(12.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ale víte, proč jsem z té ODS odešla? Protože jste právě těm městům a obcím vůbec nepomáhali. Protože jsem na té ODS neustále říkala, že ty města a obce potřebujou vyšší rozpočtové určení daní, a vy jste nás vůbec neposlouchali a vůbec jsme vás nezajímali. Takže to byl ten hlavní důvod, proč jsem i tento krok udělala. A už jste to tady řekl třikrát a myslím si - můžete to říct klidně čtyřikrát. Protože tak jak jste se chovali předtím, tak se chováte i teď! Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším s faktickou je pan ministr financí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já se to pokusím naposled vysvětlit. Bavíme se jednak o relativním podílu na daních a také o absolutním podílu na daních. V okamžiku, kdy nějaká vláda navrhne Sněmovně, že ten celkový balík se buď zvětší, nebo zmenší, tak se logicky ptají obce a kraje, zda nominálně budou dostávat stejně. První manévr bylo zvýšení DPH, které souviselo s druhým pilířem důchodového systému. V tom okamžiku se celkový balík vybraných daní zvětšil a nechali jsme nominálně městům a obcím to samé. To bylo směrem dolů. Loni se Sněmovna a Senát rozhodly, že sníží daně našim občanům, takže celkový balík vybraných daní se snížil. Někdo říká 80 nebo 100 miliard. A udělali jsme vlastně tu samou dohodu co v roce 2012, aby obce byly na tom nominálně stejně. Takže když zvětšujete balík a chcete mít stejné peníze, tak snižujete podíl. Loni se stalo opačné. Snížili jsme celkový objem vybraných daní, a abychom obcím a krajům zachovali nominálně stejné peníze, tak jsem zvýšili jejich podíl.

To je jednoduchá matematická úvaha. Oba dva ty zásahy do RUDu v roce 2012 i v roce 2021 nominálně nechávaly obcím stejně, aby obce a kraje, jejich rozpočty, nebyly buď zvýhodněny, nebo znevýhodněny díky rozhodnutí o celkové daňové politice státu. Kdo chce, tomu rozumí, kdo nechce, tak jedno říká, že bylo hrozně dobře, a o druhém hrozně špatně. Ale v logice, co stát rozděluje, oba dva kroky byly stejné. Poprvé se díky rozhodnutí Sněmovny a Senátu zvětšil objem vybraných daní, podruhé se snížil. V obou dvou případech nominálně obce, města a kraje zůstaly na těch hodnotách. Ve statickém modelu, protože nikdo neví, jestli ekonomika poroste, nebo neporoste. Mně to přijde spravedlivé a oba dva přístupy vlastně stejné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou pan poslanec Haas. Zatím je to poslední faktická.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, pane předsedající. Já vaším prostřednictvím místopředsedkyni Mračkové Vildumetzové, abychom možná ušetřil to hledání. Senátní tisk číslo 11, usnesení z 9. prosince 2020, změna zákona o rozpočtovém určení daní. Čili navrhovatel změny RUDu byl Senát, nikoliv předchozí vláda. Snad takto, abychom si všichni ušetřili to hledání. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vidím ještě další faktickou paní Mračkové Vildumetzové.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já už nevím, jak vám to mám vysvětlit. Doufám, že tady sedí v té Poslanecké sněmovně starostové, kteří jsou historicky starostové, a že budou natolik féroví, že řeknou, jaký je vývoj rozpočtového určení daní vůči jednotlivým městům a obcím. To, že se před rokem 2013 městům a obcím vzal koeficient v rámci rozpočtového určení daní z 21,4 % zhruba na 19 a nějaké procento. Ty dva procentní body je hrozně moc peněz v rámci DPH a tak dále. To navýšení pak postupovalo tak - já vám to přesně přinesu na roky - že se to pak vrátilo na 21,4 % a poté se to navýšilo až zhruba na těch 25 %. To, o čem vy hovoříte, o tom tisku, tak ten se dotýkal v rámci té superhrubé mzdy. Když jste se podíval do návrhu rozpočtu na jednotlivé roky, tak vždycky tam, pokud došlo k tomu navýšení, k tomu procentuálnímu, tak to se právě objevilo v návrhu toho rozpočtu.

Já se tady s vámi přít nebudu. Vy jste to těm obcím vzali a ta minulá vláda jim to vrátila a ještě navýšila a ta si zaslouží to poděkování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Faktickou chce reagovat pan poslanec Haas, poté je pan ministr financí Stanjura. Má přednost, takže nejdříve pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Už jsem to asi pochopil. Ale to je fakt komické. Tak Senát navrhne změnu zákona, Sněmovna ho akceptuje - a je to zásluha vlády. Tak v této logice má paní poslankyně Vildumetzová pravdu. A že pak, když naplánuji 100 miliard příjmů, celkově že vyberu, a že z toho 75 %, tudíž 75 miliard skončí ve státním rozpočtu a 25 miliard skončí v rozpočtech obcí a krajů, to není žádné rozhodnutí vlády. Ani této, ani minulé, ani budoucí. To je jednoduchá matematika. Vezmete vzoreček, odhadnete příjmy a podle rozpočtového určení daní to takhle rozdělíte. Nejsou to všechny daně a to my víme. Vím, že v tom rozohnění jste řekla, že ze všech daní 25 %. Není to, ale to si rozumíme. Ze spotřebních daní do rozpočtu města a obcí nejde nic. Jde - nevím, jak jste na to přišla - 9,1 % daně z minerálních olejů jde do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Ale to není důležité v téhle debatě. Důležité je, že se těším na ten tisk, ve kterém vláda Andreje Babiše navrhla to zvýšení na těch 25 %. Na to se fakt těším. A už máte jenom hodinu a tři čtvrtě, abychom ho našli. Já jsem ho nenašel. Tak jsem se ale mohl splést.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou je pan poslanec Haas.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážený pane předsedající. K paní místopředsedkyni Mračkové Vildumetzové, samozřejmě vaším prostřednictvím. Ještě jednou opakuji - snad vystupuji na půdě této Poslanecké sněmovny maximálně korektně. Má předchozí faktická i tato faktická směřují k jedné jediné věci: k opakovanému tvrzení paní místopředsedkyně o tom, že její vláda - míním teď její ANO vládu, nikoliv její ODS vládu - navrhla zvýšení rozpočtového určení daní z 23,58 na 25,84. Prosím vás, kdo chcete, zkontrolujete si na stránkách Senátu senátní tisk číslo 11. Nebyl to návrh ANO vlády. Ano vláda přinesla jiné návrhy, ale toto navýšení rozpočtového určení daní je obsaženo v senátním tisku číslo 11. Toť vše. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Reagovat chce paní Mračková Vildumetzová s faktickou.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, asi jste mě špatně poslouchal. Tak znova. Rozpočtové určení daní se městům, obcím a krajům snížilo před lety 2013 - samozřejmě přesně vyhledám ten rok - kdy tady pan ministr financí přiznal, že se snížilo o dva procentní body. Já jsem pak říkala, že v letech od vlády, kdy byl ministrem financí Andrej Babiš, poté paní Alena Schillerová, došlo k navýšení na 21,4. To znamená, vrátilo se to na tu stejnou hranici, kde to bylo. Poté se to navýšilo na 23,58 za vlády Andreje Babiše. Od letošního roku je to 25,84. Tak jak vy jste řekli, že se to předložilo v rámci superhrubé mzdy. Ale když vy říkáte, že vy jste se zasloužili o 25,84, tak vy jste se zasloužili o 23,58 a 21,4? Ano, vy jste se o to zasloužili. Vy jste to předložili v návrhu rozpočtu. Já vám to samozřejmě přinesu. Doufám, že už jsme se všichni pochopili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Ještě pan ministr financí Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já to tedy nechápu. Bavíme se o zákonu o rozpočtovém určení daní a ne o návrhu o státním rozpočtu. Ze zákona v návrhu o státním rozpočtu nesmíte měnit žádný jiný zákon. Takže v žádném návrhu zákona o státním rozpočtu se nemění rozpočtové určení daní, protože to zákon vylučuje. Tak já to nechápu, jak někdo může říct, že v rámci zákona o státním rozpočtu jsme navýšili RUD. To není prostě možné ze zákona. To není politická vůle té většiny nebo menšiny. To prostě tak je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP