(11.30 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Musím říct, mě velmi překvapilo, že paní předsedkyně Schillerová zde zpochybňuje 100 miliard korun, které si tato vláda vytkla, že vybere formou solidárního příspěvku od energetických firem. Že jsou nakresleny v tom návrhu rozpočtu. Ano, jsou tam nakresleny - z jediného důvodu, a to že tato vláda očekává, že ty peníze vybere. A zákon o rozpočtových pravidlech uvádí, že pokud ve státním rozpočtu mají být uvedeny očekávané příjmy, stejně jako vy jste tam uvedli bankovní daň, která se tedy v reálu nikdy nezavedla, tak stejně tak my si říkáme, že tam chceme uvést těchto 100 miliard. Akorát s jediným výrazným rozdílem, že ty peníze skutečně chceme vybrat. A není to částka, která by byla virtuální. Je to částka, která vychází i z diskusí na úrovni Evropské unie, která doporučuje cestu, aby členské státy skutečně vybíraly ty peníze od těch, kteří nejvíc na té válce vydělávají. Takže nemohu souhlasit s tou kritikou, že příjmy státního rozpočtu jsou virtuální. Naopak jsme to probírali mnohokrát i na vládě i s panem ministrem Stanjurou, že tyto peníze do rozpočtu získat musíme, jinak by to skutečně vedlo k tomu, že budeme mít schodky takové, jako byly za předchozích vlád. Čili myslím si, že i v tomto ohledu by mělo naopak od opozice jasně zaznít, jestli podporuje ty peníze, které jsou tam nakresleny, anebo jestli je bude do budoucna obstruovat. Až sem vláda přijde s návrhem na zdanění, na ten solidární příspěvek energetických firem, rafinerií, dalších subjektů, které mimořádně vydělávají - ale na úplnou odvahu toho jasného politického stanoviska to nevidím, protože paní předsedkyně odchází ze sálu. (Poslankyně Schillerová se vrací a usedá do poslanecké lavice.) Takže místo toho, aby jasně zaznělo, jestli podpoří tyto daně v Poslanecké sněmovně, anebo jestli je budou obstruovat, tak jako obstruovali další věci, které jsme tady navrhovali, tak jako obstruují EET, takže na jednu stranu nám tady vytýkají, že se nesnižuje počet úředníků, no a když chceme snížit počty úředníků o 300 lidí, kteří se věnovali EET, tak samozřejmě je to předmětem tvrdých obstrukcí ze strany opozice tady v Poslanecké sněmovně.

A teď k té částce, která je značně virtuální, ten jeden a půl bilionu, co opozice rozdává těm různým voličským skupinám, které slíbí, protože slibem nezarmoutíš. To opravdu není možné financovat z daně z neřesti. A paní předsedkyně, to zase musím ocenit, to tady upřímně řekla. To jsou maximálně jednotky miliard korun. Daň z neřesti, pokud se tady bavíme například o cigaretách, tak ty už jsou naplánovány tak, jak jsme to schválili. Jsou tam schody se zvyšováním daně, které mají přijít, takže maximálně můžeme zvyšovat po roce 2023. Už teď je tam naplánováno zvýšení, které nastane od 1. 1. Takže ve vztahu i k tomu rozpočtu, který budeme schvalovat na příští rok, tam už zvýšení je předpokládáno. Pokud jde o loterie, ty jsou už dneska na 35 %. Můžeme se bavit, o kolik je možné to navýšit, ale opět už jsme zase na hranicích toho, že ty daně jsou poměrně vysoké, a pokud by se dál zvyšovaly, tak by to nemuselo vést k tak razantnímu navýšení příjmů; opět v jednotkách miliard korun. A můžeme se samozřejmě bavit o tom, co se tady vůbec nezmiňovalo, a to jsou výnosy například z regulovaného trhu s konopím. To jsou asi 3 miliardy korun, nebo případně z regulace prostituce, to je asi miliarda korun, anebo potom, o čem už tady řeč byla, zdanění globálních firem. Ale to je opět věc, která se musí udělat na tom půdorysu OECD, kde se o tom vyjednává, kde už se k nějaké dohodě blížíme a už jsme skutečně kousek před tím, než ta dohoda bude učiněna. Takže v situaci, kdy my bychom teď hodili vidle do toho vyjednávání, že bychom přišli se zcela vlastní národní úpravou, tak bychom určitě tomu úplně neprospěli.

Závěrem bych řekl pouze jednu prosbu. Prosím, nenaskakujme na to, že ten nárůst cen energie, o kterém jsem tady mluvil, za vlády Andreje Babiše, z těch 50 eur za megawatthodinu na 250 eur za megawatthodinu, o 441 %, že to způsobili ekologičtí aktivisté. To je blud o zlých zelených mužíčcích, kteří tady způsobili energetickou krizi, který opravdu není nic jiného než blud. A je potřeba to jasně pojmenovat a je škoda, že tehdy, když jsme s tím mohli něco dělat, když my jako Piráti jsme jediní říkali, podívejte se, je to nějaké divné, Putin otočil kohoutky, i na základě zpráv z té mezinárodní organizace, nebo agentury pro energie, a přesměroval ty dodávky plynu do Číny, tak tehdy bohužel od opozice, tehdy ještě po volbách od ANO ve vládě, zaznívalo, že ty příčiny leží někde jinde. A právě to byl ten blud o těch zlých zelených mužíčcích. Já nepopírám, že změny v energetice v Německu, a my si o nich můžeme myslet, co chceme, do určité míry ovlivňují, stejně tak povolenky ovlivňují. Ale bavíme se tady o 10 %. Devadesát procent toho nárůstu cen energií je spojeno, a nepopiratelně, říká to energetická organizace, říká to i její generální tajemník Birol, tak je spojeno právě s nárůstem cen plynu. Pokud toto budeme popírat, tak si myslím, že to rozhodně není hájení českých zájmů, ale je to hájení dezinformací a zájmů někoho úplně jiného.

Doufám, že se nám podaří dnes tento návrh rozpočtu schválit, a poprosil bych tedy, abychom skutečně brali ty změny jako důsledek války, včetně toho zdražování, které nepochybně s válkou a s cenami plynu bezprostředně souvisí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek. První, kdo je přihlášen, je pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se paní Alena Schillerová, paní Margita Balaštíková a pan Karel Havlíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Budu jenom velmi stručný, poněvadž tady opět budu hovořit na pana předsedu Michálka. Pane předsedo, v listopadu a v prosinci hned poté, co se začaly dít právě na tom energetickém trhu ty výkyvy cen, tak Babišova vláda odpustila - to jste tady řekl, ale trošičku jenom tak jako mimochodem - DPH a odpustila poplatky za obnovitelné zdroje energie na listopad a prosinec. Dokonce se tam uplatňovalo nějakým způsobem, co já si pamatuji, veto na evropské úrovni a nějakým způsobem se řešily emisní povolenky.

Co se týká potom nějaké pomoci rodinám, tak jsem si nevšiml, že byste v tom návrhu státního rozpočtu měli nějaký pozměňovací návrh, který se týká rodičovského příspěvku, který tady už slibujete pravděpodobně myslím od začátku vašeho vládnutí, že to budete navyšovat a prosazovat, a před třemi týdny jste měli tiskovou konferenci, kde jste zase říkali, že půjdete do vlády tady s tímto, a kde nic, tu nic, skutek utek!

A co se týká těch zelených mužíčků, tak skutečně já si myslím, že v části tohoto energetického průšvihu, ve kterém se nacházíme, tak jednoduše může Green Deal.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní předsedkyně poslaneckého klubu paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já ani nevyčerpám svůj limit. Prostě, pane předsedo, já jsem se vrátila, potřebovala jsem si odskočit, ale vrátila jsem se ze zdvořilosti, protože jste mě vyzval. Já prostě na ten - budu velmi zdvořilá - nesourodý, pro mě i místy nesrozumitelný projev reagovat nebudu. Jenom - vy jste právník, pokud se nemýlím, prostřednictvím paní místopředsedkyně, takže já vás nebudu poučovat, abyste si nastudoval rozpočtová pravidla, a tam je to jasně řečeno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen, je paní poslankyně Margita Balaštíková. Poprosím ji, aby přišla k řečnickému pultu. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já jenom vsuvku, reakci na pana kolegu Michálka, prostřednictvím paní předsedající. Nechci se bavit o zelených mužíčcích, ale významným dílem na zvýšení ceny energií se podílí zelená politika Německa a vůbec zelená politika, která zasáhla Evropu. Je to odstavování samozřejmě jaderných elektráren a podobných věcí. Takže vzniká nedostatek, tím pádem samozřejmě na tom trhu se pohnuly ceny. Nezapírám, že s tou cenou samozřejmě pohnula i válka a to, co se děje na území států východně od nás, ale prosím, neříkejme si, že to tak není, protože ono to tak je. A já bych byla ráda, kdyby se v našich médiích začaly objevovat výstupy z německého parlamentu, protože tam se mnohem hůř hádají než my, protože ti, kteří zastávají ratio, tam vystupují proti této politice, protože si uvědomují, že dopadnou velmi špatně, pokud nezačneme používat zdravý selský rozum. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP