(12.00 hodin)
(pokračuje Martin Exner)

A samozřejmě, že Rusko, které má dominantní část vývozu a dominantní část příjmů státního rozpočtu závislou na vývozu ropy, plynu a uhlí a jeho cenách, tak pro Rusko je Green Deal existenční hrozbou. A pokud bychom zrušili Green Deal, tak pro další generace způsobíme horko, sucho a nepředvídatelné změny počasí. A já se domnívám, že Green Deal nerozporovala ani Babišova vláda na jednáních Evropské unie. A kdo je proti Green Dealu v dlouhodobém horizontu, tak je pro ruskou závislost a pro závislost na Rusku na těch palivech. Takže podporujeme tím, že bychom zrušili Green Deal, Rusko. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan poslanec Václav Král a připraví se Margita Balaštíková. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Já, abych nemusel vás tady zneužívat, paní předsedající, tak tady mám několik glos k tomu, co tady zaznělo v uplynulých minutách.

Myslím, že je tady nepochopení toho, že právě Green Deal a ta vysoká závislost na spalování zemního plynu právě nás do této situace přivedla. A je to přesně naopak. Ten, kdo podporuje Green Deal, tak by se dal nazvat takovým tím Putinovým skřetem a agentem, protože právě Green Deal vyvolal tu velkou závislost na zemním plynu.

Pak tady zazněly ty stabilizační zdroje v rámci stabilizace elektrizační soustavy. Kolega Brabec na jeden zapomněl, tím jsou například vodní elektrárny. A když už tady jsou ledy prolomeny a bavíme se tady o zelených mužíčcích - nebo i ženuškách, abychom nebyli nekorektní - tak mi řekněte, co udělají zelení mužíčci a ženušky v situaci, kdy řekneme, že někde vybudujeme novou vodní elektrárnu nebo přečerpávací vodní elektrárnu? A to, co se tady děje dnes, mně je trošku líto, protože když se kouknete na situaci, která nastala v Německu, Německo už nám žádný plyn nedá. Německý parlament jedná úplně jinak. A mě skutečně překvapuje ten klid, se kterým tady řešíme ty věci. My se tady dnes bavíme - v uvozovkách pouze - o cenách silové elektřiny. S rozvojem obnovitelných zdrojů, a já nemám nic proti nim, se budeme bavit o drtivém nárůstu nákladů na distribuci, to znamená fixní náklady elektřiny, a během velice krátké doby můžeme řešit skutečnou dostupnost energií. To znamená, přátelé, my tady to teplo a tu elektřinu mít nebudeme jako fyzicky, za jakoukoliv cenu, prostě my tady tu energii mít nebudeme.

Takže pojďme se prosím posunout dál v té diskusi, pojďme držet programové prohlášení vlády, které jasně říká, že nebudou odstaveny tepelné uhelné elektrárny do situace, než vybudujeme dostatečně kapacitní stabilní zdroje. A já tímto děkuji panu ministru Stanjurovi, kdy myslím, že týden nebo čtrnáct dní zpátky se jasně vyjádřil pro výstavbu dalších jaderných bloků, a pojďme dělat všechno pro to (upozornění na čas), abychom do té doby udrželi alespoň ty zdroje uhelné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče. V tuto chvíli je přihlášena paní poslankyně Margita Balaštíková. Ještě řeknu další v pořadí - pan Vojtko, pan Havlíček, pan Zlínský. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já jsem původně chtěla vystupovat na předřečníka, ale pan kolega Král mně docela vyrazil dech, a tudíž bych prostřednictvím vás, paní předsedající, chtěl říct - děkuji vám, pane kolego Králi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je v tuto chvíli přihlášen s faktickou poznámkou, je pan poslanec Viktor Vojtko. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Vážená paní předsedající, já si dovolím reagovat na slova Václava Krále vaším prostřednictvím. Já myslím, že u Green Dealu je asi potřeba si uvědomit dvě věci. Green Deal - hrozně směšujeme cestu, jak dosáhnout nějakého cíle, a ten cíl samotný. Já myslím, že když bychom se bavili o tom, jaké jsou cíle Green Dealu, tak se dostaneme, a to navážu na kolegu Exnera, k té debatě, která souvisí s klimatem a souvisí samozřejmě s energetickou bezpečností a zajištěním zdrojů, které nejsou závislé na potenciálně problematických dodavatelích, jako je v tuto chvíli jednoznačně Rusko. Když se budeme bavit o té cestě, tak tam určitě najdeme spoustu chyb a možná, když si tu diskusi rozdělíme tímto způsobem, tak to pomůže k tomu, abychom si navzájem porozuměli, protože v lecčems možná bychom potom našli společnou řeč, i když to takhle úplně nevypadá, když to dáme pod jednu takovouto nálepku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen, je pan místopředseda Sněmovny pan Karel Havlíček, připraví se Vladimír Zlínský, Václav Král, Berenika Peštová. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: No tak já fakt teď nevím, co vám říct. Děkuji panu poslanci Královi, který potvrdil dlouhodobě, že je jedním z těch, kteří rozumí energetice.

Ale pane poslanče Exnere, prostřednictvím paní předsedající, to, co jste řekl v tom finále, a rozumím tomu, že můžete fandit Green Dealu a že můžete fandit zeleným řešením, a v zásadě ona ta pravda vždycky je třeba někde uprostřed, ale říct, že ten, kdo se vyjádří proti Green Dealu, že je podporovatelem Putina, to je něco šíleného. Já nevím, jestli to někdo sleduje, prosím, to si někde napišme, ale to je totální arogance, výsměch, já nevím, přece... to snad není ani možné, jestli byste tohle to myslel vážně. Diskutujme o tom, co je na tom dobře, co je na tom špatně, ale říct, že když někdo si hájí nějaký svůj energetický mix (upozornění na čas), tak je proti tomu, tak to teda fakt ne.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Ale to byla si moje chyba, protože já jsem asi ten časový limit nedala. Jestli, pane místopředsedo, ještě někdo chcete dodat, omlouvám se.

V tuto chvíli další, kdo je přihlášen k faktické poznámce, je pan poslanec Vladimír Zlínský. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych se taky vyjádřil k problematice Green Dealu. Ono už to tady zaznělo, že pokud bude prosazovat Green Deal Evropa, tak to myslím žádným zásadním způsobem neovlivní celosvětové klima. K tomu by se musel připojit pravděpodobně celý svět, abychom to zásadním způsobem ovlivnili. To je jedna věc.

A druhá věc, kterou jsem chtěl tady zmínit. Myslím si, že všechno, o čem se tady bavíme, je bezpředmětné a ke změně klimatu bude docházet, pokud je to pravda, to, co nám říkají vědci, pokud se neobjeví nové zdroje energie, to znamená, pokud se nám nepodaří dotáhnout do konce výrobu elektrické energie pomocí fúzních reaktorů a případně pomocí biotechnologií. Takže já tady upozorňuji na to, že je třeba podporovat hlavně vědecký výzkum a vývoj těchto technologií, jinak je to všechno motání v kruhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan poslanec Václav Král, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Německá Energiewende byla založena na dovozech levného plynu ze zemí Ruské federace a všechny snahy o diverzifikaci dodávek zemního plynu byly soustavně mařeny, ať to byl Stork II, ať to byl South Stream, TurkStream a já nevím, jaké další ještě projekty. To je první věc.

Druhá věc. Rozvoj obnovitelných zdrojů, a já skutečně nic nemám proti obnovitelným zdrojům, jsou vhodným doplňkem naší energetiky, ale nemohou být nikdy, aspoň v dohledné době, pilířem energetiky, tak nás vede ještě do jedné závislosti, jenom abychom si to uvědomili, a to závislost na Číně. Já nemám nic proti Ruské federaci, nemám nic proti Číně, sám jsem hrdým členem skupiny přátel Číny jako jeden z mála koaličních poslanců, ale jenom abychom tady za pár měsíců a let neseděli a neříkali ta Čína, to je náš skutečný nepřítel, tak jak to říkají například Spojené státy americké, nebo já nevím, co je teď zrovna v kursu. Takže jen abychom si uvědomili, kam nás vede rozvoj fotovoltaických technologií.

A v neposlední řadě, prosím, Česká republika je energetická velmoc. Nepodceňujme se, jsme světovou energetickou velmocí, pojďme s tímto obrovským potenciálem, který nám odkázali naši předkové, hospodařit. Zatím mám pocit, že jdeme přesně opačnou cestou, například tím, že chceme ukončit provoz tepelných uhelných elektráren, a tím, že se připravuje nekoncepční rozvoj komunitní energetiky, který nás povede do těch konců, které jsem tady naznačoval. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji za dodržení času. V tuto chvíli tady mám poslední faktickou poznámku, se kterou se hlásí paní poslankyně Berenika Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedkyně. V každém případě taky jsem chtěla zareagovat, jak tady bylo řečeno, že ten, kdo podporuje nebo nepodporuje Green Deal, tak že je podporovatelem Putina, tudíž ve své podstatě jste to i směřoval na prvního místopředsedu komise pana Timmermanse, který sám prohlásil, který byl zastáncem té zelené Evropy a sám prohlásil - raději uhelné elektrárny než bouře v ulicích. Takže děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP