(12.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. V tuto chvíli tady nemám avizovanou žádnou další faktickou poznámku. Dovolím si přečíst omluvy: pan poslanec Martin Major od 13 hodin z pracovních důvodů a Jiří Mašek celý jednací den ze zdravotních důvodů.

V tuto chvíli bych tedy požádala Karla Havlíčka, zda by mě vystřídal v řízení schůze, protože jsem v tuto chvíli přihlášena s přednostním právem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Hezké odpoledne. Slovo má paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, ráda bych se také vyjádřila k novele státního rozpočtu, a to především z pohledu Ministerstva vnitra, zároveň bych vás ráda provedla jednotlivými pozměňovacími návrhy, které jsem se svými kolegy dala do systému. Ale než tak učiním, tak bych ráda tady v tuto chvíli právě při projednávání novely státního rozpočtu otevřela téma, které teď rezonovalo v televizních debatách v rámci komunálních voleb, a to bylo chlubení se ohledně vyššího příjmu měst, obcí a krajů v rámci rozpočtového určení daní.

Tím bych chtěla říct a chtěla bych se vrátit do historie, protože já jsem od roku 2006 do roku 2013 byla starostkou v tu dobu zhruba šestitisícového města a vím, jak bylo těžké v rámci rozpočtového určení daní, samozřejmě přišla tam i ta krize, vyjít v rámci té příjmové části, a vím, které strany, a všichni to víme, které v tu dobu vládly, které dnes sedí ve vládě, které městům a obcím rozpočtové určení daní vzaly. Obce měly rozpočtové určení daní zhruba z toho balíku 21,4 % a snížilo se jim to na 19,9 %. Byla to předchozí a ta předešlá vláda, která to narovnala na těch 21,4 % u měst a obcí, a od letošního roku města a obce v rámci rozpočtového určení daní dostávají přes neskutečných 25 %, proto mají i města a obce našetřené finanční prostředky. A mě trochu mrzelo, když se tím v televizních debatách právě chlubili a říkali to vládní poslanci nebo vládní předsedové poslaneckých klubů nebo těch stran. A myslím si, že to byl klíčový krok, a budu určitě velmi bedlivě sledovat, aby ta částka, nebo respektive ten procentní koeficient, který dneska města, obce i kraje, kterým se to navýšilo, tak aby byl stále stejný, popřípadě vyšší. Mám samozřejmě nějaké informace, že jednání s panem ministrem financí probíhají. Všichni víme, že novela RUDu je vždycky složitá, protože máme v uvozovkách jeden balík peněz, a pokud by se to měnilo u jednotlivých krajů, měst, obcí - velké město, malá obec a tak dále - tak vždycky někomu musíme vzít a to, co někomu vezmeme, tak někomu přidáme.

Chtěla bych říct, že novela zákona o státním rozpočtu, který je tady předložen, tak říkala jsem to už v prvním čtení, že jsme při projednávání státního rozpočtu, který se tedy předložil až v březnu, protože jsme měli rozpočtové provizorium, tak jsme upozorňovali na to, že finanční prostředky v resortu Ministerstva vnitra jsou nedostatečné. V tuto chvíli tedy Ministerstvo vnitra předkládá, že se navýší finanční prostředky v částce 870 milionů na Azylový, migrační a integrační fond. Když jsem zaregistrovala, a všichni to registrujeme v médiích, co se teď děje v rámci nelegální migrace, jak v tuto chvíli probíhají kontroly na slovensko-českých hranicích, kde je tedy zhruba 500 policistů, tak je otázka, jestli popřípadě tato částka bude stačit, protože jsem přesvědčena o tom, že i tato částka je na krajská asistenční centra, která jsou spojena s ukrajinskou migrační vlnou a samozřejmě s dopadem válečného konfliktu na Ukrajině.

My jsme říkali, a říkáme to neustále, že těmi nejdůležitějšími a nejpotřebnějšími jsou ti, kteří pomáhají, a to jsou hasiči a policisté. Když se podívám do návrhu, do změny toho rozpočtu, tak je tam návrh, že se tedy dá 900 milionů na nákup nových vozidel pro policisty. Jistě to bylo konzultováno s policejním prezidentem. Ale je tam ještě jedna částka, a to je, že za 300 milionů se bude kupovat nějaký objekt v Praze v Kunraticích a měla by to být ubytovna pro policisty. Já jsem tedy udělala krok, že jsem se zeptala bývalého policejního prezidenta, jestli už to byl tedy projekt, který on nějakým způsobem rozběhl, jestli on o tom něco ví. Neměl o tom žádnou zpětnou vazbu. Určitě bych byla ráda, kdyby se k tomu někdo vyjádřil, popřípadě se to otevře na bezpečnostním výboru, protože 300 milionů na 300 lůžek - vychází mi tedy jedno lůžko na milion korun. Ano? Takže asi je to potřebné, ale myslím si, že bychom k tomu měli mít více podrobnějších informací, i když chápu, že ne tady na plénu Sněmovny, ale určitě na bezpečnostním výboru.

Pak je tam částka 300 milionů korun na obměnu techniky Hasičského záchranného sboru. Tam, jak jsem měla možnost poslouchat pana ministra vnitra, tak bylo avizováno, že tedy by to bylo spojeno především s těmi výdaji u hasičů, kteří zasahovali v Českém Švýcarsku, v Hřensku, takže je jasné, že určitě jak dobrovolní, tak profesionální hasiči tyto finanční prostředky, které tam měli v té výdajové části, tak určitě bude velmi korektní, pokud finance na obměnu techniky dostanou.

No a to, co mě tedy strašně mrzí, je to, že tam tedy se nějakým způsobem nepromítá to, co ministr vnitra stále avizuje, a to že děkuje hasičům, děkuje policistům, říká, že tedy hasiči a policisté si zaslouží pochvalu, že si zaslouží odměnu, ale prakticky v návrhu rozpočtu jsem v té novele nic takového nenašla. A v médiích se neustále objevuje, že tedy to, co nám tady pan ministr vnitra říkal, že stabilizační příspěvky se neodeberou, tak se odebraly stabilizační příspěvky mnoha policistům. Vidíme, že policisté odcházejí. Ten stav se neustále snižuje. A jestli si tedy nějakým způsobem nezačneme těchto lidí vážit a nebudeme jenom říkat "děkujeme", tak se za chvíli může stát, že ten počet nám bude velmi klesat. Byť minule pan ministr financí tady pronesl při projednávání právě prvního čtení, že tak jak jsou dneska tabulky nastavené, to znamená zhruba na 45 000 policistů, že je přesvědčen o tom, že by to číslo mohlo být menší, protože dneska máme ve stavu zhruba 40 000 policistů. Já v souvislosti s tím, co se v současné chvíli děje, ať už je to legální, nebo nelegální migrace, jsem přesvědčena o tom, že naopak to, co je nejdůležitější, nebo jedna z nejdůležitějších oblastí je zajištění bezpečnosti. A zajištění bezpečnosti zajistím jedině tím, že budu mít dostatek policistů, kvalitních, profesionálních policistů. To tak prostě je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP