(14.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A ještě než dám slovo panu poslanci Hellerovi, prosím ho o strpení. S přednostním právem se přihlásila paní poslankyně, paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Já samozřejmě přicházím s tou výzvou pana ministra financí Zbyňka Stanjury ohledně rozpočtového určení daní. Připravila jsem si přímo názorné materiály, které dokazují, že to, co jsem tady říkala, je pravda.

Takže pane ministře, psal se rok 2012. (Ukazuje podkladový materiál.) Rozpočtové určení daní se snížilo obcím z 21,4 na 19,93. Kdo byl v té době u vlády? U vlády byla ODS, TOP 09 s podporou STAN a Věcí veřejných. Vy jste byl v tu dobu myslím v nějakém rozmezí i ministr dopravy. Pak se psal rok 2015. Obce velmi volaly po tom, že chtějí, aby se to rozpočtové určení daní vrátilo. Takže zákonem 391 - máte tady přímo (opět ukazuje) 2015 Sb., se od 1. 1. 2017 navýšilo, nebo vrátilo se to na 21,4. Kdo vládl? ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Ano? Teď se dostáváme k roku 2017. Zákon 260/2017 Sb. (ukazuje) od 1. 1. 2018 navýšil na 23,58 pozměňovacím návrhem Andrejem Babišem. Navýšil rozpočtové daní měst a obcí na 23,58 tímto zákonem, ano? Takže v tuto chvíli je to jasné.

A teď se dostáváme k tomu, na čem vy jste mě tady samozřejmě chtěl dostat, že celé ty roky, kdy bývalá vláda navyšovala rozpočtové určení daní, a za vaší vlády se snižovalo, včetně silnic II. a III. tříd, kdy kraje nedostaly ani korunu a dostávaly peníze až od roku 2015 do současnosti, kdy do současnosti dostaly 30 miliard. Tak, a to poslední je tedy rok 2020, kterým nebyl zákon o rozpočtovém určení daní, ale byl to takzvaný daňový balíček, kde se zrušením superhrubé mzdy se došlo k tomu, že tedy pokud dojde k menšímu výběru sdílených daní, tak že se to musí tedy nějakým způsobem vyrovnat. To znamená, že došlo k výpočtu, že z 23,58 to bude 25,84. Ten pozměňovací návrh, který tady byl, tak vám přesto, že vy určitě víte, kdo předložil a podpořil superhrubou mzdu, bylo to ANO, ODS a SPD, tak to hlasování tady mám také. Klub hnutí ANO kompletně hlasoval pro, ODS také, zajímavé je, že tedy proti byli Piráti, proti byli někteří poslanci z KDU a skoro všichni poslanci z TOP 09.

Takže já si myslím, pane ministře, že rozpočtové určení daní navyšovala vláda Andreje Babiše a to je prostě pravda a to je fakt. A myslím si, že je neférové říkat, že jste to dělali vy. Děkuju vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Karel Haas, poté pan ministr Zbyněk Stanjura. A ještě než vám dám slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Markéta Pekarová Adamová od 14.30 z pracovních důvodů, dále Markéta Balaštíková od 14.30 ze zdravotních důvodů, Eva Decroix po celý jednací den z pracovních důvodů, Zdenka Němečková Crkvenjaš od 14.00 z rodinných důvodů, pan poslanec Milan Wenzl se omlouvá po celý jednací den ze zdravotních důvodů a Renáta Zajíčková od 12.30 do 14.00 z pracovních důvodů. Z ministrů se omlouvá pan ministr Nekula od 13 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Vážená paní předsedající, děkuji mnohokrát za slovo. Ještě že existují stenozáznamy. Dovolím si odcitovat ze stenozáznamu z předchozího průběhu dnešní schůze. 12.30 hod. pokračuje Mračková Vildumetzová, omlouvám se, cituji ze stenozáznamu. "Navýšila to jenom minulá vláda. A minulá vláda dala těm městům a obcím ne 21,4, ona to vrátila na 21,4, ale oni mají od 1. ledna letošního roku 25,8. To znamená, že všechny ty daně, které vyberou, tak dostanou města a obce přes 25 % díky minulé vládě, protože ona naslouchala těm městům a obcím, ona za nimi jezdila, jezdila do těch krajů."

Toto tvrzení - cituji stenozáznam z 12.30 z dnešního jednání Sněmovny - je prosím vás, milá veřejnosti, prokazatelně nepravdivé tvrzení. Návrh na zvýšení rozpočtového určení daní proběhl senátním tiskem číslo 11 z prosince 2020, nikoliv díky naší vládě, slovy paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. Toť vše. Vše je odkontrolovatelné na stránkách Senátu. Děkuji mnohokrát. (Potlesk poslanců pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní s faktickou pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já bych chtěl poděkovat panu poslanci Haasovi, který to přesně odcitoval. A o tom byl náš spor, paní místopředsedkyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Vy jste tady říkala, že vaše vláda zařídila 25,84, a já jsem říkal, protože jsem u těch jednání byl, že to byl senátní návrh - ano, pro který jste hlasovali. A to je úplně něco jiného. A přesně jak jste to popsala, pro ten návrh hlasovala část tehdejších vládních poslanců a část tehdejších opozičních poslanců, jinak by to nevyšlo. Opozice nikdy nemá většinu a vaši koaliční partneři pro to nehlasovali.

Ale říkal jsem, že je nefér a nepravda, pokud budete tvrdit, že to navrhla vaše vláda. Já jsem po vás chtěl, abyste mi dala číslo sněmovního tisku, ve kterém jste to navrhli, a jak se ukázalo, měl jsem pravdu, takový sněmovní tisk prostě neexistuje, protože to navrhl Senát. Ale kromě - já se omlouvám, neměl jsem dostatek času, protože jsem měl ještě nějaké pracovní povinnosti během té pauzy - kromě toho jsme o tom hlasovali už poprvé, když to bylo v Poslanecké sněmovně - daňový balíček. Už v té době jsme navrhovali kompenzace pro města a obce, protože jsme předpokládali, že to je jediná šance, aby to podpořila i horní komora. A tehdy to tehdejší vládní většina zamítla.

Takže my se nepřeme o to, jestli je to dobře, nebo špatně. My se přeme o to, a ty stenozáznamy a ta čísla tisků mi daly jasně za pravdu, že to nenavrhla tehdejší vláda a že to navrhl Senát v tehdejším složení. A byla to jediná šance, to si musíme přiznat, jediná šance, aby ten návrh prošel, protože pokud by ten návrh neprošel v senátní verzi, tak by neprošel ani ve sněmovní verzi poté, respektive by neprošel ani přes sněmovní verzi. Takže nemáte pravdu, neměla jste pravdu. Já přiznávám zásluhy těm, kteří to navrhli nebo pro to hlasovali, v tom žádný spor není. Ale v tomto případě nemůžete tvrdit, jak tady tak suverénně jste dneska několikrát tvrdila, že to bylo díky vládě. To prostě není pravda. (Předsedající: Čas, pane ministře.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času, pane ministře. S faktickou se přihlásila ještě paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Já děkuji, že jste tady přečetl ten stenozáznam. Já tedy nevím, co ten vypovídá. Protože já jsem tady jasně deklarovala, že v roce 2012 se vzalo rozpočtové určení daní a vzal se i příspěvek na výkon státní správy, vzalo se spoustu dalších věcí. Města a obce, kraje především, nedostávaly na dvojky, trojky a tak dále. A byla to ta minulá vláda a ta předešlá, která to narovnala a vrátila. Znova jsem vám tady ukazovala, že když tady se předložil ten daňový balíček, tak došlo k tomu, že tím, že bude menší výběr sdílených daní - takže vy mi chcete říct, že vy jste podporovali, asi jste podporovali, to asi určitě, když s tím samozřejmě přišla vláda Andreje Babiše, že se to navýšilo na 23,58 nebo na 21,4 za ta léta. Ano? Takže já jsem říkala, za ta léta se to vrátilo na 21,4. Nejenom že se to vrátilo, pak se to ještě navýšilo a poté, od toho minulého roku, je to těch 25,48, kde tedy pak došlo k té dohodě, že tím, že bude menší výběr těch sdílených daní, tak jste i viděli, že pak jsme ten senátní návrh podpořili.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou ještě pan ministr Zbyněk Stanjura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP