(12.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Celou dobu jste jim nikdo nic nenavýšil. Tak si zavolejte. Já jsem byla na Svazu měst a obcí, všichni jsme za to pořád bojovali, nikdo to nenavýšil. Navýšila to jenom minulá vláda. A minulá vláda dala těm městům a obcím ne 21,4. Ona to vrátila na 21,4, ale oni mají od 1. ledna letošního roku 25,8 %! (Hovoří velmi hlasitě, důrazně.) To znamená, že všechny ty daně, které se vyberou, tak z toho dostanou města a obce přes 25 % díky minulé vládě. Protože ona naslouchala těm městům a obcím, ona za nimi jezdila, jezdila do těch krajů! Kde jste byl, pane ministře financí, na nějaké návštěvě ve městě, v obci, v kraji? Já se vás jenom ptám. Já jsem vás zatím jako nikde neviděla. Já když jsem byla hejtmankou, tak oni za mnou přijeli a řešili se mnou ty věci a vyřešili jsme spoustu věcí v těch krajích. Takže tohle je strašně nefér! A mě to strašně zvedá ze židle, protože já jsem za to bojovala, byť jsem byla šéfka Svazu měst a obcí, bojovala jsem za to a podařilo se to vybojovat. A nemyslete si, také jsem bojovala s panem ministrem financí Babišem a s paní ministryní financí Schillerovou. Ale dokázali jsme to a ta města a obce dneska to navýšení mají na těch 25 % a já jsem za to hrozně ráda, protože ta města a obce mají ty finanční prostředky a mohou se nějakým způsobem rozvíjet.

Takže si myslím, že vy jste to tady smíchal. A ohledně toho kompenzačního bonusu, tak to je také nefér, ale k tomu se když tak vyjádřím ještě v dalším vystoupení. Děkuju vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou poznámkou pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Můžete klidně křičet, paní místopředsedkyně, prostě nemáte pravdu. Kde vláda Andreje Babiše navrhla zvýšit rozpočtové určení daní ve prospěch obcí? Ukažte mi ten sněmovní tisk. Nikde. Nikde. Já jsem vám popsal ne kompenzační bonus, o tom jsem vůbec nemluvil, to jste vůbec nepochopila. Mluvil jsem o kompenzaci výpadku daňových příjmů v okamžiku snížení daně z příjmu fyzických osob. A to byl návrh Senátu, který jsme, když nám to vrátil, tady schválili. A ještě předtím, než to do Senátu šlo, jsme to my tady navrhli jako opoziční poslanci a vy jste byli proti jako vládní poslanci! Takže já také zvyšuji hlas. Vy tady prostě lžete! Ukažte mi sněmovní tisk, ve kterém vláda Andreje Babiše navrhla zvýšení podílu rozpočtu obcí na 25 celých procent a víc. Ukažte mi ten sněmovní tisk a já se omluvím a řeknu, že jsem se mýlil, pokud to tak je. Ale vůbec to tak nebylo.

A za druhé - a já jsem u těch jednání byl. A nebudu se tady nechat zkoušet, která města jsem navštívil. No určitě náš kraj je větší než váš, takže je tam určitě víc obcí, nemá cenu to poměřovat. Já jsem jenom říkal, že v letech 2010-2013, když jste byla starostka za ODS, tak hlavní problém, který chtěl Svaz měst a obcí vyřešit, byl změnit poměr uvnitř. No tak kýváte hlavou, že ne. Tak já jsem u všech těch jednání byl, můžu to vytáhnout. Nebylo to vůbec jednoduché, protože jsem bral vlastním primátorům, velkým městům, kde seděli primátoři ODS, a přesto jsme to udělali. Nepamatujete si na hokejku, jéčko, které jsme roky řešili, a držela (?) to až vláda v letech 2010 až 2013?

A to snížení o dva procentní body jsem tady vysvětloval. To bylo díky tomu, že jsme zvýšili sazby DPH, takže obce měly dostat nominálně stejně. A bylo to po dohodě. Vy jste pak ale jednu část zrušili, ale peníze z DPH jste si nechali, protože to bylo na druhý důchodový pilíř, se měly použít peníze ze zvýšení DPH. Ten byl zrušen, peníze se nechaly v rozpočtu, pak už nebyl žádný důvod nechat sníženou sazbu.

Takže jestli někdo míchá hrušky a jablka, tak jste to vy. Jestli někdo tomu nerozumí, tak jste to vy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak pane ministře, to prohrajete. To prohrajete, protože vy opravdu mícháte dvě věci. Vy mícháte rozdělení rozpočtového určení daní mezi jednotlivá města, obce a kraje a výši rozpočtového určení daní, kolik finančních prostředků z toho balíku dostanou města, obce a kraje. Ano? Takže já vám to přinesu. Bylo to vždycky v návrhu rozpočtu, kde si to všichni prosadili. A chtěla bych říct, že vaše vláda vzala ty dva procentní body. Jsem ráda, že jste to tady přiznal. Ne vaše, ale předešlé vlády, předešlé vlády, kde vy jste byli také zastoupeni.

A chci říct jedno. Jestli tedy tady zvyšuji hlas, prostě bohužel jsem takto naučena, jestli vám to hrozně vadí, ale z druhé strany vy tady říkáte nepravdu a ještě říkáte, že já lžu. Pane ministře, já vám to přinesu černé na bílém. A říkám vám, že to prohrajete. Vy jste z 21,4 to snížili městům a obcím pod 19 %, ano, to jste přiznal, ale od letošního roku pak se to obcím vrátilo, já mluvím, i krajům se to vrátilo a od letošního roku to mají přes 25 %. To nikdy v historii neměly. Ale to jste jim nedal vy. To jim dala minulá vláda. A dala jim to v rámci rozpočtu.

Prosím vás - slyším tady pana ministra práce a sociálních věcí. Vy si pletete rozpočtové určení daní s kompenzačním bonusem, který byl v rámci covidu. To jsou dvě rozdílné věci, o kterých vy tady hovoříte. Ano?

Takže jestliže - já se s vámi klidně vsadím tady, pane ministře, a říkám vám, že to prohrajete. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další s faktickou poznámkou je pan ministr Stanjura, poté pan ministr Jurečka.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Fakta se nedají prohrát. Tak se domluvme. Bude polední pauza do 14.30. Máte na to dvě hodiny, tým vašich poradců také. Přineste ve 14.30. Řekněte sněmovní tisk z minulého volebního období, ve kterém vláda navrhla zvýšení podílu obcí a krajů na rozpočtovém určení daní, a já pak řeknu, že jsem se mýlil. Takový tisk podle mě neexistuje.

Když říkáte tehdejší vláda, já úplně správně říkám naše vláda. Vy jste v té době byla v ODS a byla to vláda ODS, tak to byla naše vláda. Tak to prostě je. Že teď jste v ANO a byla zase jiná vláda byla vaše, tak vaše vláda byla jedenáct let. My jsme byli osm roků v opozici a tři roky u vlády, ANO to mělo naopak, to ještě neexistovalo, pak osm let vládlo a vy jako jedna z mála jste byla jedenáct let členka vládní strany. Tak ale neříkejte vaše vláda, když to byla naše vláda v té době. Podívejte se, za koho jste kandidovala v roce 2010 a stala jste se starostkou. Tak se za to nestyďte. Já respektuji, že dneska už to není vaše vláda, ale v roce 2010-2013 to byla naše vláda. Moje i vaše.

Druhá věc. O kompenzačním bonusu mluvíte jenom vy. O tom nikdo z nás nemluví. Já jsem říkal kompenzace za snížení daní při zrušení superhrubé mzdy. Návrh přišel ze Senátu. My jsme ten samý návrh dali ve Sněmovně, nebo podobný ve Sněmovně, a vy jste jako hnutí ANO hlasovali proti.

A zákony fakt nemění vláda. Ani naše, ani vaše. Zákony mění Sněmovna a Senát, když už chceme říct, kdo to změnil. Ale já říkám, že vaše vláda to ani nenavrhla, to zvýšení na 25 %. Že to je od 1. ledna, o to se s vámi vůbec nepřu. Takže já si počkám do 14.30 na číslo sněmovního tisku, ve kterém vaše vláda navrhla 25 % pro sdílené daně. Pokud ho přinesete, tak se tady veřejně omluvím a řeknu, že jsem se hluboce mýlil, a takhle můžeme ten spor uzavřít. Docela jednoduše. Já mezitím tu hodinu a půl pauzy využiji na to, abych si našel ten sněmovní tisk vrácený ze Senátu, a odcituji vám, co přišlo ze Senátu a jak jsme pro to hlasovali. A jestli si někdo nepamatuje, že vlastně podmínkou horní komory ke snížení daní byla úprava podílu krajů, měst a obcí, no tak prostě zapomněl, ale tak to prostě bylo. Bez toho by snížení daní neprošlo a byla to vlastně zásluha horní komory a dolní komora to akceptovala.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším přihlášeným je pan ministr Jurečka. Já jenom podotýkám, nechal jsem vždycky každému pár sekund navíc, aby se to zbytečně nekomplikovalo další faktickou. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já budu stručný. Mám dvě věci na srdci. Ta první je - pamatuji si, jak tenkrát odešel ten materiál ze Sněmovny, kde se zrušila superhrubá mzda, do Senátu. Tehdejší a současný předseda Senátu Miloš Vystrčil pozval nás, předsedy stran opozice, která měla většinu v Senátu, seděli jsme i se zástupci jak Svazu měst a obcí, tak Sdružení místních samospráv a hledali jsme cestu, jak nastavit správně ten koeficient, kterým bychom to zpátky upravili a dokompenzovali ten výpadek měst a obcí. To se dohodlo, následně dokonce tehdejší premiér, váš současný předseda Andrej Babiš, byl i u mě, když jsem byl tehdy předsedou KDU-ČSL, na jednání v kanceláři. Dohodli jsme se, že toto bude kompromis včetně zvýšení slevy na poplatníka, která byla zase naší prioritou, takto se to vrátí do Sněmovny a takto to odhlasuje Sněmovna. Takto ten postup tehdy byl.

Druhá moje poznámka. Myslím, že by bylo dobré se vrátit k meritu návrhu tohoto tisku, a to je novela zákona o státním rozpočtu roku 2022. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další faktická, paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak já doufám, že je to moje poslední faktická poznámka na pana ministra financí Zbyňka Stanjuru, který se tady neustále snaží říkat, že jsem byla v ODS. Snaží se tady povídat o tom, že jsem byla za stranu Zelených, tak bych jenom chtěla podotknout, že jsem byla nestranička. To, že jsem pak vstoupila po prohraných krajských volbách do ODS a jako starostka jsem tam při jedenácti subjektech získala 40 % a pokračovala jsem ve funkci starostky, je druhý fakt. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP