějí, v Rakousku i v Německu, a to nám nezbývá nic jiného než respektovat. Ta diskuse byla o tom, proč jsou dneska ty ceny vysoké. A nepochybně i když se demokraticky rozhodli o odstavení jádra, tak je jedním z důvodů toho, že to jádro tam není dneska, ta extrémně vysoká cena. A ono to má, pochopitelně, konotace nebo konsekvence, a ty jsou dneska v tom, že Česká republika, a to je to, co se mi na tom nelíbí, která je soběstačná, která si zvolila, říkejme, trošku špinavější nebo náročnější energetický mix, tak dnes do značné míry doplácí na to, že Německo, které šlo tou cestou zelenější, Rakousko ještě zelenější, tak vytáhly ty ceny nahoru. A to díky tomu, že se pohybujeme na jednotném energetickém trhu a ten jednotný energetický trh neumožňuje, abychom si nakupovali za ceny podle našeho energetického mixu, ale podle toho, jaká je poptávka a nabídka v celé Evropě, a to Německo to samozřejmě táhne. Takže jsme v nelogické situaci toho, že my dnes máme leckdy dražší elektřinu vůči zemím, které se dokonce s námi soudí kvůli jádru, což je třeba Rakousko, anebo země, které nás kvůli tomu mimořádně kritizují, což je to Německo. A to je to, co těžko dneska můžeme jen přejít mávnutím rukou, protože nikdo nepochopí jednotný energetický evropský trh, když je to takhle nakonstelováno. Ale je to demokratické, já to beru.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo, za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní poslankyně Margita Balaštíková. Připraví se Richard Brabec a Zbyněk Stanjura. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já bych ještě chtěla vystoupit na svého předřečníka, pana Michálka, prostřednictvím vás, paní předsedající. Víte, pane kolego, kdyby možná o tom Green Dealu opravdu hlavně rozhodovali odborníci, ne aktivisté, kteří tomu ne úplně rozumí, tak by to tak možná nedopadlo. A protože jste zmínil větrníky, prosím, najděte si celosvětovou studii, jak ovlivnily vlastně určité povětrnostní vlivy německé větrníky na Českou republiku a podobné záležitosti. Možná vám to pomůže zamyslet se nad tím, jestli to bylo úplně správné rozhodnutí. Protože já tady vždycky vystupuji k tomu, abychom poslouchali odborníky, protože právě ty špatné dopady jsou vždycky o tom, že jsme ty odborníky nechtěli poslouchat a razili jsme si možná své politické názory. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen, je pan Richard Brabec. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já už jsem to také nevydržel. Pro pana předsedu Michálka. No samozřejmě, ten Green Deal s touto krizí souvisí, pane předsedo. Z jednoduchého důvodu. A s tím Německem. Energiewende německá přece byla založena na tom, že Němci odstaví uhelné bloky, odstaví jádro. To jádro tedy těžko pochopitelné na základě tenkrát katastrofy ve Fukušimě a určitě vlivu německých politických organizací typu Zelených, kteří významně tlačili na tu vládu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP